Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 Świerzak :) - Canon EOS 40D czy coś innego
Witam wszystkich. Jak już nadmieniłem w fotografowaniu stawiam pierwsze kroki. Jestem na etapie zakupu aparatu. Na celowniku mam lustrzankę Canona EOS 40D. Możecie mi doradzić czy jest to dobry wybór lub co ewentualnie jest lepsze. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony przez RobertO Pon 31 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Na celowniku mam lustrzankę Canona EOS 40D. Możecie mi doradzić czy jest to dobry
jak najbardziej , pomimo iż puszka nowością nie jest to z pewnością warto rozwazyc jej zakup.
Bryka napisał/a:
lub co ewentualnie jest lepsze
oczywiscie że są aparaty lepsze , pod jakimiś tam względami lepsze,z tym ze są one dodatkowo...droższe wszystko wiec zalezy w jaki pulap cenowy celujesz.
[ Dodano: Pon 31 Maj, 2010 00:50 ]
PS- ten watek bardziej pasuje do dzialu "pomagamy w wyborze lustrzanki"
W związku z tym ze zaczynam to nie chciałbym kupić czegoś za duże pieniądze i później stwierdzić ze nie jestem z tego zadowolony. Z tego co wiem to ta 40stka jest dobra pod względem ceny i tego co oferuje. Chyba ze możesz polecić coś do 2tys. Wcześniej myślałem o zakupie Sonego Alpha bodajże 450 co mi odradzono, polecili mi Canona 450D no i obecnie jestem przy 40D
W związku z tym ze zaczynam to nie chciałbym kupić czegoś za duże pieniądze i później stwierdzić ze nie jestem z tego zadowolony
dlatego często warto wziąć do ręki oba aparaty i porównać. ergonomia i wygoda pracy mają niemałe znaczenie. 40D jest dość sporym aparatem wiec dla osób o większych dłoniach (do których należę) jest to dość ważne. co do modelu Sony sie nie wypowiem bo nie mialem go w rękach.
Bryka napisał/a:
Canona 450D no i obecnie jestem przy 40D
z tych dwóch wybrałbym zdecydowanie 40D miedzy innymi na tą ergonomie właśnie. z tym ze czy aparat jest wygodny czy nie to pojecie bardzo subiektywne.wiec Ty mozesz miec inne odczucia , lub po prostu ,mniejsze dlonie . natomiast cała reszta z przewagą dla 40D ( af, seria,wiekszy zakres czasu migawki,wiekszy zakres iso).
a ja proponuję czytanie ze zrozumieniem mowa była o dwóch modelach Canona- 450D i 40D i je porównywałem. jak zaznaczyłem juz wcześniej o A450 się nie wypowiadam bo w rekach jej nie miałem.
Ostatnio zmieniony przez kufel Pon 31 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Bryka,przed zakupem zawsze warto rozejrzeć sie po innych systemach , byc może w danym przedziale cenowym znajdziesz cos co będzie Ci bardziej pasować. ja np zanim zdecydowałem sie na Canona bralem pod uwagę Sony, Nikona,Pentaxa...
Możecie mi doradzić czy jest to dobry wybór lub co ewentualnie jest lepsze.
Do czego potrzebujesz aparat?
Bryka napisał/a:
W związku z tym ze zaczynam to nie chciałbym kupić czegoś za duże pieniądze i później stwierdzić ze nie jestem z tego zadowolony.
No skoro dopiero zaczynasz to z każdego na początku będziesz zadowolony, a wraz ze wzrostem Twoich umiejętności zaczniesz odczuwać ograniczenia zestawu, który posiadasz. To najzupełniej normalne.
Na celowniku mam lustrzankę Canona EOS 40D. Możecie mi doradzić czy jest to dobry
jak najbardziej , pomimo iż puszka nowością nie jest to z pewnością warto rozwazyc jej zakup.
i czasem ludzie piszą, że i szumy ma nieco mniejsze niż 50D i coś o głębi tonalnej, więc napewno to rewelacyjny aparat
revolta, nie chodzi o głębie tonalną ale rozpiętość tonalną
z mojej strony jako użytkownik 40D
Puszka wytrzyma sporo, serio... Tak właściwie aparat nie do zdarcia, deszcz nie straszny, wycieczki górskie z upadkami też
Ale... zawsze jest jakieś ale.
Jeśli uda Ci się w podobnej cenie znaleźć 50D, to bierz 50D... choćby za wyświetlacz.
Niestety wyświetlacz 40D vs 50D to niestety spora różnica, ale (zawsze jest jakieś ale)
Niejednokrotnie przekonałem się, że jak na 40D zdjęcie na wyświetlaczu jest takie sobie, to na kompie widzę że jednak jest wszystko ok co oczywiście jest na plus (takie miłe zaskoczenie).
W 50D czasami bywa, że na wyświetlaczu widać że wyszło nieźle, a na kompie już jednak widać, że można było lepiej
Tyle że to moja taka mała ciekawostka.
Ogólnie, 40D jest świetną puchą, 50D również. Obydwie oferują bardzo dobrą jakość zdjęć (z dobrymi obiektywami), świetny AF (z dobrymi obiektywami) i rewelacyjną obsługę. Ostateczne jeśli jeszcze się zastanawiasz nad innymi systemami, to podpowiem że Nikon D90 też jest świetny, a jak dla amatora, to można nawet się delikatnie więcej wykosztować i uzbierać na D5000 + 18-105, który oscyluje w granicach 2500 zł za nówkę (tyle że D5000 jest puszą raczej dla amatorów)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11