Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jaad75, Dzięki za pomoc - myślałem że Fast Stone ma pełen CMS dlatego mnie to zmyliło. Wczoraj zainstalowałem sobie Safarii i faktycznie kolory wyglądają prawidłowo tak jak je obrabiałem w PS. Ciekawostką jest że jak zdjęcia otwierałem w podglądzie zdjęć Windowsa to tez były kolorki prawidłowe. Pytanie teraz jak będą wyglądały wydruki z takiego materiału. Wysłałem wczoraj kilka fot do próbnego wywołania z zapisanym profilem ICC papieru.
Witam serdecznie.
Skalibrowałem monitor Spyderem 3 i stała się rzecz następująca, zdjęcia otwarte w podgląd obrazów windows i lightroom mają bledsze kolory niż we wszystkich przeglądarkach internetowych i IrfanView. W przeglądarkach i IrfanView kolory są żywe a w lightroom i przeglądarce obrazów windows bladsze i mniej żywe. I to na wszystkich fotach a nie tylko moich. Mam Windows 7. Może mi ktoś coś doradzić co jest grane i jak to naprawić?
myrha, sprawdź czy masz dobry profil podpięty pod monitor (1) i czy ładuje się kalibracja (2).
Co do 1:
Cytat:
Aby skojarzyć wiele profilów kolorów z jednym urządzeniem
1. Otwórz narzędzie Zarządzanie kolorami, klikając przycisk Start, a następnie polecenie Panel sterowania. W polu wyszukiwania wpisz zarządzanie kolorami, a następnie kliknij pozycję Zarządzanie kolorami.
2. Kliknij kartę Urządzenia.
3. Z listy Urządzenia wybierz urządzenie obsługujące kolory, z którym ma zostać skojarzony jeden lub wiele profilów kolorów.
4. Zaznacz pole wyboru Użyj moich ustawień dla tego urządzenia, a następnie kliknij przycisk Dodaj.
5. W oknie dialogowym Kojarzenie profilu kolorów wykonaj co najmniej jedną z następujących czynności:
* Jeśli ma być używany profil kolorów, który jest już zainstalowany na komputerze, kliknij ten profil kolorów na liście, a następnie kliknij przycisk OK.
* Jeśli ma być używany niestandardowy profil kolorów, który jeszcze nie jest zainstalowany na komputerze, kliknij przycisk Przeglądaj, zlokalizuj i wybierz ten profil, a następnie kliknij przycisk Dodaj.
Wybrane profile kolorów są teraz skojarzone z urządzeniem i dostępne do użytku w programach używających funkcji Zarządzanie kolorami w systemie Windows do opisywania charakterystyk kolorów danego urządzenia. Aby nowo skojarzony profil kolorów był używany jako domyślny profil kolorów dla wybranego urządzenia, kliknij pozycję Ustaw jako profil domyślny.
6. Kliknij przycisk Zamknij.
Natomiast 2:
Cytat:
Aby włączyć lub wyłączyć ładowanie kalibracji ekranu przez system Windows, trzeba się zalogować przy użyciu konta użytkownika z uprawnieniami administratora.
1. Otwórz narzędzie Zarządzanie kolorami, klikając przycisk Start, a następnie polecenie Panel sterowania. W polu wyszukiwania wpisz zarządzanie kolorami, a następnie kliknij pozycję Zarządzanie kolorami.
2. Kliknij kartę Zaawansowane, a następnie kliknij przycisk Zmień ustawienia domyślne systemu.
3. Kliknij kartę Zaawansowane w oknie dialogowym Zarządzanie kolorami - ustawienia domyślne systemu i wykonaj jedną z następujących czynności:
* Aby włączyć ładowanie kalibracji ekranu przez system Windows, zaznacz pole wyboru Użyj kalibracji ekranu systemu Windows.
* Aby wyłączyć ładowanie kalibracji ekranu przez system Windows, wyczyść pole wyboru Użyj kalibracji ekranu systemu Windows.
4. Kliknij przycisk Zamknij w oknie dialogowym Zarządzanie kolorami - ustawienia domyślne systemu.
5. Kliknij przycisk Zamknij w oknie dialogowym Zarządzanie kolorami.
Dokładnie Tak czyniłem. Wygląda to jak by Windows i Lightroom korzystał z utworzonego przez Spyder 3 profilu, a opera, firefox, IE i IrfanView nie. Jak wykasuje utworzony profil i przywróce domyslny profil systemu to wszędzie kolory są identyczne.
myrha, musisz używać aplikacji obsługujących CMS, Opera i IE go nie obsługują, w nowych FF domyślnie jest włączony w starszych nie. Irfan View obsługuje CMS jeśli doinstalujesz paczkę pluginów i poprawnie go skonfigurujesz.
[ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 11:52 ]
A, i wygeneruj profil w wersji 2, wersja 4 (domyslna dla oprogramowania Spydera) nie jest w pełni obsługiwana przez nowe FF (powyżej 3.5).
myrha, musisz używać aplikacji obsługujących CMS, Opera i IE go nie obsługują, w nowych FF domyślnie jest włączony w starszych nie. Irfan View obsługuje CMS jeśli doinstalujesz paczkę pluginów i poprawnie go skonfigurujesz.
[ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 11:52 ]
A, i wygeneruj profil w wersji 2, wersja 4 (domyslna dla oprogramowania Spydera) nie jest w pełni obsługiwana przez nowe FF (powyżej 3.5).
Czyli jak będę siedział nad zdjęciem 4 godziny i dam go później na swoją stonę to nikt nie zobaczy poprawnych kolorów? Cała praca na marne?
Jak wyślę takiego jpg z lightrooma do labu to jakie będę miał kolory? takie jak w lightroomie?
Czyli jak będę siedział nad zdjęciem 4 godziny i dam go później na swoją stonę to nikt nie zobaczy poprawnych kolorów? Cała praca na marne?
Wystarczy publikować zdjęcia w sRGB. Potem jest problem jak taki ktoś ma ustawione to swoje sRGB/swoje kolory/monitor/profil, ale to już leży w kwestii użytkownika co siedzi po "drugiej stronie". Ważne, że Ty trzymasz standard
myrha napisał/a:
Jak wyślę takiego jpg z lightrooma do labu to jakie będę miał kolory? takie jak w lightroomie?
Takie, jak lab je naświetli/wydrukuje. Na ogół jest to przestrzeń zbliżona do sRGB, lepsze laby mają swoje profile, które udostępniają i można wtedy sobie "zasymulować" efekt końcowy.
w takim razie rozmumiem sensu kalibracji...Tak wiem że laby udostępniają profil. Czyli musiał bym non stop zmieniać profil w przygotowywać dwa razy to samo zdjęcie? Jedno do labu a drugie do netu?
Chodzi o to, żebyś Ty widzial poprawne kolory, podczas obróbki. Po obróbce standaryzujesz zapis konwertując do sRGB. Oczywiście, ktoś bez skalibrowanego monitora i oprogramowania CMS nigdy nie zobaczy właściwych kolorów nawet tak wąskiej przestrzeni jak sRGB, ale zawężając do niej minimalizujesz różnice wyświetlania, o tyle, o ile ze swojej strony możesz.
myrha napisał/a:
Jeśli przekonwertujesz przy eksporcie do sRGB, to będziesz miał takie jak na pliku wyeksportowanym z LR.
myrha napisał/a:
Co to jest ten FF?
Mozilla Firefox. Jedna z dwóch obok Safari przeglądarek, które obsługują CMS. O pozostałych jako fotograf powinieneś zapomnieć.
BTW, przeczytałeś w ogóle ten wątek?
[ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 13:06 ]
dr11 napisał/a:
Na ogół jest to przestrzeń zbliżona do sRGB, lepsze laby mają swoje profile, które udostępniają i można wtedy sobie "zasymulować" efekt końcowy.
Tyle, że nie da się tego zrobić w LR, a lab też używa CMS (przynajmniej powinien).
myrha napisał/a:
w takim razie rozmumiem sensu kalibracji...Tak wiem że laby udostępniają profil. Czyli musiał bym non stop zmieniać profil w przygotowywać dwa razy to samo zdjęcie? Jedno do labu a drugie do netu?
Czyli musiał bym non stop zmieniać profil w przygotowywać dwa razy to samo zdjęcie? Jedno do labu a drugie do netu?
Wystarczy skonwertować obraz do przestrzeni urządzenia docelowego. Wówczas barwy zostaną "przetłumaczone" tak, żeby pstryk z labu wyglądał tak, jak jego symulacja profilem labu przy zachowaniu Twoich ustawień kolorystycznych.
Ale na początek wystarczy dobrze przygotować zdjęcie pod sRGB, w 90% to wystarcza
Witam ponownie
Znalazłem trochę czasu i przeczytałem wątek w całości.
