Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
FuzBal, oczywiście masz rację - eneloopy są tańsze. Należy tylko pamiętać, że dedykowane akumulatory się szybciej ładują, wytrzymują więcej cykli ładowania oraz mają większą pojemność - zatem wytrzymują nie 100 ale około 500 klapnięć - w efekcie po jakimś czasie dochodzimy do wniosku, że tak jest wygodniej i.. taniej
sry ucielko mi jedno 0 chodzilo oczywiscie o 1000 klapniec;] a zywotnosc enelopow jest calkiem niezla wiec po duuugim czasie nawet jak zostanie pojemnosci na 500-600 to i tak calkiem dobrze, wiadomo i 1 i 2 maja swoje + i - ale to tez nie znaczy ze 1 jest gorsze od 2 i od razu mozna zaliczyc to jako mega wielgachny minus jak w tym beznadziejnym tescie kixa na optycznych ehhh
znam, tyle, że w kontekście tego wątku wspominanie o nich zdaje się być bajką o żelaznym wilku.
Czyżby? A Pentaksy K, M i przede wszystkim A, to co? A Samyang, z którym w systemie Pentaksa pracuje się dokładnie identycznie jak z obiektywami AF? Do tego dochodzą jeszcze obiektywy AF - serie F, FA, FAJ i śrubokrętowe DA (o śrubokrętowych obiektywach firm niezależnych nie wspominając), z którymi nawet K-x współpracuje bezproblemowo, podczas gdy pełna współpraca ze starszymi obiektywami AF w Nikonie wymaga zakupu droższego body (nie mówiąc już nawet o współpracy z manualnymi obiektywami systemowymi)... W tym kontekście i zwłaszcza w porównaniu z Nikonem, można stwierdzić, że K-x ma "parę funkcji semi-pro"...
Czegoś nie wiem? Chyba, że chodzi Ci o obiektywy AF ustawione w tryb MF
Chodzi o obsługę przysłony z rolki (pozycja A na pierścieniu) i działanie pełnej automatyki pomiarów, w tym automatyki błysku, a także stabilizacji... To, że nie ma AF, to chyba oczywiste dla każdego? Warto jednak wspomnieć, że jest tzw. pułapka ostrości, czyli taka specyficzna namiastka AF, która w niektórych sytuacjach sprawdza się dość dobrze...
znam, tyle, że w kontekście tego wątku wspominanie o nich zdaje się być bajką o żelaznym wilku.
Czyżby?
Tyżby. nie sadzę aby ktoś kto tak opisuje swój profil foto (czytaj pierwszy post w tym w wątku) chciał ustawiac ręcznie dla samej idei. Co innego z powodu braku kasy. A to implikuje tani złom m42.
i skończta z semi pro, bo ludziom wodę z mózgu robita. To ręczne kręcenie się zwie przyjemność, pasja lub kolekcjonerstwo...
Z tym, że w wypadku wizjera APS-C (nawet u śfientego kaiksa) raczej to sie powinno nazywać 'mieć tęgiego jobla i kupę szczęścia'.
tak, wciąż maqm lustrzankę bez AF. Tak, mam szkła manualne do lustrzanki z AF. Tak, w 600si zdarzało mi się ich uzywać. Nie, w cyfrówie nie u zywam bo nigdy nie widziałem czy jest ostro czy nie. Nie, nie mam LV.
Z powodu? Równie dobrze można kupowac obiektywy bagnetowe...
RB napisał/a:
i skończta z semi pro, bo ludziom wodę z mózgu robita.
Wydaje mi się, że zostało wyżej wyjaśnione, co oznacza "semi-pro" w kontekście Nikona...
RB napisał/a:
Z tym, że w wypadku wizjera APS-C (nawet u śfientego kaiksa) raczej to sie powinno nazywać 'mieć tęgiego jobla i kupę szczęścia'.
K-x ma taki sam wizjer i matówkę jak K100D, czy K200D, czyli jak na pentamirror całkiem niezły, a do tego można wymienić matówkę (nie, niekoniecznie aż na KatzEye) i dokupić muszlę powiększającą...
RB napisał/a:
cyfrówie nie u zywam bo nigdy nie widziałem czy jest ostro czy nie. Nie, nie mam LV.
No widzisz, to, Ty że masz aparat z kiepskim wizjerem i bez LV, to jeszcze nie oznacza, że wszystkie takie są...
Z powodu? Równie dobrze można kupowac obiektywy bagnetowe...
Równie tanio, równie 'dobre'...
RB napisał/a:
i skończta z semi pro, bo ludziom wodę z mózgu robita.
Wydaje mi się, że zostało wyżej wyjaśnione, co oznacza "semi-pro" w kontekście Nikona...[/quote]
Tiaaa. i wszyscy nowoczytający to przeczytaja...
typowy przykład sprostowania małym druczkiem w srodku strony z reklamami...
RB napisał/a:
No widzisz, to, Ty że masz aparat z kiepskim wizjerem i bez LV, to jeszcze nie oznacza, że wszystkie takie są...
No widzisz, Jakos mi się tak wydaje że mam wizjer jakości tych Pentaxowych pentamirrorów...
czyli srednio gówniany.
Jaad - najtańszych Pentaxów nie kupuje się dla kompatybilności wstecznej i manualnych obiektywów. To tylko malutki plusik. I dobrze jest to ludziom jasno powiedzieć, że z Pentaxsem kupują możliwość z której najprawdopodobniej nigdy nie skorzystają.
No cóż, jesli niskość ceny ma tu być priorytetem...
RB napisał/a:
Tiaaa. i wszyscy nowoczytający to przeczytaja...
typowy przykład sprostowania małym druczkiem w srodku strony z reklamami...
Jeśli ktoś czyta tylko wybrane fragmenty, to sam jest sobie winny...
RB napisał/a:
No widzisz, Jakos mi się tak wydaje że mam wizjer jakości tych Pentaxowych pentamirrorów...
czyli srednio gówniany.
Ale nie masz LV... BTW, próbowałeś wymienić matówkę i założyć muszlę powiększającą? Ja na K100D nie miałem najmniejszych problemów z MF nawet bez muszli...
RB napisał/a:
Jaad - najtańszych Pentaxów nie kupuje się dla kompatybilności wstecznej i manualnych obiektywów. To tylko malutki plusik.
Mówisz za wszystkich kupujących?
RB napisał/a:
I dobrze jest to ludziom jasno powiedzieć, że z Pentaxsem kupują możliwość z której najprawdopodobniej nigdy nie skorzystają.
Zajrzyj na forum Pentaksa i przekonaj się, czy nie korzystają...
No cóż, jesli niskość ceny ma tu być priorytetem...
przeczytaj, pliiizzz, wreszcie pierwszy post w tym wątku...
tak, na form pentaxa korzystają, powszechnie wymieniaja matówki i kupują muszle powiększające...
Kurna, to w tym Waszym systemie fajnych obiektywów AF ni ma?
przeczytaj, pliiizzz, wreszcie pierwszy post w tym wątku...
Czytałem wszystkie posty w tym wątku...
RB napisał/a:
tak, na form pentaxa korzystają, powszechnie wymieniaja matówki i kupują muszle powiększające...
No dość powszechnie... Nie wiem jak ostatnio, ale było już kilka kolejek zamówień zbiorowych na matówki i muszle...
RB napisał/a:
Przeciez wiadomo, że Pentax to system dla masochistów - obiektywów brak, ceny wysokie, stabilizacja najgorsza na rynku, a do tego nie działa na dowolnych akumulatorach... I jeszcze ta ingerencja w RAW... A fuj...
ło matko widze ze dla ciebie pentax to samo zlo ;] kij tam ze w tej cenie konkurencji prawie nie ma (po za wlasnie d5000...),
btw to ze szklo jest stare/tanie od razu znaczy ze jest zle?
jaad75 napisał/a:
Przeciez wiadomo, że Pentax to system dla masochistów - obiektywów brak, ceny wysokie, stabilizacja najgorsza na rynku, a do tego nie działa na dowolnych akumulatorach... I jeszcze ta ingerencja w RAW... A fuj...
obiektywy jak wszedzie mozna przeczytac sa do bani czy to * czy ltd, pod swietlo nic nie zdzialasz, pentax nie wie co to af i ogolnie kazdy kto decyduje sie na pentaxa strzela sobie w stope..........
kolejny bój o Pentaxa K-X toczony dla dobra ludzkości przez kolegę Jaad
W pewnym sensie zaczynam podziwiać...
No a chcąc pozostać w temacie polecam koledze jednak Nikona. Proponuję przejść się do sklepu zerknąć w obie puszki, a potem wrócić do domu i poczytać o systemach (bo zakup lustrzanki to decyzja o zakupie systemu).
kolejny bój o Pentaxa K-X toczony dla dobra ludzkości przez kolegę Jaad
Nie tyle o K-xa, co o merytoryczność wypowiedzi - manuale, nawet te tanie, to nie tylko M42 i ich używanie jest z K-xem zdecydowanie ułatwione w porównaniu do D5000. A cała reszta, to raczej zupełnie luźna rozmowa z kolegą RB - jak zwykle oceniasz sytuację przez pryzmat własnej osoby...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9