Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
MM w 90% używa czystych szkieł, nieskalanych nawet UV-ką. Ja robię co innego niż landszafty i nie poświęcam godziny na statywie do wysublimowania jednego kadru. Od tego są inni specjaliści. Polar zmienia kolorki i bardzo dobrze bo po to je stosuję. Najbardziej dla tego nieba, bo ja nie mam doktoratu z PS-a i tak muszę sobie kombinować. Marumi ma chyba pewną specyfikę kolorów, Hoya jest bardzo ok, tylko utrzymanie jej w czystości to koszmar. Zostaje B+W albo Heliopan.
W końcu ładna pogoda przy okazji pozdrowienia znad morza.
P.S. jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłem śnieg... w Gdańsku ani płatek nie spadł, a w Gdyni - biało
Canon 400D + C 10-22 f/3.5-4.5 + Marumi DHG CPL, ogniskowa 10mm, f8, ISO 100, JPEG standard, Auto WB.
W warunkach w jakich były robione przykładowe zdjęcia stosowanie filtru CPL wydaje się zbędne. Niebo jest wystarczająco niebieskie bez niego. Filtr ochładza nieco zdjęcie wprowadzając trochę niebieskiego co szczególnie widać na śniegu. Do tego CPL trzeba używać szczególnie ostrożnie przy ultra szerokich kątach bo potrafią wyjść "dziwne efekty" jak na zdjęcie nr 3. Filtr nie wpływa na winietowanie.
Co do tego efektu ciemnej plamy na zdjęciu 3 to powiem ,że dzisiaj również sprawdziłem swój nowy polar marumi 82 mm i na ogniskowej 35 mm 16-35/2.8 L II i puszce 5d uzyskałem taki efekt ale prawie na całym niebie porównałem z 35/1.4 i B+W MRC i takiego zajwiska nie było .
Filtr polar marumi wraca do sprzedawcy , zamieniam na coś innego : B+W albo Heliopan .
Filtr UV Marumi za to jest spoko .
Co do tego efektu ciemnej plamy na zdjęciu 3 to powiem ,że dzisiaj również sprawdziłem swój nowy polar marumi 82 mm i na ogniskowej 35 mm 16-35/2.8 L II i puszce 5d uzyskałem taki efekt ale prawie na całym niebie porównałem z 35/1.4 i B+W MRC i takiego zajwiska nie było .
Filtr polar marumi wraca do sprzedawcy , zamieniam na coś innego : B+W albo Heliopan .
Trzeba uwazac, jak sie ustawiasz wzgledem slonca. Przy szerokim kacie to norma. Poczytaj nieco o filtrach CPL, bo ja nie mam juz czasu na klarowanie. Pozno juz.
Ja mam Hoye i jest niezle. Niegdy nie czyscilem, ale podejrzewam, ze skoro zyje z flatronem LG 915plus, to i z hoya sobie poradze. Ten monitor ma swietna powloke, ale palucha wyczyscic bylo ciezko.
Trzeba uwazac, jak sie ustawiasz wzgledem slonca. Przy szerokim kacie to norma. Poczytaj nieco o filtrach CPL, bo ja nie mam juz czasu na klarowanie. Pozno juz.
Ja mam Hoye i jest niezle. Niegdy nie czyscilem, ale podejrzewam, ze skoro zyje z flatronem LG 915plus, to i z hoya sobie poradze. Ten monitor ma swietna powloke, ale palucha wyczyscic bylo ciezko.
Myślę ,że ustawiłem się dobrze skoro w tym samym miejscu na filtrze B+W jest O.K. a na Marumi przebarwienia
Zamieniam na heliopana jak dojdzie to zrobię testy i zobaczymy ...
Co do zdjęć kutra, to wydaje mi się, że kolorystyka zdjęcia na górze jest lepsza; ale to na dole ma jakby więcej kontrastu, ale jest niebieskawe i jakoś tak jakby dziwnie nierówno polar zadziałał.
Stanowczo chyba nie powinno się używać CPL przy tak szerokim kącie.
Wysłany: Wto 05 Lut, 2008
goltar napisał/a:
Przy okazji dziwny rozkład światła na zdjęciu nr 3 (ciemna plama po środku).
Gdzieś czytałem, że przy szerokim kącie kadr jest większy, niż działanie filtra, ponieważ polaryzacja nieba zmienia sie stopniowo od krańca do krańca i filtr daje rade zawsze na pewnym wycinku.
Gdzieś czytałem, że przy szerokim kącie kadr jest większy, niż działanie filtra, ponieważ polaryzacja nieba zmienia sie stopniowo od krańca do krańca i filtr daje rade zawsze na pewnym wycinku.
też coś takiego czytałem i wydaje mi się że to właśnie ten efekt, dla przykładu jeszcze jedno zdjęcie "tego typu" specjalnie zrobione przy czystym horyzoncie (parametry jak dla poprzednich). Wraz z kręceniem filtrem efekt polaryzacji się przesuwa (i pomału zanika). Na morzu także widać "pasmowy" efekt polaryzacji. Właśnie mam dylemat czy na innym CPLu będzie podobnie czy to specyficzna cecha tego Marumi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10