Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Głowica do makro
Autor Wiadomość
Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   Głowica do makro

Prolog:

Po pierwsze chciałbym powiedzieć, że jestem, a właściwie byłem dosyć zadowolonym użytkownikiem głowicy kulowej Benro B-2, bo nie trwało to długo. Niestety na pierwszym poważnym plenerze odkręciła mi się ona od statywu 055XPROB (co jest raczej winą tego, że zapomniałem się w akcji, niż sprzętu samego w sobie, choć wkurzony jestem naturalnie, że tak łatwo się odkręciła mimo dokręceń..) i mimo usilnych prób nie udało mi się jej odnaleźć i po zmarnowaniu jednej pary spodni, wymoczeniu paru par adidasów uznałem, że to bez sensu i ni ch.. nie znajdę ją w tych zaroślach, a obszar poszukiwań był zbyt duży i przypominało to szukanie igły w stodu siana..

Właściwa akcja:

Teraz po wypowiedzeniu 58 niecenzuralnych słów i 132 uchodzących za co najmniej obraźliwe, po osuszeniu butów (kilku par) i wyczyszczeniu par spodni, zastanawiam się czy warto byłoby do tego statywu - 055XPROB kupować z powrotem taką głowicę czy może lepiej kupić inną, bo słyszałem m.in. o tym, że specjalna do makro to jest model Manfrotto 410.

Tylko nie wiem czy to by było praktyczne rozwiązanie bo, żeby robić zdjęcia niżej potrzeba kłaść kolumnę centralną w poziomie i tak operować, bo inaczej nóg się nie rozstawi niżej/ nie "rozstawi" bardziej.. Da radę, czy takie rozwiązanie "z góry" będzie skazane na niepowodzenie bo ta głowica 410 waży z tego co czytałem 1.2 kg, ale podobno jest b. wygodna w operowaniu.

Ktoś używał w ogóle takiej konfiguracji:

nogi 055XPROB + Frotka 410 ??

Reklama

zug
[Usunięty]

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   

Introverder, makro ogólnie :roll: robaczaki, kwiatki ?
Introverder napisał/a:
055XPROB + Frotka 410 ?

sam 055XPROB już trochę waży, dorzucać do tego 1.2 kg :roll:
Introverder napisał/a:
ale podobno jest b. wygodna w operowaniu
w operowaniu może tak ale w noszeniu takiego zestawu...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Cytat:
Ktoś używał w ogóle takiej konfiguracji: nogi 055XPROB + Frotka 410 ??

Ja używałem. I nadal używam głowicy (nogi mnie już opuściły ;) ) I byłem/jestem bardzo zadowolony.
Introverder napisał/a:
ylko nie wiem czy to by było praktyczne rozwiązanie bo, żeby robić zdjęcia niżej potrzeba kłaść kolumnę centralną w poziomie i tak operować, bo inaczej nóg się nie rozstawi niżej/ nie "rozstawi" bardziej

Zależy jak nisko chcesz zejść. 410 nie jest płaską głowicą i zdecydowanie najlepiej się nią operuje gdy jest w pozycji pionowej. Zawsze możesz założyć takie cuś: Manfrotto 553
Ja do schodzenia do poziomu gruntu stosuję pistoletówkę 322RC2. Daje mi to możliwość ustawiania aparatu ok 5cm nad ziemią, niestety komfortowe to to nie jest. Aha: nie kładłem statywu na płasko i centralną do poziomu, ale przekładałem kolumnę do góry nogami.

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   -

zug napisał:

Cytat:
w operowaniu może tak ale w noszeniu takiego zestawu...

Myślałem bardziej o noszeniu głowicy w górnej części Faspacka 200 po przygodzie z tamtą głowicą i wyjmowaniu jej tylko na kadrowanie..

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja nosiłem nakręconą do statywu przypiętego do plecaka Naneu Sahara 271 i nie było problemu (a przecież nogi z głowicą mają ok 70cm)

Jak to możliwe żeby głowica się sama odkręciła? :roll:

Introverder 
Rozmowny

hijax_pl napisał:

Cytat:
Jak to możliwe żeby głowica się sama odkręciła? :roll:

Tu zawadziłem pewnie o krzak, tam i gotowe :/.. Głowica w sumie leciutka, zatem wielkiej różnicy w wadze nie zauważyłem od razu.. Pewnie wstałem, ona została i zobaczyłem dopiero, kiedy był mi znowu potrzebny..

hijax_pl napisał:

Cytat:
Zależy jak nisko chcesz zejść. 410 nie jest płaską głowicą i zdecydowanie najlepiej się nią operuje gdy jest w pozycji pionowej. Zawsze możesz założyć takie cuś: Manfrotto 553

Mniemam, że chodzi o adapter kątowy Manfrotto MN553.. Rozumiem, że to rozwiązanie problemu.. Na pewno będzie pasować? Czytałem, że do 190, 055, ale Ty masz to pewnie sprawdzone :) ; ).
Ostatnio zmieniony przez Introverder Sro 02 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

553 do 055XPROB pasuje, wiem bo sam tak zakładałem. W sumie czemu miałaby nie pasować? Zasada działanie tego adaptera jest jak każdy widzi.. ;)

Introverder 
Rozmowny

Nie powoduje to jakiegoś znaczącego spadku stabilności całości? Pytam, bo zastanawiam się czy są jakieś minusy poza oczywiście koniecznością instalacji podzespołu..
Ostatnio zmieniony przez Introverder Sro 02 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Introverder napisał/a:
Rozumiem, że to rozwiązanie problemu.

Tak - o ile chcesz kłaść kolumnę centralną i używać 410. To moje prywatne zdanie.

Introverder napisał/a:
Nie powoduje to jakiegoś znaczącego spadku stabilności całości?

Jak rozkładasz nogi do niskiej pozycji - musisz położyć kolumnę, lub użyć kolumny krótkiej.
Faktem jest że przesuwanie obciążenia poza środek destabilizuje konstrukcją, ale przecież rozkładając nogę - rozszerzasz punkty podparcia, czyli automatycznie kompensujesz tarty w stabilności.

Wygląda to tak:

BG553.JPG
553
Plik ściągnięto 6364 raz(y) 29,25 KB

Introverder 
Rozmowny

Dzięki wielkie hijax_pl, pewnie pójdę w tym kierunku :) ; ). Ciężar pewnie przeboleję, bo mam plecak Fastpacka 200 od takich rzeczy, by chować w nim resztę sprzętu..

Tylko mam nadzieję, że razem z głowicą kurtka czy bluza się zmieści jak do tej pory.

Albo druga opcja, że skoro nie mam specjalnie jak nosić wygodnie takiego wielkiego i ciężkiego statywu, to będę robił tylko zdjęcia makro (bo to też zgubne, ale i niewygodne jak chodziłem na jezioro, by chodzić ze sprzętem i statywem w ręce i go potem co chwila kłaść, jeśli ptaszek się zjawił..), a więc w dolnej "komorze" powstanie miejsce na taką właśnie głowicę, bo taka mała widzę nie jest.

I pozostaje kwestia tego adaptera, ale to liczę, że do bocznej, górnej upchnę i zapnę..

dr11 
Optyczny

Introverder, Ty chyba masz Sigmę 150? Tam jest mocowanie statywowe. Nie wygodniej Ci odwrócić kolumnę centralną, zapiąć sprzęt do głowicy za mocowanie statywowe obiektywu i ustawić w poziomie? Będzie nisko nad gruntem i stabilnie, z autopsji powiadam ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11 napisał/a:
Będzie nisko nad gruntem i stabilnie, z autopsji powiadam

Co poświadczyć mogę :D

Introverder 
Rozmowny

No to postanowię skorzystać z doświadczeń kolegów :) ; ), bo zawsze wolę wydać mniej niż więcej i nie mieć pewności czy takie rozwiązanie będzie mi koniecznie niezbędne..

Ok, zatem sama głowica 410 JUNIOR (z szybkozłączką w komplecie) do tego i srruu, jak mawiała pewna osoba :) ; ). Jeśli to "widzę" dobrze (bo niestety jestem wzrokowcem i naogół lubię coś "pomacać" :P ), to nie będzie problemu jak odwrócę kolumnę zarówno z kadrem pionowym i poziomym jeśli widzę to wszystko poprawnie :) :P; ). A to na pewno wygodniejsze, bo nie będę musiał co chwila wkręcać i odkręcać tego adaptera.. :) ; )

Odpowiedz do tematu