Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki aparat do 1300zł - wogóle kompakt czy cyfrówka?
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010   Jaki aparat do 1300zł - wogóle kompakt czy cyfrówka?

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum, jednak mam nadzieję że otrzymam jakąś pomoc, bo nie orientuje się zbytnio w dziedzinie fotografii, a czeka mnie podjęcie trudnej decyzji...

Moim obecnym sprzętem jest Canon A560, który przeżywał swe czasy świetności kilka lat temu, kiedy to w rankingach cena/jakość plasował się na czołowych pozycjach.
Wiadomo, czas leci, wszystko się starzeje i już nie spełnia mych oczekiwań...

Szykuję się do zakupu czegoś lepszego - myślę że kompakt, bo podobno lustrzanki wymagają większej wiedzy i są mniej uniwersalne - wymagane obiektywy do danego typu fotografowania. Poza tym słyszałem też że jak lustro to 2000zł<. Jeżeli jest to nieprawda to oczywiście będę wdzięczny za informacje.

To, na czym mi zależy to ostre zdjęcia, małe rozmycia i małe szumy - może jestem

schematowy, ale właśnie takie są moje priorytety - po prostu dobre zdjęcia. Do tego mógłby być zoom powyżej 15 i jakaś stabilizacja obrazu. Nie wiem co tam mi się jeszcze

przyda, ma nadzieję że tego się tutaj między innymi dowiem ;) .

Nie będę podawał swoich wymogów co do optyki czy technologii procesorów i układów w poszczególnych aparatach, bo po prostu się na tym nie znam. Liczę, że mądrzejsi poprowadzą

mnie za rękę i pomogą wybrać coś odpowiedniego dla mnie :) .

Co do zastosowania to będę może banalny, ale przyznam że interesuje mnie sprzęt uniwersalny - często robię zdjęcia samochodom, motocyklom, ale też krajobrazom, grupom ludzi oraz

mniejszym przedmiotom na aukcje internetowe aż po makrofotografie przyrody.

Wstępnie myślę nad takimi pozycjami:

NIKON P90
CANON SX20 IS
FUJIFILM HS-10
PANASONIC DMC-FZ38
SONY DSC-HX1
NIKON L110

Modele te wybrałem jedynie sposobem - zobacz co polecają inni, ale będę wdzięczny za komentarze typu "odarzam tego, gdyż..." czy "wybrał bym...". Oczywiście mile widziane Wasze propozycje, bo jak pisałem - ja wybrałem te modele w pewnym sensie na szybko i mam nadzieję że dalej Wy mi pomożecie :) .

Będę bardzo wdzięczny za udział w moim temacie i pomoc w podjęciu decyzji. Proszę o komentarze :) .

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010   

Odradzam HS-10.. bajerów ma sporo, jest nawet ładnie wykonany, ale oprogramowanie dobija mnie za każdym razem jak go włączam. A to działa, a to przeskakuje, a tam coś nie złapie itp itd... na dworze świetnie, w pomieszczeniach cieniutko. bajer typu filmy to coś fajnego ale te 1000 kl/s o rozdzielczości paska tytułu przeglądarki mocno przebajerowany. od razu zejdziemy do 240 kl/s a i tak będzie ciemno jeśli weźmiemy jakiś zoom

Odradzam też Nikona L110 (z tego samego względu również HS-10)
Nie rozumiem jak w takich konstrukcjach można postawić na zasilanie typu 4xAA :/

Canon SX20... hmm ciężko stwierdzić, niby ładny, niby jest stabilizacja, ale to wciąż za mało aby uznać go za "świetny" sprzęt... taka moja opinia. czegoś mi w nim brakuje, ale nie potrafię sobie teraz przypomnieć czym mnie tak odrzucił :)

Niczego nie polecam, bo taki sprzęt niestety mnie już odrzuca, pewnie ze względu na fakt, że ani to małe i poręczne, ani duże i świetne jakościowo (vide mały kompakt vs. lustrzanka).

Napisałeś temat kompakt czy cyfrówka, co niestety jest delikatnym błędem jeśli chodzi o Twoje intencje. Kompakt może być i analogowy ale również i cyfrowy, na pierwszy rzut oka pytasz czy lepiej kompaktowy aparat analogowy czy jednak coś cyfrowego, a pewnie nie o to Ci chodziło :razz:

Ilona 
Rozmowny

Mój tata kupił niedawno Sony Cyber-shot DSC-HX5V - i muszę przyznać, ze zdjęcia mi się podobają. - Wyglądały lepiej, niż krajobraz w rzeczywistości. - Bardzo ładne, żywe kolory.
Dodatkowo GPS.

Natomiast b. długo zapisywał zdjęcia na karcie.

mrawi 
Rozmowny

Jeśli ma być nowy to fuji S100fs. Dobre zdjęcia plus szeroki kąt, ręczny zoom, ruchomy ekranik, wieksza matryca niż w pozostałych hybrydach, pełny manual. Podobno aberracje, ale nie przesadzałbym.

Gość

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010   

No więc tak - podjąłem decyzje że lustrzanka jednak nie jest dla mnie :).
Szukam więc cyfrowego kompaktu.

PANASONIC DMC-FZ38
CANON SX20 IS
FUJI S100FS

Te trzy modele mi chodzą po głowie po przestudiowaniu większej liczby artykułów i testów.
Nie mniej jednak będę bardzo wdzięczny, że pociągniecie ze mną ten temat jeszcze trochę,
abym upewnił się co tak naprawdę będzie dla mnie dobrym wyborem.

Jeżeli nie widzicie ciekawszego modelu do 1300zł, bardzo proszę o porównanie specyfikacji tych trzech wyżej wymienionych modeli i wskazanie plusów poszczególnych z nich.

Proszę źle mnie nie zrozumieć, nie chodzi to o moje lenistwo, po prostu niewiele mi mówią te wartości matryc i ogniskowych, dlatego proszę Was o porównanie i ocenę :) .

Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam

mrawi 
Rozmowny

Źle rozumujesz. Sam musisz podjąć decyzję. Na początek poczytaj co to są ogniskowe, matryca, przysłona itd. Jak się tego nie nauczysz to nie będziesz miał wiekszego pożytku z takich aparatów i dobrej zabawy. Ja zanim kupiłem S9600 wcześniej mniej więcej wszystko sobie przyswoiłem. Zajęło mi to nie więcej jak tydzień, może dwa tygodnie. Potem sam śiadomie wyszukałem dla siebie najbardziej odpowiedni aparat. Bo co będzie jak jeden Ci doradzi kupno S100fs, a drugi jakiegoś canona? Kupisz oba, rzucisz kością? Sam musisz wiedzieć co jest w aparacie najważniejsze. Jak do tego dojdziesz to nikt Ci kitu nie wciśnie, a chyba nie chcesz być wodzony za nos :wink: .

Gość

oczywiście moje działania nie opierają się tylko na założeniu tego tematu - ciągle czytam o aparatach - technologie, specyfikacje, testy, porównania. Prawda jest jednak taka że nie wdrożę się w ten temat szybko i zanim to ogarne minie trochę czasu, dlatego postanowiłem zaufać Wam, forumowiczom i poczytać nieco spolszczonych opinii - plusów, minusów dlaczego warto ten a nie ten.

Moja siostra wyjeżdża do Włoch 28 czerwca i ma zamiar zabrać aparat ze sobą. Do tego czasu muszę podjąć decyzję, zamówić aparat, zamówić jakiś zestaw - torbę, kartę i jeszcze przydało by się pare dni na ogarnięcie samego sprzętu przed wyjazdem :P . Tak więc sytuacja jest dość pilna, dlatego każda opinia jest przeze mnie dogłębnie analizowana :) .

Liczę na Waszą pomoc :) .

mrawi 
Rozmowny

W takim razie ja stawiam na Fuji S100fs za nie całe 1300 zł. Tak jak pisałem wcześniej.

