Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 Nikon D3000 czy Canon EOS 1000D
Witam Od dłuższego czasu interesuję się fotografią. Najczęściej jest to makro, lecz od czasu do czasu zdarzy się jakiś portret lub krajobraz. Posiadam kompakt Sony Cyber Shot. Wielokrotnie miałam do czynienia z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi. Wreszcie zdecydowałam się zakupić jakąś dla siebie. Po przeczytaniu wielu forum internetowych mam jeszcze większy mętlik w głowie.
Zastanawiam się między Nikonem D3000 z Nikkorem 18-55mm a Canonem EOS 1000D z obiektywem 18-55mm. Wiem jednak, iż na dłuższą metę może to być mało, więc planowałam dokupić Sigmę albo Tamrona 70-300mm. Za parę lat może dokupię coś jeszcze. Na razie wystarczyłoby mi tyle.
Nie znam sie za bardzo na tych wszystkich fachowych określeniach
Wolałabym, aby cena nie przekroczyła 2 500zł.
Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam!
polecam wziąć obydwa do ręki i wypróbować, tak będzie po prostu najłatwiej.
natomiast nie wiedzieć czemu skłaniałbym się bardziej w stronę nikona d3000, głównie dlatego że Canon 1000D w moich rękach sprawia wrażenie wyjątkowo tandetnego
Po porównaniu obydwu modeli i paru innych wybrałem Canona 1000d z kitem IS w prezencie dla siostrzenicy. Nikon tym modelem furory nie zrobił, Canon pomimo tylu krytycznych słów na jego temat wcale nie jest taki zły.
Canon za: lepsza matryca, LV i backeting/w nikonie brak/, brak ew. problemów wynikających z braku "wiertarki"; przeciw: AF nieco słabszy od nikona, kompensacja ekspozycji +/-2EV/nikon d3000 ma +/-5EV/.
Podobnie jak Wujek_Pstrykacz wybrałbym canona.
edmun napisał/a:
skłaniałbym się bardziej w stronę nikona d3000, głównie dlatego że Canon 1000D w moich rękach sprawia wrażenie wyjątkowo tandetnego
W innych rękach może prezentować się lepiej , poza tym na zdjęciach, które robi chyba tegi nie widać D3000 wizualne prezentuje się lepiej, ale jego solidność konstrukcyjna jest na podobnym poziomie jak 1000d.
Podejrzewam, że nie masz przesłanek do świadomego wyboru systemu.
Potrzebna jest wiedza o tym co i czym chcesz fotografować (preferencje co do szkieł głównie).
Tutaj ujawniają się przewagi N lub C.
Ja zaczynałem od C1000D i bardzo sobie chwale jakość generowanych fotografii.
Wybrałem ze względu na posiadanie kilku rewelacyjnych szkieł m42 (lepsza współpraca niż w N) i bardziej pasowała mi jego forma i obsługa - czysto subiektywnie.
Potem jak zdałem sobie sprawę czego jeszcze potrzebuje do pełnego szczęścia sprzedałem i wybrałem już bardziej świadomie też w C.
Miałem podobny dylemat, żeby wybrać Nikona czy Canona. Zawsze nie wiem dlaczego ale nikon był moim marzeniem, do czasu wyboru swojej pierwszej lustrzanki. Moje marzenia szybko prysnęły. Samo body to nic, musisz zadać sobie pytanie co chcesz robić dalej, co chcesz fotografować. Mi lustrzanka potrzebna jest do portretów. Zastanawiałem się nad Nikonem D3000 i Canonem 1000D . ceny są podobne. Tak na prawdę body to najtańsza rzecz, ale co później?? obiektyw?? lampa ?? to już nie są tanie zabawki, a kupić dobry i jasny obiektyw... sprawdź ceny... Nikon D3000 nie ma "śrubokręta" obiektyw który mnie interesował 50 mm/1.8 by nie chodził w pełni z body D3000 (brak AF tylko ustawienia ręczne ostrości MF) a cena 50 mm/1.8 z silnikiem...;/ jak na początek nauki fotografowania to drastyczna. Dlatego, w ciągu 10 minut po obejrzeniu sprzętu Canona i sprawdzeniu cen obiektywów wszedłem w system Canona. Nie kupowałem kitowego zestawu, wybrałem Canon 1000D i 50mm/ 1.8 cena 1750zł. Jak dla mnie zestaw na razie wystarczający. Obiektyw i ma swoje wady, ale na początek wystarczy - ja się uczę tego "sprzętu" dopiero z nim się zaprzyjaźniam. Pamiętaj nie aparatem robi się zdjęcia, a głową. Radzę zacząć szukać obiektywu, a później dobrać do niego body. Oczywiście musisz sprecyzować i odpowiedzieć sobie co najczęściej będziesz fotografował. Dobierz do tego obiektyw (cena=jakość) i zastanów się, które wybrać wtedy body. Ja tak wybierałem swój pierwszy sprzęt, takimi kategoriami podchodziłem.
Zastanawiałem się jeszcze nad takim wyborem
Używane Nikon D80 i 50mm/ 1.8
Używane Canon D40 i 50 mm/1.8
Używane Canon D30 i 50 mm/1.8
Zwyciężył rozsądek i kupiłem nowy Canon 1000D i 50 mm/1.8
W pomieszczeniach 50/1.8 - ciasno... imprezy rodzinnej nie sfotografujesz. Chyba, że portrety, ale na dworze, plener, portrety. Jest OK. Widać różnice po przejściu z kompakta (Sony H7) na lustrzankę, nie ta bajka.
Taka prawda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9