Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw do fotografii koni, 4000 zł
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 21 Cze, 2010   

revolta napisał/a:
a czy 50D ma najlepszy AF ze wszystkich omawianych ??? ojjjjj Nikon ma lepszy chyba

Tylko pod względem ilości krzyżowych ;)

Reklama

Gość

Aha czyli najlepiej kupić oba xD

A powielając swoje pytanie: cóż jeszcze oprócz lampy,torby ew.plecaka mam dokupić do mojego nikkonowego zestawu:nikon d90+obiektyw nikorrowski ?? I jaką lampe najlepiej <taka tanią w miarę, nie wymyślne cacko>?
Ostatnio zmieniony przez Gość Pon 21 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Myślę że najbardziej przyda się karta pamięci ;)

Gość

no właśnie a apropo karty to jakieś tam z cyfrówki posiadam.
ale jakie najlepiej dokupic tzn z jakiej firmy??

Tadeuszek
[Usunięty]

bierz tą którą mam w podpisie, dobrze się sprawuje z owym d90 :smile: sprawdzona :P

Gość

ok (:
a lampa?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

To po kolei:
haldeman napisał/a:
Bogdanie, ponownie pytanie do Ciebie. Czy w przypadku 50D i 500D + ten sam obiektyw i ostrzenie centralnym punktem AF rzeczywiście będziemy mieć zauważalną różnicę?
Nie porównywałem pod tym względem 50D i 500D. Myślę, że przy tylko centralnym może nie być żadnej różnicy choć przy fotografii koni boczne punkty też się mogą przydać. :wink:

komor napisał/a:
Bogdanowi, jak każdemu wieloletniemu użytkownikowi lustrzanki, jak obiektyw nie wyostrzy prawidłowo w 9 przypadkach na 10 to od razu uważa, że taki obiektyw się do niczego nie nadaje.
To fakt, taki jestem.
Ale z drugiej strony ostatnio 50% zdjęć robię na MF. :grin:

majlesz napisał/a:
....... to obiektywem za 2 tys nei zroibę bo mi nie wyostrzy?
Są też kilka razy droższe obiektywy, które szybko i celnie nie ostrzą.

majlesz napisał/a:
Tym bardziej się dziwie że jak do mojego Nikona D90+kit'a dokupie 70-300 ...
majlesz napisał/a:
Czyli który lepszy <tylko o to mi chodzi>:
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro różne mocowania
czy
Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED
Coś mi się wydaje, że tego D90 już masz z najtańszym kitem 18-55mm i teraz szukasz tylko zamiennika dla 18-55 i nowe tele do ... koników albo czegoś tu nie rozumiem. :???:

Gość

no ale czego nie rozumiesz,przecież wiadomo że w zestawie dobrego obiektywu nie dadzą więc, szukam zamiennika, najlepiej takiego do koników od razu XD
czyli ten tele, szkoda że jaśniejszy jets o wiele droższy

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

majlesz napisał/a:
no ale czego nie rozumiesz,przecież wiadomo że w zestawie dobrego obiektywu nie dadzą więc, szukam zamiennika
A ten Nikkor 18-105 VR w zestawie z D90, o którym wszyscy piszą, to nie odpowiada?
Jeżeli zadajesz pytanie, czy S17-70, czy N70-300 to już nic nie rozumiem, bo to zuuuupełnie inne zakresy ogniskowych i zuuuupełnie inne kąty widzenia.

Może poniższy przykład pozwoli Ci stwierdzić jakiego obiektywu potrzebujesz.
Aby wykonać kadr o wysokości ok. 3 metry, czyli z lekkim zapasem jeźdźca na koniu, takie masz warunki:
- dla ogniskowej 50mm musisz odsunąć się na odległość ok. 10 metrów
- dla ogniskowej 70mm musisz odsunąć się na odległość ok. 14 metrów
- dla ogniskowej 105mm musisz odsunąć się na odległość ok. 21 metrów
- dla ogniskowej 200mm musisz odsunąć się na odległość ok. 40 metrów
- dla ........

Teraz odpowiedz sobie na pytanie zasadnicze z jakiej odległości chcesz/możesz te koniki fotografować? Wyjdzie z tego zakres ogniskowych: do 70mm, do 105mm, czy może od 70 do 300mm?

Gość

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010   

to raczej pierwszy wypadek. Bo tele to raczej w przypadku zawodów

MC 
Temu Panu już podziękujemy

revolta napisał/a:
jak nie obsługujesz ślubów, nie bawisz sie w super makro po co wydawać na zewnętrzne lampy

:zalamany:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Już kiedyś mówiłem, że w Twoim przypadku lepiej sprawdził by się kompakt szybki. Ale rozumiem że nie chcesz nosić ze sobą sprzętu, którego być może użyjesz sporadycznie. Rozumiem też że skupiasz się na spacerach ze swoją panną a nie na fotografii ;)
A to, że podobają się twoje zdjęcia paniom z księgowości nie jest w moim rozumieniu żadnym usprawiedliwieniem Twojego braku ambicji powiększania własnych umiejętności.

I jeszcze raz zaapeluję: nie rozlewaj swojej ignorancji na innych czytelników tego forum. Pomyśl, że są tu osoby które nie chcą się zatrzymać na etapie, który reprezentujesz ale dążą do doskonałości w ich subiektywnym odczuciu.

Dla Twojej wiedzy: wbudowana lampą to najgorszy możliwy sposób oświetlania sceny.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

revolta napisał/a:

po co zewnętrzne lampy jak będzie robić wycieczki, konie na trasie ? straszyć zwierzęta lampą ?

Słowo klucz - stajnia

revolta napisał/a:
jeśli sprzęt ma wewn. lampe to ona wiele obsłuży,
na wprost, z liczbą przewodnią 12... ja... koniu w mordę przywalić a zad niedoświetlony...
Ale przecież po cholerę w ogóle Ci lampa, masz wysokie bezszumnie ISO w 3 eosach.

P.S. statywem można pogonić tryka rozzłoszczonego błyskiem wbudowanej lampy w oczy w okolicach stajni. Przydaje się.

[ Dodano: Wto 22 Cze, 2010 09:19 ]
hijax_pl napisał/a:
J Rozumiem też że skupiasz się na spacerach ze swoją panną a nie na fotografii

Ostatnio śledząc jakis wątek w celach marnej rozrywki wydało mi się, że nie chodzi o spacerowanie z kimkolwiek a o to aby robić zdjęcia określonego obiektu z określonego punktu, a zmiana tego punktu (spacer) nie wchodzi w grę. Idąc dalej, jak sądzę, dojdzie do stwierdzenia, ze aby robić zdjęcia plazy na Phukecie (na dodatek z potencjalną mała GO) nie ruszając się z domu to trzeba więcej kasy niż na wycieczkę na ten p... Phuket więc i tak lampa nie jest potrzebna (bo nie mka kasy na wycieczkę) a aby zrobić fajne zdjecia to i tak trzeba mieć dużo kasy. Co mnie cieszy, bo jestem bidny (a któż nie jest?) i niech mi który powie ze słabe foty robię :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

revolta napisał/a:
tylko po co ? ile razy i gdzie używa sie lampy

Wiesz, gdybyś miał 5 lamp i wyznał, że praktycznie ich nie stosujesz, to by było co innego.
Ale po prostu nie wiesz jak je stosować i tylko w ten sposób usprawiedliwiasz swoją niewiedzę.

Lampa to nie gadżecik wbudowany w korpus. To cala odrębna gałąź fotografii a przy okazji wbrew pozorom to całkiem trudna sztuka panować nad światłem. Kontrolować je, modelować.

revolta 
Rozmowny

hehehe
już tyle razy to udowadniano wyższość "fotografowania robala" nad "fotografowaniem góry"

no faktycznie - nie wiem jak je stosować, bo w muzeum nie wolno, a w terenie jest słoneczko :]
tylko widzisz, jest jedna rzecz - sprzęt sie bierze pod konkretne zastosowania a wasz problem polega na tym, że doradzacie innym osobom pod wasze zainteresowania

to tak jakby ktoś pisał, że chce kupić perkusje i jakie ma kupić blachy, a gitarzyści siedzieli i przekonywali , że Gibsona i BC Richa (gitary) mu potrzeba

jak by autorka topicu sie bawiła z przeznaczeniem makro = rozumiałbym doradzanie lamp pierścieniowych
a jak biegają koniki po wybiegu sobie to lampa jest zbytecznym wydatkiem 600-1500 zeta
inny sprzęt potrzeba fotografowi ślubnemu, inny sportowemu i to jest normalne, a nie niewiedza czy ignorancja czy brak ambicji, bo ślubny np. nie będzie robił samolotów

tak samo można by mówić o braku ambicji perkusisty, że nie opanowuje gitary...

każdy ma określone gusta, potrzeby, zastosowania, czy ona pisała, że chce robić portrety pod światło i śluby ???

do koni - szybki AF (para aparat i obiektyw z ciut większą ogniskową ) i co więcej ?

Odpowiedz do tematu