Gość

Wysłany: Nie 20 Cze, 2010   

Hmm, wielu polecam mi Fuji S100FS, ale z drugiej strony zapytałem znajomego fotografa o porównanie tych 3 aparatów i na temat Fuji odpisał mi:
Cytat:
(...) Fuji, no tak - większa matryca 2/3 cala z super CCD to spora przewaga nad konkurencją - zrobisz tym czyste foty może przy ISO400, jednak nie więcej, bo to nie lustro. Według mnie, jeżeli przeskakujesz z A560, to nawet zwykłe CCD w takiej klasie kompaktów Cię nie zawiedzie. Co do zoomu na pierścieniu - kwestia gustu - jest może przydatny, precyzyjny i nawet bajerancki, ale ja bym nie chciał rezygnować z innych zalet Panasonica i Canona na rzecz pierścienia. Poza tym Fuji jest ponad 2 razy cięższy od FZ38 co jest bardzo istotne i łatwo zauważalne. Do tak dużej wagi masz długą trąbę w Fuji, z którą musisz się obnosić. Jeżeli jesteś amatorem i potrzebujesz podręcznego (takiego, że bez problemu uniesiesz też w jednej ręce) kompaktu, który dość łatwo schowasz, to Fuji będzie tutaj najtrudniejszy w tych sprawach. Podchodzi on bowiem z wyglądu i wagi już prawie pod lustro. Jeżeli jeszcze zależy Ci na filmowaniu to Fuji ma najgorszą jakość kręcenia. Jeszcze szczegół - Fuji jest z początku 2008 roku, tak więc najstarsza produkcja. Niektórzy twierdzą, że teraz kompakty schodzą na psy, ale Venus Engine HD, Inteligent Scene Selector, POWER O.I.S, High Dynamic, AVCHD Lite i Dolby Digital Stereo Creator na pewno nie są tego dobrym potwierdzeniem w nowych modelach, dlatego ja mam swoje zdanie - to co nowsze, jest lepiej dopracowane i szybsze, a opinie osób zapatrzonych w swoje zasłużone sprzęty, że to akurat na ich modelu zakończyła się produkcja dobrych sprzętów i to akurat one to te najlepsze są nieco przesadzone. To, co jeszcze można dorzucić na doczepkę do Fuji to nieco mniejsza rozdzielczość, w sumie mało istotne, ale rozmiar 4000 x 3000 jest ogólnie lubiany :P , tak zwyczajowo, no i do tego najsłabszy zoom, bo 14x. Wiadomo, do większości zdjęć przybliżenie będzie zbędne, ale jak kiedyś będziesz chciał się pobawić np w łapanie samolotów to może zatęsknisz za nieco większym zbliżeniem.

Ogólnie brał bym Panasonica:
- zoom dla canona, ale przy roznicy 20x-22x to prawie nic, doslownie
- możliwości nastawu przysłony dla canona (większy zakres) - ale tego nie czuć jeśli się nie zajmujesz takimi rzeczami jak ręczne ustawianie głębi ostrości
- nagrywanie filmow dla panasa - canon ma filmy hd do max pol godziny, ale tego tez nie zauwazysz chyba ze chcesz uzywac aparatu jako kamery (z wlasnego doswiadczenia to ja nagrywalem po max 15 minut jak już), do tego panas ma mozliwosc zmiany zoomu podczas krecenia filmu (nie wiem czy canon ma)
- automatyczne ostrzenie dla panasa - wielostrefowy af jest może wolniejszy i rzadko się go uzywa ale potrafi się przydac ;] - niezbyt zauwazysz roznice jeśli Ci się nie chce kombinowac z ustawieniami przed kazda sesja
- makra - zdecydowanie i nieodwolalnie dla panasa - nim zrobisz makro z 50cm-1.5m a nie musisz przysuwac aparatu na 2cm do przedmiotu - swietne przy robieniu zdjec owadow i rzeczy do których raczej nie możesz się zblizyc na kontakt
- bracketing (to robienie 3 zdjec po kolei - jedno niedoswietlone, drugie normalne, trzecie przeswietlone, żeby wybrac najlepsze ALBO zmontowac je jakims programem żeby zrobic zdjecie HDR - google it) na korzysc panasa - mozliwosc wyboru odstepu EV (tj jakby jasnosci) miedzy zdjeciami
- szybki procesor Panasonika VHD i ciekawe, nowoczesne tryby, łatwy w obsłudze
- ilosc programow tematycznych (dla leni i poczatkujacych z polprofesjonalka) - na korzysc panasa - polecam zajebisty efekt "zachod slonca" - widziales chyba co u mnie to cudo potrafi
- zdjecia seryjne - only panas. canon daje 1kl/s przy 2.3-10kl/s panasa
- dodatkowa lampe doczepisz tylko do canona (dobra lampa jeszcze kilka setek wybulisz)
- ekran - canon ma uchylny, panas ma opcje zmieniania trybu wyswietlania żeby obraz był ladny po podniesieniu aparatu (tak jak w moim)
- UWAGA WAZNE - canon jest zasilany 4x AA, co dla mnie jest niedopuszczalne! Męczarnie przeżywałem z tymi p* ogniwami, kiedy po roku używania traciły napięcie po 2 dniach. Wynikło z tego to, że przed fotografowaniem musiałem wrzucać baterie do prądu - śmiech na sali.

