Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
CANON EOS 550D czy kompakt ze zmienna optyką?
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010   CANON EOS 550D czy kompakt ze zmienna optyką?

Witam wszystkich, mam bardzo twardy orzech do zgryzienia.
Od wielu lat robię zdjęcia różnymi kompaktami,najczęsciej pożyczanymi.
Zdecydowalem się w końcu na kupno własnego aparatu. Myśle o canonie EOS 550D z obiektywem EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS, wyniesie mnie to 3.600zł.Wydaje mi się że za tą sumę będe miał świetny aparat. Ale dziś , w każdym sklepie proponowano mi kompakty z wymiennymi szkłami. Bardzo długo czekałem na własny aparat. Zależy mi na aparacie przy pomocy którego bedę mógł rocić swietne zdjecia i który wystarczy mi a wiele lat. Czy może lepiej jest zainwestować w ten system?
Nie znam się na aparatach, a sprzedawcom nie ufam. Bardzo będę wdzięczny za rade.
Pozdrawiam.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 25 Cze, 2010   

mysle, ze swietne zdjecia to robi czlowiek a nie aparat, aparat jest tylko narzedziem a glownie uchwycenie tematu czyni zdjecie swietnym

to powiedziawszy - jesli marzy ci sie lustrzanka i nie przeszkadza ci koniecznosc noszenia badz co badz sporego gabarytowo aparatu to bierz tego 550d. jesli mialbys go jednak uzywac jak kompaktu to przemysl ta kwestie, moze lustrzanka nie jest dla ciebie

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010   

Jeśli jesteś w stanie nam udowodnić, że potrzebujesz lustrzankę, bardzo dobrymi argumentami które będą prawdziwe, to jak najbardziej pozwolimy kupić lustro ;)

A tak na serio, dlaczego lustro? Dlaczego akurat ten model.. myślę że drogą psychologiczną można samemu sobie odpowiedzieć na takie pytania i łatwiej będzie podjąć decyzję :)

komor 
Moderator

markius, kompakty z wymienną optyką to gorący, modny temat, ale póki co wymagają, wbrew intuicji, większych inwestycji niż najtańsza półka lustrzankowa. Za nowości i bajery się płaci, natomiast tanie lustra z racji konkurencji zeszły już na bardzo niski poziom cenowy.
Zaproponowany zestaw jednak do najtańszych wcale nie należy i oferuje bardzo wiele potencjału. Nie wiemy natomiast na ile zdajesz sobie sprawę z tego, że taki zestaw może się okazać dopiero początkiem drogi i kolejnych zakupów. Kompakty dają co prawda obraz o niższej jakości ale mają duży zakres ogniskowych, podczas gdy lustrzanki oferują pod tym względem mniejszy zakres, ale wyższą jakość. Sprawdziłeś w sklepie lub u znajomych na co pozwalają Ci ogniskowe od 18 do 135 mm? Satysfakcjonuje Cię to? Brak funkcji makro przecierpisz?
No i jak pisała moronica – sam zakup lustra nie spowoduje, że będziesz robił lepsze zdjęcia. To da Ci tylko (i aż) potencjał do robienia lepszych zdjęć.

krewzszafy 
Rozmowny

markius napisz co Cię interesuje, jaki rodzaj fotografii, czego oczekujesz od sprzętu foto, czy interesują Cie filmy w aparacie? trudno doradzić jeśli pewnie nawet nie poftygowłeś się do jakiegoś sklepu foto i nie oglądałeś poszczególnych modeli...

bacruk 
Entuzjasta

markius, lustro to nadal najlepsza jakość i możliości.
Kompakt to swoboda posiadania aparatu zawsze przy sobie :smile: przez jego kompaktowość.

Niekt jeszcze nie popełnił cudownego zmiksowania :cry:

Trzeba się zastanowić po co..

Ja mam lustro i dodatki zajmujące spory plecak ale zastanawiam się nad dokupieniem pstrykacza typu Sigma DP tak do kieszeni na codzień.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010   Re: CANON EOS 550D czy kompakt ze zmienna optyką?

markius napisał/a:
...Bardzo długo czekałem na własny aparat. Zależy mi na aparacie [...] który wystarczy mi a wiele lat...

Przeważnie ludzie stojący po tej stronie lustra wydają na sprzęt krocie. Zwykle zakup aparatu i jakiegoś obiektywu to dopiero poczatąk wydatków. Być może zakup porządnego bezlusterkowca, jest rozwiązaniem lepszym z ekonomicznego punktu widzenia. Z drugiej strony determinacja w dążeniu do zdjęć o lepszej jakości uzasadnia zakup lustrzanki..

Gość

Bardzo dziekuje za podpowiedzi. Jeśli kupię kompakta to i tak będę ciagle zastanawiał się jakie zdjęcia mógłbym robić lustrzanką. Kompaktami juz się napstrykałem, są poprostu wolne i nie mogę uzyskać odpowiedniej głębi ostrości. Dlaczego ten model? Najbardziej podoba mi się robienie zdjęć Canonem 50D,oczywiście w tym przedziale cenowym.Jest rewelacyjny,bardzo szybko ostrzy a zdjęcia wychodza świetnie.Ale jest naprawde duży i bez mozliwości krecenia filmów a czasami ta funkcja jest bardzo przydatna.Najwięcej zdjęć robię w okresie letnim, na wycieczkach rowerowych,na spacerach, weekendowych wyjazdach, co roku jeździmy z żona i córką nad morze.A zdjęcia które robię to głównie pejzarze i portrety. Napewno najlepiej byłoby mieć aparat który schowa sie w kieszeni krótkich spodenek, ale niestety. EOS 550D jest mniejszy od 50D, można nagrać krótkie filmy.Wczoraj robiłem zdjecia 550-ką w sklepie, po czym zdjęcia oglądałem w domu, mniam. Ale namawiano mnie na system firmy Olimpus ,kompakt z dużą matrycą, szybszym od typowego kompaktu z wymienną optyką. Czy mnożliwe jest że to przyszłość fotografi, gabaryty małe a możliwości duże?? Czy rzeczywiście można robić tymi aparatami zdjęcia tak jak np.550-ką?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

A może NEX-5 ? :wink:
Coś kosztem czegoś, zawsze tak było.

Gość

Całkiem fajny aparat. Bardzo szybko ostrzy, ale zdjęcia które zrobiłem nie powalaja na kolana, obiektyw 18-55,przynajmniej na razie.

pierpapier 
Uczestnik

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010   

W takim wypadku chyba potrzebujesz jakiś sprzęt z automatycznym wyszukiwaniem kadrów :lol: bo jakości nexów, nie można wiele zarzucić.

lotofag 
Optyczny

markius napisał/a:
Ale namawiano mnie na system firmy Olimpus ,kompakt z dużą matrycą, szybszym od typowego kompaktu z wymienną optyką. Czy mnożliwe jest że to przyszłość fotografi, gabaryty małe a możliwości duże?? Czy rzeczywiście można robić tymi aparatami zdjęcia tak jak np.550-ką?

To właściwie nie są kompakty (wymienna optyka) a konstrukcje powstałe przez usunięcie lustra i pozostawienie relatywnie dużych matryc znanych z lustrzanek. Nie ma chyba na rynku kompaktu z małą matryczką i wymiennymi obiektywami i to Olympus ma w tej chwili najmniejsze matryce w tej klasie - reszta jedzie na formacie APS-C (proszę mnie poprawić jeśli się mylę). Stąd jakość zdjęć nie powinna odbiegać od 550D czy podobnych. Być może jest to przyszłość fotografii, dużo osób zapewne czeka na elektroniczny wizjer dorównujący temu czysto optycznemu ;) Co do gabarytów to małe lustrzanki nie były jakimś ewenementem, kiedyś Olympusy OM czy Pentax 110, obecnie Olympusy serii E-4xx. Póki co 'bezlusterkowce' to po prostu modna nowinka, mimo opinii że będą mniejsze i tańsze bo pozbawione lustra i związanej z tym mechaniki i optyki, to kosztują więcej niż amatorskie lustrzanki a wielkościowo też szału nie ma (może poza NEXem, ale po dopięciu większego szkła i tak nie schowamy go do kieszeni).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lotofag napisał/a:
Olympus ma w tej chwili najmniejsze matryce w tej klasie - reszta jedzie na formacie APS-C (proszę mnie poprawić jeśli się mylę)

No Olek czy Panas to 4/3, a Sigma czy Sony Nex to Aps-c
o Leice nie wspominam ;)

bacruk 
Entuzjasta

4/3 czy mikro 4/3 to nie jest głupi pomysł.

Przyznam, że ostanio sam mam dylemat. Te kloce... 0,7 kg body+ obiektyw 0,6kg + obiektyw 1,3 kg itd to powoli jest jakaś masakra :wink:
Nabieram przekonania, że użytkowanie relatywnie słabszego sprzętu w sposób świadomy i przemyślany będzie prowadziło do podobnych efektów a lie mniej do noszenia...

Luźna dywagacja człowieka ciągle szukającego :zalamany: :smile:

lotofag 
Optyczny

bacruk napisał/a:

Przyznam, że ostanio sam mam dylemat. Te kloce... 0,7 kg body+ obiektyw 0,6kg + obiektyw 1,3 kg itd to powoli jest jakaś masakra

Z tego powodu bardzo podoba mi się zestaw typu Pentax K-7 + obiektywy DA Limited ;)
Poniżej co prawda ze starszym K10D, ale i tak jest miodnie - miałem okazję ostatnio poużywać DA 40/2.8 Limited i DA 70/2.4 Limited w takiej konfiguracji :)

Odpowiedz do tematu