Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon Action VII 10x50 vs Tento 10x50 Delta Optical Entry
Autor Wiadomość
puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Pią 11 Cze, 2010   Nikon Action VII 10x50 vs Tento 10x50 Delta Optical Entry

Witam. Kolega który ogląda ze mną różne rzeczy przez szkła chce dokonać wyboru pomiędzy lornetką Nikon Action VII 10x50 vs Tento 10x50 vs Delta Optical Entry 10x50 lub ew. Celestron. Tylko on potrzebuje lornetkę na ptaki. Która daje lepszy wyrazisty i wyważony obraz?

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 11 Cze, 2010   

Nie ma łatwej odpowiedzi na to pytanie. Każda z tych lornetek może być faworytem w zależności od indywidualnych upodobań. Ja do ptaków nie brałbym Tento ze względu na żółty obraz. Choć w latach
80-tych i na początku 90-tych miałem dokładnie Tento 10x50 i nie mając porównania z czymś lepszym bardzo sobie chwaliłem...

puni 
Bywalec
Węszyciel

W zasadzie ceny tych lornetek są bardzo podobne. Zgadzam się z Tobą Arek Tento ma zażułcenie a to przy rozpoznaniu może mu przeszkadzać, mi osobiście takie coś nie przeszkadza. Może jeszcze ktoś z kolegów forumowiczów miał doświadczenie z tymi lornetkami?

Arek 
Redaktor

Takie coś może ułatwić wybór:
http://optyczne.pl//porow...d1=845&add2=420

Na niekorzyść Tento przemawia jeszcze mniejsze o około 1 stopnia pole widzenia. Entry jest za to lżejsza od Nikona. Optycznie prezentują podobny poziom. Nikon ma dłuższą gwarancję - za to słaby serwis, więc nie wiadomo czy coś po tej zalecie będzie..

puni 
Bywalec
Węszyciel

Arek: o fajne porównanie, również mi się przyda przy podjęciu decyzji. Dzięki

Abs 
Optyczny

Z całym szacunkiem do Tento ja postawiłbym na Nikona - mały astygmatyzm, jak za te pieniądze świetny obraz, no i marka poparta gwarancją. Z Deltą nie miałem wiele do czynienia, opinie użytkowników są bardzo dobre.
Można by jeszcze rozważyć zakup bardziej poręcznej lornetki na ptaki 8x40, 8x32, 10x42...

robekrt 
Nowy

Wysłany: Sob 12 Cze, 2010   Delta

Koledzy..a jak do tych modeli ma sie delta opical silver...w tescie economy wypadła nawet nawet..i cenowo niewiele trzeba dorzucić.Pytam pod kątem obserwacji ptakow..pzdr

Kian 
Bywalec

Wysłany: Sob 12 Cze, 2010   

Z Silvera będziesz zadowolony. Daje klarowny obraz, nie mydli i nie zażółca tak jak Nikony. Entry i Nikon VII to trochę niższa półka. Używam m.in. DOT 10x56 i Silvera 10x50 i pomimo przewagi optycznej DOT, częściej korzytstam z Silvera. Nie odstaje szczególnie mocno, w nocy jest jasny, a do tego dużo poręczniejszy. Patrzenie przez tę lornetkę sprawia przyjemność :wink:

puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Pon 14 Cze, 2010   

Jestem ciekawe jaka jest różnica w obrazie pomiędzy Delta Optical Entry 10x50 a Silver 10x50. Czy może tylko chodzi o to, że Silver ma gazowe wypełnienie?

Kian 
Bywalec

Wysłany: Wto 15 Cze, 2010   

użyj funkcji "szukaj". Mówiono już tu na ten temat. Generalnie obraz Entry jest dużo słabszy (ciemniej, mniej ostro na bregach pola, odbicia światła)

puni 
Bywalec
Węszyciel

Kian: od kilku dni kopię właśnie w archiwum i nie widzę konkretnego porównania Delty Entry do Silvera. Natomiast często porównuje się Silvera do innych lornetek a mi nie o to chodzi. Mało tego: W pewnej opini na innej stronie człowiek stwierdził, że za niepotrzebnie kupił Silvera bo patrzył przez Entry i stwierdził że te same pryzmaty, ta sama optyka ale nie gazowa, tylko obudowa lepsza lepiej wykonana a obraz prawie taki sam. Jeśli być może kiedyś pisałeś o tym porównaniu to proszę podaj mi linka.

Abs 
Optyczny

Może znajdziesz coś pomocnego na forum Astropolis. W Szukaj wpisałem Entry Silver i wyskoczyło sporo tematów. Próbowałem wkleić linka ale coś nie działa.

Kian 
Bywalec

Wysłany: Sro 16 Cze, 2010   

DO Entry vs. DO Silver

http://forum.astropolis.pl/topic/19764-do-entry/
i tu mały cytat z tego wątku:
"żeby ludzie nie sadzili, że jest lepiej niż jest. Entry jest WYRAŹNIE ciemniejsza od silvera na pierwszy rzut oka i to w dzień. porównanie warstw to klęska Entry. W Entry świecą jak w lustrze. "

Tu trochę Siver vs. Nikon VII
http://forum.astropolis.p...netka-do-300-z/

http://forum.optyczne.pl/...ighlight=silver
http://forum.optyczne.pl/...ighlight=silver

I wiele innych znajdziesz wątków tu na forum

Silver bardziej odpowiada serii EX Nikona (choć transmisją to im nie dorównuje). Na forach przyrodniczych znajdziesz nawet wypowiedzi ludzi, którzy rozczarowani obrazem z Nikona EX wybrali Silvera

Od siebie powem Ci, że uzytkuje m.in. Silvera 10x50 i DOT 10x56. W dzień i w nocy DOT jest bardziej szczegółowy i ostry, ale Silver nie odstaje jakoś przepastnie i obrazy, jakie daje, są naprawdę bardzo dobre, w nocy jasne, aczkolwiek od DOT ciemniejsze.
Entry to zupełnie nie ta liga (raczej bliżej dawnej Tajgi, niz Silvera)

Arek 
Redaktor

Silver w założeniu miał konkurować z Minoltą Activą i Nikonem EX. W teście 10x50 okazało się, że bardziej konkuruje z Actionem VII i Minoltą Sport. Delta zdecydowała się więc wymienić tańszą serię Taiga na Entry i powalczyć nią z Actionem VII. Do walki z EX ma natomiast stawać seria Titanium. Model DOT 7x50 wypada moim zdaniem lepiej niż Action EX. Niestety nie ma DOT 10x50. W sumie nie dziwię się, bo musiałby kosztować tyle samo co EX i nawet gdyby był lepszy opytycznie od Nikona, cała masa ludzi, ze względu na nazwę, kupiłaby Nikona.

Swoją drogą po raz kolejny uwidacznia się problem braku dobrej lornetki 10x50 w rozsądnej cenie. To znaczy mamy Nikona Action EX za te 600 zł, ale potem w zasadzie nic. Jest ogromna dziura od 700 do
prawie 3000 zł. W niej siedzą tylko WO 10x50 ED i Fujinon 10x50 FMTR-SX - ale one ze względu na wagę i indywidualne ustawianie ostrości nie wszystkim odpowiadają. Dopiero w okolicach 2800-3000 zł mamy sprzęty, które można zacząć polecać (choć też z pewnymi zastrzeżeniami) jak np. Alpen Teton 10x50 czy Docter Nobilem 10x50.

Brakuje dobrego sprzętu w klasie 1000-2000 zł, dla tych, który chcieliby kupić coś lepszego niż Action EX, a nie chcą do końca ruinować swoje portfela. Delta nie zdecydowała się na Titanium 10x50, może
skusi się na Titanium 10x50 ED? W cenie około 1000 zł mogłaby to być lornetka wyraźnie lepsza optycznie od Actiona EX...

puni 
Bywalec
Węszyciel

Reorganizacja sprzętu u mnie jest związana z moją ideą: mieć coraz mniej czyli jeden zamiast kilka.

Wkrótce zakończę zbierać kasę na Delta Optical Silver 10x50. Wasze opinie raczej mnie przekonały ze warto dołożyć jeszcze 100 PLN więcej i zrezygnować z Entry i Nikona, tym bardziej że Nikon podobno ma wściekle denerwujący mostek więc za takie upierdliwe rzeczy od razu czerwona kartka. Stąd w założeniu odkładam Tento 7x50 i BPC 8x30 i kupuję Silvera i liczę na to, że uzyskam lepszy jakościowo obraz od tego co mam.

Jeszcze wyrażę w zamian komentarz odnośnie mojego sprzętu:
- ZOMZ Zagorsk BPC 8x30 posiadam w idealnym stanie ale wg. mnie jest dupiata w obrazie (lekko rozmywa obraz, zbyt ciemna, niezbyt dobrze prezentuje kontury, nienadaje się do dalekich obserwacji i wieczorem, wymaga ciągłego kręcenia ostrością, szybko rozjeżdża się obraz od środka w kierunku brzegów, mało wygodne muszle), zbyt lekka (trzęsie się obraz) więc jak dla mnie czerwona kartka
- ZOMZ Zagorsk Tento 7x50 stan wręcz fabryczny - zbyt słaba w powiększeniu ale mocno stabilna (nie trzęsie się obraz), zmienia barwy obrazu, za słabe powiększenie w stosunku do wagi, lepiej mieć bardziej uniwersalną 10x50. Ogólnie czerwona kartka
- Z kolei luneta Turist 20x50 jak nowa - ma zbyt słaby kontrast i wyrazistość, wymaga ciągłego kręcenia, w zasadzie brak muszli na oczy (bardzo uciążliwe), wiadomo utrzymam w rękach obraz stabilny do kilometra jeśli się dobrze złożę. Docelowo najprawd. dostanie zmianę powiększenia na x30 max. 40 i oczywiście statyw lub czerwona kartka i aut
- Carl Zeis Sonnar 2.8/200 z niedrogim aparatem: zbyt ciężki, niepraktyczny na codzień. Fotografowanie staje się drażniące bo uzależniający jest fakt zabierania aparatu (czasem niekoniecznie z obiektywem) wszędzie. Niestety zestaw zbyt często decyduje czy bawię się dobrze czy jestem obserwatorem przykutym, dodatkowo wymaga potem czasu przy komputerze. Więc czerwona kartka
Ostatnio zmieniony przez puni Sro 16 Cze, 2010, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu