Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wiem, że myślisz, że żartuję , ale nie do końca ; ), bo niedawno wstawałem jeszcze koło 4-5, zanim jeszcze wulkan zaczął dymić i odpoczynek odwlókł mi sie o 2 tyg. ; ), potem ta powódź, jakoś jak obserwowałem wodę pod wałem z okna, to nie za bardzo miałem "nastrój" do robienia zdjęć, a jeszcze stoi.. A teraz Słonko wstaje b. wcześnie, no więc ; ). Choć z drugiej stronie mogę sobie powiedzieć - chłopie, nie narzekaj, niedawno rano było -5 przy gruncie, więc wtedy to dopiero był hardcore, a teraz :; ).
A mówiąc obrazowo, teraz tam gdzie chodziłem na ptaki o świcie woda wciąż stoi i tak chyba od czwartku jesteśmy na walizkach :/, bo nie było pewności czy wał wytrzyma czy trzeba będzie się ewakuować.. Obserwuję codziennie z okna czy opadło o ile i póki co wciąż czekamy.. Już chyba będzie ok, ale pewności nie ma.
[ Dodano: Wto 25 Maj, 2010 16:30 ]
Wciąż czekamy na zdjęcie Irexa z przelatującym żurawiem wypełniającym klatkę o zachodzie Słońca .
Nie , sprzed kilku dni , racznie ostrzone . Wczoraj niestety nie mialem czasu , aby wyprobowac w naturze zaklejony zestaw , ale przed domem spokojnie na statywie poprobowalem i to dziala . Troche myszkuje ale jak zlapie ostrosc to zyleta - probowalem na gesto kolo siebie rosnacych kwiatkach , trzeba ustawic aparat na pojedynczym strzale i punktowy AF , obiektyw ustawic na odl. 8.5m . Ja jestem b. zadowolony , bo ostrzenie reczne a myszkujacy , o wiele wolniejszy AF , wybieram to drugie . Jeszcze raz Ci dziekuje za jak po sznurku rade
Nie , sprzed kilku dni , racznie ostrzone . Wczoraj niestety nie mialem czasu , aby wyprobowac w naturze zaklejony zestaw , ale przed domem spokojnie na statywie poprobowalem i to dziala . Troche myszkuje ale jak zlapie ostrosc to zyleta - probowalem na gesto kolo siebie rosnacych kwiatkach , trzeba ustawic aparat na pojedynczym strzale i punktowy AF , obiektyw ustawic na odl. 8.5m . Ja jestem b. zadowolony , bo ostrzenie reczne a myszkujacy , o wiele wolniejszy AF , wybieram to drugie . Jeszcze raz Ci dziekuje za jak po sznurku rade
Irex, fota wymiata.. U mnie widzę nieraz przelatujące żurawie i niedawno nawet jednego zdjąłem, ale że C 70-300 IS jest "kiszka" na f/5.6-7.1 (dla 300 mm), zatem są lekko nieostre, a poza tym troszkę leciał za bardzo nade mną.. Generalnie załamuję ręce tuż przed zachodem Słońca lub tuż po wschodzie, bo wtedy (nawet przy słonecznej pogodzie) nie mogę już robić zdjęć :/.. Ale nie narzekam, bo za tą cenę i tak mam DUUŻO, a w Sigmie dla 300 mm miałbym tylko (i to tylko przyzwoite..) F11. AF jest dosyć wolny (dla przelatujących ptaków..), ale jak złapię ostrość szybko, to nie ma problemu ; )..
A "AI Servo" w ogóle nie działa, próbowałeś? Bo ja do ptaków stosuje AI Servo raczej, bo odległość się często zmienia, jak ptak się "wierci"/porusza po gałęzi bądź po prostu jest w ruchu..
I się tylko upewniam - AF łapie ostrość poniżej 8.5m?
P.S. Tak pytam, bo 400/5.6L to będzie może najnowszy zakup do którego będę dążył i zbierał.. A dobre zachowanie z TC, to jest b. ważny argument dodatkowo zwiększający wszechstronność takiego rozwiązania, bo mówisz, że przysłona 5.6 z zaklejonymi stykami jest nadal zachowana, a czytałem gdzieś że na f/5.6 (nawet z TC z zaklejonymi stykami) jest nadal b. ostro!
