Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Który z obiektywów na chrzest? Mam 3 sztuki.
Autor Wiadomość
majora 
Początkujący
marcola

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   Który z obiektywów na chrzest? Mam 3 sztuki.

Witam

Mam takie zapytanie. Będę robił fotki na chrzcie od rodziny swojej dziewczyny. Będę robił fotki w domu jak i w koście i później restauracji (tam jest chyba ciemnica).
W domu ze światłem nie będę miał problemu bo już cykałem tam foty , a światła jest tam tyle ile potrzeba.
Bardziej chodzi mi o kwestie kościoła i później restauracji .(raczej nie mam doświadczenia pstrykania we wnętrzach)

Co mi poradzić jakiego sprzętu najlepiej użyć w danym miejscu, a mam Nikon d5000 , 35mm 1.8, 18-105mm VR, 50mm 1.8 (tu ostrze ręcznie), lampę nissin di662.

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   Re: Który z obiektywów na chrzest? Mam 3 sztuki.

Między innymi dzisiaj była o tym dyskusja tutaj

majora 
Początkujący
marcola

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   

NO raczej ta dyskusja związana jest z działaniem samej lampy. Mnie chodzi czy lepiej założyć 35 mm 1.8 i troszkę biegać czy 18-105 VR , lepszy komfort ale trochę za ciemny. Lampę tak czy tak będę miał założoną.
I teraz proszę o poradę doświadczonych osób, co by było w tym przypadku lepsze?

Tutejszyn 
Optyczny

Myślałem, że chcesz wiedzieć jak zrobić poprawnie naświetlone zdjęcie, tym bardziej jak sam mówisz nie masz doświadczenia we wnętrzach.

PS
masz obiektywy w ręku i pytasz, który przypiąć do puszki?

majora 
Początkujący
marcola

Mniej więcej wiem jak foty we wnętrzach robić, chodzi mi bardziej który z tych obiektywów (mam je w zestawie) będzie lepszy do kościoła , domu lub w restauracji.
Chodzi mi o opinie osób które powiedzmy w kościele robiły fotki , co oni na moim miejscu by podpieli do body.

Djwalkman 
Rozmowny

Nikkor 35mm będzie najlepszym wyborem (po prze-cropowaniu najbardziej uniwersalna ogniskowa ok. 50mm), możesz wziąć jeszcze 50mm, tylko gdybyś robił portrety.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Djwalkman napisał/a:
Nikkor 35mm będzie najlepszym wyborem (po prze-cropowaniu najbardziej uniwersalna ogniskowa ok. 50mm), możesz wziąć jeszcze 50mm, tylko gdybyś robił portrety.
Te "podręcznikowe" i "forumowe" stwierdzenia o samych ogniskowych nie są tu istotne bo priorytetem jest wogóle zrobić dobrze naświetlone i nie poruszone zdjęcia. :wink:

majora napisał/a:
Mnie chodzi czy lepiej założyć 35 mm 1.8 i troszkę biegać czy 18-105 VR , lepszy komfort ale trochę za ciemny.
A nie możesz zabrać obydwu szkieł? To jest problem być przygotowany na różne okoliczności? Zoom będzie wygodniejszy ale jeżeli światła nie będzie to i tak trzeba będzie stałkę 35/1.8 założyć. :smile: Chyba, że zielony kwadrat i lampa w automatyce, ale wtedy klimatu nie będzie żadnego. :sad:

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Czw 03 Cze, 2010   

Najlepiej wszystkie, 18mm w N 18-105 VR sie przyda do szerokich kadrów (jest nawet jasna i masz VR), 35/1.8 też ( z 70% zdjęć będzie z niego pewnie) i 50/1.8 do portretów dziecka i dziecka z rodzicami. Stałki zmieścisz w kieszeniach a jak nie to torbę pewnie posiadasz.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   

Dom i restauracja to nie problem. Będzie czas na zmianę obiektywów, błyskanie lampą itd.
W kościele powinieneś mieć zgodę księdza na robinie zdjęć z fleszem a może nawet na robienie zdjęć w ogóle, bo czasem jest zawodowy fotograf na umowie i nie znosi konkurencji.

haldeman 
Uczestnik

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010