Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie przesadzajmy, sprzedawałem 1000d przy stanie 43tys i nic nie wskazywało aby migawka się kończyła.
Skąd przypuszczenia że w podstawowych puszkach są montowane mniej żywotne migawki niż w body ze średniej półki? Np w papierach do 50d nie ma wzmianki o żywotności 100tys, jest podawana informacja marketingowa w tym zakresie. Może producent zakłada, że jak amator fotografii kupi 1000d to w 99,9% g... go obchodzi migawka... więc pomija tą informację?
Czy ktoś posiada wiarygodną wiedzę w tym zakresie?
Sam jestem ciekaw celności powyższego
Canon EOS 1000D 100,000
Canon EOS 550D ???,???
Canon EOS 500D 100,000
Canon EOS 450D 100,000
Canon EOS 400D 50,000
Canon EOS 350D 50,000
Canon EOS 50D 100,000
Canon EOS 40D 100,000
Canon EOS 30D 100,000
Canon EOS 20D 50,000
Canon EOS 7D 150,000
Canon EOS 5D Mark II 150,000
Canon EOS 5D 100,000
Canon EOS 1D Mark IV 300,000
Canon EOS 1D Mark III 300,000
Canon EOS 1D Mark II N 200,000
Canon EOS 1DS Mark III 300,000
Canon EOS 1DS Mark II 200,000
Teoretycznie 100000 strzałów to jest dużo, pytanie jakie ma się szczęście może paść po 20000 lub nawet 5000 , tylko co wybrać 30D półprofesjonalną lustrzankę czy 1000D lustrzankę amatorską.
Jest jeszcze jedno wyjście kupić 1000D, popstrykać i wtedy kupić 40D, hmm... czy od razu wydać i kupić coś lepszego na dłuższy czas
hijax_pl, nie wczytywałem się dokładnie ale przeglądając nie zauważyłem aby podane przez Ciebie źródło powoływało się na dane uzysakne od producenta sprzętu.
Inaczej formułując problem... bo chyba o to głównie chodzi.
CZy jak komuś siądzie migawka w 1000d przy przebiegu 95tys to serwis wymieni bezpłatnie w ramach "gwarancji" producenta określającej żywotność migawki?
Jeżeli odpowiedz będzie twierdząca to nie ma się czym przejmować przy zakupie używki ze sporym przebiegiem...
na pytanie pare postów powyżej
ciężko doradzić bo: 1000D możesz być nie zadowolony po jakimś czasie jak wejdziesz w temat głębiej i polubisz
30D używany , ale jak będziesz robił plakaty to Ci pixeli może być za mało
to ciężki wybór 1000 czy 30
jak robisz fotki do kompa czy małe odbitki to pewnie 30D da dużo
pytanie kolejne - jak przez te lata ewoluował mechanizm AF w seriach różnych
bo wiadomo, że AF jest lepszy w wyższych modelach, ale pytanie jak to jest między generacjami
bo jeszcze się może okazać, że stary aparat z wyższej półki nie przegania nowego aparatu z najniższej półki
gdyby to był wybór 40D vs 1000D odpowiedź była by jasna, ale 30D to jednak szmat czasu
piszę o AF, bo ja właśnie na nim się przejechałem w seri XXXD
w 300D był porażką - bo automatycznie dobierał tryby i nie było o ile pamiętam możliwości wyboru, w 450D zawodził wieczorem bardzo
więc nie wiem jak jest w 1000D ani jak w 30D, musisz się tego sam dowiedzieć jakoś
Ja używałem 30d przez ponad 2 lata, natrzaskałem nim ponad 30tys fotek, chodził "jak ta lala", niedawno zakupiłem dla siostrzenicy 1000d i powiem tyle - wolałbym jednak używane 30d niż nowe 1000d. Oczywiście wszystkie sądy, że 1000d to kupa plastikowego szmelcu są mocno przesadzone
zarzut "plastikowości" mnie też zawsze śmieszył, bo jak coś jest lżejsze - to lepiej się nosi
rozumiem zarzuty do prac mechanizmów, ale zarzut "bo za lekkie" jest śmieszny , w momencie jeśli nie mówimy o walcu drogowym czy jakimś postumencie do czegoś :]
ja bym wolał nosić coś co ma 600 gram z kitem niż 1500 gram, ale ... jakość powoduje, że noszę to drugie :/
pytanie o prace AF, skoro masz w zasięgu rąk 30 i 1000, odpowiedz, może sie przyda odpowiedź, porównywałeś AF wieczorem, w kątach i cieniach ? albo wręcz w nocy (pomniki) czy tylko kupiłeś i wręczyłeś ?
Teraz już nie porównam tych korpusów bo 30d poszło do ludzi, a co do 1000d to chodzi całkiem, całkiem, no może nie z kitem IS, ale z 17-55IS nawet , nawet
rozumiem zarzuty do prac mechanizmów, ale zarzut "bo za lekkie" jest śmieszny , w momencie jeśli nie mówimy o walcu drogowym czy jakimś postumencie do czegoś :]
Hm, a podłączałeś do takiego "lekkiego" korpusu obiektyw który waży tak z 1,5kg?
Bawiłem się 1000D i uważam, że ujdzie za wyjątkiem... AF , który to jest kieeeepski...
No ale jako nikoniarz z wyboru - może jestem zmanierowany nieco..
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pią 28 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem czy we wszystkich Nikonach AF chodzi dobrze, miałem zima na ogłoszeniu wyników plebiscytu Optycznych w łapkach detrójkę i w niej aef jakoś tak strasznie marnie chodził, ale ja się nie znam na sprzęcie
TAK, o dziwo nie rozleciał się
Dyndał na szyji, siedział na statywie za korpus i nic pomino tandetnej plastikowości...
Nie ma co się czepiać. Za 1/3 - 1/2 ceny porządnie zbudowanego korpusu jest OK.
Robi zdjęcia - robi... i to całkiem niezłej jakości. Nie jest może tak "przyjazny" w obsłudze jak XXd ale to kwestia przyzwyczajenia. DA się ustawić potrzebne parametry - DA, i zdjęcia robi.
Potem jest kłopot z przesiadką na semiprof bo kurcze trzeba zmieniać przyzwyczajna klawiszowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10