Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 14 Lut, 2008
Nikon D80 + Nikkor 18-200 czy Canon 40D + + EF-S 17-85mm?
Autor Wiadomość
guest81
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Lut, 2008   Nikon D80 + Nikkor 18-200 czy Canon 40D + + EF-S 17-85mm?

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki cyfrowej, górna granica jaką mogę poświęcić na aparat ze szkłem to około 4,5 - 5 tys. Jestem amatorem fotografii i profesjonalistą raczej nigdy nie zostanę :) Chciałbym kupić aparat uniwersalny z jednym dobrym szkłem. A skoro jednym i uniwersalnym no to zoomem.

W związku z czym zastanawiam się nad jedną z poniższych konfiguracji.

Nikon D80 + Nikkor 18-200 Cena: 4666zł + karta + torba
Canon 40D + EF-S 17-85mm Cena: 4650zł + karta + torba

Powiem tak zakochałem się w wyglądzie body nikonów, z drugiej strony słyszałem że body canona, a zwłaszcza 40D jest lepsze, pomimo że wygląda ochydnie. Wiem że w fotografowaniu nie wygląd aparatu jest najważniejszy. Ale nikon jakby lepiej leżał w ręce, lepiej miał dobrane pokrętła, guziki. Porównanie body oczywiście przemawia na korzyść 40D ale nie wiem czy to szkło jest w ogóle godne uwagi.

Skłaniam się do Nikona i jeżeli nie ma jakiejś nokautującej przewagi canona, a D80 nie jest kompletną klapą z punktu widzenia amatora to chciałbym właśnie kupić D80.

Aparatem chciałbym robić zdjęcia w domu, lesie, na wycieczkach rowerowych, górach. Jeżeli możecie coś doradzić będę Wam bardzo wdzięczny. Z góry dziękują za każde uwagi.

Pozdrawiam

Reklama

Zygmunt 
Bywalec

Wysłany: Sob 02 Lut, 2008   

Gdyby nie ten 17-85 Canona, to zdecydowanie 40d. Jak chcesz zmieścić się w cenie lub niewiele dopłacić to bierz np. Tamrona 17-50 f2.8. Na wyższych ISO Canon zdecydowanie wygrywa. Nikkor 18-200 ma dość pochlebne opinie, ale 11 krotny zoom nie może być zbyt dobry. Pewnie będzie taki sam jak Canon 17-85.

guest81
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Lut, 2008   D90?

Co do zooma to zdaję sobie sprawę, że najlepiej mieć zestaw stałek, pod warunkiem, że nie liczy się szybkośc ich zmiany, ciążar i zakurzanie matrycy.

Tak naprawdę czekałem na D90 ale jakoś nie mogę się doczekać, zresztą to nic pewnego :/

Znalazłem na forum opis jak mogłaby wyglądać specyfikacja D90
http://www.photographybay...2/22/nikon-d90/

Jeżeli pojawiłby się w ciągu 3 miesięcy, a cena body nie przekraczała 3,5tys to pewnie właśnie coś takiego bym sobie kupił.

D200 jest dla mnie niestety za drogi, a D300 to sprzęt raczej dla profesjonalistów.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

D200 za 3,5 kzł... czy ja wiem... może niedługo będzie tyle kosztował. Jakbyś tak dobrze poszukał...

mavierk 
never knows best

ale nie musisz sie bać używki D200 - te z 20k przebiegu to jak prawie nówki :) a tańsze już sporo :)

veenee 
Optyczny
fotosapiens

hmmm D200 da rade kupic w UK za ok 3600-3700pln, na egzemplarzu z Hong Kongu mozna jeszcze uciac 300-400zl... i do tego Tamron 17-50mm - niezly zestaw w sumie

igorax 
Rozmowny
vast

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008   

z tego zestawu wziąłbym 40D z 17-85 ; to naprawdę dobra cena.
/...a z braniem używek z bywa różnie, jak nie masz w miarę pewnego źródła to bym się wstrzymał, serwisowanie może zepsuć całą zabawę z fotografowania. Ogólnie też porównanie 40D vs D80 to Canon będzie lepszy.

Wróbel EOS 
Rozmowny

A może 40D + kit + EF 28-135 mm??

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie, nie. Kit w żadnym wypadku. To tak jakbyś do porządnego Forda Mondeo założył koła z malucha. Hmm... dziwnie by to wyglądało, a i jazda ciekawa by nie była.

KaleSony 
Bywalec
Znawca tematu

Źle robisz, że nie bierzesz pentaxa k10 pod uwagę.

Wróbel EOS 
Rozmowny

Moim zdaniem lepiej wziąć 28-135 + kit na początek i zamienić go na coś lepszego później i może z szerszym kątem niż kupować 17-85... Jeśli chodzi o kit to da sie nim uzyskać dobre zdjęcia, tylko trzeba wiedzieć jak i dla jakich ogniskowych. A osoby które piszą że jest to tragiczny obiektyw sie mylą. Nie jest to klasa "L" ale da sie tym robić zdjęcia i to udane.

Dobrym zestawem jest:
40D + tamron 17-50 2.8(bądź jego odpowiednik na FF)
40D + sigma 17-50 2.8-4.0

Jeśli nie przeszkada brak szerokiego kąta to brał bym coś pod FF.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wróbel EOS napisał/a:

... sigma 17-50 2.8-4.0

Prosiłbym o sprawdzenie tego co się pisze, bo może to innych wprowadzić w błąd. Sigma nie ma takiego obiektywu.

igorax 
Rozmowny
vast

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008   

MM napisał/a:
Wróbel EOS napisał/a:

... sigma 17-50 2.8-4.0

Prosiłbym o sprawdzenie tego co się pisze, bo może to innych wprowadzić w błąd. Sigma nie ma takiego obiektywu.

pewnie chodziło o 17-70 / 2.8-4.5 lub 18-50 / 2.8 lub też o 17-35 / 2.8-4

Wróbel EOS 
Rozmowny

Przepraszam za błąd. Śpieszyłem sie. Chodzi mi o 17-70 2.8-4.5.

igorax 
Rozmowny
vast

Wróbel EOS napisał/a:
Przepraszam za błąd. Śpieszyłem sie. Chodzi mi o 17-70 2.8-4.5.

..jeszcze raz a zostaniesz spalony na stosie :twisted:

Odpowiedz do tematu