Czyli mając po kalibracji swój profil monitora, przeglądarka/program graficzny chcąc otworzyć zdjęcie zapisane z profilem sRGB odczytuje kolory zapisane w tym profilu z uwzględnieniem profilu monitora i żeby to zrobić musi obsługiwać CMS. Dlatego nie kalibrując monitora otrzymamy wszędzie takie same błędne kolory bo przeglądarki bez CMS sobie poradzą bo nie będą musiały uwzględniać profilu monitora bo będą pracować na tym samym czyli domyślnym sRGB.
Przeglądarka/program nie mając CMS źle interpretuje zapisane kolory i dlatego np. w Operze i Infranview mam przesycone kolory a w Firefoksie poprawne takie same jak w PS czy LR?
Dobrze rozumiem?
Zainstalowałem świeżo PS i nie wybierałem jeszcze żeby używał profilu monitora a mimo to pokazuje kolory poprawnie tak jak podgląd obrazów windows. Dzieje się tak dlatego bo PS ma CMS i uwzględnia profil monitora? Dobrze rozumiem?
Z testu z tego linku http://www.color.org/version4html.xalter wynika:
Opera: nie wspiera utworzonych profili ICC
Firefox: czasem wspiera ICC w wersji 4 czasem nie (chyba ma jakieś widzi mi się). Pewnie tak jak pisaliście dobrze współpracuje tylko z wersją 2.
Podgląd Windows: wspiera ICC 2 i 4.
Jak wybrać żeby spyder utworzył profil w wersji 2? Nie mogę tego znaleźć. Mam oprogramowanie Spyder3 Pro 4.0.2
Gdzie w LR wybiera się profil z jakiego ma korzystać?
Skoro wszystkie programy (przeglądarki, podgląd windowsa, infranview, PS) mogą mieć takie same kolory na standardowych ustawieniach czyli domyślnym profilu sRGB to dlaczego nie może tak być po skalibrowaniu i nie mogą wszystkie korzystać z utworzonego profilu?
sRGB to taka przestrzeń, w której na kolor składają się 3 kolory podstawowe z zakresu 0..255. Zatem mamy 16mln kolorów.
Z praktycznego punktu widzenia można powiedzieć, że sRGB to jest wtedy gdy... nie ma profilu Tzn jak aplikacja, która wspiera CMS i otwiera obraz, który nie ma zapisanego profilu - domyślnie przypisuje mu sRGB - wtedy czy ma sRGB czy nie ma żadnego - wygląda tak samo.
sRGB jako przestrzeń kolorów jest bardzo ograniczona - powstało wiele urządzeń, które może wyświetlić/ zaprezentować więcej. Dlatego powstały inne definicje.
Profiliowanie monitora to proces w którym mierzysz co tak na prawdę wyświetla monitor. Konwersja jakiegokolwiek profilu do profilu monitora pozwala przybliżyć wyświetlane kolory do "rzeczywistych", tzn takich jakie mają być, uwzględniając niedoskonałości monitora.
No i w Windowsie niestety tak jest, że profil monitora nie jest globalny i domyślny - aplikacje, które chcą dobrze wyświetlać coś innego niż sRGB - po prostu muszą sobie poprzeliczać kolory. System co najwyżej wie jaki profil jest wybrany jako monitora więc, wszystkie aplikacje wspierające CMS będą dostawały ten sam profil jako profil urządzenia wyjściowego
Jak programy tego nie robią - to znaczy, że wszystkie kolory, niezależnie od profilu w jakim zostały zapisane traktują jako sRGB. I ustawienie profilu monitora nic nie daje.
Przykład - zdjęcia zapisane w AdobeRGB wyświetlane jako sRGB stracą soczystość zieleni. Ale program, który wspiera CMS przeliczy sobie odpowiednio kolory i zieleń będzie soczysta...
Dlatego właśnie profil sRGB jest bezpieczny - bo czy ktoś używa CMS czy też nie - wszędzie będzie wyświetlane tak samo (co najwyżej monitor będzie każdemu inaczej kaszanił obraz)
Lightroom korzysta natywnie z przestrzeni ProRGB - baaardzo szerokiej. Dzięki temu obrabiając RAWy nie tracimy nic a nic z zapisu kolorów. Dopiero przy eksporcie przypisujemy profil docelowy, np sRGB - LR wykonuje konwersję między przestrzeniami.
[ Dodano: Pon 14 Mar, 2011 22:22 ]
Taki teścik na szybko, oczywiście nie ma wszystkich kombinacji - tylko te które miałem pod ręką...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10