Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wiosenne nowości
Autor Wiadomość
bladyrunner
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Lut, 2008   

Cytat:
Spoko, a ilu obiektywów używa przeciętny użytkownik? 2-3? Po co użytkownikom obiektywy, które nigdy nie zostaną użyte? Po co wyznawać starą teorię o przewadze szkieł C i N jak na rynku działa Sigma i Tamron - tyle super szkieł nikona, a tylu rezygnuje z nikkorów na rzecz Tamrona 17-50/2,8, ile jeszcze czasu będzie się karmić tymi bajkami lat 90tych o przewadze w dostępności szkieł.

Każdy system ma swoje braki i jak słusznie zauważyłeś wśród Nikkorów brakuje jasnego i taniego zamiennika kita, jednak systemy C i N mają owych braków najmniej, zresztą Sony również nie posiada w swoim arsenale takiego obiektywu. Istotnie również przeciętny użytkownik nie używa więcej niż kilku obiektywów, jednak istotą przewagi systemów C i N nie jest ilość, a różnorodność dostępnych szkieł. Potrzeby poszczególnych użytkowników są różne, a im większa różnorodność, tym większa możliwość indywidualnego dostosowania> Zresztą sam mówisz o dobrodziejstwie takiego dostosowania jakie mają dawać nowe lustrzanki Sony, tylko że obiektywy są znacznie ważniejsze.

Cytat:

Wypuszczenie 3 nowych puszek, bardzo podobnych do siebie świadczy o dobrym podejściu do konsumenta, chcesz tanie lustro bierz A200, chcesz podgląd na żywo bierz A300, chcesz więcej MP bierz A350, dla Sony nie ważne który model się sprzeda, ważne żeby był to aparat z ich koszyka. Wcześniej było tak, że firmy dawały zazębiające się modele

To jest już kwestia różnego podejścia do marketingu, Sony musi próbować dotrzeć do jak największego spektrum klientów, bo nie wie jeszcze gdzie uda mu się wywalczyć sobie pole. W przypadku Nikona i Canona jest tak, że pozycje mają już wywalczone i pracują gównie na tym aby je skutecznie utrzymać. Wojna totalna tych dwóch firm, mogłaby spowodować daleko idące przeinwestowanie i w efekcie kłopoty. Sytuacje z zazębiającymi się produktami N i C nie jest zresztą zła dla klientów, bo oba systemy oferują podobny poziom, a decydując się na lustrzankę o danych parametrach wchodzimy zawsze do któregoś z dobrych systemów.

Cytat:
Hmm, niedawno nikon w swoim D60 pisał o tym, że wprowadza nowość, czujnik wyłączający wyświetlacz po zbliżeniu oka do wizjera - A100 miała to 1,5 roku temu. D60 daje kolejną nowość, czujnik który ustawia wyświetlacz w zależności od trzymania w pionie czy poziomie, alfa miała to 1,5 roku temu.
C450 wprowadza do swojego modelu pomiar punktowy - WoW
C450 wprowadza niby podgląd na żywo - Sony wprowadza ruchomy wyświetlacz i podgląd na żywo z prawdziwego zdarzenia.

Taki czujnik zbliżeniowy miało jeszcze wcześniej Sony R1, ale to przecież pierdółka taka i nic ponad to.
Podgląd na żywo miał dużo wcześniej Olympus i też miał ruchomy wyświetlacz.
Wszystko to jednak sprawy drugorzędne, w tych pierwszorzędnych vide nowe obiektywy, pełna klatka itp, to takie "super nowości" Sony na rynku foto nie są żadnymi "super nowościami".

