Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Właśnie zwróciłem uwagę na kroki ustawienia ISO, faktem jest, że fajnie mieć możliwość 1/3, ale nie jest to minus, który mógłby przekreślić 20D, tym bardziej, że jest różnica cenowa między aparatami ok. kilku setek. A jak jest z dostępnością do EOS 20D? Próbowałem szukać - w sklepach nie ma, w USA też jest już deficyt (wypchnął go 30D).
A odnośnie obiektywów? Czy taka konfiguracja na początek "szklanej" przygody wystarczy do zastosowań, które zawarłem w temacie?
Wreszcie "przemieliłem" wszystkie informacje od Was, czytałem, czytałem i jeszcze raz czytałem. Posługując się opiniami użytkowników, testami obiektywów, zdecydowałem się na następujący zestaw:
- Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical
- Canon Telephoto EF 85mm f/1.8 USM Autofocus Lens
lub
- Canon Telephoto EF 100mm f/2.8 USM Macro Autofocus Lens (który lepszy??)
i do tego jakiś tele w późniejszym czasie.
Druga sprawa - wiem, że to nieodpowiedni dział, ale spytam krótko o body: jako że mam ograniczone możliwości finansowe, chciałbym spytać, czy różnica między Canonem 20D a Canonem 30D jest naprawdę zauważalna dla amatora z ambicjami, czy mogę sobie pozwolić na starszy model. Czytałem, że to właśnie 20D był rewolucją, a 30D jedynie zawiera nieznaczne usprawnienia. Jeśli ktoś miał w ręku te dwa modele, proszę o wskazówki.[/list]
Miądzy 85/1.8 a 100/2.8 macro jest generalna różnica w zastosowaniu pierwszy to obiektyw portretowy ( bardzo dobry zresztą) a drugi to obiektyw do zdjęć macro ( również najlepszy w swojej klasie), którym można robić wprawdzie zdjęcia portretowe i inne ale jego plastyka jest inna niż z 85/1.8
.
Musisz sam zdecydować do czego będzie Ci w pierwszej kolejności potrzebny ten obiektyw.
Co do kombinacji, którą wybraleś. Sam mam 30D + T 17 - 50 + inne szkło i pare gadżetów i kolejny zakup jaki planuje to C 85 1.8, a potem jakies tele w okolicach 500 mm ( ten zakup odsuniety w czasie z uwagi na duży koszt ).
Osobiście decydowałbym sie na nowe 30D ( jest już tanie jak na ten segment ). Używane 20D pozwoli ci na pewne oszczędności - jednak z racji stażu użytkowania może dojść do sytuacji, że będziesz musiał wymienić migawke po roku czy dwóch latach focenia. Czyli te kilka stówek, które dziś zaoszczędzisz wydasz później. Oczywiście jest też prawdopodobe, że znajdziesz 20D w idealnym stanie, które wytrzyma 100 000 klepnięć - ale jakie to prawdopodobieństwo ?
Sam kiedyś miałem 20D wraz z 24-105L. Ale miałem też do tego obiektyw o zakresie 17-35. Jeżeli będziesz miał tylko tę L-kę to może warto pomyśleć o zakupie "kitowego" szkła 18-55? Kosztuje grosze a zawsze będzie można zrobić coś na "szeroko".
Jeżeli chodzi o wyświetlacz LCD to jego jakość i dokładność odwzorowania nie tylko mnie wydaje się lepsza w 20D niż w nowszym modelu. W nowszym jest tylko większy. Podobny jak w 30D mam w 5D i ... bez komentarza.
Wciąż się zastanawiam nad body i rzeczywiście o nówkę EOS 20D jest bardzo trudno (wręcz mission impossible)! Więc skłaniam się ku 30D.
MM - na "szeroko" planuję Tamrona 17-50
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sob 02 Lut, 2008
...przypominam Panom ze wyswietlacz nie robi zdjec i nie kupowanie sprzetu dlatego ze ma kiepski wywietlacz to...
a nie xhcesz poczekac na nowego tamrona 10-24
Masz całkowitą rację, ale wielu wybiera aparat bo "ma więcej pikseli i większy LCD" a nie tędy droga. W Canonie na domiar złego ten większy wcale nie jest lepszy i dobrze by kolega wybierający korpus miał tego świadomość.
Czasami trafiają się dobre 20D z przebiegiem po 10.000 zdjęć sprzedawane przez "kolekcjonerów" a nie fotografów i taki wypieszczony sprzęt warto kupić. Wbrew pozorom takich ludzi jest całkiem sporo.
Czasami trafiają się dobre 20D z przebiegiem po 10.000 zdjęć sprzedawane przez "kolekcjonerów" a nie fotografów i taki wypieszczony sprzęt warto kupić. Wbrew pozorom takich ludzi jest całkiem sporo.
Zgadza się w 100% sam jestem tego przykładem kupiłem "przechodzony 20d"
za nieduże pieniądze jako rezerwowe body na moje tele i jestem zadowolony
. Na początek to na pewno trafiony zakup
Koraf, czy przypadkiem kupowałeś tam gdzie myślę czyli u mojego znajomka? Bo ktoś stąd chyba kupował. Jak będzie używane 20D albo 30D w świetnym stanie to dam znać
MM - to samo miasto , więc pewnie się znacie Jak dla mnie to bardzo dobre źródło i sporo sprzętu kupiłem u Tommiego_J , facet nieziemski Przy okazji pozdrówka dla Pana Tomka.
general_koniev napisał/a:
Hmmm... tak... ale jak trafic na taki wypieszczony egzemplarz?? Koraf, a może chcesz opchnąć swoją 20-stkę?
Widzisz porównywałem dwa egzemplarze ten co mam robił dużo lepsze foty od drugiego przy tych samych ustawieniach dlaczego nie wiem .... ? i ma jaśniejszą matówkę krzyżową - zaprzyjaźniłem się z nim na dobre więc radzę szukać czegoś podobnego a kto szuka ..... ten znajdzie Ja trafiłem przez Tommiego_J może Tobie się też uda
Hmmm... tak... ale jak trafic na taki wypieszczony egzemplarz?? Koraf, a może chcesz opchnąć swoją 20-stkę?
lepiej patrz w stronę 30D cena różni sie nieznaczne, a dla tych paru poprawek względem 20D wziąłbym 30tke; nie rozumiem za bardzo takich opinii że 20D i 30D to taki sam sprzęt; faktycznie nie różni sie pod względem technologii matrycy etc. ale poza LCD czy ISO to 30D mozesz bardziej regulować parametry rejestracji [ostrość, kontrast itd], 30d jest szybszy i ma "spot metering"; tym samym jest na pewno dużo wygodniejszy w obsłudze. Być może dla wymiataczy jako drugie body będzie wystarczający, ale jeżeli ma być to podstawka, sam nie zastanawiałbym się za bardzo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9