Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
sigma 100-300 f/4 + TC 1,4x lub TC2,0x
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 02 Lut, 2008   

AF w lustrzance działa całkowicie inaczej niż w kompakcie. Jego czułość zależy od firmy i klasy aparatu. Generalnie większość aparatów ma najczulszy centralny punkt, Oprócz czułości ma on inną budowę (krzyżowy, podwójnie krzyżowy) i dlatego łatwiej trafia nawet w złym świetle.
Ostatnio zmieniony przez MM Nie 03 Lut, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

rafid78 
Bywalec

maziek napisał:
Cytat:

rafid78 napisał:
Tylko że ja zapinam z 70-300 vr do D-80. Chodzi bez zaklejania styków.
Czy uzywasz wówczas maksymalnej ogniskowej, czy ograniczasz sie do 200? Czy mógłbyś umieścić kilka przykładów (zdjęć).

Jutro jeśli bedzie dobra pogoda(nie bedzie padać),planuje wyjść w plener i popstrykac troche.Wrzuce coś jutro.Przy zabawach w domu ,przy słabym oświetleniu AF potafi sie gubić,ale udaje mu sie tafić.Używam pełnego zakresu,jeśli mam taka potrzebę.

komor 
Moderator

MM napisał/a:
AF w lustrzance działa całkowicie inaczej niż w lustrzance.

Yyyyyy.... :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008   

Już poprawiłem :P

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

komor napisał/a:
MM napisał/a:
AF w lustrzance działa całkowicie inaczej niż w lustrzance.
Yyyyyy.... :)
Chodzi o zawartość cukru w cukrze ;) .

A na poważnie MM, ja to rozumiem, czytałem o tych "krzyżowcach" ale chodzi mi o rzecz taką: skoro AF nie jest w stanie ustawić ostrości kiedy f>5,6 to w takiej sytuacji jak opisałem (ISO 800, f/4, 2'') ilość światła jest 10 razy mniejsza niż dla ISO 800, f/8 i 1/125. Teraz z tego wynika, że że w pierwszym wypadku AF zadziała (i działa jak się przekonałem jeszcze dodatkowo wczoraj niemal w absolutnej ciemności w zamkniętym pokoju oświetlonym tylko światłem dalekich latarni wpadającym przez okno o ile cel zawiera jakieś krawędzie - przy ISO 800 i f/4 czasy ustawiał mi kilkunastosekundowe) a w tym drugim wypadku "w biały dzień" przy f/8 (tzn. to f/8 to oczywiście nie wartość przymknięcia tylko maksymalny otwór dla jakiegoś obiektywu) nie zadziała. Z tego wynika, że nie o ilość światła idzie, a o maksymalną przysłonę obiektywu właśnie.

I tego nie rozumiem, bo gdyby chodziło o głębię ostrości (że przy f>5,6 głebia jest za duża, żeby AF sie połapał) to analogiczny problem AF powinien mieć wraz ze zmniejszaniem się ogniskowej i odmawiać współpracy przy krótkoogniskowcach. A przecież nie odmawia.

rafid78 napisał/a:
Wrzuce coś jutro. ... Używam pełnego zakresu, jeśli mam taka potrzebę.
Super. Chodzi mi o to, że w tym obiektywie widoczny jest spadek ostrości powyżej 200mm, aczkolwiek mimo wszystko więcej szczegółów jest na tym samym motywie zdjętym przy 300mm niż przy 200mm.

Ciekawi mnie, czy przy łącznej ogniskowej z TC 300mm (czyli na obiektywie ustawiona wartość ~220mm) jest większa jakość i więcej szczegółów niż na "gołym" obiektywie ustawionym na 300mm. No i jak wyglądają zdjęcia na maxa (TC plus 300mm).

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ale namieszałeś chłopie. Tak bardzo, że nie kumam o co Ci do końca chodzi.

Nieważne jaki będzie czas czy ISO - to po pierwsze.
Istotne jest tylko jaki będzie maksymalny otwór przy danym obiektywie - to po drugie.
Nic z tym nie ma wspólnego jakaś głębia ostrości - to po trzecie.
Jeżeli światło zewnętrzne jest dobre to jest oczywistym, że wtedy AF działa lepiej - to po czwarte.
Normalnym jest, że czujnik zadziała lepiej jak "wjedzie" na granicę czegoś kontrastowego - na miejscu piątym mamy "oczywistą oczywistość".

