Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki kompakt z ręczną regulacją ostrości?
Autor Wiadomość
SylwekG 
Bywalec

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010   Jaki kompakt z ręczną regulacją ostrości?

Tak jak w temacie, poszukuję aparatu kompaktowego typu zoom z w pełni manualną regulacją ostrości i zoomu. Dodam że w przedziale cenowym do 2000zł. Czy jest taki aparat? Pytam gdyż znam się nieco na mikroskopach, lupach, lornetkach, ale na aparatach to już niemal wcale.

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010   

jeśli się nie mylę :wink: to Fujifilm FinePix HS10

SylwekG 
Bywalec

Wysłany: Nie 27 Cze, 2010   

Zoom 30x to chyba jakiś żart. Jakie muszą być przy tym straty światła. Po za tym wygląda jak by miał tylko pierścień do manualnego regulowania zoomu. Mnie chodzi o aparat w którym reguluję ostrość za pomocą ręcznego kręcenia pierścieniem na obiektywie. Zoom góra żeby był 8x-10x nie więcej. Dobrze by było żeby też miał wizjer optyczny - nie elektroniczny słabej jakości.

Ps. Jest mnóstwo aparatów, ale nie mogę żadnego znaleźć ze 100% manualną regulacją. Jest to dla mnie bardzo istotne - af jest to niestety gadżet dla dzieci, który się przydaje przy zdjęciach z bliskiej odległości. Zawodzi natomiast w przypadku szyb, luster, wody, przedmiotów wielowarstwowych, mgły itp.

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010   

Kompakt z wizjerem optycznym, zoom 8x-10x i ręczna regulacja ostrości/zooma? :) Za dużo wymagasz...

Tutejszyn 
Optyczny

SylwekG napisał/a:
Zoom 30x to chyba jakiś żart...

Próbowałeś?

SylwekG napisał/a:
...af jest to niestety gadżet dla dzieci...

Czyżby?

SylwekG 
Bywalec

Tutejszyn napisał/a:
SylwekG napisał/a:
Zoom 30x to chyba jakiś żart...

Próbowałeś?

SylwekG napisał/a:
...af jest to niestety gadżet dla dzieci...

Czyżby?

Przy zoomie powyżej 12x-15x niezbędny jest już statyw. Drgania są za duże do opanowania przy trzymaniu tylko rękoma. Poza tym poco komu 30x powiększenie? Wolał bym taki z 12x zoomem, a jak bym chciał więcej to można dokupić konwerter 1,5x, 2x itp. Przy robieni zdjęć bez powiększenia są zbyt duże straty w ilości przepuszczanego światła przez taki układ soczewek. Podobnie wygląda sprawa jak przy lornetkach - kto tupi taką z zoomem od 2x do 30x?

Jest przydatny dla leni :mrgreen: lub mało wymagających. Ja chcę mieć możliwość całkowitego wyłączenia tej opcji.

Martin___ napisał/a:
Kompakt z wizjerem optycznym, zoom 8x-10x i ręczna regulacja ostrości/zooma? :) Za dużo wymagasz...

Jakie są problemy technologiczne dla takiej konstrukcji? Ja nie widzę żadnych. Producenci wolą po prostu produkować zabawki, którymi będzie umiał posługiwać się każdy.
Kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu każdy aparat posiadał solidny obiektyw z manualną regulacją ostrości. A dziś? Plastikowe obudowy, przyciski, obiektywy - wszystko robione tak żeby po kilku latach było do wyrzucenia. Zero solidności.

Tutejszyn 
Optyczny

SylwekG napisał/a:
..Kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu każdy aparat posiadał solidny obiektyw z manualną regulacją ostrości...

To nie jest prawda, ale już nie bawmy się w przepychanki słowne.
Nie rozumiem tylko dlaczego nie kupisz w takim razie "porządnego" aparatu z porzadnym lustrem i porzadnym obiektywem? Oczywiście obiektyw bez tego dodatku dla dzieci jakim jest AF. Jednak w tym przypadku trochę trudno bedzie ostrzyć bez dobrej matówki z klinem.

