Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bardzo fajny obrazek do ISO 800, jedno mnie ciekawi, byly problemy z ustawieniem WB dla lamp, ktorych uzyliscie do scenki? tak to wyglada, skoro nie ma mozliwosci ustawienia temp. manualnie... przydalaby sie.
Patrząc na fotki przykładowe uważam że matryca jest naprawdę super. Szkoda że to nie dla mnie aparat, mi by się przydał obiektyw 24-105mm (po przeliczeniu na pełną klatkę) reszta parametrów mogła by pozostać... i bym brał A tak... stały 47mm, to ogniskowa której najmniej używam w lustrzance...
Warto jeszcze nadmienić, że RAWy z tego aparatu są niesamowicie elastyczne. Spróbujcie użyć w SPP funkcji 'X3 fill light' żeby zobaczyć, jak wiele można wyciągnąć ze świateł i z cieni. Dla mnie ta matryca na niskich czułościach daje lepszy obrazek niż posiadany D3.
Bardzo fajny obrazek do ISO 800, jedno mnie ciekawi, byly problemy z ustawieniem WB dla lamp, ktorych uzyliscie do scenki? tak to wyglada, skoro nie ma mozliwosci ustawienia temp. manualnie... przydalaby sie.
Faktycznie WB według temperatury barwowej brakuje, a przy scence balans ustawialiśmy według wzorca.
quetzatl [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Cze, 2010 Re: Test aparatu Sigma DP2s
O może w końcu tu się dowiem o co chodzi z tymi rzeczami powyżej częstotliwości Nyquista:
"Sam przebieg MTF też nie pokazuje wyskoku wartości poza poziom 1.0. Jednak rzut okiem na to, co dzieje się powyżej częstotliwości Nyquista pokazuje, że na 100% mamy do czynienia z procesem wyostrzającym." - (JPG, wyostrzanie -1).
Tzn co dzieje się, że jest 100% pewności na wyostrzanie?
A choćby to, że MTF30 czyli coś co możemy interpretować jako klasyczną definicję rozdzielczości (czasami uznaje się za to nawet MTF20 lub MTF10) wynosi wtedy 2118 LWPH, a więc wyraźnie więcej niż ilość pikseli na wysokość matrycy (wyraźnie powyżej Nyquista). Gdyby więc nie było wyostrzania DP2s byłaby cudem fotografii - jeden piksel rejestrowałby więcej niż 1 linię.
quetzatl [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Cze, 2010
Arek napisał/a:
A choćby to, że MTF30 czyli coś co możemy interpretować jako klasyczną definicję rozdzielczości (czasami uznaje się za to nawet MTF20 lub MTF10) wynosi wtedy 2118 LWPH, a więc wyraźnie więcej niż ilość pikseli na wysokość matrycy (wyraźnie powyżej Nyquista). Gdyby więc nie było wyostrzania DP2s byłaby cudem fotografii - jeden piksel rejestrowałby więcej niż 1 linię.
a skąd się bierze to 2118 LWPH?
(Line Widths per Picture Height oznaczający ilość linii w wysokości obrazu)
quetzatl, poczytałem Twoje poprzednie posty, m.in. z wątku o teście DP1. Wydaje mi się, że szkoda mojego czasu, skoro tam twierdziłeś, że wykresy dla wyostrzania = 0 wyglądają tak jak należy i to jest charakterystyka Foveona, że w Nyquiście możemy mieć grubo ponad 50%.
quetzatl [Usunięty]
Arek napisał/a:
quetzatl, poczytałem Twoje poprzednie posty, m.in. z wątku o teście DP1. Wydaje mi się, że szkoda mojego czasu, skoro tam twierdziłeś, że wykresy dla wyostrzania = 0 wyglądają tak jak należy i to jest charakterystyka Foveona, że w Nyquiście możemy mieć grubo ponad 50%.
dla -1 chyba (ponoć Sigma twierdzi, że brak wyostrzania jest przy -0.7(w skali -2..2)).
Po prostu chciałbym tę sprawę doprowadzić do końca. Interesuje mnie fizyczno-matematyczne podejście do tematu. Ponawiam więc pytanie, skąd pochodzi 2118 LWPH dla MTF30?
Bądźmy ściśli. Pokazałem Ci tam obrazek dla wyostrzania 0 z MTF50 wynoszącym ponad 2300 LWPH. Napisałeś, że tak to jest w Foveonach i że taka wartość Cię nie dziwi.
quetzatl napisał/a:
dla -1 chyba (ponoć Sigma twierdzi, że brak wyostrzania jest przy -0.7(w skali -2..2)).
Chcesz powiedzieć, że -1 to już programowe rozmycie? To jeszcze ciekawsze
quetzatl [Usunięty]
Arek napisał/a:
Bądźmy ściśli. Pokazałem Ci tam obrazek dla wyostrzania 0 z MTF50 wynoszącym ponad 2300 LWPH. Napisałeś, że tak to jest w Foveonach i że taka wartość Cię nie dziwi.
quetzatl napisał/a:
Chcesz powiedzieć, że -1 to już programowe rozmycie? To jeszcze ciekawsze
Tak, twierdzę, że tak jest w Foveonach, ale nie chcę prowadzić pustej dyskusji, tylko oprzeć się na liczbach, dlatego chciałbym wiedzieć skąd bierze się 2118 LWPH dla MTF30.
Faktycznie WB według temperatury barwowej brakuje, a przy scence balans ustawialiśmy według wzorca.
U mnie na monitorze mam zielony zafarb na zdjeciu scenki, ciekaw jestem czy tylko u mnie sie dzieje cos takiego, po ustaleniu punktu bieli oczywiscie sie poprawia, przypadlosc Sigmy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14