Lecimy dalej... czujniki AF-u działają w wiekszości lustrzanek tak, że funkcjonują poprawnie jak obiektyw ma maksymalny otwór minimum f/5,6
Czy Ty sobie ustawisz przysłonę 5,6 czy też f/45 to już jest nieistotne. Oczywiście mowa o aparatch z AF-em. Jeżeli której czujniki AF-u są wrażliwe bardziej np. od f/2,8 i podłączysz takie szkło to oczywiscie wtedy AF będzie jeszcze lepszy.
Jeżeli do takiego Canona podłączysz obiektyw z minimalną przysłoną f/5,6 i do tego dołączysz TC 1.4 to aparat wykryje "wspólną" przysłonę f/8 i po robocie - AF nie będzie działał. Jeżeli jednak będzie to TC Kenko i zakleisz tam odpowiednie styki, to aparat nie będzie programowo wiedział, że jest ciemno bo zrobiło się F/8 i funkcja działania AF-u będzie funkcjonować. Ale w aparacie robi się już ciemno. I teraz jak jest dobre światło na zewnątrz to wystarczy go, żeby ten AF działał poprawnie. Choć będzie wolniejszy i mniej precyzyjny (bo jednak ciemno), jeżeli na zewnątrz światło będzie kiepskie to ....... zbita bo jednak to już będzie za ciemno.
Jeszcze jakieś pytania?

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

MM napisał/a:
Ale namieszałeś chłopie.

W tym jestem dobry ;)
Cytat:
Nieważne jaki będzie czas czy ISO.
Istotne jest tylko jaki będzie maksymalny otwór przy danym obiektywie.
Nic z tym nie ma wspólnego jakaś głębia ostrości.
Normalnym jest, że czujnik zadziała lepiej jak "wjedzie" na granicę czegoś kontrastowego

Ja to wszystko rozumiem, nawet nieśmiało zauważę, że wynika to z mojego postu...
Cytat:
Lecimy dalej... czujniki AF-u działają w wiekszości lustrzanek tak, że funkcjonują poprawnie jak obiektyw ma maksymalny otwór minimum f/5,6
Właśnie, dlaczego? Tego nie rozumiem.

Skoro jak sam piszesz, nieważna jest ilość światła rzeczywiście, realnie padająca na czujnik (bo jest on w stanie zadziałać i "po ciemku" prawie), to dlaczego ważny jest maksymalny otwór w momencie pomiaru, tego własnie nie rozumiem. Tym bardziej nie rozumiem, że skoro jak piszesz wystarczy zakleić styki i oszukać aparat co do max. otworu f to znaczy, że jest to ograniczenie sprzętowe a nie fizykalne. Po co? Czy chodzi tylko o prestiż (o ilość błędów powyżej f/8)?

A może jednak ma to związek z fizyką?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja się na belfra nie nadaję bo mi już cierpliwości nie starcza. Oczywiście, że ilość światła jest ważna bo im lepsze światło tym lepiej działa AF.
Napisałem jak byk, że jak "oszukasz" aparat to AF działa, ale im gorsze światło tym gorzej działa. A producent chce by klient był zadowolony i AF działał CAŁY CZAS poprawnie. Więc ogranicza programowo czułość do f/5,6 i tak te czujniki są skonstruowane. W specyfikacji zawsze masz podane przy jakich parametrach oświetleniowych AF przy jakimś obiektywie (najczęściej jest to 50/1.4) będzie działał. To wszystko da się policzyć. Chciałbyś dostać do ręki obiektyw z maksymalną dziurą f/8, który raz by działał a raz nie i dokładność pracy AF-u byłaby baaardzo różna? Chyba nie. Dlatego właśnie aparaty mają takie ograniczenia. F/8 to już ciemnica straszliwa i czujnik może się mylić, a jak byłby tak dobry, żeby się mało miał mylić to kosztowałby sporo więcej niż zwykły. Dlatego był tylko w najdroższych modelach i tylko jako centralny.
Ostatnio zmieniony przez MM Nie 03 Lut, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Smola 
Maniak

MM - Maziek zadał logiczne pytanie. Ty wszystko wyjaśniłeś teraz do końca i jest cacy.

Ale teraz moje pytanie. Taki zestaw:

Canon EF 400 mm f/5.6L USM + TC 1.4 Kenko + 30D - będzie ciemno. Ptaka czy sarne zrobie tylko przy dobrym świetle i bede musiał podnieść czułość do tych ISO 400 aby zamrozić ruch.

Czy taki zestaw ma sens ? Bo z mojego planowania na przyszłość to jeszcze ostatecznie zmieści sie w moim budżecie.

P.S.

Pamietam to zdjecie ptaka ( takiej czapli ) tego Włocha co Arek pokazywał dla ogniskowej ponad 1000 mm i f11 ( L-ka z TC ). Było ostre. Tylko że ten kolo robił to na 1 DMarku. A ja mam 30tke.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ten kolo to miał przy tym zdjęciu piękne światło.
Stałka ze światłem 5,6 z TC 1.4 i przy zaklejonych stykach da radę. Sens jest o tyle, że taki TC kosztuje kilka stówek i warto go przy takiej stałce mieć. Ja mam przy 100-400L i żyję. Ale ja mam IS-a a ogniskowa wychodzi po przeliczeniu cropa coś koło 900mm, więc...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Połaczenie TC1.4x z 400/5.6 to nie najszczęśliwszy pomysł. Będziesz musiał robić foty w samo południe słonecznego dnia, a wtedy jak wszystkim wiadomo fotki nie najlepiej wychodzą.

Smola 
Maniak

No tak chlopaki. Ale czy jest alternatywa dla tego zestawu. Jak już mam wydac ponad 5 tysi za szklo + TC to chce mieć ekwiwalent ogniskowej pod 1000 mm ( uwzgledniajac APS-C ) i L-kowa jakośc obrazu.

Przy takiej ogniskowej foty tylko ze statywu - kozice w górach, sarny itd. są dośc leniwe. Przy ptakach może być problem bo tu trzeba będzie często panning robić i pozornie bardzo krótki czas może być nadal za długi by wyszła żyletka.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Czyli chcesz mieć jakieś 600mm normalnej ogniskowej i dobre światło.
Tanio nie będzie. 600/4 IS L :P
Taniej to Sigma 120-300/2.8 plus canonowski TC2, wychodzi wtedy 600/5,6. Jakość powinna być poprawna, ta Sigma jest miodzio.
Zawsze też można kupić 300/2.8 IS L :wink:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Jest na na mojej liście zakupów ta 300/2.8 IS L na jakimś 2 miejscu.To bardzo poręczny obiektywek o wspaniałej wręcz jakości obrazu jaki daje.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

MM napisał/a:
Ja się na belfra nie nadaję bo mi już cierpliwości nie starcza. Oczywiście, że ilość światła jest ważna bo im lepsze światło tym lepiej działa AF.
Napisałem jak byk, że jak "oszukasz" aparat to AF działa, ale im gorsze światło tym gorzej działa. A producent chce by klient był zadowolony i AF działał CAŁY CZAS poprawnie. Więc ogranicza programowo czułość do f/5,6 i tak te czujniki są skonstruowane.

Tylko sie nie denerwuj.

Ale nie przemawia do mnie Twoje wyjaśnienie nic a nic, ponieważ pomiędzy obiektywem f/8 w dzień a f/2 o zmroku moze być i kilkaset-krotna róznica w ilości światła docierającego do detektora (na plus oczywiście ciemnego f/8 ) dlaczego więc niby w biały dzień z ciemnym obiektywem f/8 AF nie ma działać 100 razy lepiej niż z jaśniutkim f/2 o zmroku? To nie o to chodzi. Gdyby tylko o to chodziło producent raczej wyposażyłby aparat w ostrzeżenie, włączające się kiedy ilość światła na detektorze faktycznie jest poniżej pewnego progu.

Nie powiesz mi, że biorąc pod uwage tylko ilość światła jaką ma do dyspozycji czujnik AF większy luksus pracy ma z obiektywem f/2 o 11 w nocy w poświacie latarni ulicznych niż z obiektywem f/22 w samo południe. Musi być inny czynnik.
Ostatnio zmieniony przez maziek Nie 03 Lut, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu