Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
System AF w lustrzankach działa na zasadzie lupy nastawczej, gdzie bazą jest linia detektora. Przy dużych otworach optyki, rozjazd obrazów składowych za klinem jest na tyle duży, że producenci dają dodatkowe linie o większej długości bazy (zwą to czujnikiem o zwiększonej precyzji przy f<=2.8, czy jakoś tak).
I w drugą stronę. Gdy szkło jest ciemne, czyli ma mały otwór, obrazy składowe obiektu na którym ustawiamy ostrość są rozsunięte względem siebie na niewielką odległość. Poza tym klin ciemnieje. Linie detektora mogą najzwyczajniej nie wyrabiać rozdzielczościowo i wydajnościowo, żeby w sensowny sposób podać AF o ile ma zakręcić silnikiem. Canon w korpusach oprócz 1d ograniczył się do f/5.6, żeby nie prowokować sytuacji niepewnych, że ostrość raz się ustawi OK, raz nie... Zaklejanie, to obejście tego ograniczenia ale jednoczesne wystawienie się na pewnego rodzaju ryzyko, które czasem się opłaca
P.S. Jestem jeszcze ciekaw jak taki zestaw spisze się z ptactwem w locie, czy da radę, nadąży..
Dzisiaj bylem znowu w terenie i przetestowalem dzialanie AF pod katem zachowania w szuwarach czy gestwinie i tutaj mam raczej zla wiadomosc , bo AF za kazdym razem lub prawie kazdym razem myszkuje i ma trudnosci z ustawieniem ostrosci , a jesli ustawi , to dlugo to trwa - od 2 do 5 sekund i naprawde to loteria , jak zlapie ostrosc . Duzo przypadkow bylo , ze zle wyostrzyl i tak zostawil i kiedy chcialem ponownie wyostrzyc , to znowu loteria , wiec ta opcja wedlug mnie odpada , natomiast w locie jest bez problemu i jesli nadazalem za lotem ptaka , to seria czy pojedynczym jest ok
czyli rozumiem że w zależności od body, obiektywu i TC , styki trzeba bądź też nie trzeba, zaklejać ?
nie łapię trochę, czemu ludzie muszą sie gimnastykować w jakieś lepienie styków, jak np. u mnie w 300,450,50 wszystko działa (wolno, ale działa)
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Maj, 2010
revolta, bo należy czytaś posty, a nie tylko pisać...
jeśli obiektyw posiada 7 styków do komunikacji z body, nie trzeba zaklejać żadnych styków!
Dzisiaj bylem znowu w terenie i przetestowalem dzialanie AF pod katem zachowania w szuwarach czy gestwinie i tutaj mam raczej zla wiadomosc , bo AF za kazdym razem lub prawie kazdym razem myszkuje i ma trudnosci z ustawieniem ostrosci , a jesli ustawi , to dlugo to trwa - od 2 do 5 sekund i naprawde to loteria , jak zlapie ostrosc . Duzo przypadkow bylo , ze zle wyostrzyl i tak zostawil i kiedy chcialem ponownie wyostrzyc , to znowu loteria , wiec ta opcja wedlug mnie odpada , natomiast w locie jest bez problemu i jesli nadazalem za lotem ptaka , to seria czy pojedynczym jest ok
Czyli jest dobrze TYLKO w dobrym świetle albo AŻ w dobrym świetle.. Trzeba wiedzieć krótko mówiąc, kiedy taki zestaw się sprawdzi..
krivs740 napisał:
Cytat:
jeśli obiektyw posiada 7 styków do komunikacji z body, nie trzeba zaklejać żadnych styków!
Czyli w 70-300IS Canona nie trzeba. Problem jest inny, czy takie rozwiązanie ma jakiś sens. Bo jako amator, ale na podstawie obserwacji, tego co inni piszą widzę, że jeśli 70-300IS na 300 mm jest ostra dopiero od f/8.0, to z TC ostrość jeśli dobrze rozumiem będzie dobra na F/11 (po przymknięciu o jedną działkę..), co sprawia, że albo zostaje b. wysokie ISO albo potrzeba dużo światła - np. ptak na tle nieba na suchej, zeschniętej gałązce, a jak działa AF wolę nie pytać.. Oczywiście zostaje MF, ale to w tym wypadku kiepska opcja, a światła jak na lekarstwo.. Poza tym, mam minimalną wadę wzroku.
Z kolei do makro, może sens miałyby pierścienie pośrednie do tego Canona, które by zmniejszyły odległość ostrzenia i poprawiły powiększenie (np. do zdjęć ważek i motyli), strata światła byłaby praktycznie żadna (stosunkowo jak rozumiem), bo 70-300IS jest "nieużywalne" na 300 mm dla f 5.6-7.1, więc i tak korzystam dla 300 mm od f/8.0, więc z pierścieniami pośrednimi jak rozumiem miałbym po prostu od razu wyższą wartość przysłony.. Tak myślę, bo czasem podejście owada z dystansu to jedyna szansa, by go nie spłoszyć albo zwyczajnie sięgnąć..
Ostatnio zmieniony przez Introverder Pią 28 Maj, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Bo jako amator, ale na podstawie obserwacji, tego co inni piszą widzę, że jeśli 70-300IS na 300 mm jest ostra dopiero od f/8.0, to z TC ostrość jeśli dobrze rozumiem będzie dobra na F/11 (po przymknięciu o jedną działkę..), co sprawia, że albo zostaje b. wysokie ISO albo potrzeba dużo światł
nie , nie kolego, nieee, nie o samą pracę AF chodzi
jakość szkieł i nakładanie sie wad szkieł (choćby mojego 70-300 i TC 2x) powoduje, że obraz z tego połączenia staje sie okropny
to nie chodzi o sam AF, ale wady optyczne szkieł (tutejsi bywalcy znają te różne słowa techniczne) powodują, że sumaryczny obraz to tragedia
miałem kiedyś też TC 0.7x na fi 58mm i zdjęcia robiłem z kita i 0.7 i o ile kąt widzenia był ekstra (wypadkowa ogniskowa 0.7*18*1.6) o tyle jakość na brzegach... powodowała, że takie zdjęcie było okej, ale do wymiaru VGA (640*480) na upartego przy rozdzielczości natywnej LCD 17 calowego jeszcze by się nadawało na tapetę, ale już na 19 calowym nie ... kolory były ładne, ale już powiększenie do 50% nie dawało się oglądać po rogach
ale jak ktoś robi miniaturki do netu czy 10*15, to dla niego taki TC 0.7 jest zadowalający całkowicie
nie o same przysłony chodzi, ale o nakładanie i wręcz bym powiedział - potęgowanie wad szkieł
co z tego, że mi działa AF, jak obraz jest jedną wielką wadą optyczną
gdybym wziął to zdjęcie bez TC, powiększył je 2 razy, otrzymałbym lepszy obraz (pozbawiony tych wszystkich wad opisywanych słowami używanymi tu przez znawców , a które to słówka cały czas zapominam ;D dystorsje, chromocośtam itp , generalnie granice między kolorami (krawędziami) płoną, kolory są zbledzone i bure, a mydło jest jakbyś dał blur czy mocno się trząsł robiąc zdjęcie)
i miękkość tego obrazu była by mniejsza po powiększeniu niż przy TC
ja nie mam drogiego TC, dlatego jak przeczytałem że Elka Pompka działa z 1.4 dobrze jakościowo to się zachęciłem :] dlatego wcześniej zapytałem czy to musi być tylko TC Canona, czy może też być inny (jakość szkieł)
ale tani TC + szkło średniej klasy = tragiczny obraz
i tu wracamy do punktu powyżej co z 0.7 : jak ktoś bierze zdjęcia "jak leci z kartą idzie do punktu i wywołuje 10*15" to jemu TC sie przyda
natomiast można mieć lepszą jakość kadrując ten sam obszar i jego wywołując 10*15 do albumu
no chyba że nie liczy sie jakość, bo ktoś jest dedektywem i ma tylko śledzić kochanków żony klienta albo ogląda wszystko co ma na telewizorze z aparatu
jeśli dla Ciebie 70-300 na 300 jest nie używalne (ja na mój egzemplarz specjalnie nie pluję, ale z zachwytu powyżej 200mm też nie skaczę) to 200 mm z TC, Ci napewno nie pomoże, baaa może załamać
chyba, że jakość Canonowskich TC powoduje, że nie ma dodatkowych wad
Bagnet jak najbardziej pasuje ale soczewki nie są z powietrza
Można wpiąć przez pierścień pośredni, jednak tracąc możliwość ostrzenia na nieskończoność (w zasadzie to obstawiam parę metrów).
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Maj, 2010
dr11 napisał/a:
Zacznijmy od tego, że do Canona 70-300IS nie podepnie się TC Canona x1.4,
dokladnie tak, ale..............
mozna podpiąć tc kenko - tak 1.4 , jak 2.0 - podobnie jak (choc oczywiście jest to bez sensu) nawet do 28-135 is usm...
Introverder napisał/a:
Czyli w 70-300IS Canona nie trzeba. Problem jest inny, czy takie rozwiązanie ma jakiś sens. Bo jako amator, ale na podstawie obserwacji, tego co inni piszą widzę, że jeśli 70-300IS na 300 mm jest ostra dopiero od f/8.0, to z TC ostrość jeśli dobrze rozumiem będzie dobra na F/11
nie , w tym przypadku problemem bedzie praca af ..... - na korpusach( za wyjątkiem serii 1d)- reszta - jak najbardziej tak - jakość zdjęcie będzie mniej niż taka sobie...
Bagnet jak najbardziej pasuje ale soczewki nie są z powietrza
znaczy, że co ? ruch soczewek wejdzie w kolizje ze szkłami TC ?
a jak kupie Elke Pompke, to znaczy, że musze do niej kupić biały TC , a mój Kenko mogę sobie ... ?
revolta, Canon 70-300 IS ma taką konstrukcję, że jego soczewki wsuwają się podczas pracy do wnętrza korpusu, poza bagnet. To wyklucza współpracę z konwerterem. Pomijając fakt, że AF tego obiektywu jest dosyć przeciętny nawet bez TC.
wyklucza z "tym" konwerterem, bo mam 70-300 IS i mam Kenko 2x i mi pracuje
ale opłakany efekt wizualny - aberacje czy dyscośtam jak sie to nazywa
a czy Pompka + TC jakikolwiek , czy Ela + biały TC tylko (bo np. on nie psuje jakości) ? bo na wakacyjny wyjazd kupie to coś (zakładam że do 4500 zejdzie o ile waluty nie skoczą w góre)
Canon 70-300 IS ma taką konstrukcję, że jego soczewki wsuwają się podczas pracy do wnętrza korpusu, poza bagnet
Przede wszystkim TC Canona ma soczewki wystające poza swój bagnet i dlatego pasuje do tych tele, które mają tylną soczewkę dość mocno schowaną. TC Kenko jest płaski więc da się podpiąć do wszystkiego, co jest EF, jak mniemam. Z obiektywami EF-S Canona może być gorzej bo one też mogą wystają poza obszar bagnetu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14