Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D3s - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010   

Zrzędzicie jak stare panny... Czyżby zazdrość? ;) :D

Reklama

veenee 
Optyczny
fotosapiens

dr11 napisał/a:

100-400 - w N nie ma

jest 80-400.
ani jedno ani drugie to zadna rewelacja zreszta...

a co do D3s to w 100% zgadzam sie z hijax_pl :mrgreen:

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

no i teraz ma byc nowy 80-400 lub 100-500 zamiast niego, byc moze nawet w te wakacje

mir 
Entuzjasta
Mir

Ludzie wiadomo że ten Nikon jest lepszy od przypisywanego mu canona Zobaczymy co pokaże nowy canon

sigmiarz 
Optyczny

pytanie strzał ;)

gdyby porównać jakość fotek d700 i d3s w rawach na 1600 i 800 gdzie d3s dostałby 10pkt w skali od 1 do 10 to ile dostałby d700 ? ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Stawiam, że też 10 ;)

tkosiada 
Rozmowny

MC napisał/a:
tkosiada, a widzisz. I właśnie o to chodzi.
Jak się zastanawiałem czy brać 5d2 czy D700 to jednak wybrałem szkła firmowe na które będzie mnie stać.

no zastrzeliłeś mnie, no MC
co mi po szkłach firmowych jak AF ma do d... do niczego poza centralnym, 9 punktów też mi rewelacja
zanim w listopadzie zmieniałem system to oczywiście wziąłem pod uwagę nowe 5d ( po dobrych doświadczeniach z 5d I), ale tego samego dnia oddałem i definitywnie mówię NIE
nie muszę wydać 16 koła na marka by mieć pewny AF i z dużą ilością punktów

[ Dodano: Czw 10 Cze, 2010 22:53 ]
Arek napisał/a:
MC napisał/a:
Jak się zastanawiałem czy brać 5d2 czy D700 to jednak wybrałem szkła firmowe na które będzie mnie stać.

Tyle, że jak byś wybrał D700 to mógłbyś go obsłużyć Sigmami i Tamronami, bo matryca znacznie mniej wymagająca niż w 5d2...

to raz, a dwa że o wiele lepiej owe szkła współpracują z N niz z C

[ Dodano: Czw 10 Cze, 2010 22:57 ]
hijax_pl napisał/a:
Zrzędzicie jak stare panny... Czyżby zazdrość? ;) :D

chyba tak :razz: :mrgreen:
nie zamieniłbym teraz D700 na nic z C, najwyżej na D3s, ale to juz inny rozdział i inna kasa, której nie mam :wink:
a nawet gdybym miał to poszło by na szkła N
pozdro :cool:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

tkosiada napisał/a:
co mi po szkłach firmowych jak AF ma do d... do niczego poza centralnym, 9 punktów też mi rewelacja ....... nie muszę wydać 16 koła na marka by mieć pewny AF i z dużą ilością punktów

Z całym szacunkiem ale czegoś w tej logice nie rozumiem. :???:

Kupujesz D700 głównie dla super AF'a, z wielką liczbą punktów i ... podłączasz do niego Tamrona, który cały urok tego AF'a zrównuje z ziemią?
OK, można nie mieć kasy na markowe, szybkie szkła, ale po co wtedy komu zachwalać atuty D700? :wink:

To tak trochę jakby kupić wczasy w ekskluzywnym hotelu, a żywić się w barze mlecznym.

Według mojej logiki życiowej: jeśli mówię B, to wiem, że powiem i C.
Jeżeli nie, to sorry, trzeba powiedzieć A. :smile:

tkosiada 
Rozmowny

B o g d a n napisał/a:
tkosiada napisał/a:
co mi po szkłach firmowych jak AF ma do d... do niczego poza centralnym, 9 punktów też mi rewelacja ....... nie muszę wydać 16 koła na marka by mieć pewny AF i z dużą ilością punktów

Z całym szacunkiem ale czegoś w tej logice nie rozumiem. :???:

Kupujesz D700 głównie dla super AF'a, z wielką liczbą punktów i ... podłączasz do niego Tamrona, który cały urok tego AF'a zrównuje z ziemią?
OK, można nie mieć kasy na markowe, szybkie szkła, ale po co wtedy komu zachwalać atuty D700? :wink:

To tak trochę jakby kupić wczasy w ekskluzywnym hotelu, a żywić się w barze mlecznym.

