Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 Zestaw do fotografii koni, 4000 zł
Witam.
Mam pewien problem z wyborem lustrzanki, a właściwie decyzją, która jest lepsza. Może najpierw w jakich celach będę używać lustra, wiec przede wszystkim do zdjęć koni, obojętnie czy z treningu <jakby co w stajni nie mamy hali> czy z padoku czy z zawodów, ale także zwierząt, wody i czasami jakieś makro. Wracając jednak do tego, że będę fotografowała konie chciałabym dokupić do lustrzanki w miarę jasny obiektyw, który zapewni mi też przyzwoitą głębię ostrości. Ale do rzeczy, jakie mozliwości rozważałam:
po pierwsze myślałam o Nikonie D40 lub D60, albo D80, ale ten 3 podobno ma małą ilość klatek na sekundę i dość opóźniony zapłon. Więc po długim namysle zdecydowałam się na Nikona D90 z uwagi na system czyszczenia matrycy i filmy HD, które mogę się przydać, ale po dogłębnym zlustrowaniu jednego z forum na temat coraz częściej powtarzajacego się błędu ,,f" czy ,,err cha" przeraziłam się strasznie i zrezygnowałam. Gdyż nie mam zamiaru 2 tygodnie po kupieniu użerać się z jakże świetnym serwisem Nikona.
Kolejnym moim wyborem był Canon 50D, ale brak czyszczenia matrycy mnie przeraził, cena też swoja drogą, ale to już mniej.
Jak narazie bardzo podoba mi się następujący zestaw: Nikon D5000+AF-S DX 18-55mm VR+Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED . Jedyne co mi w nim nie pasuje to Nikon=serwis Nikona i to, że puszka może nie spełnić moich ozcekiwań choć podobno to w obiektywy powinno się inwestować.
Ewentualnie jestem też zainteresowana lustrzanką Canon EOS 450D, tylko jakie obiektywy wtedy do niej, ażeby móc fotografować konie uzyskując przyzwoitą głębie ostrości i w miarę dobra jasność.
Proszę o poradę. I jescze jedno maxymalnie mogę wydać 4000 zł i mam możliwość dokupienia mniej więcej za rok jescze jakiegoś obiektywu do 1000 zł. Z góry dziękuję .
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 21 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Kolejnym moim wyborem był Canon 50D, ale brak czyszczenia matrycy mnie przeraził
50d ma ultradźwiękowy mechanizm samooczyszczania matrycy.
majlesz napisał/a:
Ewentualnie jestem też zainteresowana lustrzanką Canon EOS 450D
450d z resztą też
majlesz napisał/a:
tylko jakie obiektywy wtedy do niej
np.70-200/4L
Gość
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010
No to zmienia postać rzeczy,a le w wypadku tego pierwszego to i tak cena za wysoko,a ten drugi jest w miarę okej. Tylko do którego dokupie lepsze obiektywy i tak wogóle to lepszy nikon czy canon. I jakie obiektywy do fotografi koni na ,,świeżym powietrzu", nie na hali chyba, że sporadycznie.
A D90 pasował mi pod każdym względem no oprócz odsłoniętego lcd i plastikowej konstrukcji <aż strach upuścić>, ale to chyba domena nikonów, dopóki jednak nei przeczytałam o tym błędzie..
p.s. jeśli chodzi o zaproponowany obiektyw to zdecydowanie za drogi. Ja mogę jedynie kupić zestaw do 4000 zł
I jeszcze jedno potrzeba mi aparatu, który robił by zdj szybko tzn po naciśnięciu żeby było, bo po złych doświadczeniach z lumixem <najlepsze ujęcie+zapłon aparatu=badziewne ujęcie> strasznie przywiązuję do tego wagę, a na ceneo jedna opinia dotyczyła tego iż d5000 ma długi czas reakcji.
majlesz skoro chcesz konie w ruchu to ta L-ka ma b.dobry AF i chyba o to chodzi.
Co prawda nie zabierzesz jej do hali bo za ciemna, piszesz jednak, że na świeżym powietrzu będziesz fociła, więc wybór co do szkła jest naprawdę ok.
Jeżeli nie masz kasy na c50d, to może c40dm ewentualnie c500d? Jeżeli nie potrzebujesz b.wysokiego ISO będzie OK. Z drugiej strony xxxD są plastikowe Jak dla mnie solidny plastik ale zawsze(to w kwestii twoich obaw o plastik w d90).
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sob 19 Cze, 2010, w całości zmieniany 2 razy
I jakie obiektywy do fotografi koni na ,,świeżym powietrzu",
W takim razie mogę polecić zestaw Canon EOS 50D + 17-85mm IS USM w cenie od 3800 zł.
Ogniskowa 85mm na wolnym powietrzu do fotografowania koni w zupełności wystarcza.
majlesz, co takiego cie przeraza w D90 ze sklaniasz sie ku modelowi od niego gorszemu (D5000)?
Gość
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=99490
ten błąd. już miałam go zamawiać nawet z tym kit-owym obiektywem, ale jak to przeczytałam to sie załamałam. I do tego może pracować najwyżej w 0 stopni C tragedia. Najładniejsze fotki koni to w zimie. A co ja zrobie jak będę w terenie przy minus 10 przecież go nigdzie nie schowam.
Do tego ma odsłonięty lcd , system czyszczenia matrycy chyba ma to tylko tyle w sumie.
No i jest drogi, a ja chcem mieć dobrą puszkę swoją drogą ale dobry obiektyw też.
Jak sie tego obawiasz, to bierz 450d/gdybyś miała warto dołożyć do 500d /+70-200/4L i takich kłopotów nie będzie.
Gość
Z tym, że w tym 500D podejrzanie dużo tych pixeli, a 450 to stary model.
Mi zależy na jakiejś puszeczce co mnie zadowoli na 3-4 lata.
Sunders: nie stać mnie na tak drogi obiektyw!
Was ten błąd ,,f" w D90 nie przeraża?
P.S Toście mnie zmylili. Byłam pewna że wybór D5000 z tymi obiektywami to świetna rzecz. A tu wszyscy Canony, tylko co lepsze Nikon czy Canon. Z tego co słyszałam Canon ma lepszy serwis, ale Nikon tańsze, lepsze i większy wybór obiektywów do tego jakoś nazwa nikon ładnie na pasku wygląda. Z resztą już sama nie wiem
Ostatnio zmieniony przez Gość Nie 20 Cze, 2010, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11