Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 17 Cze, 2010
Czy do dobrych zdjęć potrzebny jest drogi sprzęt ?
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 16 Cze, 2010   

revolta napisał/a:
.
czy to ja zacząłem udowadniać, że moje zdjęcia fajne, czy inni, że to ja gadam głupoty bo sprzęt mi nie pomoże bo ze złym sprzętem sie robi dobre zdjęcia bo wszystko fotograf ???

akurat ładne widoczki można spokojnie zrobić byle g..m z ogromnym front fokusem. I faktycznie, do tego by te widoczki mi się podobały to Ci żadna L-ka i 1d nie pomoże...
Każdym sprzętem można zrobić dowolnie złe zdjęcie.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

revolta, znaczy przerzuciłeś się na optyczne.pl bo tam już nie możesz truć swoimi prawdami objawionymi? :D

revolta napisał/a:
no więc nie wszystko - stary Tamron mi nie łapał, Canon mi łapie duży procent, a L ka mi złapie 100% i będę mógł wówczas ze zbioru 50 fotek wybrać tą jedną fajną ujęciem i kadrem

Kurde, niesamowite.. Przecież 20lat temu, kiedy nie było AF, pomiar światła był szczątkowy i traktowany jako fiu bździu awangardzistów.. Jak wtedy mogli robić zdjęcia? Przecież to niemożliwe!!! To musi być jakieś oszustwo grubymi nićmi szyte!!! Postuluję powołać komisję sejmową aby wymazać z podręczników osobę Louis Jacques Daguerre!!! Fotografowanie to proces "bzzyt, biiip und click!"

:zalamany: :zalamany: :zalamany:

krisv740
[Usunięty]

revolta napisał/a:
a L ka mi złapie 100%

to ja odpowiem tak... :

Ta wymiana zdan miala miejsce zaraz po wojskowym pokazie lotniczym.
kotroler do F-117 (mysliwiec typu stealth): "Przed toba F-16, na godzinie drugiej, 13 mil, w strone poludniowa, wznosi sie przez 6000"
pilot F-117: "Przyjalem, znajde."
kontroler do F-16: "Przed toba F-117, na godzinie drugiej, 12 mil, przeciwny kierunek, poziom 5"
pilot F-16: "Przyjalem, znajde..."
pilot F-117 (natychmiast i monotonnie): A gówno.

z dodatkowym akcentem na ostatnią frazę... :cool: :lol:

revolta 
Rozmowny

RB napisał/a:
revolta napisał/a:
.
czy to ja zacząłem udowadniać, że moje zdjęcia fajne, czy inni, że to ja gadam głupoty bo sprzęt mi nie pomoże bo ze złym sprzętem sie robi dobre zdjęcia bo wszystko fotograf ???

akurat ładne widoczki można spokojnie zrobić byle g..m z ogromnym front fokusem. I faktycznie, do tego by te widoczki mi się podobały to Ci żadna L-ka i 1d nie pomoże...
Każdym sprzętem można zrobić dowolnie złe zdjęcie.

ale nie każdym odpowiednio dobre technicznie (ostre, nie poruszone, bez szumu, dobrze naświetlone i z dobrym balansem) w warunkach innych niż słoneczny dzień i widok statycznego krajobrazu
a wieczorne spacery + kiepski AF lub ptaszki + wolny AF = porażka

im więcej udanych, tym z nich można wybrać jakieś fajne ujęcie

jeśli natomiast z 50 wyszło tylko pare (bo AF złapał) i na dodatek z kiepskim ujęciem... to albo kasować wszystkie albo zostawić to kiepskie ujęcie ale ostre technicznie

z większej serii łatwiej wybrać, bo zawsze któreś sie trafi, z mniejszej trudno
dla przykładu jak byłem robić zdjęcia wybuchów petard pod pałacem kultury (450 + 15-85) to na każdym był front... i tylko w rozmiarze małym nadają sie do oglądania , bo wtedy wyszedł problem niekompatybilności (sprzęt był już po serwisie )
i mimo tego, że był dopiero co odebrany z serwisu - nie zrobił ani jednej z prawidłowym focusem (na dobrze oświetlony neonami pałac kultury)
Ostatnio zmieniony przez revolta Sro 16 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

revolta napisał/a:

ale nie każdym odpowiednio dobre technicznie (ostre, nie poruszone, bez szumu, dobrze naświetlone i z dobrym balansem) w warunkach innych niż słoneczny dzień i widok statycznego krajobrazu
a wieczorne spacery + kiepski AF lub ptaszki + wolny AF = porażka

To już Ci ktoś napisał że dobry sprzęt rozleniwia. Natomiast nie jest warunkiem koniecznym aby dobre (technicznie!) zdjęcia robić. Nie jest też warunkiem dostatecznym.

komor 
Moderator

revolta napisał/a:
stary Tamron mi nie łapał, Canon mi łapie duży procent, a L ka mi złapie 100%

Fajnie Ci, bo moja eLka nie łapie mi 100%. :) Ale co ja tam wiem, nie mam 1Ds a moja eLka to najtańsza na rynku. :) I jeszcze na dodatek cholera złośliwa, bo łapie ostrość nie tam gdzie bym chciał, tylko tam gdzie środkowym punktem wyceluję. :)

revolta 
Rozmowny

komor napisał/a:
revolta napisał/a:
stary Tamron mi nie łapał, Canon mi łapie duży procent, a L ka mi złapie 100%

Fajnie Ci, bo moja eLka nie łapie mi 100%. :) Ale co ja tam wiem, nie mam 1Ds a moja eLka to najtańsza na rynku. :) I jeszcze na dodatek cholera złośliwa, bo łapie ostrość nie tam gdzie bym chciał, tylko tam gdzie środkowym punktem wyceluję. :)

to niech mi złapie 90% ujęć, to i tak lepiej niż 20% czy 50% czymś innym
każde zwiększenie prawdopodobieństwa trafienia jest cenne i mile widziane, nawet jeśli będzie to 90% to o niebo lepiej niż np. 40%

[ Dodano: Sro 16 Cze, 2010 15:21 ]
RB napisał/a:

To już Ci ktoś napisał że dobry sprzęt rozleniwia.

no i o tym mówię od początku - płacę kase - wymagam, idę , wciskam guzik i ma wyjść ostro/celnie, nie poruszenie i bez szumu i bez opóźnienia (kompakty)
a ja tylko patrzę przez wizjer i łapię to co chce i to ma wyjść bo za to zapłaciłem
Ostatnio zmieniony przez revolta Sro 16 Cze, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

moronica 

Pomogła: 106 razy

revolta napisał/a:
2 pierwsze - to nie porównuj rozwiniętego kwiatu na powierzchni wody do wystającego robionego z poziomu wody (zakaz deptania trawnika przed oczkiem wodnym i zakaz wchodzenia do bajora)
bo te 2 pierwsze - to zrobione kwiatowi na długim badylu, dziwi mnie że nie widzisz różnicy między dużym rozwiniętym a tym pączkiem

robisz z siebie oferme, cokolwiek zlego - to nie ty, to okolicznosci sie sprzysiegly przeciwko tobie. zdjecia masz kiepskie bo: sprzet slaby, otoczenie brzydkie, wada wzroku, trawy nie mozna deptac, pomost za krotki, kasy brak na zagraniczne wczasy, kwiatek nie urosl wystarczajaco, nie chce ci sie nosic statywu, uzytkownicy sie uwzieli... cos pominelam?

wychodzi na to, ze jestes taki sam pozer jak ci, ktorych krytykujesz. trzeba bylo posluchac wlasnych rad, kupic kompakt, kase wlozyc na lokate i co roku ruszyc sie kilkaset km w jakies ciekawsze okolicznosci przyrody. jak sie chce to mozna, kilka lat temu bylam bidna jak mysz, i myslisz ze sie nad soba uzalalam? uciulalam na kompakt 2 generacje starszy niz aktualny model z tej serii (doszlam do wniosku, ze na dluzsza mete lepsze to niz wywolywanie i skanowanie filmow, ktore stawalo sie coraz drozsze i juz wtedy oscylowalo w granicach 1/15 ceny cyfrowki) i co weekend przez cale lato wsiadalam w regionalny autobus i zwiedzalam wioski rybackie. i wiesz co? ten marny kompakt sam na siebie zarobil a nawet zapewnil niezla baze finansowa pod zakup lustrzanki. i jak, inni moga a ty nie? inni tu po drzewach sie wspinaja, pol dnia dryfuja zakamuflowani na tratwie, maszeruja ilestam km przez las w chmarach komarow, a ty? "o, kwiatek"... stop... pstryk... idziesz dalej. ode mnie to by bylo na tyle

RB 

revolta napisał/a:

no i o tym mówię od początku - płacę kase - wymagam, idę , wciskam guzik i ma wyjść ostro/celnie, nie poruszenie i bez szumu i bez opóźnienia (kompakty)

I niestety nie zawsze tak bedzie.
I niestety mając d3s i nikkora 500/4 mozesz spokojnie nigdy nie zrobić takich zdjęć ptaków jak Amedos swoja Sigmą 120-400 doczepiona do czegoś tam równie taniego.

revolta 
Rozmowny

RB napisał/a:
revolta napisał/a:

I niestety nie zawsze tak bedzie.
I niestety mając d3s i nikkora 500/4 mozesz spokojnie nigdy nie zrobić takich zdjęć ptaków jak Amedos swoja Sigmą 120-400 doczepiona do czegoś tam równie taniego.