Martin___ 
Rozmowny

SylwekG napisał/a:

Jakie są problemy technologiczne dla takiej konstrukcji? Ja nie widzę żadnych. Producenci wolą po prostu produkować zabawki, którymi będzie umiał posługiwać się każdy.
Kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu każdy aparat posiadał solidny obiektyw z manualną regulacją ostrości. A dziś? Plastikowe obudowy, przyciski, obiektywy - wszystko robione tak żeby po kilku latach było do wyrzucenia. Zero solidności.

Szukasz cech, które posiada każda lustrzanka, a na siłę chcesz, żeby miał te cechy kompakt. Takiego kompaktu nie znajdziesz, bo kompakty celują w inną grupę odbiorców.

Fuji HS10 i S100fs mają ręczną regulację ostrości i zooma (jako chyba jedyne hybrydy). Ale oczywiście nie mają optycznego wizjera. Która hybryda ma? Ja nie znam.

SylwekG 
Bywalec

Tutejszyn napisał/a:
SylwekG napisał/a:
..Kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu każdy aparat posiadał solidny obiektyw z manualną regulacją ostrości...

To nie jest prawda, ale już nie bawmy się w przepychanki słowne.
Nie rozumiem tylko dlaczego nie kupisz w takim razie "porządnego" aparatu z porzadnym lustrem i porzadnym obiektywem? Oczywiście obiektyw bez tego dodatku dla dzieci jakim jest AF. Jednak w tym przypadku trochę trudno bedzie ostrzyć bez dobrej matówki z klinem.

Bo taki aparat będzie kosztował sporo pieniędzy. Grubo ponad 2000zł. AF oczywiście jest przydatny, ale w wielu przypadkach niestety nie radzi sobie z najprostszymi sytuacjami w których jeden obrót pierścienia załatwia sprawę.

Martin___ napisał/a:
Szukasz cech, które posiada każda lustrzanka, a na siłę chcesz, żeby miał te cechy kompakt. Takiego kompaktu nie znajdziesz, bo kompakty celują w inną grupę odbiorców.

A dlaczego kompakt nie może posiadać takich cech? Podaj choć jedną przeszkodę techniczną. Grupa odbiorców - czyli kogo... stado baranów które nie potrafi nawet ustawić podstawowych parametrów, a jakość aparatu ocenia tylko na podstawie ilości Mpix i zoomu? To miałeś namyśli? Jeżeli tak to faktycznie to o co mnie chodzi jest zbędne, bo i takt by nikt nie opanował tak trudnej sztuki...

Tutejszyn 
Optyczny

SylwekG napisał/a:
Tutejszyn napisał/a:
..Nie rozumiem tylko dlaczego nie kupisz w takim razie "porządnego" aparatu...

Bo taki aparat będzie kosztował sporo pieniędzy.[..] AF oczywiście jest przydatny, ale w wielu przypadkach niestety nie radzi sobie z najprostszymi sytuacjami w których jeden obrót pierścienia załatwia sprawę...

Mówisz o sytuacjach, w których ręcznie ustawisz identycznie z tą samą dokładnoscią, czyli żadną. Mam wrazenie, że wyobraźnia u Ciebie działa, ale z praktyką trochę gorzej.

SylwekG napisał/a:
..Grupa odbiorców - czyli kogo... stado baranów które nie potrafi nawet ustawić podstawowych parametrów, a jakość aparatu ocenia tylko na podstawie ilości Mpix i zoomu?...

A Ty kto - mistrz świata i okolicy?

[ Dodano: Pon 28 Cze, 2010 14:58 ]
SylwekG, dobra.. doczytałem ze zrozumieniem. Sorki.
Tak, czy inaczej trudno znaleźć zaawansowane rozwiązania w popularnym sprzęcie.

Martin___ 
Rozmowny

SylwekG napisał/a:

Martin___ napisał/a:

A dlaczego kompakt nie może posiadać takich cech? Podaj choć jedną przeszkodę techniczną. Grupa odbiorców - czyli kogo... stado baranów które nie potrafi nawet ustawić podstawowych parametrów, a jakość aparatu ocenia tylko na podstawie ilości Mpix i zoomu? To miałeś namyśli? Jeżeli tak to faktycznie to o co mnie chodzi jest zbędne, bo i takt by nikt nie opanował tak trudnej sztuki...

