Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
KolegaGuliwer ma dużo racji,dla kogos znajacego ptaki aparat może stanowic istotniejszy element w obserwacji zwłaszcza jeśli supia sie na wyszukiwaniu żadkich okazów.Dziś zatwierdzeniem obserwacji przez Komisje Faunistyczną jest fotografia...delikweta(ptaka)
Tak, tak... tylko odróżnij myszołowa od trzmielojada na granicy horyzontu za pomoca nawet 500/4 przykręconej do tak swietnego wizjera jak ma d3 Powodzenia zyczę
robekrt napisał/a:
Dla znających temat..szukam lornetki ktora pozwoli mi rozpoznac ...myszołowa od trzmielojada...na granicy horyzontu...pzr
Ja w takich warunkach żadną nie odróżnię. Za cienki w uszach jestem na szponiaste. Ale ja jestem amator. Z niejakim stażem, ale amator.
Inaczej - jeśli nie odróznisz za pomoca Nikona EX to jakoś tak sadze, ze Zeissem Victory o tym samym powiększeniu tez tego nie dokonasz...
Powiedzmy, że aby odróznić zausznika od perkoza rogatego na środku dużego stawu nad Baryczą albo na zbiorniku Mietkowskim to ja potrzebuje jednak lunety... tyle, że do drapoli latających nad lasem to ani ani...
Co do skalepów - nie chodzi o MM. W większych miastach bywaja stacjonarne sklepy mające jakies rozsądne lornetki. W stolycy zdaje się jest tego więcej. U mnie sa cn. dwa - militaria i Foto-Master... Można pooglądac srzęt za kilka stów i ten za 2-3 tysiące...
Foto-Jokery miewaja tez troche Nikonów i tańszego badziewia..
Guliwer, tak się składa, ze znam trochę fora ptasie
Jakoś moje spostrzeżenia z Twoimi się nie spotykaja Mowimy o forach ptasich a nie tyczacych fotografii ptaków czy foto przyrody
na polskich o lornetkach jest średnio dużo. Ludzie maja sprzęt, a Ci co zaczynaja zabawę są zwykle po prostu:
a - młodzi i biedni
b - niezbyt skłonni do wydania więcej niż 500 PLN (i tak dużo) bo po co?
Jak się opatrza nieco to juz nie pytaja. U kumpli na ptakach optykę podpatrują... A że lornetke ma kazdy, to szybko wiedza co i jak.
Natomiast za granica... np. birdforum.net - popatrz sobie ile jest tematów, jak rózni tzw. onaniści potrafia sie lornetkami podniecac ile ludzie skłonni sa na te duperdachy wydac. I ile tematów tamże dotyczy zabaweczek kompaktowych...
Co ciekawsze o ile więcej wątków na birdforum tyczy fotografowania to więcej postów jest na lornetkach. Bo tam ludzie - właśnie amatorzy - gapią się dla przyjemności a nie dla fotografowania. Bo po cholere sie męczyć? A ze często miewają nieco lat i nieco kasy to mogą nieco wydac na swoja pasję...
Kupowanie w sklepie też ma wady, bo przeważnie nie ma pełnej możliwości sprawdzenia lornetki. Mechanikę owszem ale dalej... można popatrzeć przez szybę wystawową (w Militariach), albo w MM na reklamy wewnątrz hali, z odległości do 20m. W MM przynajmniej nikt nie stoi za plecami i można grzebać w sprzęcie do woli. Ale oferta cienka. Niemniej coś w końcu znalazłem i kupiłem tam Bressera Hunter 7x50. Nie polecam w sumie.
Jak byłem w Londynie, to na Hammersmith przed 2 sklepami optycznymi widziałem stoliki z lornetkami przypiętymi łańcuszkami. Trochę to przypominało sceny z PRLowskiego "Misia", ale można było wszystko sprawdzić jak w poradniku http://www.optyczne.pl/12...%82%C3%B3w.html
Chyba najlepiej kupić przez net z opcją zwrotu.
Kupowanie w sklepie też ma wady, bo przeważnie nie ma pełnej możliwości sprawdzenia lornetki. Mechanikę owszem ale dalej... można popatrzeć przez szybę wystawową (w Militariach),
Mniej więcej rok temu sam zmieniałem lornetkę. Poprosiłem sprzedawcę, wyszliśmy przed wrocławski sklep z dwoma Bushnellami - Legendem 10x42 i Elite II 10x42 (czyli było to razem nieco ponad 4 tys), miałem sporo czasu na popatrzenie, nawet na jakiegoś wróbla (choć ul. Oławska to raczej nie jest dobre miejsce na obserwacje przyrodnicze, ale jednak..) Żadnego problemu.
Nota bene - nie kupiłem żadnej z nich.
Bardzo podobnie było w:
Foto-Master ul. Odrzańska 24-29, Wrocław
(2 krotnie: raz dla siebie - Vortexy razor i Viper, bynolyt seal, Nikon monarch - nic z tego nie wziąłem; raz dla żony Minolta Activa 10x42 i Activa 10x50 - żona wolała roofa, wszystko z obowiązkowym wyjściem na zewnatrz)
Proponuje ładnie poprosić, pogadać, wszystko sie da...
adresy i nazwy podaje dla informacji. Nie mam nic wspólnego z ww. sklepami, poza tym, ze w jednym z nich zostawiłem kilka tys PLN. W drugim ani złotówki. Polecam oba. Choc na obsługę w jednym się powszechnie narzeka to ja mam protiwpołożne odczucia. ale ja do sprzedawcy jak do człowieka... to i on do mnie jak do człowieka...
Powiedz mi, czy na ul. Jedności Narodowej jest jeszcze Foto-Komis, koło kina Pionier?
Bo znalazłem z necie takie zdjęcie http://fotopolska.eu/46547,foto.html
Kupowałem i zostawiałem tam różne optyczne cuda.
Teraz rzadko bywam we Wrocławiu, bo już tam nie mieszkam ale komis był bardzo porządny. Jak sprzedali sprzęt, to wysyłali pocztówkę, że można po kase przyjechać.
Na innym forum znalazłem wpis z grudnia 2008r.
Cytat:
Wrocław:
Foto Komis "Camera" - Zbigniew Kędziara, ul. Jedności Narodowej 73 - byłem tam w lecie, było zamknięte "z powodu choroby właściciela". Później wieeele razy dzwoniłem i nikt nie odbierał. Nie gwarantuję, że otwarte. Jedyny komis w stolicy Śląska z m42.
Jest też w soboty na Dworcu Głównym, na I piętrze w Klubie Kolejarza giełda fotograficzna.
Po wielu godzinach spędzonych w necie,chyba sprawa zatrzyma sie na Nikonie Ex 10x50 faktycznie trudno coś w tej cenie lepszego.Jest jeszcze tańszy Nikona Akcion 10x50 z tego co widzę nie jes tylko wypełniony gazem w cenie od 250..Przejdę się jeszcze do militariów i zobacze te cuda które tam mają..W Radomiu widzę że dostępne są tylko Bak7 i Hawki i Buschelle z Zoomem.Wiem że to badziewie..ale zobaczymy jak mi to pieknie będą wciskać.Reasumując..przy zakupie Nikona pozostaje mi tylko sklep internetowy...
Wysłany: Nie 13 Cze, 2010
Nikon Ex ma wiele zalet. Trochę ciężkawy i nieporęczny na długie wędrówki ale dobrze się sprawdza przy deficycie światła. Nie widziałem jakiejś większej różnicy w jakości obrazu między VII a Ex. Różnice są oczywiście w budowie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9