Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
co do pytania budującego wątek, ani jeden ani drugi, proponuję nikon d90.
[ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 08:51 ]
jaad75 napisał/a:
że jest tzw. pułapka ostrości, czyli taka specyficzna namiastka AF, która w niektórych sytuacjach sprawdza się dość dobrze...
ja żeby złapać ostrość kopię w lesie dół i przykrywam gałęziami.. żadne pułapki w korpusie nie są mi do tego potrzebne.
[ Dodano: Nie 06 Cze, 2010 08:57 ]
a dlaczego nikon d90 ?
jak sam nikon napisał na swojej stronie, "for artistry"
entry level puszki nie są zbyt wygodne w uzyciu,
sa dobre dla kogos kto lubi tryb auto itd..
do nauki fotografii lepszy jest nieco bardziej zaawansowany aparat,
jak nikon d90, dwa kółka i ekran na topie, pentapryzmat zamiast systemu luster..
zresztą idz do sklepu i rzuc okiem przez wizjer d90 i entry level braciszka
z pentaxow to moze k20d ?
do nauki entry level nie polecam (z wlasnego doswiadczenia)
jaad75, zgadza się, w trybie M podgląd odchyłki ekspozycji działa dobrze. Tak mnie tylko zastanawia dlaczego w trybie M, Av czy też np P z obiektywami bez styków wskazania światłomierza są o kant d...
No to mamy tzw. zonk! Tryb który miał być zaletą tego aparatu nią nie jest. Równie dobrze ktoś może sobie kupić Canona 450D do nauki, a do niego przejście na M42 z chipem. Będzie zarówno pomiar światła jak i potwierdzenie ostrości i to bez łachy
hijax_pl, w M, zielony przycisk ustawia Ci czas do przysłony ustawionej pierścieniem czyli można powiedzieć, że masz tryb Av. Nie działa to prawidłowo w innym trybie, bo obiektyw nie podaje informacji o przysłonie...
papatki, jak nie wiesz o czym piszesz, to nie pisz... Canon zmierzy Ci światło np. bez obiektywu, czy z podpiętym (czy też przyłożonym) obiektywem Nikona bez przejściówki? Pentaksy nie dość, że zmierzą i potwierdzą ostrość, to jeszcze zadziała stabilizacja...
to że pentaxy wszystko mierzą i wyprowadzają psa na spacer to wie każdy
Co do m42, to rozumiem że jest ciągła wymiana między fotografikami tymi
obiektywami, czy jeszcze ktoś je produkuje ?
Ciągle czytam to właściwie wszędzie, m42 niczym zaklęcie, ale ilu fotoamatorów
rzeczywiście się na to rzuca.. 5% ? 10% ?
Canon zmierzy Ci światło np. bez obiektywu, czy z podpiętym (czy też przyłożonym) obiektywem Nikona bez przejściówki? Pentaksy nie dość, że zmierzą i potwierdzą ostrość, to jeszcze zadziała stabilizacja...
No cóz, wszystkim według potrzeb Widze, ze fotografia Artystyczna leci na cełego A tak przy okazji, jak przy focie bez obiektywu poznać, czy poruszona czy nie?
Nie działa to prawidłowo w innym trybie, bo obiektyw nie podaje informacji o przysłonie...
No i właśnie o to chodzi... że nie chodzi. Rozumiem zatem, że bugiem jest to, że aparat de facto bez obiektywu działa w każdym trybie, światłomierz mierzy, na wyświetlaczu pojawia się coś (jakiś czas) czemu nie można wierzyć... Wierzyć natomiast można i trzeba zarazem wskazaniu odchyłki od poprawnej ekspozycji (zielony klawisz w trybie M)
W zasadzie to powinno być w wątku o K-Xie a nie w tym.
Ponieważ zachwalasz mocno aparat i jako jeden z atutów który sprawia, że jest lepszy od konkurencji chciałbym konkretnie się dowiedzieć jak to jest z tym podpinaniem szkieł z mocowaniem M42.
Delikwent kupuje K-Xa (kupuje envelopy ), kupuje sobie przejście mocowania Pentax K - M42. Odkręca od zakurzonego, leżącego w szafie Zenita Xp Heliosa M44-M4 i...... No właśnie czy działa tryb preselekcji przesłony. Mówiąc działa interesuje mnie czy względnie prawidłowo mierzy światło bez wciskania dodatkowych przycisków, trzy razy obracania się i spluwania przez prawe ramię. Rozumiem, że ze szkłami bez elektroniki nie ma szans na pełną współpracę, rozumiem też, że przykręcając szkło z popychaczem trzeba go zablokować i pracować przy przesłonie roboczej, nie ma informacji o przesłonie, bo to wszystko jest jakby oczywiste.
Co do stabilizacji K-Xa to.... ekhm, jak zdaje się sam mi napisałeś trzeba poczekać aż zacznie się świecić rączka w wizjerze na zielono. Zgodnie ze wskazaniami czekając na zapalenie się (przy zabawie z kitowym szkłem), odleciał mi gołąb, z planu wyszła fajna lasencja, zwiał usmarowany dzieciak itp, itd. Zamiast atrapy stabilizacji fajniej jest kupić dobre szkło z napisem IS lub VR.
Jeszcze jedno Canon pomierzy światło w trybie AV (czyli automatycznie dobierze czas do ilości światła padającego na matrycę) oraz M bez względu czy ma zapięty obiektyw czy też nie, jak również wtedy kiedy ma przyłożony obiektyw Nikona, cholewkę od buta czy słoik po ogórkach z najbliższego supermarketu. Po zakupie przejścia z tzw. "dandylionem" w każdym z tych przypadków jeżeli stwierdzi, że ostrość jest ustawiona prawidłowo również to wskaże (i to nawet zrobi to na matówce).
