Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 25 Maj, 2010 Wybór lustrzanki cyfrowej dwie opcje
Witam!
Mam nadzieję, że mój temat nie będzie zbytnio zbliżony do już istniejących.
Otóż mój problem przedstawia się następująco.
Zakładam działalność gospodarczą w ramach której chciałbym się skupić na usługach reklamowych (szeroko pojętych), informatycznych i doradczych.
Przewiduję:
1) Tworzenie plakatów i innych form statycznej prezentacji firmy / akcji / itp.
2) Tworzenie stron i aplikacji internetowych i multimedialnych (również z wykorzystaniem filmików)
3) Również usługi informacyjne m.in dla lokalnych mediów
Niemniej jednak chciałbym się skupić na 1) i 2) wykorzystując fotografie do plakatów i innych graficznych materiałów reklamowych oraz do profesjonalnej obróbki zdjęć w programach z serii adobe cs w celu zastosowania również na stronach i aplikacjach internetowych. Zależy mi na wysokiej jakości zdjęciach, charakteryzujących się dużą dynamiczne, szczegółowością i głębią koloru. Zależy mi również na tworzeniu profesjonalnej bazy zdjęć do użytków reklamowych.
Ponieważ wnioskuję o dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej mogę sobie teoretycznie pozwolić na zakup przynajmniej półprofesjonalnego sprzętu. Zdecydowałem się na lustrzankę cyfrową.
Po wstępnych oględzinach for internetowych, poradach znajomych "focących" nikonami, canonami, pentaxami, sklepów cyfrowych (np. e-cyfrowe.pl / cyfrowe.pl) zdecydowałem się na Nikon D90 + ob. 16-85 VR o wartości ok 4,3 tyś. zł (+/- 200 zł).
Wypadał on dobrze w recenzjach i w moich własnych amatorskich porównaniach (między innymi: wysoka rozdzielczość LCD i duże ISO, bardzo dobre wrażenia wizualne z testu porównawczego Nikona D90 z Canonem 50 ze strony www.e-cyfrowe.pl
Moje porównania robiłem pod kątem zestawienia Nikona + ob. 16-85 VR z tańszymi (rzędu ok 2500-2600 zł) aparatami (canon, nikon, pentax, sony) w zestawieniu z obiektywami, z którymi najczęściej występują w sklepach.
I tutaj zbliżam się do sedna, otóż: wstępnie Urząd Pracy zakwestionował wydatek na aparat fotograficzny obcinając kwotę do 2500 zł.
W związku z powyższym chciałbym podpytać czy przy profesjonalnym podejściu do tematu fotografii reklamowej i użytkowej (aplikacje internetowe, strony, obórbka itp) w ramach świadczenia usług dla firm itp. mam szanse znaleźć odpowiednią lustrzankę cyfrową do
2500 zł.
Oczywiście będę chciał spróbować przekonać Urząd Pracy do zmiany decyzji i przyznaniu środków pozwalających zakupić upatrzonego Nikona D90, ale jeśli mi się nie uda, to jaka Waszym zdaniem będzie najlepsza lustrzanka cyfrowa spełniająca moje potrzeby?
Inną sprawą jest pytanie natury pół-filozoficznej, czy warto "inwestować" sprzęt, który spełni tylko częśc oczekiwań i nie pozwoli się rozwijać się firmie?
Moja praktyka "focącego" sprowadza się do użytkowania kompatku Panasonic Lumix DMC-FZ8, więc w zasadzie jestem zielony. ZATEM.
...pytanie natury pół-filozoficznej, czy warto "inwestować" sprzęt, który spełni tylko częśc oczekiwań i nie pozwoli się rozwijać się firmie?
Rozwijać się firmie pozwoli wiedza, doświadczenie i praktyka. Żaden sprzęt tego nie zapewni, nawet ze złota.
Zakres działalności określasz dość szeroko. Weź pod uwagę, że wszelkie prezentacje na stronach, grafiki itp. muszą być bardzo skompresowane (zwykle kilkanaście kB/szt.) Do tego nie potrzebujesz super rozdzielczych aparatów. Warto też rozważyć zakupy gotowych materiałów np. z fotolia. Jest to jedno z lepszych miejsc tego typu w sieci, które znam z własnego podwórka.
Wykonywanie plakatów reklamowych, druków wielkoformatowych itp. to już inna para kaloszy - tu potrzebny jest pomysł, doświadczenie i ... na końcu sprzęt.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Maj, 2010
niezlyaparat, przy tym budżecie i tych wymaganiach, polecam kupowanie fotek ze stoków a jak już będziesz musiał coś zrobić sam, to ........ powiem szczerze, że ciężki klops.
Nie chce cię zniechęcać ale fotografia to nie tylko puszka + szkło - tym bardziej "ta fotografia" nad którą ty chcesz się skupić....nie wiem czy to będzie produktowa i jakie lampy/tła i inne szpeje będziesz potrzebował(czy może tylko na bezcieniowym) ale bez tych się nie obejdzie - budżet masz taki, że może się to wszystko nie udać.
Obróbka to też nie jest bułka z masłem, domyślam się "oczywiście" że masz doświadczenie więc zdajesz sobie sprawę, że misje do których chcesz wykorzystywać zestaw nie kończą się na jednym szkle....bo dziś możesz robić billboard dla dewelopera a jutro części od motorów do katalogu.
niezlyaparat napisał/a:
Ponieważ wnioskuję o dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej mogę sobie teoretycznie pozwolić na zakup przynajmniej półprofesjonalnego sprzętu. Zdecydowałem się na lustrzankę cyfrową.
to w co celujesz nie nazywałbym sprzętem półprofi, swoją drogą niezłe bagno jak UP wciska Ci wymuszony budżet przy tej działalności na 2,5K - mają tam pojęcie jak świnie o gwiazdach.
ps. nie chce Cie zniechęcać ale w niezłą bryndzę się wbiłeś ....
Weź pod uwagę, że wszelkie prezentacje na stronach, grafiki itp. muszą być bardzo skompresowane (zwykle kilkanaście kB/szt.) Do tego nie potrzebujesz super rozdzielczych aparatów
Zgadza się. Jeśli natomiast nawet na stronę, czy do animacji flash, czy do prezentacji potrzebuje małego ale wyraźnego motywu? Może i bez doświadczenia jestem, ale kropla deszczu na paproci, robal jakiś cokolwiek. Robiłem i kompaktem i lustrzanką cyfrową znajomej (jakiś nikon z makro) i różnica jest kolosalna. Miałem okazje przygotować też projekty pod plakat, który był drukowany w formacie B2 i B1 .. i tutaj również przydatny był aparat o większych możliwościach.. straszna męczarnia co prawda potem w programach graficznych, jak ktoś ma średniej klasy komputer, ale jakoś trzeba było sobie poradzić.
Ponadto zawsze lepiej jeśli za punkt wyjścia bierzemy dokładniejszą grafikę / fotografie i przerabiamy ją, niż odwrotnie
B o g d a n napisał/a:
Warto też rozważyć zakupy gotowych materiałów np. z fotolia.
Czasem to będzie strzał w dziesiątkę a czasem podporządkowanie idei do zdjęcia a nie odwrotnie. Jeśli stawiasz na pomysł oryginalność, katalogi bardziej tworzysz niż z nich korzystasz, lub korzystasz z nich na drugim miejscu. Nie oznacza to bynajmniej, że neguję korzystanie z nich.
kozidron napisał/a:
ale bez tych się nie obejdzie - budżet masz taki, że może się to wszystko nie udać.
Dlatego chcę zacząć od solidnej podstawy, a potem m.in w miarę sprzyjających okoliczności, sięgnąć dalej.
kozidron napisał/a:
nie kończą się na jednym szkle.
Ale od jednego muszę, chcąc nie chcąc zacząć.
Oczywiście fajnie byłby sięgnąć od razu po coś rzędu sprzętu jaki ma w opisie B o g d a n, ale to może kieeedyś
kozidron napisał/a:
to w co celujesz nie nazywałbym sprzętem półprofi
No jeśli chodzi o Nikona D90 to myślę że można już o nim tak powiedzieć.
kozidron napisał/a:
swoją drogą niezłe bagno jak UP wciska Ci wymuszony budżet przy tej działalności na 2,5K - mają tam pojęcie jak świnie o gwiazdach.
