Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon Action VII 10x50 vs Tento 10x50 Delta Optical Entry
Autor Wiadomość
Guliwer 
Maniak

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010   

puni napisał/a:
Guliwer: Obraz w Delcie Entry masz lepszy niż w Tento? Szczegóły, ostrość?

W mojej Entry 10x50 w prawym tubusie ostość rozjeżdża się w dolnej połówce wyraźnie szybciej niż w pozostałych polach widzenia na obwodzie. Tanie lornetki tak mają niekiedy. Nie trzymaja parametrów. Mogę oczywiście wymienić i... dostanę z inną wadą albo jeszcze gorszą.
W sumie nie jest jakoś tragicznie. Wczoraj wieczorem patrzyłem na latające samoloty i widziałem wiecej niż przez moje 7x. Ale w dzień z ok kilometra liście na brzozach są wyraźniejsze przez Nikona Action 7x35 niż przez Entry 10x50.

Nie mam aktualnie Tento 10x50 ale w Tento 7x35 ostrość jest lepsza.

Z handlarzami z byłego ZSRS jest tak, że oni przywożą często sprzęt reklamowany u nich, leżący w ich magazynach sklepowych i oddawany za grosze. Oczywiście nie zawsze.
Najlepszy sprzęt radziecki był w czasach olimpiady w Moskwie, czyli w okolicach 1980r. Na tych wyrobach jest inne, bo olimpijskie logo.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010   

puni napisał/a:

Nie wiem skąd się bierze u użytkowników parcie na radziecki sprzęt (sam go mam), który jest optycznie zacofany,

Ze względu na jego trwałość oraz naprawialnośc. Tam da się lornetke rozebrać, na nowo skolimować, poustawiac walnięte pryzmaty. W niezłych optycznie porro-plajstikach za 600-1000 PLN nie. O tych za stówę - dwie nawet nie mówię...
Optyczne zacofanie w porównaniu do wspólczesnego sprzętu za podobne pieniadze ogranicza się raczej do powłok antyreflaksyjnych o wysoce selektywnej transmisji.

puni napisał/a:
zbyt drogi w stosunku do nowego z gwarancją,

Nowe BPC5 niedawno było do dostania za 150-180 złotych. Nie przez allegro, nie na "bazarkach" tylko w jakims sklepie internetowym. Cena IMO dość adekwatna do możliwości. Gwarancja nierosyjskiego sprzętu za takie pieniądze koczy się po dwóch latach. Biorąc pod uwagę nienaprawialność... jest niezbyt różowo.

puni napisał/a:
najczęściej kupywany na aukcjach gdzie jest porysowany, obity, ze zniszczonymi bardzo cienkimi niezbyt dobrze zabezpieczonymi warstwami które zanikły przez przecieranie np. koszulą, rozkolimowany, z wadami mechanicznymi. No i zdarzają się łowcy baranów którzy Tento 10x50 potrafią wystawić za 600 PLN w bardzo dobrym wydmuchanym stanie.

Cóż, nie trzeba wszak kupować złomu...

BTW - gdybym nie posiadając żadnej lornetki miał kupowac tanią lornetke - nie kupiłbym dziś rosyjskiej. Gdybym miał zamienić swoja stara rosyjską na jakieś cuś za kilkaset złotych - nie zamieniłbym. IMO szkoda kasy, improvement w sumie niewielki. (mam oprócz rosyjskiej 27-28 już chyba letniej - od 'zawsze' mojej - też jak najbardziej wspólczesny sprzęt. znacznie od niej lepszy)

Kian 
Bywalec

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010   

A zatem - albo ruski, albo taki za 3-7tys.? To by znaczyło, ze te 3-6 stów za BPC to cena w sam raz. Nie przekonuje mnie taka logika, zwłaszcza jeżeli spojrzę przez 7x50 BPC, a potem przez DOT albo Nikona czy Silvera. Powiem nawet, ze wolę swoja starą Tajgę, której pryzmaty pozostają na miejscu pomimo paru lat intensywnego używania i upadku. Naprawialność rosyjskich lornetek może i jest jakąś zaletą, ale pod warunkiem, ze znajdzie sie chętny, kto za opłacalną kasę to zrobi.

[ Dodano: Sob 19 Cze, 2010 02:02 ]
puni napisał/a:
Kian: Które są śróbki do regulacji i gdzie je należy dokręcić jeśli kupię Silvea?

pomiędzy okularami na mostku - dokładnie punkt gdzie jest skala regulacji rozstawu okularów. Trzeba zdjąć ten kapselek i skontrowac śrubki (u mnie obyło sie to bez szkody dla gwarancji)

-ronin 
Nowy

Zamówiłem DO Silvera 10x50...

Żona minie zabije jak się dowie. Wiec cicho sza...

Ciekawe czy jako laik będę zadowolony z jakości.

Ale w aparacie foto ma szkiełko carl zeiss i widzę różnice.
A mój brat ma lornetkę którą dostał w spadku po wujku z dywizjonu 308 i jak przez nią patrzę też widzę różnice, poszperał w internecie i dowiedział się, że porducent tej lornetki to jakiś odłam od zaiss'a.

Ciekaw jestem tego silvera.
Ale zobaczymy czy nie lepsza była by lidletka na polowania biorąc pod uwagę zużycie podczas użytkowania w ciężkich warunkach.

Dziękuję wszystkim który mi pomogli podjęć tą decyzję.

Dość często ostatnio spoglądam też w niebo ciekawe czy zobaczę Księżyce Jowisza.

Pozdrawia ronin

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Kian napisał/a:
A zatem - albo ruski, albo taki za 3-7tys.? To by znaczyło, ze te 3-6 stów za BPC to cena w sam raz. Nie przekonuje mnie taka logika
Tej nieprzekonującej logiki z Twego wywodu nie rozumiem. Skąd wziałeś wnioski, którym oponujesz? Napisałem, ze BPC5 kosztowało niedawno 150-180 PLN i że to mniej więcej odpowiada jej wartości.

Kian napisał/a:
zwłaszcza jeżeli spojrzę przez 7x50 BPC, a potem przez DOT albo Nikona czy Silvera

Cóż, rżnorodność postaw i ocen jest piękną cechą i należy ja popierać. IMO jak się ma juz jakąs działająca lornetke (nie mówie o strasznym g... nie z allegro za 4 dychy, a o ruskim sprzęcie) to na sprzęt klasy Silvera nie warto wydawać pieniędzy. Mnie byłoby szkoda tych 3.5-4 stów. Kupno pierwszej lornetki to już inna sprawa.

Guliwer 
Maniak

Jeśli Silver 10x50 to zaazotowana Entry, to chyba nie warto.

Abs 
Optyczny

-ronin napisał/a:
Zamówiłem DO Silvera 10x50...

Żona minie zabije jak się dowie. Wiec cicho sza...
...
Ale zobaczymy czy nie lepsza była by lidletka na polowania biorąc pod uwagę zużycie podczas użytkowania w ciężkich warunkach...

Dość często ostatnio spoglądam też w niebo ciekawe czy zobaczę Księżyce Jowisza.

Pozdrawia ronin

Oj znam tę stronę medalu. Dlatego warto kupić raz a dobrze. Sam bym rad Silvera ale wszystkiego mieć nie można zwłaszcza, że prawdopodobnie kupię lada dzień Vortexa.
Księżyce Jowisza? bez problemu jak seeing pozwoli (nie przejmowałbym się powielaną jedną opinią o jednym egzemplarzu lornetki i specyficznym położeniu księżyca względem planety - Lidletka jest ciemniejsza dlatego prawdopodobnie odcięła trochę światła, jak ciemny refraktor).

Napisz koniecznie jak wrażenia z pierwszych obserwacji Silverem.

Guliwer 
Maniak

Moja żona cieszy się, że mam hobby. Z ostatniej dostawy strasznie się jej spodobała Delta Optical 10x25. Leciutka, biało-szara zabawka. Jest już jej. Znaczy połowa z każdej lornetki jest jej :grin:

puni 
Bywalec
Węszyciel

Heheh biedna żona jeszcze nie odkryła że wszystkie Twoje lornetki są na gołe baby :)

Kian 
Bywalec

Wysłany: Nie 20 Cze, 2010   

Guliwer napisał/a:
Jeśli Silver 10x50 to zaazotowana Entry, to chyba nie warto.

"Zaazotowana Entry" brzmi niemal, jak "zakokainowana niedźwiecica", co to chciała Atanazego Bazakbala pożreć w górach :mrgreen:

puni 
Bywalec
Węszyciel

Zastanawia mnie dlaczego lornetka z Lidla za 89 PLN ma 5 lat gwarancji i ludzie są zadowoleni z obrazu bo Bresser 10x50 przebija Tento 10x50 w obrazie a polecany Silver za 380 PLN to tylko 2 lata gwarancji. Z kolei tańszy nikon ma 10 lat gwarancji. Mam wrażenie że ktoś tutaj ściemnia.

Arek 
Redaktor

puni, no ale kto Ci broni kupić tą świetną lornetkę z Lidla za 89 zł?

Tak między nami mówiąc chwalą ją głównie Ci, którzy nic lepszego w rękach nie mieli. Jak te lornetki pojawiły się w sklepach, a równolegle z nimi entuzjastyczne opinie o nich, sam pojechałem do Lidla, żeby wziąć 2-3 sztuki i rozdać w rodzinie jako zabawki. Wybierałem długo i... nie wybrałem żadnej. Rozrzut jakościowy był potężny, obraz ciemno bury, a mostki okularowe kołysały się jak przysłowiowa osika na wietrze.

A gwarancja Lidla polega na wysłaniu nowej lornetki zamiast starej, która uległa awarii.
Przy tej cenie i kompletnym braku kontroli jakości mogą sobie na to pozwolić, bo pewnie
lornetka kosztuje ich ze 20 zł...

Abs 
Optyczny

Arek napisał/a:
puni,...A gwarancja Lidla polega na wysłaniu nowej lornetki zamiast starej, która uległa awarii.
Przy tej cenie i kompletnym braku kontroli jakości mogą sobie na to pozwolić, bo pewnie
lornetka kosztuje ich ze 20 zł...

Ja reklamowałem rok temu. Tylko zwrot gotówki za okazaniem paragonu (bez jakichkolwiek problemów). Żadnych innych możliwości.
Z Bresserami bywa różnie. Optycznie nie jest źle (zważywszy cenę). Można trafić na egzemplarz, który wykorzystamy parę dobrych latek. Ja nie trafiłem - kupiłem dwie: w jednej potężne odbicia wewnętrzne a w drugiej poszła oprawa okularu. To nie jest sprzęt dla wymagających.

Arek 
Redaktor

Abs napisał/a:
Optycznie nie jest źle (zważywszy cenę)

Optycznie jest źle. Bo dużo wad jest maskowanych przez bardzo ciemny obraz i diafragmę w okularze. Ludzie, którzy mają blade pojęcie o sprzęcie dają się na to nabierać i piszą, że obraz jest dobry.

puni 
Bywalec
Węszyciel

Arku zrobiłeś test wiele lornetek więc napewno masz rację tutaj nie podejmuję zdania bo nie patrzyłem przez nią.
Szczerze to nie warto wydawać kasy na 2 lornetki lidlówki skoro jedna może się rozpaść a druga ma być na wypadek - to wg. mnie bzdurne podejście ponieważ lornetka jako sprzęt nie generuje zysków ani nie podbija inwestycji w nią, jedynie jest polepszaczem humoru.
Skoro gwarancja lidlówki polega na tym że wymieniają na inną to raczej kpina bo jedni wyrzucą do kosza inni zareklamują więc im się to opłaca.

Odpowiedz do tematu