Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wysokie wartosci przesłony
Autor Wiadomość
B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   

broczek napisał/a:
Tak używam statywu Velbon Sherpa 600R.
A jak wyzwalałeś migawkę? Naciskając spust na aparacie, wężykiem, czy samowyzwalacz?
Zdjęcie przy 1/13s jest mniej ostre bo według mnie poruszone.

Proponuję abyś sprawdził wpierw sam obiektyw na czymś bardziej płaskim i bliżej. Może ten egzemplarz daje takie mydełko. :wink:

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Hiperfokalna to taka odleglosc ostrzenia, ktora dla danej przeslony da najwieksza.
Czyli w Twoim przypadku nie nastawiasz ostrosci na 20m tylko na hiperfokalna - 5.57m wtedy powinienes miec wszystko ostre od 2.7m do nieskonczonosci.

Przy nastawieniu 20m masz GO dla f11 od 4.34m do nieskoncczonosci, dla f4.5 od 8.9m. Poza tym Go zalezy tez od rozmiaru odbitki i odleglosci ogladania. Kalkulatory licza to dla jakis standardowych ustawien (pocztowka?? i 70cm??)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Hiperfokalana to taka odległość, od której rozpoczyna się głębia ostrości, gdy obiektyw wyostrzymy na nieskończoność. To po pierwsze.

Jeśli używamy jednego obiektywu o jakiejś ogniskowej, ustawionego na nieskończoność i myślimy o tej samej wielkości odbitki (krążek rozproszenia) to zmieniając wartość przysłony de facto przesuwamy odległość hiperfokalną ku aparatowi (zwiększając liczbę przysłony) lub też oddalając ją od aparatu (gdy zmniejszamy liczbę przysłony)

To, że GO zaczyna się w połowie odległości hiperfokalnej H, wynika ze wzorów na GO, które dla ustawienia odległości ostrzenia równej H redukują się, dając początek w H/2, a koniec w nieskończoności.

Usjwo 
Optyczny

hijax_pl Ty zawsze tak naukowo, ze zamieszasz jeszcze bardziej :mrgreen: :wink:

Na wiki (wiem ze to nie naukowe zrodlo) sa w zasadzie dwie definicje hiperfokalnej
1. Hiperfokalna to najkrotsza odleglosc ostrzenia, dla ktorej nieskonczonosc caly czas jest ostra, czyli otrzymujemy najwieksza GO (od h/2 do nieskonczonosci).
2. To ta ktora Ty podales.

Bardziej jasna chyba jest pierwsza (przynajmniej dla fotografow), bo od razu
(intuicujnie) wiadmo jak ja wykorzystac.

[ Dodano: Sro 09 Cze, 2010 14:10 ]
W moim pierwszym poscie w pierwszym zdaniu zabraklo na koncu GO :oops:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja tylko dementuję że hiperfokalna to odległość ostrzenia, bo to nie jest prawda :D

Usjwo 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Ja tylko dementuję że hiperfokalna to odległość ostrzenia, bo to nie jest prawda :D

Zgadza sie, bo to jest ...najblizsza odleglosc ostrzenia ... chyba ze odleglosc ostrzenia rozumiemy inaczej :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo, nie, hiperfokalna to nie jest żadna odległość ostrzenia. Co najwyżej możesz ustawić płaszczyznę ostrości w odległości równej odległości hiperfoklanej ;)

dragossani 
Entuzjasta

Zgadzam się z hijaxem, że "odległość ostrzenia" to wprowadzanie zamieszania w pojęcie odległości hiperfokalnej. Dla konkretnego obiektywu mamy pewien fragment przestrzeni od X m do nieskończoności, który jesteśmy w stanie na jednym zdjęciu objąć ostrością. Skraj tego przedziału (minimum) to odległość hiperfokalna. Natomiast jak tą wiedzę wykorzystamy w praktyce to już nasza sprawa.

Możemy ostrzyć gdzieś za odległość hiperfokalną - wtedy od połowy odległości na którą ostrzymy, aż do nieskończoności będziemy mieli ostre ujęcie. Nie wykorzystujemy wtedy jednak do maksimum głębi ostrości.

Możemy ostrzyć przed hiperfokalną - wtedy jednak tło w nieskończoności rozmyje się.

Możemy ostrzyć dokładnie na hiperfokalną - wtedy od połowy odległości hiperfokalnej do nieskończoności mamy ostrość i jest to maksimum głębi jaką możemy osiągnąć.

Usjwo 
Optyczny

dragossani napisał/a:
Zgadzam się z hijaxem

Ja tez :mrgreen:

dragossani napisał/a:
Dla konkretnego obiektywu mamy pewien fragment przestrzeni od X m do nieskończoności, który jesteśmy w stanie na jednym zdjęciu objąć ostrością. Skraj tego przedziału (minimum) to odległość hiperfokalna

Tu juz brakuje bardzo waznej rzeczy: ostrzac na nieskonczonosc
Ostrzac na hiperfokalna minimum jest na H/2

dragossani napisał/a:
Możemy ostrzyć dokładnie na hiperfokalną - wtedy od połowy odległości hiperfokalnej do nieskończoności mamy ostrość i jest to maksimum głębi jaką możemy osiągnąć.

I tu sie znowu zgadzam :mrgreen:

Obydwie definicje teoretycznie mniej wiecej mowia o tym samym.
W praktyce ostrzymy zawsze na hiperfokalna zeby uzyskac maksymalne GO (o czym mowi pierwsza definicja), a nie ostrzymy na nieskonczonosc zeby wiedziec od jakiej odleglosci jest ostro.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo napisał/a:

Moim zdaniem jest tylko jedna definicja hiperfokalnej ;)

Dlaczego tej drugiej definicji nie akceptuję (o ostrzeniu na H)? Bo:
1) mówi o efektach zastosowania hiperfokalnej, a nie o niej samej
2) mówiąc że jeśli ostrzymy na H to GO jest od H/2 do inf, mówimy o jednym przypadku, bo możemy równie dobrze powiedzieć, że gdy ustawiamy ostrość na H/2 to GO się rozciąga od H/3 do H, albo gdy ustawiamy ostrość na H/3 to GO się rozciąga od H/4 do H/2, albo gdy stawiamy ostrość na H/4 to GO się rozciąga od H/5 do H/3, albo gdy stawiamy ostrość na H/5 to GO się rozciąga od H/6 do H/4 itp itd

;)

broczek 
Bywalec

B o g d a n napisał/a:
A jak wyzwalałeś migawkę? Naciskając spust na aparacie, wężykiem, czy samowyzwalacz?
Zdjęcie przy 1/13s jest mniej ostre bo według mnie poruszone.

Samowyzwalacz na 10s.

B o g d a n napisał/a:

Proponuję abyś sprawdził wpierw sam obiektyw na czymś bardziej płaskim i bliżej. Może ten egzemplarz daje takie mydełko. :wink:

Najbardziej płaskie zdjęcie jakie znalazłem. I jak? Mydło?

IMG_1101.JPG
F/8, 1/100, 35 mm
Plik ściągnięto 4149 raz(y) 514,26 KB

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

broczek, nie pytaj o mydło kiedy wstawisz zdjęcie przeskalowane w dół ;)

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Usjwo napisał/a:

Moim zdaniem jest tylko jedna definicja hiperfokalnej ;)

To zaczyna byc bicie piany i nic nie wnosi nowego do tematu, wiec konczymy :wink: .
Mam nadzieje ze broczek, chociaz ma praktyczno-teoretyczna jasnosc dotyczaca hiperfokalnej.

[ Dodano: Czw 10 Cze, 2010 11:55 ]
Ostatnie zdjecie wedlug mnie jest poprawne (da sie ladnie wyostrzyc :wink: ).

