Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 06 Wrz, 2012
Canon 5D Mark II - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
Malcolm_X 
Uczestnik

Wysłany: Pią 07 Maj, 2010   

mad1983 napisał/a:
Od kilkunastu dni jestem posiadaczem 5D II.

z jakim szkiełkiem :?:

Thx

Pozdr

Reklama

mad1983 
Początkujący

Wysłany: Pią 07 Maj, 2010   

Canony 28 1.8, 50 1.4, 100 2.0. 50 i 100 wręcz brzytwa. W 28 najsłabiej z ostrością, ale ogólnie ok szkło. Spodobało mi się pole dawane przez 50. 100 raczej mało popularna, ale to chyba przez wychwalaną wszędzie 85 1.8.
Jeden ślub zrobiłem podpinając Tamrona 11-18 (sic!) Na 11 fajna winieta :) Zdjęcie jak robione przez dziurkę od klucza. Robiłem nim salę i powiem że ustawianie ostrości nadspodziewanie dobrze wychodził.

[ Dodano: Pon 10 Maj, 2010 00:55 ]
Zapomniałem dodać troszkę goryczy do tego miodu :) Po kilku setkach zdjęć pojawił się martwy piksel. Na początku ślubu na dodatek. Zauważyłem to niestety dopiero przy obróbce i każde zdjęcie do poprawki. Zrobiło mi się w tym momencie ciepło. Sprawdziłem w necie i znalazłem sposób na usunięcie tego cholerstwa. Sposób dziwny i dla mnie niezrozumiały. Jeśli nie słyszeliście to procedura wygląda tak: dekielek na obiektyw, nastawienie ręcznego czyszczenia matrycy, przytrzymanie lustra w górze przez ponad minutę. Pomogło, deady zniknęły.
W 40D po kilkudziesięciu tysiącach na liczniku nie miałem takiego problemu. W pierwszym momencie przeszła mi przez myśl wysyłka do serwisu, ale jak udało się to usunąć samodzielnie, to się uspokoiłem. Tylko ciekawe na jak długo. A jak w razie czego wygląda właśnie gwarancja? Zdarzyła się Wam taka sytuacja?

mathom 
Nowy

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010   

Przesiadłem się z 40d. Na razie po ponad 1000 zdjęć w studio i plenerze mogę potwierdzić, że AF jest chyba faktycznie gorszy od 40d. Z drugiej strony rzadko używam bocznych punktów, a to subiektywne odczucie może wynikać z większego shutter laga. Co do celności nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. W moim domowych studio, bez pilotów, czasami w dosyć dużej ciemnicy AF trafia w punkt z 24-105 i 70-200 - bez błądzenia. Nie trafia na 50/1.4, ale to szkło jest wybitnie walnięte i czekam na wymianę (zawsze FF).

nowa piątka to świetna puszka, jakość obrazka miażdży 40d. Świetnie oddaje mocno kontrastowe sceny (np. w pełnym słońcu), iso 6400 bardzo używalne. Żyć nie umierać :)

A wszystkim marudom życzę wielu udanych kadrów.

ps. jedyne co mi osobiście przeszkadza to 21mpix i wielkość plików. Ideałem byłby sraw 12-14 mpix, zamiast 10.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mathom napisał/a:
ps. jedyne co mi osobiście przeszkadza to 21mpix i wielkość plików. Ideałem byłby sraw 12-14 mpix, zamiast 10.

To fakt, sRAW1 mógłby mieć ok. 12-14Mpix. :smile:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Dlatego zostałem przy starej piątce bo nowa niczym mnie nie kusi - no może lepszym wyświetlaczem :mrgreen:

tkosiada 
Rozmowny

mathom napisał/a:
nowa piątka to świetna puszka, jakość obrazka miażdży 40d. Świetnie oddaje mocno kontrastowe sceny (np. w pełnym słońcu), iso 6400 bardzo używalne.

w nowej 5D dla jest tylko dobra matryca :twisted:
moje N znacznie lepiej sobie radzi włąśnie w bardzo słoneczne dni, pewnie dzięki lepszemu pomiarowi światła, takie mam zdanie i nie zamierzam się z nikim spierać
szum na 6400 też jest inny, dla mnie lepszej jakości, przyjemniejszy w odbiorze
pozdro :cool:

dr11 
Optyczny

MM napisał/a:
Dlatego zostałem przy starej piątce bo nowa niczym mnie nie kusi - no może lepszym wyświetlaczem :mrgreen:

Dokładnie, jest wystarczająca do robienia w miarę porządnych zdjęć :) Nowa mnie kusiła, bo... hm... jest nowa? ;) Acha, już sobie przypominam, 1080p :P

Malcolm_X 
Uczestnik

tkosiada napisał/a:

moje N znacznie lepiej sobie radzi włąśnie w bardzo słoneczne dni, pewnie dzięki lepszemu pomiarowi światła, takie mam zdanie i nie zamierzam się z nikim spierać

jeśli chcesz to wejdź na strone http://sebastianfrost.com/ i pooglądaj zdjęcia ślubne & New york ( ' inne zdjęcia ' ) robione d700