Według mojej logiki życiowej: jeśli mówię B, to wiem, że powiem i C.
Jeżeli nie, to sorry, trzeba powiedzieć A. :smile:

o matko, czy muszę ci wszystko wyjaśniac dlaczego mam takie a nie inne szkła?
czy taki wybór w jakis sposób mnie dyskwalifikuje jako fotografa?
najbardziej co mnie potwornie irytowało we wszystkich poprzednich puszkach to AF
WIĘC TERAZ BYŁO TO PRIORYTET
jest rewelacyjny
nie wiem czy wiesz, ale Tami dla szkieł do Nikona wkłada silniczek, który naprawdę poprawia działanie i jest o wiele bardziej pracyzyny. i na tak krótkim dystansie jak 28-75mm jest bardzo dobrze
co innego przy 70-200
tu juz tak sobie dobrze nie poczyna, choć widac poprawe. dlatego wybrałem tą sigmę, anie tamrona, która za... z tą puchą
zachwalam D700 bo wątek jest o puszkach :razz: :mrgreen:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 11 Cze, 2010   

Przed ostatnim weekendem mocno się rozchorowałem i byłem zmuszony poprosić kolegę by "zrobił" za mnie ślub. On ma D700. Ja m.in. 5D. Pożyczyłem mu swoje body i kilka szkiełek (szybkie 16-35, 70-200, lampa, Zenitar 16/2.8). Ostrzegałem, że Canon to nie jest Nikon. Nie jest tak łatwo. Ślub to męczarnia dla tego sprzętu itd. Jakie konkluzje po imprezie? Obrazek fajny, podobny jakościowo. Komfort pracy? NIEPORÓWNYWALNY. W skrócie... ostrzył ręcznie a lampa pracowała w manualu. Naświetlanie, AF, współpraca z lampą są FATALNE w 5D odnosząc do tego co ma D700. KROPKA. To dlatego wszystkim początkującym fotografom ślubnym tak gorąco polecam D700. Ten sam Tamron 28-75 pracuje kompletnie inaczej (lepiej) na Nikonie niż na Canonie. AF trafia, spot mamy tam gdzie ostrzymy, lampa naświetla tak jak chcemy a pomiar światła jest taki jaki być powinien. Praca Nikonem to sama przyjemność i ... ŁATWIZNA. Robiąc zdjęcia Canonem 5D idziemy na wojnę o zdjęcia i trzeba potrafić to robić. :roll:

Co do samego D3s to jest on niewątpliwie świetny, ale tutaj jego odpowiednik 1D Mk IV też jest świetny i tak naprawdę są to dość wyrównane korpusy gdzie każdy ma jakieś niewielkie przewagi lub odstawania w poszczególnych elementach.

sigmiarz 
Optyczny

i mimo tego co napisał MM kobiety wolą 5d, wsrod znajomych, znajomych znajomych,
wszystko 5d albo 5d II :lol:

MC 

tkosiada napisał/a:
AF ma do d... do niczego poza centralnym, 9 punktów też mi rewelacja

Zaskoczę Cię. Nie jest mi potrzebnych kilkadziesiąt punktów. Te 9 spokojnie mi wystarczają. Ich celność i szybkość także. Oczywiście, fajnie by było mieć więcej, ale i tak pewnie bym ich nie używał.
W Nikonie przede wszystkim nie widziałem dla siebie szerokiego zuma w dobrej cenie. No i "trochę" dość miałem wiertarki.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n napisał/a:

Bawiłeś się D700 z T28-75/2.8?

sigmiarz 
Optyczny

Bogdan ma taką szklarnię że jeśli byś mu udowodnił że można mieć to samo albo niewiele gorzej za to o wiele wiele taniej, śmiertelnie by się załamał.
Cytat:
EF24-70/2.8L | EF24-105/4L IS | EF70-200/4L IS | EF70-200/2.8L ...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

tkosiada napisał/a:
o matko, czy muszę ci wszystko wyjaśniac dlaczego mam takie a nie inne szkła?
Oczywiście, że nie, ja tylko dostrzegam pewne zależności i je czasami komentuję.
Każdy fotografuje tym, czym chce, żyjemy w wolnym kraju. Obydwaj mamy myślę poprawne aparaty amatorskie więc, życzę udanych zdjęć. :smile:

sigmiarz napisał/a:
... że jeśli byś mu udowodnił że można mieć to samo albo niewiele gorzej za to o wiele wiele taniej ...
Z wielką niecierpliwością czekam na propozycje. :wink:
PS. Jakim sprzętem mam możliwość fotografowania, to ty zupełnie nie wiesz. hijax_pl już mnie zaczął namierzać. :mrgreen: :wink:

koniec OT

Odpowiedz do tematu