Wprawdzie mając do wyboru 400/5.6L oraz 500/4L chyba postawiłbym na lepsze światło (bo zasięg mniej ważny, bo planuję próbować zbliżyć się do ptactwa z ukrycia wkrótce..), ale cóż cena 500/4L też inna a 400/5.6L można chyba od biedy wziąć do ręki. A przynajmniej na 5.6 (w 400/5.6L) podobno nie ma spadku ostrości wcale.
ale że C 70-300 IS jest "kiszka" na f/5.6-7.1 (dla 300 mm), zatem są lekko nieostre, a poza tym troszkę leciał za bardzo nade mną.. Generalnie załamuję ręce tuż przed zachodem Słońca lub tuż po wschodzie, bo wtedy (nawet przy słonecznej pogodzie) nie mogę już robić zdjęć :/.. Ale nie narzekam, bo za tą cenę i tak mam DUUŻO, a w Sigmie dla 300 mm miałbym tylko (i to tylko przyzwoite..) F11. AF jest dosyć wolny (dla przelatujących ptaków..), ale jak złapię ostrość szybko, to nie ma problemu ; )..
przysłona 5.6 z zaklejonymi stykami jest nadal zachowana
Przysłona jest f/8 ale obiektyw raportuje f/5.6. Właśnie dlatego się zalepia styki, żeby zworka w TC nie działała, wówczas obiektyw nie mówi body, że mu się TC przyczepił i AF puszki próbuje, co prawda lekko myszkując, ostrzyć
no właśnie , pytanie od amatora
czytałem na necie, że "przy takim ciemnym szkle co AF nie zadziała z TC"
potem sobie myśle "raju, jak to, co oni piszą ? przecież mam obiekty 5.6, mam do niego TC Kenko i mi działa AF
teraz tutaj czytam o jakimś zaklejaniu styków
czy to znaczy, że Canon sztucznie robi ograniczenia "kup droższy obiektyw" ???
bo pamiętam jak do 300D chodził piracki soft od 30D co dawał dużo większe możliwości i o 300D mawiano jak o okrojonym programowo prawie-30D
teraz czytam o zaklejaniu styków, czytam ludzi co mają 5.6 i TC 1.4 co im AF nie działa
ja mam 70-300 i TC 2x Kenko (wiem, jakość kiepska) i mi działa (fakt, kiepski efekt, teraz wiem, że lepiej skalować, ale jak kupowałem TC to tego nie wiedziałem)
to o co chodzi ?
Wam nie działa AF przy f 8, a mi działa przy f 11 (od czasów 300D mam to TC ) ???
A "AI Servo" w ogóle nie działa, próbowałeś? Bo ja do ptaków stosuje AI Servo raczej, bo odległość się często zmienia, jak ptak się "wierci"/porusza po gałęzi bądź po prostu jest w ruchu..
I się tylko upewniam - AF łapie ostrość poniżej 8.5m?.
Wczoraj mialem caly dzien w naturze na przetestowanie zaklejonego zestawu . Chcialbym podkreslic , ze ja jestem ukierunkowany na ptaki z rodziny czaplowate , a wiec raczej spokojne i stabilne , nie przemieszczajace sie nonstop , wsrod zarosli czy galezi . Przy ustawieniach aparatu na punktowy ( na innych ust. myszkuje , jakby nie wiedzial , ktory obiekt ma wybrac ) , One shot lub All servo ( tutaj obojetne , ktore ust. , bo w serii wszystkie strzaly ostre ) i obiektyw w ustawieniach odl. >8.5 m do ~ ( gdy ustawilem na pozycje > 3.5 m do ~ , AF myszkowal i mial trudnosci z ustawieniem ostrosci ) , AF lapie ostrosc od razu , bez zadnego myszkowania , ani razu nie mial trudnosci w zlapaniu ostrosci i to obojetne , ktory z punktow krzyzowych wybralem i na wybranym przeze mnie punkcie AF-sa obraz zyleta . W moim przypadku zaklejenie stykow spelnilo w 100 % moje oczekiwania , bo mimo wszystko przy recznym ostrzeniu wiele fotek mialem nie ostrych lub nie zdazylem zrobic ze wzgledu na ostrzenie reczne . To tyle wstepnych spostrzezen
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 27 Maj, 2010
revolta, w zależności od aparatu i jego sprawności af jest możliwa współpraca danego body z danym obiektywem i pośrednią częścią - czyli extenderem.
zazwyczaj jest możliwość współpracy (efektywnej) dla szkieł 2.8 z tc 2.0 , a dla szkieł f4/5.6 z tc1.4.
dla korpusów profesjonalnych ta współpraca jest możliwa dla tc 2.0 ze szkłami o f5.6, a dla tc1.4 ze szkłami f8(nie wiem czy nawet takie są....)
zaklejenie styków jest potrzebne dla ( w przypadku canona ) dla szkieł z 10 stykami. przy 7 stykach , ja takiej potrzeby nie miałem...
skoro masz kenko - poczytaj instrukcję od swojego tc - tam jest wszystko (prawie)
skoro masz kenko - poczytaj instrukcję od swojego tc - tam jest wszystko (prawie)
nie było instrukcji, kupiłem na allegro za jakieś 300 zeta 5 lat temu, była tylko gwarancja i futeralik
a dział mi z obiektywem 70-300 (czyli 4-5.6 f) na korpusach : 300D, 450D, 50D
Wczoraj mialem caly dzien w naturze na przetestowanie zaklejonego zestawu . Chcialbym podkreslic , ze ja jestem ukierunkowany na ptaki z rodziny czaplowate , a wiec raczej spokojne i stabilne , nie przemieszczajace sie nonstop , wsrod zarosli czy galezi . Przy ustawieniach aparatu na punktowy ( na innych ust. myszkuje , jakby nie wiedzial , ktory obiekt ma wybrac ) , One shot lub All servo ( tutaj obojetne , ktore ust. , bo w serii wszystkie strzaly ostre ) i obiektyw w ustawieniach odl. >8.5 m do ~ ( gdy ustawilem na pozycje > 3.5 m do ~ , AF myszkowal i mial trudnosci z ustawieniem ostrosci ) , AF lapie ostrosc od razu , bez zadnego myszkowania , ani razu nie mial trudnosci w zlapaniu ostrosci i to obojetne , ktory z punktow krzyzowych wybralem i na wybranym przeze mnie punkcie AF-sa obraz zyleta . W moim przypadku zaklejenie stykow spelnilo w 100 % moje oczekiwania , bo mimo wszystko przy recznym ostrzeniu wiele fotek mialem nie ostrych lub nie zdazylem zrobic ze wzgledu na ostrzenie reczne . To tyle wstepnych spostrzezen
Wielkie dzięki Irex, jaka ta "czterysetka" musi być fajna, skoro jest ostra nawet z TC na pełnej dziurze, a do tego po zaklejeniu styków ma światło 5.6 a do tego jeszcze całość nieźle działa. Kurcze, to tak jakby mieć 560/5.6 za ok. 5 tys. Mówmy ciszej, bo być może ktoś od Canona czyta to forum i przekazuje informacje centrali ; )..
P.S. Jestem jeszcze ciekaw jak taki zestaw spisze się z ptactwem w locie, czy da radę, nadąży..
Co do Canona 70-300 IS czytałem z zagranicznego forum, że od biedy działa z Kenko 1.4, ale że ostrość ustawia b. powoooli także to rozwiązanie w ogóle odpada (szybciej ręcznie, a ja nie mam idealnego wzroku, by to ustawiać ręcznie), a pod koniec zakresu AF dodatkowo jeszcze przestaje działać.. Ci co używali Kenko 2.0 pisali z kolei, że zostaje tylko MF, a jakość już z tego co widziałem "leci" dość mocno.. (zdjęcia z Kenko 1.4 wyglądały zachęcająco nawet). Liczę, że ktoś tu jeszcze uzupełni informację, bo nie mam pojęcia, nie jestem pewien, nie pamiętam czy to było z TC czy bez, teraz zakładam, że bez, skoro wg niektórych Canon 70-300IS działa z zachowanym AF przy Kenko 2.0 .. Pytanie pozostaje inne, o jakość AF a tutaj obawiam się, że może być problem, skoro Canon ma słabe światło i przeciętny AF..
Myślałem nad takim rozwiązaniem ale czytając, że z Kenko 1.4 AF Canona 70-300 IS działa na zasadzie takiej, że coś tam się przesuwa, to uznałem, że takie rozwiązanie byłoby jednak stratą pieniędzy..
Ostatnio zmieniony przez Introverder Czw 27 Maj, 2010, w całości zmieniany 5 razy
właśnie dlatego sam myśle o Eli Pompce :] bo czytałem że ostra z TC
ale pytanie panowie, czy musi to być TC 1.4 od C, czy inne też ? czy jakość TC od C jest "aż tak dobra" czy "to kwestia obiektywu bardziej" ??
bo dla mnie argument :
Ela Pompka + TC (1.5 kg będzie i 5 tysi, co da chyba f=6.3 albo 8.0) vs. Sigma 50-500 (6600pln , 2 kilo i to samo f=6.3) to argument na Elę, pół kilo i półtora tysiąca - to bardzo by przekonywało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10