Moim jednak zdaniem, poza bardzo nielicznymi wyjątkami, skóra wygląda bardzo nienaturalnie. Twarze są marchewkowo - żółte, zdjęcia z NY są fioletowo - niebieskie, jest problem z bielą, jest problem z czernią. Nie powinienem tak pisać, bo widzę tylko obrazki w niskiej rozdzielczości, ale moje doświadczenia z D700 pokrywa się z tymi obserwacjami. Mam wspaniale naświetlone, kontrastowe i ostre pliki, ale jak koryguję kolorystykę zdjęcia tak by ludzka skóra na pierwszym planie byłe naturalna, to leci mi drugi plan, biele w zieloności, czernie w niebieskości. Jak z kolei "robię " na biele, to mam czystą biel, ale twarzyczki marchewkowe. Generalnie, jak chcę jakoś wypośrodkować "aby wyglądało", to wniosek jest taki : nikon daje nieciekawą biel, w zasadzie nie ma czystej bieli. Uwielbiam ergonomię Nikona, obsługę, ISO, AF, ale jakość pliku pozostawia wiele do życzenie. Nie rozumiem jak można twierdzić, że D700 i 5DII dają porównywalnej jakości obrazy. Patrzę i widzę przepaść w rozdzielczości i naturalności odwzorowania.
Ostatnio zmieniony przez Malcolm_X Czw 10 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Malcolm_X, robisz w JPGach czy RAWach?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Nie ma takiej przepaści, jest tylko zła obróbka. Proponuję zapomnieć o plikach jpg. Tylko NEF-y i to obrabiane w firmowej wywoływarce Nikona. PS czy LR radzą sobie z D700 słabiutko.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MM napisał/a:
PS czy LR radzą sobie z D700 słabiutko.

Tak, o ile jedzie się na nastawach adobowych. Po skalibrowaniu LR jest już całkiem ładnie :)

tkosiada 
Rozmowny

Malcolm_X napisał/a:
tkosiada napisał/a:

jeśli chcesz to wejdź na strone http://sebastianfrost.com/ i pooglądaj zdjęcia ślubne & New york ( ' inne zdjęcia ' ) robione d700

Moim jednak zdaniem, poza bardzo nielicznymi wyjątkami, skóra wygląda bardzo nienaturalnie. Twarze są marchewkowo - żółte... Nie rozumiem jak można twierdzić, że D700 i 5DII dają porównywalnej jakości obrazy. Patrzę i widzę przepaść w rozdzielczości i naturalności odwzorowania.

mam d700 od kilku miesięcy i nie ma takich problemów
capture nx2 i już

[ Dodano: Pią 11 Cze, 2010 00:00 ]
MM napisał/a:
Nie ma takiej przepaści, jest tylko zła obróbka. Proponuję zapomnieć o plikach jpg. Tylko NEF-y i to obrabiane w firmowej wywoływarce Nikona. PS czy LR radzą sobie z D700 słabiutko.

nawet ten ostatni soft do d700 tez jeszcze troche poprawił jpg

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Pon 14 Cze, 2010   

mad1983 napisał/a:
Jedyne co mnie zaskoczyło po przesiadce z 40D to klapiące lustro.

no wlasnie. zastanawiam sie nad tym klapaniem w swoim egzemplarzu. to ze glosno wali to kwestia wielkosci - ok. ale jest jedno silne uderzenie a potem kilka mniejszych drgan. jakby cos bylo za luzno dokrecone w srodku - to normalne?

niby zrobilem juz troche fotek i nic sie nie rozwalilo :-) , ale nie przypominam sobie czegos takiego w d700 a on tez lusterko ma spore...

dr11 
Optyczny

maczetka, normalka, rzeczywiście wali jak packą na muchy ;)
http://api.smugmug.com/ga...4511_2CUHh-A-LB

Są przypadki, że się odlepia :shock: Ale serwis klei i klamerki zakłada za free jako, że to fabryczna wada ;)

revolta 
Rozmowny

ojej, aparat za tyyyle pieniędzy i ma wady ???
swoją drogą jako inżynier nie rozumiem jednej rzeczy
skoro to taka klasa, a lustro odpada i trzeba doklejać ???
oraz drgania
zacznę od butów :
w sklepie sportowym można za parędziesiąt złotych kupić wkładki żelowe do butów, żel absorbujący udary (energię)
czemu w takim drogim aparacie nie ma np. jakiegoś "zderzaka" do lustra z tego typu żelu , skoro to żaden problem ?
przecież dla zawodowców jak robią "ptaszki" lub inne rzeczy na dalekich ogniskowych rzędu 500mm drganie wywołane lustrem to problem
skoro do głupich butów za pare set złotych są takie podeszwy, skoro wkładka na noge kosztuje pare dziesiąt złotych, to czemu takie pochłaniacze energii nie są na obramowanie lustra ???
żele pochłaniające energię to nie jest kosmiczna nieosiągalna dla cywili technika, małe wałeczki w miejscu gdzie uderza lustro i nie było by drgań
w czasach gdy od kilku lat takie buty - drgania w drogim aparacie ???
nikomu w Canonie nie przyszło do głowy robiąc aparat zrobić jakiś "zderzak energii" ?
nie mówcie że mechanizm lustra w 5D jest jak w np. 300D czy Zenicie

Odpowiedz do tematu