Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
revolta, wiesz w ogóle co to za obiektyw?
Raz piszesz o ogromnych różnicach między ostrymi 400-tkami, a mydlanymi 500-tkami, a teraz przyrównujesz Sigmę 100-300/4 do szkieł za 600 zł. Na jakiej podstawie? Przedziału ogniskowych?
Do ptaków, jest OK jak podejdziesz dosyć blisko. W razie czego światło F/4 pozwala na skorzystanie z TC x1,4 bez utraty AF (nie trzeba kombinować ze stykami). Na 300 mm jest naprawdę przyzwoicie, na krótszych ogniskowych żyletka.
no piękne i ostre
to jak ktoś ma 3500 to ten zakres będzie miał okej i to co piszesz o TC to bardzo przekonuje, wtedy faktycznie jest to dobre rozwiązanie
niestety brak mu IS, co może powodować, że w pewnych momentach 2 razy tańszy C 70-300 okaże się paradoksalnie lepszy
na dodatek nie lubienie się firm powoduje, że użytkownik aparatów Canon może mieć problemy z AF
także to dobre szkło jak IS nie trzeba (a w C 70-300 działa wg. mnie bardzo dobrze i wiele razy mi pomogło)
nie doczytałem , ale pewnie przy tej cenie ma wewn. ogniskowanie - czyli polar i doostrzanie ręczne (przekonałem się że to super ważna rzecz czasem) ?
niestety wszystko ma zady i walety
szkło ostre, ale Canon nie lubi Sigmy a użytkownik na tym czasem traci (co w teście opisano)
pewnie to najlepsza propozycja dla autora "za te pieniądze" bo ostrość opisano rewelacyjnie
Widze ze wywolalem mala burze tym tematem Nie mniej dzieki bardzo za wszystkie opinie, szczerze mowiac to mam teraz maly metlik bo sorry ale na dolozenie drugie tyle na chwile obecna mnie nie stac:( Moze jednak warto poczekac pare miesiecy choc z drugiej strony po zdjeciach przykladowych, to szklo nie wydaje mi sie takie zle(ale to tylko moja opinia). No nic trzeba sie bedzie przespac z problemem pare nocy;)
Raz jeszcze dzieki i pozdro...
I rozumiem, że rozklekotany stary obiektyw w stanie skazującym na spożycie go przez ogra to jest dobra opcja dla amatora, oraz to, że przewidziałeś, że do tego obiektywu jak i tego za 3400 doliczyć trzeba jeszcze cenę TC (bo można się domyśleć, że chodzi tutaj także o każdy dodatkowy milimetr ogniskowej jaki się da wydobyć.)
Bez osobistej urazy, ale trzeba rozważać potrzeby i możliwości ludzi. IMO takie obiektywy (stałki w granicach 300 mm). są dla ludzi świadomych już tego co można tym obiektywem zrobić. Tego, że fotografia przyrody to przede wszystkim umiejętność odpowiedniego podejścia do obiektu i tego, że dla 300 mm ta odległość wynosi 3-4m lub mniej (np. mały ptak).
Używka S100-300 w dobrej cenie to także rzecz warta rozważenia, ale ze świadomością, że także wkrótce pojawi się chęć zakupu TC do niego. Poza tym IMO amator ma coś lepszego do roboty (np. robić zdjęcia) niż śledzenie atrakcyjnych ofert na używany sprzęt.
Z czasem kolega już będzie wiedział, że trzeba zmienić sprzęt (w tym także przecież samo body) na lepszy. Kupi C50D/7D (lub następcę) i do tego C100-400L (lub następcę), ale umiejętności nabyte zostaną.
Niepotrzebnie i nagminnie demonizuje się ten amatorski sprzęt - już odniosłem się wcześniej w wypowiedziach do zdjęć kolegi Amadosa (obsługującego totalnie amatorskiego N5000D z całkowicie mydlaną Sigmą 120-400). To nie świadomość profi sprzętu wydobędzie z nas dobre zdjęcia, a chęć spędzania godzin w miejscach, pozycjach i warunkach, które znacznie różnią się od codziennego spaceru.
czyli w wielu wypowiedziach przewija się ciągle 100-400L, czyli pewnie to jest najlepsze
a zakup chyba muszę przyśpieszyć (cholerny kryzys i kursy walut) , bo przecież Grunwald się zbliża 600 lat i wielka inscenizacja na którą obowiązkowo pojadę
a na Allegro ciągle tylko 1 oferta używanej za 4600 , a nowe 5500 a pamiętam jak przy innym kursie walut były po 4500 i wtedy "czekałem aż spadną" ;(
Witam ponownie:)... Po kilku dniach zdecydowalem sie kupic ta sigme (3200 pln nowa), takze cena chyba dobra;) efekty jak narazie dyskusyjne ale to raczej bym przypisal moim marnym umiejetnosciom;)... Czy moglibyscie mi jeszcze doradzic jaki filtr oraz statyw bylby dobry do tego obiektywu. Koszta jakie chcialbym sie zmiescic (z mala odchylka) to 1000 pln. Z gory dzieki za wszelka pomoc...Pozdro:)
efekt dyskusyjny , ale w sensie ostrości, pracy AF itp ? ?
to pokaż jakiś crop 1:1 ze zdjęcia na max ogniskowej
bo ciekaw jestem jaka ostrość
nie ważne co, byle budynek gdzieś daleeeeko albo księżyc, cokolwiek na powiedzmy 1/500 sekundy i ISO 400/800
ciekaw jestem jak z tą ostrością na aparacie jaki masz (1000D)
no i jak szybko ostrzy ?
bo niestety L to 5200 by było a póki co zapowiada sie, że mam inne wydatki :/
ja sie nie będę bawił w statywy
jakbym miał na gwałt coś kupować (rekonstrukcja bitwy pod Grunwaldem) to i tak z ręki
zapodaj cokolwiek z 300, 400, 500 mm przy czasie ok. 1/500, 1/1000 na odległości ok. 100-200 metrów
bo nie wiem czy na gwałt coś kupować czy olać sprawe, zbierać na Lke i pojechać z tanizną co mam
revolta, przy odległości 100-200 metrów wpływ warunków atmosferycznych może już mieć znaczenie. Na diabła takie zdjęcie, z którego nie będzie wiadomo, czy mydło wynika ze szkła czy z powietrza?
bo w tej odległości będą np. pokazy rycerskie - Grunwald
bo na wszelakich Samyangach i innych tanich (włącznie z ruską manualną lustrzaną 500tką) jaką miałem były problemy na nieskończoności
na 20-50 metrów okej, więc dla mnie test na małe odległości to za krótka odległość by ocenić
ja taką długą rure chce kupić na : księżyc, Grunwald, pokazy jakieś, może samoloty, góry , odległą architekturę, małe szpiegowanie itp. dziwadła
bo, że ptaszek na 10 metrów wyjdzie to w to wierzę (tu akurat kluczowy jest AF) ,ale chce mieć pewność, że księżyc i odległe obiekty dadzą możliwość oceny optyki (pod swoje preferencje)
jak coś jest dalej (architektura) to też fajniej błędy na krawędziach mogę ocenić itp.
bo np. może jakaś wada optyki (hipotyetycznie) jest większa niż np. jakaś krawędź
cały czas sie zastanawiam czy ciułać do L 100-400 pół roku czy kupić ad hoc coś "tańszego" i mieć uwiecznione np. 600 lecie bitwy (moje 70-300 Canona na 300 jest mydlane a z TC to wogóle horrorek, a chciałbym mieć lepsze zdjecia z uroczystości takiej)
te większe odległości to były by odległości na jakie bym używał taki sprzęt podczas pokazów jakichśtam :]
a to cropy ? wycinki czy ustawienie obrazu Small ?
jak to cropy to dla mnie jakość super - na moje potrzeby i taki wezmę (zakładając że do PL idzie ta sama jakość produktu jak do UK)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,44 sekundy. Zapytań do SQL: 19