Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
C 85mm f/1.8 czy Sigma 50mm f/1.4
Autor Wiadomość
ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010   

jaad75, ależ to jest tylko moja opinia :zalamany: przecież nie każę nikomu kupować lub używać do portretów tylko 85 mm :D i tak właśnie twierdzę, stałki z ogniskową w okolicach 50mm na apsc to ni pies ni wydra. Ale nikt nie powiedział, że nie jestem w błędzie... po prostu za mało zdjęć jeszcze zrobiłem ;)

Reklama

oranżewski 
Optyczny

ale często robię portrety Sigmą 18-50@18 ;) tak więc co kto lubi.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

ophiuchus napisał/a:
stałki z ogniskową w okolicach 50mm na apsc to ni pies ni wydra.
No więc wracam do pytania - czy w takim razie twierdzisz, że klasyczne portretówki 75-85mm na FF, to również "ni pies ni wydra"?

skuter78 
Nowy

MAM MALE PYTANKO CO TO JEST FF/BF. CZY TO ZNACZY ZE MAGA BYC PROBLEMY Z AUTOFOCUSEM??

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

skuter78 napisał/a:
CZY TO ZNACZY ZE MAGA BYC PROBLEMY Z AUTOFOCUSEM??
podobne, jak Twoje z pisaniem małymi literami :)
FF - ustawia ostrosć przed obiektem
BF - za.
jaad75 napisał/a:
No więc wracam do pytania - czy w takim razie twierdzisz, że klasyczne portretówki 75-85mm na FF, to również "ni pies ni wydra"?
Domyślam się, że portery robione 24/1.4 czy 35/1.4 to już w ogóle jakieś niemożliwe do zrobienia jest :)

Usjwo 
Optyczny

Nieszczesliwie FF zanczy front focus i fulll frame, w powyzszym przypadku to drugie.
Co do 50 jako portretowki. Przeciez portret to oprocz zdjecia "paszportowego", takze cala postac wiec 85 jest dobre i 50 tez, wszystko zalezy od preferencji. Jaad75 ma tu troche racji jak 50 na APS-C to ni pies ni wydra, to oslawiona 85 na FF tez podobna. A juz tak na koniec, to kazdy kit ma 50mm wiec nic prostrzego niz ustawic i sprawdzic czy pasuje, czy potrzeba dluzej potrzebne.

oranżewski 
Optyczny

nie ma co wszczynać wałkowanego tematu wyższości 85 na aps-c nad 50 i odwrotnie. niech autor podepnie oba i zdecyduje czy lepsze będzie dla niego 50mm czy 85mm. jeśli zdecyduje się na 50, to wtedy można polemizować: sigma a canon.

ophiuchus 
Optyczny

Przyszedłem się pokajać :zalamany: każda ogniskowa jest dobra, gdy się wie jak z niej korzystać 8) Możecie moje powyższe posty odnośnie 50mm zignorować ;)

sigmiarz 
Optyczny

zależy od kadrów, do "główek" lepsza 85-ka :D

oranżewski 
Optyczny

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010   

no widzisz. ja do główek często podpinam sigmę 18-50 i walę na szerokim kącie. prawie jak rybie oko :P :)

candy 
Maniak
óć

18mm na cropie 1.6 to rzeczywiście "prawie" jak rybie oko,prawie wcale... :P

oranżewski 
Optyczny

chodzi mi o to, że jak podejdziesz na 30cm do twarzy, to jest ładne przerysowanie perspektywiczne ;)

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Wto 01 Cze, 2010   

wiec nie ma o czym rozmawiac.. mozesz robic i 6mm nikona jak uda Ci sie go kupic,
kąt widzenia 220 stopni, powinno Ci wystarczyc.. :evil:

jak ktos pyta o obiektyw do portretu jest chyba oczywiste ze nie chce przerysowan,
tylko realizm, jak podejdziesz 50mm blisko to przerysowania będą, 85 raczej nie powinno,
ja m.in. lubię portrety we wnętrzach z otoczeniem wokół portr. osoby które ją określa mniej lub bardziej, i zalezy od wnętrza ale mieszczę się w zakresie 30 - 75 dla ff...

oranżewski 
Optyczny

sigmiarz napisał/a:
jak ktos pyta o obiektyw do portretu jest chyba oczywiste ze nie chce przerysowan,
tylko realizm
to czemu dużo osób dodaje programowo winietę? przecież to jest wada obiektywu... a tym bardziej nie jest to realizm ;)
myślę, że nie ma co kontynuować sporu "ogniskowej portretowej", bo każdy lubi co innego. a przerysowania nie skreślają na miejscu zdjęcia.

spójrz na fotografie Tomka Sikory. Jego kreacje łamią zasady. Wyjątkowy styl, jak charakter pisma, wyróżnia go w czołówce polskich twórców fotografii. //szerokikadr.pl
i co? nie powiesz przecież (oglądając album "Maroko"), że jego obiektywy mydlą :lol: ;)

sigmiarz 
Optyczny

nie zrozumiałeś mnie

[ Dodano: Wto 01 Cze, 2010 11:43 ]
jeszcze raz... "jak ktos pyta o obiektyw do portretu jest chyba oczywiste ze nie chce przerysowan"

istnieje pewnie dogmat, do akademickiego portretu, przy kadrze popiersie i ciaśniej używamy obiektywu 85 - 105 dla FF... i juz temat skonczony.
mozesz uzywac czego tylko chcesz.. ale jesli chcesz spelnic warunek, brak znieksztalcen,
i nie masz studia 200m kw. uzywasz 85 dla FF

przy szerszym kadrze dobrze sprawdzi się 50mm.

Odpowiedz do tematu