Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
ultra szeroki kąt pod FF w C / N / S
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 06 Cze, 2010   

Luke_S napisał/a:
Zakres ogniskowych jest taki, jaki mam w obiektywie stosowanym przeze mnie obecnie.

A jaki to jeśli można wiedzieć?

Reklama

Luke_S 
Maniak

9-18 mm pod 4/3.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Luke_S napisał/a:
Tyle mówi się o tym, że pełna klatka ułatwia konstruowanie szerokokątnych obiektywów.
Myślę, że trzeba trochę odwrócić kolejność. Na początku, gdy powszechnie wszedł format APS-C, mówiło się, że trudniej jest dla niego zrobić UWA bo potrzeba krótszych ogniskowych itp, itd. UWA dla FF pochodzące od analogowego malego obrazka już były gotowe.

Luke_S napisał/a:
Okazuje się, że te tanie szerokie kąty to są, i owszem, ale głównie na cropa (sic!). Znaleźć coś sensownego do 2000 zł pod FF graniczy z cudem.
Ja specjalnie różnicy w cenie nie wiszę pomiędzy systemowymi szkłami UWA na APS-C i FF.
Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM kosztuje bardzo podobnie jak Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM, czyli ok. 2900 zł.
Tak na marginesie Nikkor AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5G ED kosztuje również tyle.

Luke_S napisał/a:
Nikon 18-35 mm mi odpowiada.
W Canonie masz jego "odpowiednik" Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM ze stałym światłem i L-ka. :wink:

Luke_S 
Maniak

W takim razie chyba za dużo oczekuję. Mam obiektyw 18 mm ekw. kupiony za 1650 zł, więc liczyłem, że na magiczną pełną klatkę za te 2000 zł coś podobnego dostanę. No ale w sumie jest ten Nikkor. Chyba mi to wystarczy.

B o g d a n napisał/a:
Luke_S napisał/a:
Nikon 18-35 mm mi odpowiada.
W Canonie masz jego "odpowiednik" Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM ze stałym światłem i L-ka. :wink:

Biorę go pod uwagę. Aczkolwiek Canon z tych trzech systemów najmniej mi odpowiada.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Luke_S napisał/a:
Mam obiektyw 18 mm ekw. kupiony za 1650 zł,
To jest jakiś Nikkor? Może dawno go kupowałeś?
Luke_S napisał/a:
Aczkolwiek Canon z tych trzech systemów najmniej mi odpowiada.
A to przepraszam :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n napisał/a:
To jest jakiś Nikkor? Może dawno go kupowałeś?

Zuiko

Luke_S 
Maniak

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   

Nie będę zakładał kolejnego tematu i podpytam tutaj:

Jaki polecilibyście uniwersalny zoom pod FF Nikona, tak mniej więcej z zakresu 28-75 mm. Najlepiej ze światłem f/2,8 i w cenie do 2500 zł?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tamron 28-75/2.8

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Tamron 28-75/2.8

Biorę go pod uwagę.

A jest coś ze stabilizacją obrazu, co spełnia podobne kryteria?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Naprawdę tak bardzo jest ta stabilizacja potrzebna? ;)

Luke_S 
Maniak

Wolałbym ją mieć. Potrafię z niej korzystać, a że sportu nie fotografuję, to często wychodzi to z korzyścią dla jakości zdjęć. Wydanie kilkunastu tysięcy złotych na puszkę i kilka szkieł, gdzie żadne nie ma stabilizacji, to dla mnie trochę za dużo kompromisów.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No to do nikona pod FF - nie znam.

Nikkor 24-70/2.8 - bez VR
Tamron 28-75/2.8 - bez VC
Sigma 24-70/2.8 - bez OS

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Pią 11 Cze, 2010   

Możesz poszukać używanego N28-70/2.8, ich ceny są ok. 3 tyś zł.

Luke_S 
Maniak

Wysłany: Pią 11 Cze, 2010   

Dzięki za rady. Coraz bardziej skłaniam się jednak w kierunku Sony. Wybór obiektywów jest mniejszy, ale te, co są, jakoś bardziej do mnie przemawiają w połączeniu ze stabilizacją w puszce. Trudno walczyć z przyzwyczajeniami ;)

Odpowiedz do tematu