Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.Mam głupie pytanie.Wiem że zdjęcie zrobione w jakości L zajmuje ponad 3,3mb i jeżeli dokonam jego edycji powiedzmy w paint i zmienię jego rozmiar w procentach to automatycznie stracę na jakości zdjęcia?Mi sie logicznie wydaje że chyba tak ale nie mam ani doświadczenia ani pewności.Pozdrawiam
zapomnij o paint, o ile nic sie nie zmienilo nie mozesz tam nawet ustawic stopnia kompresji pliku. poza tym kazde pomniejszenie oznacza utrate jakosci w sensie ze nie mozna juz wtedy powrocic do wersji duzej bez uszczerbku na jakosci zdjecia (moze sie to wydawac oczywiste ale ja raz dostalam od kogos zeskanowany dokument w rozmiarze kilkadziesiat na kilkadziesiat px z dopiskiem, ze za duzo wazyl wiec autorka go pomniejszyla i mam go sobie z powrotem powiekszyc )
Ostatnio zmieniony przez moronica Pon 28 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuje za odpowiedź.Bo zastanawiam się jak za jakiś czas będzie wyglądać mój twardy dysk gdy zapcham go fotami o rozmiarach przekraczających 3mb, a teraz mam ich ponad 2GB i wiem że większość z was ma jeszcze więcej.Więc szukam jakiegos łatwego rozwiązania.Photoshopa mam ale nigdy jakoś go nie lubiłem chyba dlatego że dość długo sie uruchamia.Jakieś pomysły?
znam ten bol, latwo nawet jednego dnia wypstrykac polowe 8-gigowej karty pamieci, najlepsze wyjscie - kupic zewnetrzny dysk twardy, 1tb nie sa teraz takie drogie
ja photoshopa tez nie lubie. jest darmowy gimp. osobiscie uzywam corela od lat
shalashaska, Nie wiem jaki masz dysk twardy, ale zanim zrobisz głópstwo i zaczniesz pomniejszać swoje zdjęcia, aby więcej ich "weszło" na dysk, najpierw pozwól się temu Twojemu dyskowi zapełnić. Zajmnie Ci to około dziesięciu lat, a do tego czasu i dyski stanieją i zwiększy się ich pojemność. Twoje doswiadczenie tez będzie duzo większe i wtedy przyznasz mi rację, że warto było poczekać.
Aha, teraz powywalaj z dysku zbedne filmy, które już oglądałeś i te wszystkie śmieci, których przeznaczenia już nie pamiętasz.
znam ten bol, latwo nawet jednego dnia wypstrykac polowe 8-gigowej karty pamieci
Warto się też zastanowić, czy wszystkie zrobione zdjęcia są potrzebne albo wystarczająco dobre. Może trzeba dokonać selekcji, a nie ładować całą zawartość karty od razu na dysk, bo kto to później będzie oglądał...
Nie no zawsze selekcjonuję zdjęcia przed skopiowaniem na twardego, odpady zawsze się trafiają.No nic, będę wykonywał zdjęcia i zapisywał w najlepszej jakości.Wiem jak miło jest czasami usiąść i pooglądać a szczególnie te w klaserze u rodziców .Tylko z twardym dyskiem czy płytkami DVD najgorsze jest to że łatwo można stracić te dane na różne sposoby, z HDD to jeszcze pół biedy bo w 99% jestem wstanie wszystko odzyskać (już to przerobiłem), a płytki giną albo się rysują albo dzieciak się bawi
@Tutejszyn skąd wiesz że mam nie potzrebne filmy na HDD?
bo każdy takie ma.
Archiwizuj na dysku, a jak mało zabezpieczony, to system RAID.
I nie zmniejszaj zdjęć, za to wywalaj znacznie więcej przy selekcji (zobaczysz za 2 lata, pewnie będziesz wyrywał sobie włosy tak jak ja)
Jeśli kogoś martwią 3MB zdjęcia, to ma nie tylko przetpotopowy HDD, ale i aparat... 3MB JPG-i, to maleństwa w porównaniu z RAW-ami i stworzonymi z nich warstwowanymi PSD...
..@Tutejszyn skąd wiesz że mam nie potzrebne filmy na HDD?
Skoro martwi Cię brak miejsca na dysku, to albo masz przedpotopowy komputer i mały dysk, albo to filmy
Asus P5QL-E
Core 2 duo E8400 3.6Ghz
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
Corsair Cl4 XMS2 TWIN2X2048-6400C4DHX
Pentagram Silent Force PSF 500-A12S
HIS HD4890 1GB/256bit
Segate 320 Gb
Logitech G9
Iiyama 22"
No tak, HDD już dawno zakwalifikowałem do wymiany chociaż chyba go zostawię i kupię dysk zewnętrzny tak jak doradziła moronica.
jaad75 przecież 400D ma możliwość robić i zapisywać zdjęcia w formacie RAW, RAW+L tylko po co mi to?Wystarczy mi to co mam na obecną chwilę
shalashaska, do archiwizowania zdjęć używam zewnętrznego WD mybook 1TB.
Wystarczy na HO HO albo jeszcze dłużej
Główną zaletą jest to że ma włącznik i używam go tylko kiedy wrzucam na niego zdjęcia lub chcę coś z niego obejrzeć. Poza tym nie chodzi, nie pobiera prądu i (teoretycznie) nie zużywa się...
shalashaska, tak na prawdę zależy to od tego co ze zrobionymi zdjęciami chcesz robić. Czy tylko trzymać na dysku komputera, czy raczej na internetowej galerii. A może lubisz oglądać wydrukowane/wywołane zdjęcia w albumie rodzinnym?
Problem w tym, że pod każde z tych zastosowań pliki powinny być przygotowane w odmienny sposób. Wynikałoby z tego że lepiej archiwizować zdjęcia w najlepszej jakości, a później dopiero konwertować do docelowego rozmiaru.
Kwestia ilości zdjęć.. Ile zrobisz w czasie roku? 20tyś? A ile z nich będzie nieudanych? Poruszonych albo gdzie AF złapał nie tam gdzie potrzeba? A ile z nich nie będzie ciekawych w ogóle? Może się okazać że z tych 20tyś zdjęć będziesz chciał pozostawić przy dobrych wiatrach ok 5 tyś. Nawet przy trzymaniu RAWów na dysku będzie to około 50GB/rok. To naprawdę nie jest dużo.
Osobiście trzymam tylko RAWy obrobione, JPGi generując wg potrzeb. W ciągu 5 lat uzbierało się 160GB. W międzyczasie 2 razy zmieniałem komputer a ponieważ dyski są coraz pojemniejsze jakoś z miejscem nigdy nie było problemu
shalashaska napisał/a:
przecież 400D ma możliwość robić i zapisywać zdjęcia w formacie RAW, RAW+L tylko po co mi to?Wystarczy mi to co mam na obecną chwilę
Teraz tak. Za jakiś czas kiedy nauczysz się obrabiać RAWy okaże się, że te stare zdjęcia chciałbyś poprawić żeby lepiej wyglądały. No i klops. Bo nie ma już za bardzo możliwości
2 lata zdjęć. różne RAWY + JPG, na razie około 80GB ale zmniejszam cały czas, prawie każdego dnia próbuję opróżnić choćby połowę jednego folderu. z tego co zostanie dopiero będzie jeszcze import do obróbki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9