Ponadprzeciętna arogancja.
Tak trudno zrozumieć, że kompakty celują głównie w mało zaawansowaną grupę odbiorców? Czy baranów, jak wolisz.

Co mnie interesują techniczne możliwości? Takich aparatów nie ma, bo widocznie nie opłaca się ich robić, nie ma dla nich miejsca na rynku. Bo zamiast kupować taki kompakt, można kupić lustrzankę, nawet za mniej niż 2000zł. A bardziej początkujący, chcą mieć aparat z dużym zoomem. Nie ma tu miejsca na aparat, który sobie wymarzyłeś.

SylwekG 
Bywalec

Tutejszyn napisał/a:
Mówisz o sytuacjach, w których ręcznie ustawisz identycznie z tą samą dokładnoscią, czyli żadną. Mam wrazenie, że wyobraźnia u Ciebie działa, ale z praktyką trochę gorzej.

Jest, jest i domyślasz się o jakie sytuacje chodzi. Jeden z przykładów bezużyteczności af:
próbuję zrobić zdjęcia obiektu oddalonego o 300-400m po drodze w odległości 10-20m są krzaki - chcesz zrobić jednak fotkę tego obiektu w tel przez przejrzyste drobne gałązki - co wtedy? A no lipa af będzie ostrzył na te bliskie gałęzie - jak chcesz zrobić ten dalszy obiekt to musisz wyjść z danego miejsca, co często nie wchodzi w grę w przypadku jak wolisz być nie zauważony, lub ręcznie ustawić ostrość na celi - i właśnie po to mnie mf.

Tutejszyn napisał/a:
A Ty kto - mistrz świata i okolicy?

Nie uważam się za eksperta, wręcz przeciwnie. Jeżeli popełniam głupie błędy to proszę o poprawienie mnie. Ja wolę tylko mieć możliwość pełnej kontroli, bez konieczności kupowania od razu sprzętu za kilka tys.

sigmiarz 
Optyczny

kup sobie pentaxa k-x.. 1950 pln z kitem, można ostrzyć ręcznie :)

w niektórych obiektywach można sobie ustawiać zakres AF..
do tego kazdy obiektyw ma manual, właśnie do takich sytuacji jak opisałeś.

SylwekG napisał/a:
af jest to niestety gadżet dla dzieci,

ciesz się że ktoś Ci odpisuje po takim tekście, grubo przesadziłeś.

Poważnie, pentax k-x moze nie jest maly jak kompakt, ale nie jest to duzy aparat,
oferuje bardzo dobrą jakość zdjęć.

Tutejszyn 
Optyczny

SylwekG napisał/a:
..Jest, jest i domyślasz się o jakie sytuacje chodzi. Jeden z przykładów bezużyteczności af:
próbuję zrobić zdjęcia obiektu oddalonego o 300-400m po drodze w odległości 10-20m są krzaki - chcesz zrobić jednak fotkę tego obiektu w tel przez przejrzyste drobne gałązki

Na początku podałeś supełnie inny przykład. Mówiłeś o mgle, półmroku, powierzchi wody, czy szkła..
Ręcznie, czyli "na oko" ustawisz tylko zgrubsza. Czyli i tak do bani.

W przykładzie, który podałeś tutaj dla aparatów popularnych dla tego dystansu i tak wszystko będzie ostre.

Obojętnie co tutaj powiemy i jakie damy przykłady, AF to nie jest zabawka dla dzieci, o ile nie jest wkładana do sprzętu dla dzieci.

bergercs 
Rozmowny

"Przy zoomie powyżej 12x-15x niezbędny jest już statyw. Drgania są za duże do opanowania przy trzymaniu tylko rękoma" - wystarczy skuteczna stabilizacja.
W Lumixach jakoś nie ma problemu z drganiami przy zoomie x18.

a tutaj w nocy przy około x15:

Odpowiedz do tematu