Reasumując muszę zwrócić twoją uwagę na to, iż do sprawy podchodzisz wybiórczo, tendencyjnie i operujesz półprawdami.
A żeby nie było, że jestem właścicielem sprzętu marki C lub N i całe to gadanie wynika z jakiejś systemowej zawiści, donoszę iż jestem posiadaczem Sony R1. Aparat ten uważam za bardzo udany, aczkolwiek z uwagi na oczywiste ograniczenia zaczynam się powoli przymierzać do lustrzanki i tym razem wybór mój nie padnie na Sony.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

bladyrunner napisał/a:

Cytat:
Hmm, niedawno nikon w swoim D60 pisał o tym, że wprowadza nowość, czujnik wyłączający wyświetlacz po zbliżeniu oka do wizjera - A100 miała to 1,5 roku temu. D60 daje kolejną nowość, czujnik który ustawia wyświetlacz w zależności od trzymania w pionie czy poziomie, alfa miała to 1,5 roku temu.
C450 wprowadza niby podgląd na żywo - Sony wprowadza ruchomy wyświetlacz i podgląd na żywo z prawdziwego zdarzenia.

Taki czujnik zbliżeniowy miało jeszcze wcześniej Sony R1, ale to przecież pierdółka taka i nic ponad to.
Wszystko to jednak sprawy drugorzędne, w tych pierwszorzędnych vide nowe obiektywy, pełna klatka itp, to takie "super nowości" Sony na rynku foto nie są żadnymi "super nowościami".

Czujnik zbliżeniowy, obracanie wskazań na LCD, pomiar punktowy itd. miała jeszcze od czasów analogowych Minolta i Sony nie wniosło tu nic od siebie...

KaleSony 
Bywalec
Znawca tematu

Idę robić zdjęcia.
8)

Dobry artykuł:

http://www.gazetawyborcza.pl/1,75475,4884530.html

KaleSony 
Bywalec
Znawca tematu

jaad75 napisał/a:
bladyrunner napisał/a:

Cytat:

Czujnik zbliżeniowy, obracanie wskazań na LCD, pomiar punktowy itd. miała jeszcze od czasów analogowych Minolta i Sony nie wniosło tu nic od siebie...

Dokładnie, a Canon i Nikon w swoich entry levelowych modelach dają to jako nowość :) - Nikon czujnik, Canon - pomiar. To jest woda z mózgu.

igorax 
Rozmowny
vast

MC napisał/a:
Dlatego proponuje ignorowac wynurzenia pana KaleSiony i dyskusje ograniczyc do aspektow merytorycznych.
Co do ergonomii w A700 to sie nie zgodze. Uwazam, ze jest sporo lepsza niz w 40D i minimalnie lepsza niz w D300, a oba macalem.
MM, Ty masz specyficzne wymagania, a fotki robisz zawodowo. Amator nie potrzebuje ultramegasuperszybkiego AF, a poza tym zazwyczaj go na to nie stac.

...a nie uważasz że ergonomia to sprawa osobista? to tak jak jeden woli szerokie spodnie a drugi wąskie, dyskutowanie o ergonomii jest bardzo subiektywne; chyba, że tyczy się to takich oczywistości jak np mały grip w C350D czy C400D; a to może być kwestia design'u.
... a jako dowód mojej tezy to : MM wyraził swoją opinię i Ty wyraziłeś swoją opinię; czyli wszystko na miejscu i logicznie poprawne A700 jest ergonomiczne dla Ciebie - nie dla MM / dla MM myślę, że d300 albo 40d a A700 nie. ;-)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Z tą ergonomią A700 to nie tylko ja tak myślę. Ja pomijam tylko sam uchwyt, ten jest akceptowalny. Mnie wkurza np. brak górnego LCD bo dla mnie to oczywistość, że jest. Wkurza mnie lekko tandetna obudowa (od wyższego poziomu korpusu oczekiwałem dużo więcej), wnerwia mnie klawiszologia i tutaj najbardziej jak dla mnie Sony dało ciała. Pomijam zbyt ciemny wizjer, po 5D w sumie to nie dziwi, ale nawet moja Pani była zszokowana tą ciemnicą i to była jej pierwsza uwaga.