Co sądzicie o tej wypowiedzi? Jakieś nieścisłości, nieprawda? Będę wdzięczny za skomentowanie, bo nie chcę opierać się na opinii jednego człowieka. Jestem ostrożny :) .

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

ja tam tylko powiem, że odrzucam aparaty zasilane bateriami/akumulatorami typu AA :)
resztę sobie możesz spokojnie dopasować.

Gość

Dostałem od znajomego propozycje - sprzedaje lustrzankę Nikon D60 z obiektywem 18-55 mm, niewiele używana warto wogóle taki sprzęt czy lepiej coś z tych wyżej nowych?

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Pon 21 Cze, 2010   

Jak dla mnie to akumulatorki AA to tylko zaleta. Mam trzy komplety enelopów, które po roku nie ładowania trzymają napięcie. Zawsze mogę je wykorzystać do innych sprzętów (latarka, mp3 itp). 4 akum. mozna teraz za 30 zł dostać. Co do filmów to ja aparat kupiłem by robic zdjęcia, dla mnie jakość zdjęć jest najważniejsza. Ręczny zoom to wielka wygoda i frajda. Niewyobrażam sobie posługiwanie się automatycznym, na dodatek oszczędność baterii jest duża pod tym względem. No niestety S100fs ma akumulator dedykowany, trzeba od razu drugi skombinować. Ciężar i rozmiary S100fs są spore, ale FZ38 też chyba w zwykłej kieszeni się nie zmieści. Aparaty (FZ38, S100fs) takie i tak się nosi w torbie małej bądź dużej, zależnie od upodobania, kwestia bezpieczeństwa. Wybierzesz to co dla Ciebie jest najważniejsze.

Martin___ 
Rozmowny

Brałbym FZ38 lub SX20.

Co do zasilania 4xAA to ma swoje zalety: gdy akumulator padnie, a nie ma kontaktu w pobliżu - to koniec. Gdy baterie padną, może trafi się jakiś kiosk i dalej robi się zdjęcia.
Na zasilaniu 4xAA, gdy są to markowe i pojemne AA, to aparat wytrzymuje raczej dłużej na jednym ładowaniu, niż aparat zasilany akumulatorkiem.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

W praktyce sprawa nie wygląda tak różowo jak piszecie. Po wsadzeniu zwykłych baterii polecam w ogóle nie włączać LCD :) A akumulatorki mają to do siebie, że potrafią się dłużej ładować niż pracują, nie mówiąc o wspaniałych "expresowych" ładowarkach które potrafią nowe akumulatory zamienić w bagno już po 3-4 ładowaniach

maser 
Początkujący

Komplet enelopów i procesorowa BC700.
Spokojnie daje radę.
Jak używasz baterii jako awaryjnego żródła zasilania to alkaliczne dają radę na te kilkadziesiąt (a czasem nawet więcej) zdjęć.
Co do zasilania typu AA no nie ma zmiłuj tu trzeba jednak zainwestować by cieszyć się z uniwersalności tego rozwiązania.
Mówisz lustra nie więc nie polecam KX, choć ostatnio bywał w hipermarketach w bardzo miłej cenie.

Odpowiedz do tematu