Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Aparat kupuje w celu nauki, robienia fajnych zdjęć rodzinnych, pejzażu itd. Jak fotografia mnie pochłonie bez reszty wtedy nie będę szczędził grosiwa i sprzet się zmieni/dokupi itp.
RB napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Przeciez wiadomo, że Pentax to system dla masochistów - obiektywów brak, ceny wysokie, stabilizacja najgorsza na rynku,
Nie tyle o K-xa, co o merytoryczność wypowiedzi - manuale, nawet te tanie, to nie tylko M42 i ich używanie jest z K-xem zdecydowanie ułatwione w porównaniu do D5000.
A.... a z tym to nikt nawet nie chce dyskutować... czyli wyglada na to, że znowu sobie razem bijemy piane niezbyt na temat
Zazwyczaj przy zakupie istotne są cechy puszki oraz systemu. Oba wymienione aparaty dają niemal identyczny obraz (ta sama matryca). Cechami na korzyść Nikona jest lepiej rozwiązany wizjer (z podświetlanymi punktami AF), odchylany ekranik i jednak zdecydowanie lepiej rozbudowany system. Możliwość korzystania z obiektywów o mocowaniu M42 jest zaletą ze względu na łatwość i ceny, ale MF będzie w pewnym sensie blokował rozwój w niektórych dziedzinach foto - i jeżeli kogoś namawiasz na budowanie systemu na takich szkłach należy też o tym otwarcie powiedzieć.
Jeszcze jedno nie demonizował bym w kwestiach cen samych szkieł. Bo na początek drogi można kupić tanie szkła z AF (na pewno znajdzie się cała masa Nikkorów jak i szkieł firm niezależnych) które może i będą gorsze od manuali optycznie ale dadzą osobie uczącej się fotografować znacznie większy komfort.
Cechami na korzyść Nikona jest lepiej rozwiązany wizjer (z podświetlanymi punktami AF),
Pytanie, czy bardziej istotne jest podświetlanie wybranego punktu AF (zwłaszcza w temacie MF ), czy wielkość samego wizjera...
papatki napisał/a:
i jednak zdecydowanie lepiej rozbudowany system
Zależy co przez to rozumieć...
papatki napisał/a:
Możliwość korzystania z obiektywów o mocowaniu M42 jest zaletą ze względu na łatwość i ceny, ale MF będzie w pewnym sensie blokował rozwój w niektórych dziedzinach foto - i jeżeli kogoś namawiasz na budowanie systemu na takich szkłach należy też o tym otwarcie powiedzieć.
Tylko, czy OP wspomniał o tych dziedzinach foto? Była mowa o chęci nauki i niskiej cenie...
papatki napisał/a:
Jeszcze jedno nie demonizował bym w kwestiach cen samych szkieł. Bo na początek drogi można kupić tanie szkła z AF (na pewno znajdzie się cała masa Nikkorów jak i szkieł firm niezależnych) które może i będą gorsze od manuali optycznie ale dadzą osobie uczącej się fotografować znacznie większy komfort.
Owszem, ale zdecydowana większość stałoogniskowców będzie z D5000 szkłami MF...
Nie miałem na myśli manualnych szkieł Nikkora tylko AFy. Oczywiście jeżeli twierdzisz, że MF jest lepszy w jakichś sytuacjach to OK. Dla mnie nie. Z perspektywy osoby prowadzącej wiele lat zajęcia z fotografii mogę powiedzieć, że korzystniejsze dla początkującego jest nauczenie się i zrozumienie tego co to migawka a co przesłona niż napinanie się na manualne ustawienie ostrości.
Nie miałem na myśli manualnych szkieł Nikkora tylko AFy.
No własnie piszę, że zdecydowana wiekszość stałoogniskowych Nikkorów AF będzie z D5000 wymagała ostrzenia ręcznego...
papatki napisał/a:
Z perspektywy osoby prowadzącej wiele lat zajęcia z fotografii mogę powiedzieć, że korzystniejsze dla początkującego jest nauczenie się i zrozumienie tego co to migawka a co przesłona niż napinanie się na manualne ustawienie ostrości.
Czy z perspektywy osoby prowadzącej wiele lat zajęcia z fotografii nie uważasz, że lepiej uczyć się jej na szkłach stałoogniskowych?
w kixie ustawiasz centralny punkt af i problem znika a nawet czasami tak jest latwiej zalapac to co sie chce, do nikonow skla beda troche drozsze a trza ciac koszta wiec bierz pentaxa;] ma mase przekozackich szkiel jakbys pozniej chcial rozbudowac szklarrnie drozszymi modelmami
Jaad czytasz co chcesz i jak chcesz: gdzie konkretnie pisze o stałkach? Na myśli miałem chamskie tanie plastikowe zoomy, bo z doświadczenia wiem, że wielu osobom łatwiej zacząć od takiego niż od super coolowego manualnego szkła M42.
Żeby zrozumieć to o czym mówię, musisz sobie zdać sprawę, że aparat który kupuje osoba początkująca będzie służył nie tylko do tej nauki, ale też do fotografowania u cioci na imieninach, do sfotografowania pieska, kotka. Jeżeli się posiada to do zrobienia zdjęcia własnej pociechy / jeżeli się nie posiada to pociechy kogoś z rodziny. Czasami robi się zdjęcia na lekkim rauszu, czasami przy grilu - czasami w ciemną noc wracając z knajpy (i jak najbardziej we wszystkich tych przypadkach amator chce z całej epy przywalić z wbudowanej lampy).
Jaad czytasz co chcesz i jak chcesz: gdzie konkretnie pisze o stałkach?
Nie, to ja piszę o stałkach - pytam w związku z tym o Twoje odczucia w tym temacie, skoro przedstawiłeś się j.w.
papatki napisał/a:
Żeby zrozumieć to o czym mówię, musisz sobie zdać sprawę, że aparat który kupuje osoba początkująca będzie służył nie tylko do tej nauki, ale też do fotografowania u cioci na imieninach, do sfotografowania pieska, kotka. Jeżeli się posiada to do zrobienia zdjęcia własnej pociechy / jeżeli się nie posiada to pociechy kogoś z rodziny. Czasami robi się zdjęcia na lekkim rauszu, czasami przy grilu - czasami w ciemną noc wracając z knajpy (i jak najbardziej we wszystkich tych przypadkach amator chce z całej epy przywalić z wbudowanej lampy).
Pewnie dlatego nie jestem w stanie zrozumieć podejścia niektórych - nie miałem takich potrzeb i taka fotografia mnie nigdy nie obchodziła. Na początku chciałem robić zdjęcia nagich lasek i od tego zaczęło się moje zainteresowanie fotografią w ogóle... Wcześniej ojciec usiłował mnie wkręcić w to hobby, ale bardziej od samych zdjęć interesowały mnie wszystkie okołofotograficzne zabawki od światłomierza począwszy, a na powiększalniku skończywszy...
Pewnie dlatego nie jestem w stanie zrozumieć podejścia niektórych - nie miałem takich potrzeb i taka fotografia mnie nigdy nie obchodziła.
i to nalezy podkreślić wężykiem
jeśli chodzi o doradzanie naszym początkującym Kolegom... patrzcie z jakich pozycji rady sa pisane.
Hm, a wszystko się zaczęło od mojego nieszczęsnego użycia określenia semi-pro
To może tak: nie wiem, czy Kacperex kiedykolwiek skusi się ku manualnym szkłom (choć wydaje mi się że takim pierwszym mógłbym być Helios 58/2 właśnie), jednakowoż na K-x taka zabawa ma większy sens niż z D5000. I na tym poprzestanę.
Ale skoro już taka dyskusja wypaliła to zapytam w tym wątku (bo śledzi ją pewnie masa pentaksiarzy ):
Po zamocowaniu szkieł M42 i ustawieniu pomiaru centralnie ważonego, K-x niedoświetla o ok 3EV a wbudowana lampa błyskowa wali pełną mocą, prześwietlając wszystko (zachowanie potwierdzone na kilku egzemplarzach) . Jak dla mnie to błąd firmware'u. Zgadza się?
hijax_pl, ze szkłami bez styków nie działa automatyka błysku i wbudowana (która pracuje wyłącznie w P-TTL-u) zawsze wali pełną mocą. A co do niedoświetlania - jak mierzysz światło?
jaad75, co do flasha to tak też wyknułem (jako że w konfiguracji nie pojawia się flash "A" )
Natomiast co do naświetlania - po prostu przełączam w tryb Av, ustawiam pomiar centralnie ważony robię zdjęcie i na oko, oraz histogram jest do d... naświetlone. Ustawiam korektę ekspozycji na +3EV i jest już OK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10