Przyjaciel mający D7D miał A700 pierwszy w swoich łapkach. Na pytanie czy kupuje ten korpsu tylko się skrzywił i powiedział, że nie ma takiej opcji. Byłem zdziwiony bo w sumie aparat oferuje całkiem sporo. Jak sam zacząłem się nim bawić to zrozumiałem. Komuś kto posiada D7D to A700 kojarzy się z czymś dużo gorszym i z tandetą. To oczywiście zasługa niesamowitej jakości D7D. Nie można było zrobić czegoś podobnego? Kosztowałoby to więcej, ale jestem przekonany że dużo więcej ludzi na tak wykonany korpus by się skusiło bo naprawdę czuć różnicę nawet nie klasy ale dwóch klas w wykonaniu. Wygrali księgowi nad konstruktorami. Dzieje się tak i gdzie indziej, Canon też daje ciała. Ale na tym poziomie zdecydowanie bardziej dba o klienta a Nikon go wręcz rozpieszcza za co bardzo tę firmę cenię. Generalnie Nikony są moim zdaniem najbardziej "fotograficznie" zbudowane z obecnie dostępnych aparatów. Nawet Pentax pokazuje Sony jak to się powinno robić.
Te wszystkie A100,200,300,350 nadają się jak dla mnie do kubła na śmieci tak samo jak 400 czy 450D czy D60, ale korpusu A700 oczekiwałem tego "czegoś". Jak dla mnie i wielu "minolciarzy" tego "czegoś" A700 nie ma i jest to przykre. Mam nadzieję, ze A900 będzie to miało bo nie mogę patrzeć jak mój przyjaciel się dusi ze starym D7D spoglądając z ogromną zazdrością i tęsknotą na to co wyczynia matryca w moim staruszku 5D.

MC 

Oczywiscie, prawda jest, ze ergonomia to czesto kwestia gustu.
Ja uwazam, ze A700 dzieki aktywnemu ekranowi ma rewelacyjnie prosty dostep do praktycznie wszystkich potrzebnych funkcji, ale to oczywiscie moje zdanie.
Ja z kolei znam wiele osob, ktore juz sprzedaly 7D i kupily A700 i sa bardzo zadowolone.
Canon 5D to pelna klatka i mimo, ze stary, to nadal bardzo jary, ale swoje ograniczenia tez ma.
A900 pod uwage nie biore, bo foto to tylko hobby i to by bylo zbyt drogie.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

5D to jedno wielkie ograniczenie z wyśmienitą matrycą i boję się, że lepszej matrycy w aparacie już mieć nie będę. Ale mam też dosyć pewnych ograniczeń :wink:

MC 

MM napisał/a:
5D to jedno wielkie ograniczenie z wyśmienitą matrycą i boję się, że lepszej matrycy w aparacie już mieć nie będę. Ale mam też dosyć pewnych ograniczeń :wink:

Domyslam sie, ze m.in. o AF chodzi. Bo generalnie aparacik :mrgreen:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Gdyby tylko 5D miał to co D3 to... byłbym szczęśliwy jak po wygraniu 1.000.000 $ :lol:

MC 

MM napisał/a:
Gdyby tylko 5D miał to co D3 to... byłbym szczęśliwy jak po wygraniu 1.000.000 $ :lol:

Tak wlasnie sobie mysle, ze gdybym wygral wlasnie tyle, to bym na A900 nie czekal tylko kupowal D3. Marzenia, dobra rzecz :)

komor 
Moderator

MM napisał/a:

Bez sensu MM. Gdybyś wygrał 1M$ to nie musiałbyś mieć dylematu 5D czy D3 czy coś innego. Po prostu byś miał i to, i tamto, i jeszcze coś :)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja miałem D7D przez dwa lata. To był naprawdę świetnie wykonany aparat. Nie trzeszczał tak jak obecnie posiadany C30D. Niestety zmieniłem system ze względu na brak dostepności super szkieł w Minolcie. Sony tego niestety nie poprawiło, dalej brak jest szkieł które mnie interesują. I nie zapowiada się na razie poprawa w tym temacie. Co do Sony A700 to widać wyraźnie że jakość materiałów użytych do tego aparatu odstaje od starego dobrego Dynaxa. Ale czy to aż taki wielki minus w dobie oszczędzania na wszystkim wszędzie. Ergonomia to rzecz gustu oczywiście.

vip321
Uczestnik

lalallala dajcie luz

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008   

http://www.optyczne.pl/index.php?art=77

Może to będzie jakimś tam podsumowaniem całego wątku i dyskusji.

Odpowiedz do tematu