W zasadzie to powinno być w wątku o K-Xie a nie w tym.
Co do stabilizacji K-Xa to.... ekhm, jak zdaje się sam mi napisałeś trzeba poczekać aż zacznie się świecić rączka w wizjerze na zielono. Zgodnie ze wskazaniami czekając na zapalenie się (przy zabawie z kitowym szkłem), odleciał mi gołąb, z planu wyszła fajna lasencja, zwiał usmarowany dzieciak itp, itd. Zamiast atrapy stabilizacji fajniej jest kupić dobre szkło z napisem IS lub VR.
Pozdrawiam!
i doplacic do tego szkla w porywach nawet kilka stowek... mnie jakos brudasy, lasencje i golebie nie uciekaja;] jakos nie mam problemow z czekaniem na zielone raczki...
Co do m42, to rozumiem że jest ciągła wymiana między fotografikami tymi
obiektywami, czy jeszcze ktoś je produkuje ?
Ciągle czytam to właściwie wszędzie, m42 niczym zaklęcie, ale ilu fotoamatorów
rzeczywiście się na to rzuca.. 5% ? 10% ?
A czy to ja zacząłem o M42? Przecież pisałem od początku, że obiektywy manualne, to nie tylko M42 - ja zresztą M42 wogóle nie używam, mimo, że parę gdzieś by się w domu znalazło... BTW, do niedawna Zeiss robił obiektywy m. in. również z takim mocowaniem - nie chce mi się sprawdzać, czy coś się w tej materii zmieniło...
RB napisał/a:
A tak przy okazji, jak przy focie bez obiektywu poznać, czy poruszona czy nie?
Zapytaj tych, co bawią się w otworkową... Ale sprawdzałem na 50-tce Nikkora (której teoretycznie nie da się podpiąć do K10D), że stabilizacja działa całkiem sprawnie (oczywiście po podaniu na początku ogniskowej obiektywu).
hijax_pl napisał/a:
No i właśnie o to chodzi... że nie chodzi. Rozumiem zatem, że bugiem jest to, że aparat de facto bez obiektywu działa w każdym trybie, światłomierz mierzy, na wyświetlaczu pojawia się coś (jakiś czas) czemu nie można wierzyć... Wierzyć natomiast można i trzeba zarazem wskazaniu odchyłki od poprawnej ekspozycji (zielony klawisz w trybie M)
Chcesz powiedzieć, że po naciśnięciu zielonego (i wcześniejszym ustawieniu w menu Using Aperture Ring na Permitted, co chyba oczywiste), ustawiony czas nie jest prawidłowy? Nie mam teraz żadnego szkła bez styków pod ręką, ale podłączyłem do K10D pierwszy z brzegu obiektyw z pierścieniem i ustawia taki sam czas jak w normalnym trybie, nawet jak go nie dokręcę do końca i tylko ustawię pierścieniem na zadanej przysłonie (a jeśli już, to tendencja jest raczej do prześwietlania niż do niedoświetlania - co swoją droga też jest ciekawe)...
papatki napisał/a:
No właśnie czy działa tryb preselekcji przesłony.
W K10D, na pewno działa tryb M, w którym pomiaru światła każdorazowo dokonuje się zielonym przyciskiem, co powoduje ustawienie właściwego czasu (jak w Av). Innych sposobów (jeśli są) nie używałem - bo po co? Tryb M dzięki zielonemu przyciskowi jest w Pentaksach praktycznie tak samo wygodny i szybki jak tryby półautomatyczne... No, ale jeśli naciśnięcie przycisku pomiaru jest dla Ciebie jakimś straszliwym utrudnieniem... W końcu nie bez przyczyny używasz Canona...
i doplacic do tego szkla w porywach nawet kilka stowek... mnie jakos brudasy, lasencje i golebie nie uciekaja;] jakos nie mam problemow z czekaniem na zielone raczki...
Widziałem efekty współdziałania Pentaxa k100 z Tairem 300 - naprawdę bardzo dobre. Nie mniej własciciel szybko (jak tylko pieniądze sie pojawiły) przeniósł się na korpus i długie jasne tele innego systemu. Takiego, w którym po prostu nie ma kłopotu z kupnem specjalistycznego szkła (o pochodzeniu innym niż z wykopalisk) tu i teraz. Za słuszną kasę, a jakże.
Chcesz powiedzieć, że po naciśnięciu zielonego (i wcześniejszym ustawieniu w menu Using Aperture Ring na Permitted, co chyba oczywiste), ustawiony czas nie jest prawidłowy? Nie mam teraz żadnego szkła bez styków pod ręką, ale podłączyłem do K10D pierwszy z brzegu obiektyw z pierścieniem i ustawia taki sam czas jak w normalnym trybie, nawet jak go nie dokręcę do końca i tylko ustawię pierścieniem na zadanej przysłonie (a jeśli już, to tendencja jest raczej do prześwietlania niż do niedoświetlania - co swoją droga też jest ciekawe)...
W menu jest ustawione użycie pierścienia na obiektywie - bez tego nie potwierdza ostrości a bez tego coś ciężko się pracuje na tym małym wizjerze
Po naciśnięciu zielonego i wyzerowaniu wskazania w wizjerze - ekspozycja jest prawidłowa. Po przełączeniu w Av, na wyświetlaczu LCD widzę że światłomierz wskazuje prześwietlenie... Nie ma znaczenia czy wybiorę tryb centralnie ważony czy punktowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10