ale zwiększy to prawdopodobieństwo, że "o , ptaszek, przykładam, celuje , wciskam i jest, piękny, ostry, równy, nie rozdziabdziany"
a potem sobie będę oglądał ze znajomymi i się cieszył - bo o to chodzi by była z tego przyjemność :)
a tej przyjemności nie ma gdy przykładam, celuje, bzzzz, bzyczy, ptaszek uciekł... stoje czekam, następny ptaszek, bzzzz bzyczy, pyk - trafiło kuperek
następny.... zanim AF ustawił to ptak przyjął głupią pozę i sie znów kuprem obrócił
wracam po 2 godzinach i mam 2 kupry, rozmazany kawałek skrzydła, rozmazany kawałek drugiego skrzydła - to wtedy nie ma funu.. to co to za zabawa, to nerwy a nie przyjemność, bo celowałem dobrze ale on nie dał zrobić zdjęcia bo AF namierzał i wciskanie spustu w momencie nie dawało zgody na wyzwolenie migawki (pamiętam te momenty z 300D i Tamim gdy naciskam spust do oporu a on bzyczy i ustawia i szuka i ... jak ptak odleciał to on mi dopiero zdjecie robi)
w 50D podoba mi się, że jak włączam na poziomie pasa , ręka w górę i przykładam do oka - on już jest gotowy do strzału , w 450 musiałem czekać chyba pare sekund aż się włączył, a w kompaktach... czekać pół sekundy aż przejdzie z trybu pokazywania na tryb rejestracji ... u mojej panny na Kodaku to było aż 0.7 s

veenee 
Optyczny
fotosapiens

no wlasnie, kuperek, dokladnie :mrgreen:

pozdrawiam wszystkich wytrwalych!

papatki 
Rozmowny

No a co z tym zdjęciem Pani Hani - bo ja bym chciał Panią poznać, przy tak szybkim aparacie da się chyba zrobić normalne zdjęcie a nie kuperek albo skrzydło....

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

przy okazji lilii bo się trochę spóźniłem

revolta napisał/a:
to jak powinna być wykonana lilia by być fajna ?

http://plfoto.com/zdjecie,szukaj,Lilia,703889.html
Hmm.. na kwiatkach się nie znam, ale sprzęt nie lepszy, a zdjęcie w ch&& lepsze od Twojego pstryka....

Przy okazji, jeśli uważasz że robisz dobre zdjęcia, zapraszam abyś wstawił swoje zdjęcia na plfoto.com... Założenie tam konta nie zajmuje długo i podziel się z nami później linkiem do Twojej galerii. Komentarzy "innych" czyli tych z plfoto, którzy jednocześnie nie są w danym kole adoracji z chęcią poczytam i porównamy czy kolejne grono pewnych osób potwierdza, że Twoje zdjęcia ustawiać jako tapetę na monitorze.

A co do księgowości, wiesz czemu tak lubią Twoje zdjęcia?
Ja wiem! Bo innych nie widziały :wink: :wink:

Rozbraja mnie, że lilie zrobiłeś z góry, bo była tabliczka zakaz deptania trawników i nie było jak podejść. To wiesz co robisz? Nie tłumaczysz się wymówkami, bo tak robią gimnazjaliści rodzicom po wywiadówce, tylko idziesz poszukać innej lilii. Nie możesz innej znaleźć? To nie robisz w ogóle, bo Lilia z góry, pod takim kątem jakim pokazałeś, to po prostu nuda, oklepany temat lub zdjęcie w ogóle nie przykuwające uwagi.

Kilka zasad przy wyborze "dobrego" zdjęcia:
a) interesuje
b) zachwyca
c) przedstawia coś w całkowicie inny sposób niż normalnie to postrzegamy
d) wzbudza emocje (z wykluczeniem emocji o haśle - współczucie, śmiech na sali)
e) na samym końcu o najmniejszych walorach - jest dobrze wykonane technicznie

Myślę że inni foto mogliby dopisać kilka podpunktów, jeśli z tych podpunktów zaliczysz pierwsze 4 i dorzucisz ten piąty, oznaczony literą e - to wtedy będzie dobrze.

MasterB 
Maniak

revolta,

Ja uważam że masz rację. Wszystko rozbija się o kasę. Płacisz i wymagasz (przy tym masz sprecyzowane wymagania - dokładny AF, dobra stabilizacja, nieszumiąca matryca i ostre szkło) i to potrafię zrozumieć.

Nie potrafię jednak zrozumieć dlaczego pakujesz się w tanie amatorskie body i szkło entry level?
Dobrze wiesz że ten sprzęt nie daje rady. Kup 1DmkIV, jakąś Lkę (24-70, 24-105) i po problemie.

Tobie każde jedno zdjęcie wyjdzie wspaniale, a my będziemy mogli cieszyć oczy wspaniałymi landszaftami (o ile się z nami podzielisz).

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

walka z wiatrakami :cool: :lol:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi