Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 05 Maj, 2010
Nikon Coolpix P100?
Autor Wiadomość
rzepecki81 
Nowy
rzepecki81

Wysłany: Wto 04 Maj, 2010   Nikon Coolpix P100?

czy moze mi ktoś napisać coś na temat tego aparatu zastanawiam sie nad jego kupnem czy warty jest ceny 1500zł szukam aparatu ogólenego dla amatora ale z zawansowanymi elementami prosze o pomoc

Reklama

outsider 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010   nikon p100

Witam
Przylanczam sie do pytania kolegi. Rowniez przymierzam sie do zakupu w/w modelu. Prosilbym o opinie, ewentualnie co innego wybrac ( dla amatora). Jednak chcialbym miec cos konkretnego co posluzy kilka lat.
Pozdrawiam

jifero 
Nowy

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010   Re: Nikon Coolpix P100?

rzepecki81 napisał/a:
czy moze mi ktoś napisać coś na temat tego aparatu zastanawiam sie nad jego kupnem czy warty jest ceny 1500zł szukam aparatu ogólenego dla amatora ale z zawansowanymi elementami prosze o pomoc

Właśnie 2 dni temu kupiłem aparat. IMO za tą cenę nie kupisz niczego zdecydowanie lepszego. Jestem amatorem, ale wg mnie jakość zdjęć jak na aparat tej klasy jest naprawdę imponująca. Ważna sprawą była dla mnie ergonomia (ale to sprawa b. subiektywna). Tutaj Nikon jest wg mnie zdecydowanie najlepszy.
A wybierałem wśród Nikona, Sony hx1 i Canona sx20is.

Jeden duży minus, jeżeli komuś zależy na trybie filmowania. AF w trybie ciągłym pracuje jak traktorek. Jest masakrycznie głośny (co oczywiście zostaje na filmie), co ogranicza w zasadzie tryb filmowania do stałej ogniskowej lub do filmów niemych :)
Ale jeżeli zależy Ci tylko na zdjęciach, to bez znaczenia. Jeżeli jednak tryb filmowania jest ważny, to Sony byłby godny rozważenia.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Pon 14 Cze, 2010   

Też mam od niedawna P100. Za 1182zł.
Wcześniej uzytkowałem Nikona SQ, dlatego wybrałem P100 a nie Fujifilm (choć miał nieco dłuższy zoom i kilka bajerów wiecej).
Dla mnie jest ważny ruchomy, duży ekranik.
Przedmówca pisze o filmach... ale P100 to nie kamera. Zresztą na youtubie ktoś zrobił fajny pokaz możliwości filmowania P100.
Lekki, poręczny, prosty w osłudze. Zdjęcia jak na amatorskie bdb. Lubię zbliżenia, i te robione z reki, dzięki dobrej stabilizacji są OK.
Jeśli macie zapytania odpowiem chętnie.

mrawi 
Rozmowny

No co wy, jaki P100. Bierzcie Fuji S100fs, nawet nie ma porównania. Pokażcie mi lepszą hybrydę w tej chwili na rynku spośród nowych aparatów.

Martin___ 
Rozmowny

S100fs to już nie jest nowy aparat :P I ma swoje spore wady...

mrawi 
Rozmowny

Jak to nie nowy??? Kupujesz w sklepie z gwarancję, a nie używkę. Każdy aparat ma wady, a w porównaniu z wadami innych kompaktów i hybryd to pikuś. Porównaj zdjęcia z S100fs do innych aparatów. To, który aparat jest lepszy od S100fs?

Martin___ 
Rozmowny

Nie nowy, bo premiera miała miejsce 2,5 roku temu. W sklepie może i jest nowy fizycznie, ale już nie technologicznie.

Pod względem aberracji chromatycznej (która jest bolączką S100fs), jasności na tele, rozdzielczości w filmowaniu, ciężkości (S100fs waży prawie 1kg), wytrzymałości baterii - kilka lepszych aparatów się znajdzie bez problemu.
Matryca i szumy to nie wszystko :P

mrawi 
Rozmowny

Martin___ napisał/a:
Nie nowy, bo premiera miała miejsce 2,5 roku temu. W sklepie może i jest nowy fizycznie, ale już nie technologicznie.

Pod względem aberracji chromatycznej (która jest bolączką S100fs), jasności na tele, rozdzielczości w filmowaniu, ciężkości (S100fs waży prawie 1kg), wytrzymałości baterii - kilka lepszych aparatów się znajdzie bez problemu.
Matryca i szumy to nie wszystko :P

Tylko te wszystkie nowinki są funta kłaków warte. Wspominając aparaty takie jak Sony R1, fuji S6500, S9600. Gdyby ktoś sprzedawał wymienione aparaty z gwarancją conajmniej roczną to nie miałbym większego dylematu. Co do aberracji to nie ma ona takiego wpływu na zdjęcie jak szumy, mydło i brak detali, zresztą jest wyolbrzymiana co widać na fotkach. Jasność w S100fs jest nie gorsza niż w pozostałych aparatach. Matryca i szumy to nie wszystko, ale zdecydowanie ma to największy wpływ na jakość obrazu. Weź takiego HS10 z maleńką matrycą i ogromnym tele. Zdjęcia na szerokim kącie nadają się do oglądania tylko w 15x10 cm i to też nie wszystkie.

Martin___ 
Rozmowny

Mnie tam na oglądanych przeze mnie zdjęciach S100fs aberracja mocno przeszkadzała. Podobnie pewnie z dystorsją na szerokim kącie, bo 2,5 roku temu w kompaktach chyba jeszcze się jej nie korygowało, tak jak się to robi obecnie.
Do tego dorzucam słabą baterię, kiepskie filmy, 1kg wagi i już się robi nieciekawie :P
A jak z szybkością AF i ogólną szybkością reakcji S100fs? 2,5 roku temu kompakty były chyba ciut wolniejsze niż obecnie.

HS10 nie jest moim faworytem, to fakt, szumy niewielkie, ale kosztem mocnego odszumiania i wygląda to wg mnie słabo, jeśli chodzi o detale.
Ale w kategorii super-zoomów, taki FZ38, SX20 czy nawet HX1, to ciekawe aparaty.

mrawi 
Rozmowny

Jak porównywałem zdjęcia z FZ38 i S100fs to jednak fuji bez wątpienia lepsze fotki wypluwa. Podobno AF w nim jest szybki jak na hybrydy. A HX1 ma "Rozdzielczość matrycy 1/2.4 cala, Exmor CMOS, 4:3". Trudno o mniejszą matrycę :smile: , więc i szumy napewno duże. Nie ma też ręcznego zoomu podobnie jak SX20, przeciwnie niż fuji. Najlepiej porównać fotki z krajobrazami, roślinnością. Tam najlepiej widać na co dany aparat stać, jaka jest szczegółowość zdjęcia. Naprawdę nie natknąłem się na lepszą hybrydę (nowy aparat) niż S100fs, ale będę szukał.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sro 16 Cze, 2010   

Miało być o P100 ale wiadomo, każda pliszka... :lol:
Jedna z wad P100, to akumulatorki Nikona. Trzeba dokupić dodatkowy i nosić w kieszeni. Japoński oryginalny ok. 100zł, zastępcze o połowę tańsze. Ładuje się ponad 3 godziny. Z drugiej strony lekki, mały i płaski jak w komórce.
Do SQ miałem 3 sztuki.

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010   

Guliwer napisał/a:
Miało być o P100 ale wiadomo, każda pliszka... :lol:
Jedna z wad P100, to akumulatorki Nikona. Trzeba dokupić dodatkowy i nosić w kieszeni. Japoński oryginalny ok. 100zł, zastępcze o połowę tańsze. Ładuje się ponad 3 godziny. Z drugiej strony lekki, mały i płaski jak w komórce.
Do SQ miałem 3 sztuki.

S100fs nie posiadam tylko S9600. W S9600 są chyba mniejsze aberracje, ale już nie ma nowych S9600. Podobno bateria w S100fs też kiepsko trzyma. Dodam, że S100fs to jeden z nielicznych kompaktów z większymi matrycami. Niedługo wszystkie będą mieć 1/2,3 cala, albo mniejsze.

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010   

Jeszcze miesiąc temu można było kupić nowego panasa FZ50

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010   

h.s. napisał/a:
Jeszcze miesiąc temu można było kupić nowego panasa FZ50

O nim zapomniałem. Na dprview.com można porównać zdjęcia i nie można mieć zastrzeżeń poza szumami na iso 400 i wyżej, ale i tak lepeij wypada niż np. S9600, który mniej szumi, ale robi większe mydło. I w konsekwencji trochę bardziej mi się podobają zdjęcia z FZ50 niż z S9600 i Z S100fs. Podobno kolory są gorsze w FZ50. Trzeba dodać, że FZ50 ma ogniskową od 35 mm, więc wąsko bardzo. Obiektyw ma jasny. Więc jedno przemawia za tym aparatem, a drugie za innym. Głowa boli :neutral:

Odpowiedz do tematu