No niestety takie decyzje budzą często kontrowersje. Może jakbym otwierał stricte studio fotograficzne to inaczej by patrzyli. Tymczasem w tej kwestii bodajże ustawodawca nie przewidział z PUP polemiki .
Dla mnie dużym udogodnieniem jest możliwość skorzystania z środków, dlatego chciałbym zakupić dobry sprzęt póki mogę, bo dotacje się bierze jednokrotnie, a zanim i jeśli, uda mi się w jakimś czasie choć w minimalnym stopniu wbić w rynek, będę się skupiał przede wszystkim na tym aby mieć za co ZUS płacić i mieć jakichś dochód, więc nie przewiduję, że szybko będę mógł zmodernizować, a tym bardziej zakupić nowy sprzęt.
Według mojego rozeznania to body Nikona D90 jest całkiem dobre i potem mógłbym się skupić ewentualnie na pozyskiwaniu nowych obiektywów.
kozidron napisał/a:
ps. nie chce Cie zniechęcać ale w niezłą bryndzę się wbiłeś ....
Dlaczego? Tzn. Co konkretnie masz na myśli.
I na koniec wrócę do meritum sprawy czyli do dwóch pytań.
1) Czy w przypadku usług, których między innym chcę się podjąć nie ma różnicy czy to będzie np. Nikon D5000 + 18-105 VR (ok 2,5 tyś) czy Nikon D90 + ob. 16-85 VR (ok. 4,5 tyś)
2) Jeśli nie pozostanie mi inny wybór jak aparat do 2,5 tyś. to jaki polecacie biorąc pod uwagę to co pisałem wcześniej (na razie padła propozycja pentaxa, tylko szkoda, że bez uzasadnienia )
Z góry dzięki za odpowiedzi
kozidron [Usunięty]
niezlyaparat, ja ci ani słowem nie napisałem, że D90 to słaba puszka, to najzwyklej nie jest pół profi ale nie ważne ........zdaje się, że nie wiesz o czym mówisz, jak chcesz się zająć fotografią przy twoim profilu i w ogóle czy używając zwrotu:
niezlyaparat napisał/a:
Tworzenie plakatów i innych form statycznej prezentacji firmy
masz na myśli fotografię produktową.........? Czy ty masz na myśli fotografie na stole bezcieniowym czy może jeszcze coś innego....wbij sobie do głowy, że lampa/lampy, tła czy inne szpeje muszą znaleźć się w budżecie i wszystko jeszcze zależy co ty masz na myśli(bo jak ci doradzić jakie lampy jak nie wiadomo o co chodzi) bo zaprojektować przyzwoity plakat często można bez aparatu w ręku, częściej taniej i przede wszystkim - szybciej jest skorzystać ze stoków ale pewnie to wiesz, bo bez doświadczenia byś się w to nie ładował.
niezlyaparat napisał/a:
Dlatego chcę zacząć od solidnej podstawy, a potem m.in w miarę sprzyjających okoliczności, sięgnąć dalej.
solidna podstawa w tej branży to FF(i wcale nie musi być szybki af), chyba że dłubiesz do A1, jak przyjdzie zrobić lepszy roll-up aps-c wysiada i zaczynają się mydlane schody.
ja ci ani słowem nie napisałem, że D90 to słaba puszka, to najzwyklej nie jest pół profi ale nie ważne
no ja nie twierdzę przecież, że napisałeś, że D90 to słaba puszka, a co do pół profi, to nie zauważyłem "nie", no ale nie ważne...
kozidron napisał/a:
masz na myśli fotografię produktową
Zacznijmy od tego lub jeśli wolisz "wbij sobie do głowy" , że nie będę się tylko i wyłącznie fotografią zajmował, więc nie wszystko może się znaleźć od razu w budżecie. Jeśli chodzi o rodzaj to po części będzie też to fotografia produktowa, po części fotomontaż, artystyczna też mnie się marzy (ale do tej to sporo lat nauki mi brakuje).. tzn, trochę więcej niż do pozostałych.. w małym stopniu również przewiduję prasową.
kozidron napisał/a:
szybciej jest skorzystać ze stoków ale pewnie to wiesz
Nie dzięki, nie jeżdżę na nartach i jestem za pokojem na świecie.
btw. widzę, ze dobrze idzie koledze pytanie, ale z odpowiedziami i poradami kiepsko nie tam żebym miał jakiś żal, ale jak w fotograficznej kwestii kolega nie umie doradzić, to może przynajmniej odpowie na pytanie dotyczące wbijania w bryndze
kozidron napisał/a:
bo zaprojektować przyzwoity plakat często można bez aparatu w ręku
Zdecydowanie tak, czy ja pisałem inaczej?
kozidron [Usunięty]
niezlyaparat napisał/a:
Jeśli chodzi o rodzaj to po części będzie też to fotografia produktowa, po części fotomontaż, artystyczna też mnie się marzy (ale do tej to sporo lat nauki mi brakuje).. tzn, trochę więcej niż do pozostałych.. w małym stopniu również przewiduję prasową.
Ja polecam na początek parę książek o fotografii, poczytanie także o obróbce i do czego się przydają lampy, stoły bezcieniowe, tła i inne szpeje.
niezlyaparat napisał/a:
w małym stopniu również przewiduję prasową.
w małym stopniu polecam lampę nie od razu sb900 może być 600seta.
niezlyaparat napisał/a:
Nie dzięki, nie jeżdżę na nartach i jestem za pokojem na świecie.
no to bravo grunt to dobry uśmiech i poczucie, że "jakoś to będzie"
ps. do emo fotografii artystycznej lampa się nie przyda
Czasem to będzie strzał w dziesiątkę a czasem podporządkowanie idei do zdjęcia a nie odwrotnie. Jeśli stawiasz na pomysł oryginalność, katalogi bardziej tworzysz niż z nich korzystasz, lub korzystasz z nich na drugim miejscu.
Wszystko zależy co Cię bardziej interesuje. Czy robienie zdjęć, czy robienie reklamówek, folderów, plakatów itp. Wydaje mi się, że jeżeli to drugie, to korzystanie z gotowych zdjęć jest prostrze i łatwiejsze niż bieganie z aparatem i polowanie na odpowiedni kadr. Mając do dyspozycji kilkaset tysięcy zdjęć w najwyższej jakości wykonania i rozdzielczości do 10MP @300 dpi, możesz spokojnie dobrać zdjęcie do idei, a nie odwrotnie. Z takich banków korzystają nawet największe agencje reklamowe. Możesz też odwrotnie wstawiać swoje prace, jeżeli spełnią odpowiednie kryteria.
niezlyaparat napisał/a:
Zależy mi na wysokiej jakości zdjęciach, charakteryzujących się dużą dynamiczne, szczegółowością i głębią koloru. Zależy mi również na tworzeniu profesjonalnej bazy zdjęć do użytków reklamowych.
niezlyaparat napisał/a:
Wśród alternatyw za ok 2,5 tyś. myślę o:
Pentax K-x czarny + ob. 18-55 + ob. 50-200
Nikon D5000 + ob. 18-105mm VR
Mało jest chyba osób, które do zamierzonych przez Ciebie celów mogą doradzić zestaw aparat + obiektyw w cenie do 2500 zł. W każdym razie ja nie potrafię tego zrobić. W cenie 2500 zł. trzeba kupić to, co bardziej leży w dłoni, co się podoba itp. Jest wiele wątków typu "lustrzanka do 2500 zł". Proponuję poczytać i ... coś kupić.
Niestety matryca APS-C w najtańszych lustrzankach ze standardowym dość ciemnym zoomem (np. f/4- f/5.6) jako jedynym obiektywem, może nie dać zadawalającego materiału reklamowo-marketingowego, jakiego oczekujesz.
Nic więcej nie mogę napisać.
Niestety matryca APS-C w najtańszych lustrzankach ze standardowym dość ciemnym zoomem (np. f/4- f/5.6) jako jedynym obiektywem, może nie dać zadawalającego materiału reklamowo-marketingowego, jakiego oczekujesz.
Bogdan, cóż - to zalezy od oczekiwań...
problem może natomiast leżeć w ewentualnej sprzedaży efektów.
prawie) True, true... tylko że zapomniałeś o jednym małym szczególe.
Dialog wg mnie.
(prawie) true true.. przesłanki dialogu spełnia podział na A i B natomiast to co ujmujesz w zdaniu "dialog wg. mnie", na co również ja zwracam uwagę, ja ująłem w stwierdzeniu "dialog w stylu".. czyli nie definiowałem dialogu, co raczej zamiast "" otaczających słowo dialog, zastosowałem ironicznie wskazanie na rodzaj dialogu ..ale mimo, że post mnie się podoba to jednak wolę się skupić na aparatach
B o g d a n napisał/a:
Mało jest chyba osób, które do zamierzonych przez Ciebie celów mogą doradzić zestaw aparat + obiektyw w cenie do 2500 zł.
No robiłem wcześniej wstępne rozeznanie o znajomego, który orientuje się w temacie i stwierdził wstępnie, że do 2500 zł to będzie problem, ale jeśli już będę musiał w tej cenie wybrać to wolałbym możliwie najlepszy -
Na razie robię właśnie tak:
RB napisał/a:
najlepiej w górnych jego rejestrach. Róznice będą marginalne.
W pozytywnym wariancie zaopatrzę się w Nikon D90 + Nikon AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR
Na tą chwilę szukam różnic między D90 i D5000 ...i powtarzają się opinie o przewadze jednego nad drugim wynikającej z posiadania silnika AF w body oraz lepszej ergonomii.
Z drugiej strony z tego co wyczytałem, to silnik AF w body nie koniecznie musi oznaczać plus (teoretycznie) ..a jak jest w przypadku tych dwóch modeli, to nie wiem.
B o g d a n napisał/a:
Nic więcej nie mogę napisać.
I tak dzięki.. tzn. w wypowiedzi przemyciłeś parę cennych uwag..
ale mimo, że post mnie się podoba to jednak wolę się skupić na aparatach
Jak już musisz...
niezlyaparat napisał/a:
Na tą chwilę szukam różnic między D90 i D5000 ...i powtarzają się opinie o przewadze jednego nad drugim wynikającej z posiadania silnika AF w body oraz lepszej ergonomii.
Z drugiej strony z tego co wyczytałem, to silnik AF w body nie koniecznie musi oznaczać plus (teoretycznie) ..a jak jest w przypadku tych dwóch modeli, to nie wiem..
Brak silnika w korpusie oznacza, ze obiektywy pozbawione silnika nie będą zapewniały z takim korpusem AF. Oba Nikony tak samo wspólpracują z obiektywami posiadającymi silnik. D90 pozwala na znacznie lepsze wykorzystani obiektywów pozbawionych silnika. Jest to jego niewątpliwy plus. Oczywiscie, o ile takie obiektywy Cię interesują.
IMO nie ma czego za bardzo analizować. IMO w Twoim wypadku różnice między wszystkim na co Cię stać (nie mówimy o pólce 1500 PLN...) to w sumie imponderabilia... (żeby nie powiedzieć znacznie dosadniej...)
Brak silnika w korpusie oznacza, ze obiektywy pozbawione silnika nie będą zapewniały z takim korpusem AF. Oba Nikony tak samo wspólpracują z obiektywami posiadającymi silnik. D90 pozwala na znacznie lepsze wykorzystani obiektywów pozbawionych silnika.
że „Drugą wadą Nikona D5000 jest z pewnością brak wbudowanego silnika wspomagającego pracę autofokusa. Jest to niestety cecha lustrzanek Nikona z najniższej półki. Co to oznacza to w praktyce? Aby aparat mógł ustawiać ostrość automatycznie musi współpracować z obiektywami z własnym silnikiem AF. Ogranicza to w znaczmy stopniu zakres wymiennych obiektywów, głównie starszych.”
RB napisał/a:
Oczywiscie, o ile takie obiektywy Cię interesują.
Z tego co się zorientowałem to raczej zaleca się obiektywy z własnym silnikiem, ale czasem ciężko przez spory na forach przejść z klarownym wnioskiem, a żeby wyrobić sobie własne, solidne zdanie potrzebuję czasu.
RB napisał/a:
to w sumie imponderabilia... (żeby nie powiedzieć znacznie dosadniej...)
NIe chcę upraszczać, ale czy zatem można rzec, że nie ma znaczenia czy kupię D90 czy D5000?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10