Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 pytanie : poziomica czy matówka z kreskami ?
mam pytanie - głównie do osób co dysponują takową poziomicą (pewnie 7D lub jakiś Nikon)
czy takie ustrojstwo się sprawdza ?
stoje przed wyborem:
mogę kupić albo architektoniczną matówkę (Ef-D)
albo zakładaną na stopkę lampy poziomicę elektroniczną
zakładam, że poziomica elektroniczna będzie ciut gorzej działać jak poziomica wbudowana (ot choćby ze względu na długość odcinka pomiarowego, bo stopka lampy to mały dziub:
http://www.systembank.pl/...,2074,2175.html
)
koszt Ef-D zejdzie 200 zeta (jeśli się będę bał sam to pewnie serwis weźmie kolejne 100) , a tą poziomicę mogę mieć za 120
jak Wam sie sprawuje poziomica elektroniczna w aparacie ?
widząc linię - widzisz obrys budowli , a poziomica rozumiem "piszczy" ?
a jak odchylisz o naprawdę mały kąt (ale taki, że przy szerokokątnym już może być wpływ na proporcje - np. 20mm ogniskowa a oko jeszcze nie zauważa tego małego odchylenia łatwo bez linii ) to też zapiszczy ?
bo nie wiem czy ktokolwiek ma tutaj doświadczenie z tym ustrojstwem z netu
Poziomica to sie sprawdza ze statywem, wiec chyba Ci sie nie przyda.
Lepsza bedzie matowka z liniami, tylko ta nie gwarantuje ustawienia aparatu w poziomie.
dziękuję
czyli matówka ( bo czasem małe odchylenie rzędu 2 stopnie, ledwo widzialne dla oka, potrafi zepsuć proporcje kadru - np. sala w zamku/pałacu , a po zakupie w przyszłości 10-22 szczególnie zepsuje ujęcie i po obejrzeniu zdjęcia w domu ma sie ochote znów wrócić by je poprawić )
mi to jest potrzebne do właśnie - budowle, wnętrza zabytków
moje pytanie odpowiedziane, dziękuję uprzejmie
tylko to ustrojstwo też blokuje możliwość nałożenia dyfuzora
a mi chodzi o to bym (mały wizjer, wada wzroku) mógł swobodnie robić zdjęcie (bez statywu, podczas wycieczki) w trakcie zwiedzania zabytkowych budowli wewnątrz (gdzie jest mało czasu, wycieczka pędzi za wycieczką i są drobne sekundy gdy ktoś z grupy nie wlazł w kadr i można robić, bo kultura zeszła i ludzie nie patrzą, że stoją komuś w kadrze i nie usuwają sie sami z własnej woli - jak robię ja widząc, że ktoś robi zdjęcie )
skoro nie gwarantuje to co mi zagwarantuje - wykluczając statyw, nie mów, że EF-D + to coś w parze
... skoro nie gwarantuje to co mi zagwarantuje - wykluczając statyw, nie mów, że EF-D + to coś w parze
revolta, na Twój problem jest bardzo prosta rada i nie musisz nic kupować.
Wystarczy, że będziesz zdjęcia robił w RAW'ach i do wywałania używał bezpłatnego programu Digital Photo Professional w wersji 3.8.1. Wersja ta umożliwia w prosty sposób obrót zdjęcia RAW z dużą precyzją bez zauważalnych strat w jakości.
Jednym słowem cykasz zdjęcie i jeśli nie wyszło prosto, poprawiasz w komputerze.
Samo zastosowanie matówki z siatką, choć jest pomocne to nie zawsze daje idealną prostotę kadru. Używam takiej matówki (moja nazywa się Camera Screen Canon EG-D) z 5DII.
Ja z kolei jak chcę mieć pewność, że będzie prosto, to przełączam na LV, tam mam siatkę.
Chociaż bardzo mi się podoba pomysł jak np. w 7D, gdzie bezpośrednio na matówce można wyświetlić linie.
Szczerze mówiąc, to na stałe to by mi chyba te linie na matówce przeszkadzały.
EF-D napewno pomoze w wiekszosci przypadkow, wiec powinna byc wystarczajaca.
Warunkiem jest istnienie czegos pozimego/pionowego na zdjeciu do ktorego mozesz "dolozyc" linie.
Jak jeszcze dodasz do tego za rada B o g d a n a DPP, to juz bedzie na 100% dobrze.
tak zrobie (w sensie obrotu w ramach softu, bo w RAW robie ale w 3.8.0 takiej możliwości nie miałem) , dzięki, widzę, że miesiąc temu sie ukazało 3.8.1 to nie wiedziałem , że jest
[ Dodano: Pią 18 Cze, 2010 12:45 ]
Usjwo napisał/a:
Warunkiem jest istnienie czegos pozimego/pionowego na zdjeciu do ktorego mozesz "dolozyc" linie.
tak, wiem, pałac, kolumny wewnątrz sal, sale tronowe, arrasy, ramy gablot itp. - właśnie o to mi chodzi
Cytat:
Ja z kolei jak chcę mieć pewność, że będzie prosto, to przełączam na LV, tam mam siatkę.
tak, ale utrzymanie bez trzęsienia rąk na wyciągniętych rękach aparatu przy bardzo krótkich czasach (wnętrza muzeów, pałaców, ISO 1600, czas 1/10 sekundy) to problem
jak jest aparat przy głowie, to głowa stabilizuje ruchy i 1/6 sekundy wyjdzie, na LV wychodzi ... ale 1/20
a z kolei jak masz salę z ciemnego marmuru, czerwonej cegły - jak w zamku, to musiałbyś mieć nie szumiące ISO 3200 albo wyżej - by to zrobić
w salach z rycerzami w Muzeum Wojska masz też sale pomalowane na czarno o ile pamiętam, małe oświetlenie - tam robiłem ISO 2000 i czas 1/10 , więc trzymanie na wyciągnięcie - nie możliwe , stąd pytałem o coś w aparacie (lub piszczałko-poziomice) co umożliwi trzymanie i pewność :]
to co mówisz jest prawdą, pod warunkiem statywu a nie bycia w wycieczce co coś zwiedza, pałętają sie po kadrze i czasem musisz szybko upolować kadr bez ludzi , bo każdy sie wpycha
zug [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Cze, 2010
MC napisał/a:
Chociaż bardzo mi się podoba pomysł jak np. w 7D, gdzie bezpośrednio na matówce można wyświetlić linie.
na początku mi się też podobał ale po po pewnym czasie zaczęło mnie to drażnić i wyłączyłem.
Robiłem kilka zdjęć z ciekawości korzystając z tego to i tak później prostowałem w PS
maclunar [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Cze, 2010
Cytat:
i czasem musisz szybko upolować kadr
Musisz? Bo co się stanie? Musi to profesjonalista który robi architekturę na zlecenie, ale on zapewne użyje statywu. Ty robisz zdjęcia amatorsko, więc prostuj na komputerze i po problemie.
Jeśli koniecznie MUSISZ, na szybko, w pośpiechu, to chyba lepiej, żeby Ci ludzi w ten kadr wlezli i zrobić z takiego zwiedzania reportaż.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13