Co do pierwszych dwoch zdjec, to f11 jest o ponad 0.5EV jasniejsze (czerwony i zielony wylazi poza zakres). Po skorygowaniu w dol, juz nie jestem pewny ze f4.5 jest ostrzejsze.

broczek 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
broczek, nie pytaj o mydło kiedy wstawisz zdjęcie przeskalowane w dół ;)

No większego nie mogę ty wstawić.

Ponieważ chcę sprawdzić mi. czy to przypadkiem nie jest kiepski obiektyw (kosztował 270,00 ;]), pożyczyłem sobie trochę lepszy z podziałką ostrości. Czy mogę prosić o wyjasnienie w jaki sposób się z niej korzysta jesli chcę mięć dużą GO?

Jeszcze chciałbym wyjaśnić taką kwestię. Swego czasu spadł mi aparat z ok. 1m. Czy mógł się ewentualnie tak uszkodzić, że robi przyzwoite zdjęcia o małej głębi, a z dużą może mieć problem?

Hiperfokalna - jesli dobrze zrozumiałem, to ostrzymy zawsze na nieskońconośc, a po przeliczeniu dowiadujemy sie czy przy danej przysłonie bliższa granica ostrości (H/2) jest dla nas akceptowalna, a jesli nas nieskończoność nie interesuje tylko duża GO, to ostrość ustawiamy w 1/3 "drogi" tej głebi i wogle zapominamy o hiperfokalnej?.

P.S. Wydawało mi sie, że jestem bystry ale tego jakoś nie mogę ogarnąć :)

Usjwo 
Optyczny

broczek napisał/a:

Hiperfokalna - jesli dobrze zrozumiałem, to ostrzymy zawsze na nieskońconośc,
a po przeliczeniu dowiadujemy sie czy przy danej przysłonie bliższa granica ostrości (H/2) jest dla nas akceptowalna, a jesli nas nieskończoność nie interesuje tylko duża GO, to ostrość ustawiamy w 1/3 "drogi" tej głebi i wogle zapominamy o hiperfokalnej?.

hijax_pl no i masz swoja definicje i jej skutki :mrgreen:

Jezeli ostrzysz na nieskonczonosc to glebia ostrosci zaczyna sie w H - hiperfokalnej (nie w H/2). Nie jest to jednak optymalne ustawienie na najwieksza GO.
Jezeli ostrzysz na hiperfokalna (na odleglosc rowna odleglosci hiperfokalnej :mrgreen: ) to masz ostrosc od H/2 do nieskonczonosci.

1/3 i 2/3 to takie mnemotechniczne wylicznie GO. GO rozciga sie mniejwiecej od 1/3 przed odlegloscia ostrzenia do 2/3 za nia (To jest duze uproszczenie, bo przy f/1 jest to 1/2 do 1/2). Przy duzej przeslonie i krotkiej ogniskowej mozna znow mniejwiecej przyjac ze jak ustawimy na 1/3 dystansu nieskonczonosci (czyli ile? :wink: ) to ostro bedzie wlasnie do nieskonczonosci. Problem w tym ze 1/3 jest to odleglosc od poczatku GO a nie od aparatu (przy malej przeslonie i krotkim f to nie takie duze roznice).
Najlepiej wzor zapisac w komorce, a i kalkulator tez tam zawsze jest i sprawa zalatwiona. Ja mam na przykald plik excelowy.

broczek napisał/a:

P.S. Wydawało mi sie, że jestem bystry ale tego jakoś nie mogę ogarnąć :)

To pewnie teraz jest jeszcze gorzej, ale jak juz zrozumiesz to dolozymy do wzoru krozek rozproszenia, a potem sie dowiesz ze nie zalezy on od wiekosci matrycy, jak sie przyjmuje w kalkulatorach GO :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Usjwo Czw 10 Cze, 2010, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu