Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 26 Maj, 2010
Wybór lustrzanki cyfrowej dwie opcje
Autor Wiadomość
niezlyaparat 
Nowy

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   

Ok. Mam nadzieję, że mnie nie zjecie, że nie zainwestowałem w lepszą lampę, ale ostatecznie złożyłem taki zestaw:
Nikon D90
Obiektyw Nikkor 16-85 VR
Lampa Nissina Di622
Statyw: Opticam PRO 6603G
Torbe Hama Defender 140
Karta pamięci i 4 akumulatorki ;P

Reklama

PiotrOs 
Bywalec

Wysłany: Czw 03 Cze, 2010   

Kupil, kupil...a porozmawiac to co :???:

No to jak sie foci?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

niezlyaparat napisał/a:
...... i 4 akumulatorki

Wybierasz się na wojnę? :smile:

kozidron
[Usunięty]

B o g d a n napisał/a:
niezlyaparat napisał/a:
...... i 4 akumulatorki

Wybierasz się na wojnę? :smile:

ale to chyba do lampencji

revolta 
Rozmowny

Wysłany: Pią 04 Cze, 2010   

bo może mówiąc akumulator nie ma na myśli dedykowanego zapasu do aparatu :]
który na dłuższe spacery doradzić mogę, bo na początku, zanim poznasz aparat będziesz się bawił menu przed każdym zdjęciem, oglądał co wyszło, a jak z kimś będziesz chodził, to ona 10 razy będzie oglądała zdjęcie
a potem - wyjazd w góry, 2 akumulatory tydzień oblecą i nie trzeba ładowarki wozić (jak jedziesz pociągiem z plecakiem a nie samochodem)
a co do lampy - skoro jesteś początkujący, doradzono Ci tu lampę, ile razy będziesz robił jakieś zdjęcia gdzie potrzebna oddzielna lampa ?
ja od czasów 300D korzystałem tylko z wbudowanej
jak robiłem zdjęcia - głównie dzień, a lampa z body spokojnie posłuży "u cioci na imieninach" , no chyba że od razu zakładasz chodzenie i robienie wesel/kościołów lub synchronizację 1/1000 sekundy by robić jakieś zdjęcia ultra szybkie z rozbijania czegoś w domu :] itp.
bo w obiektach zabytkowych i tak często lampy są zabronione, więc... pytanie czy to nie jest zbędny wydatek, bo body mają naprawde dobre lampy na potrzeby amatora
w C - oblecą do 5-6 metrów spokojnie :)
Ostatnio zmieniony przez revolta Pią 04 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

oranżewski 
Optyczny

revolta, jakbym chciał używać wbudowanej w lustrzance - kupiłbym kompakt ;)
mama POP-UP na wbudowaną, ale niepotrzebnie zanabyłem. nie znajdziesz u mnie na twardzielu zdjęcia z wbudowaną :)

revolta 
Rozmowny

ale tu mamy do czynienia z osobą co chce kupić aparat pierwszy
po co mu wydawać kase na lampe na start ???
ile razy jej użyje ?
Ty możesz sobie robić wnętrza i kościoły i śluby , a ja np. robię góry i mazury :P
i u mnie na dysku (jak już się przechwalamy) znajdziesz może 5 zdjęć "cioci na imieninach" a reszta to "pejzażyki, spacer z panną do parku, wieczorna architektura"
po co namawiać człowieka na wydatek z którego nie wiadomo czy skorzysta ? to ja go mogę namawiać na oświetlenie wokół obiektywu do makro albo na rure 500 mm do księżyca ?
po co człowiek ma ładować ekstra-kase w coś co ma w body i co działa dobrze (na potrzeby "ciocia" ) bo i tak w obiekcie zabytkowym jest zakaz używania lamp, podobnie jak w muzeach, pałacach itp. tam sie liczy mały szum na dużym ISO i stabilizacja
... a torba specjalnie pod aparat, hehe, ja nosze w zwykłym plecaku jaki mam, aleście człowieka zmanierowali, statyw , torba, lampa... fetyszyści , to pewnie taki plecak z przegródkami :D :D :D tylko jeszcze "jasnej stałki" brakuje do orgazmu :)
Ostatnio zmieniony przez revolta Pią 04 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

oranżewski 
Optyczny

no właśnie o to mi chodzi. przecież można dać ISO 800-1600 i robić bez lampy :)

revolta 
Rozmowny

jak bym ja mu miał doradzić (oczywiście pod moim subiektywnym kątem) to bym wywalił lampe - bo w body jest
a do muzeum - zdjęć rzeczy w gablotach - filtr Polaryzacyjny by odbicia szkieł gablot zniwelować :) bo i tak lampy nie wolno w muzeum :) ale nie każdy lubi zdjęcia z muzeów

oranżewski 
Optyczny

revolta napisał/a:
to bym wywalił lampe - bo w body jest

też bym wywalił, ale dlatego, że walenie wprost full błyskiem jest karygodne! :) a wbudowaną bym wyrwał, żeby nie korciła. bo po co nią błyskać? toż to psuje zdjęcie przecież. te cienie, przepalenia, nienaturalne kolory, po prostu ohyda. co innego jak się odbije od czegoś (sufit).

revolta 
Rozmowny

aaa sory, zapomniałem, że to topic osoby co chce od razu agencje reklamową robić, to studio i lampa sie mu przydadzą
nie muzea i kilkusetletnie obiekty w gablotach + Polaryzacyjny :]
apropos w Narodowym jest fajna kolekcja monet greckich, rzymskich i wózek-zabawka dla dziecka sprzed chyba 4000 lat (Persja), to warto polecić jakby ktoś jeszcze nie był :]

oranżewski 
Optyczny

fakt, ja też nie zauważyłem :oops:

Odpowiedz do tematu