Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
posiadam aparat nikona d40x wiem, ze dla wiekszosci z Was nie jest to pewnie mocny sprzet, ale niedawno przesiadlem sie z kompaktu i chcialbym poeksperymentowac. Moje pytanie zwiazane jest z obiektywem ktory mam w zestawie tj 55-200mm z systemem VR nikorr a chcialbym dokupic do niego telekonwerter, albo montowany pomiedzy body a obiektyw znalazlem taki ktory ma z moim sprzetem pracowac to model phoenix 2x link :http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=200195913489&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=010
lub tez telekonwerter montowany do obiektywu firmy Raynox dcr-2020 link:http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=370018590488&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=024
Dzieki za podpowiedz i wszystkich pozdrawiam.
Pierwszy z nich to tak naprawde dobrze znany Kenko x2, a drugi to dodatek dla kompakciarzy i czasem uzywany z kamerami, chociaz to chyba do kamer go glownie stworzono.
Jesli chodzi o jakosc. Bedzie raczej slabo, chociaz tego drugiego rozwiazania chyba nikt z forumowiczow nie zapinal do lustrzanki.
Pierwsze zas nie cieszy sie dobra slawa, bo bardzo przyciemnia obiektyw i pogarsza jakosc zdjec.
Wnioskujac ani jeden ani drugi pomysl nie jest dobry, czy jest jakis inny sposob by zwiekszyc mozliwosci zblizeniowe aparatu nie ponoszac przy tym zbyt duzych kosztow?
piotrbujakowski [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Lut, 2008
Najlepiej kupić obiektyw a nie bawić się w składanie ...
Używam Kenko 1.4 z canonowskim 70-200/4L i działa nieźle. Nie mam jakiegoś porównania z innymi, dłuższymi obiektywami, ale jakość nie wydaje się spadać jakoś dramatycznie. Ostrość spada przede wszystkim dlatego, że trudniej mi utrzymać w ręku taką ogniskową.
Zauważyłem też pewne ciekawe zjawisko, którego nie rozumiem. Mianowicie w nieostrych partiach obrazu, tam gdzie powstaje bokeh po podpięciu Kenko pojawiają się takie paskowania. To znaczy rozmyte krążki światła nie są jednolicie wypełnione, tylko takie paskowane w poprzek.
Sprzedac, co masz i kupic lepszy. Telekonwerter to dobra rzecz, ale z dobrym obiektywem. Twoj jest conajwyzej przecietny. Na poczatek wystarczy.
Jesli zapodasz jakies udziwnione dodatki do niego, to rezultat nie bedzie wyraznie lepszy od powiekszania na kompie. Nie pakuj sie w takie wynalazki, bo tylko frustracja wzrasta wraz z wydana kasa. Optyke lepiej kupic raz, a dobrze.
Powodzenia!
Ciekawy efekt. Zagladales na inne fora, czy ktos jeszcze to zaobserwowal?
Przyznam, ze taki bokeh jest jednak mocno irytujacy i chyba nie chcialbym takiego miec z moim konwerterem (kenko 1.5).
Sprawdziłem dokładniej na ilu zdjęciach i w jakich sytuacjach pojawia się to zjawisko i jest tak:
maziek napisał/a:
Czy to paskowanie jest pod tym samym stałym kątem dla całego kadru? Czy np. przeciętnie prostopadłe do promienia koła opisanego na kadrze?
Paskowanie jest pod stałym kątem, na pewno w obrębie jednego zdjęcia, ale raczej na wszystkich zdjęciach na których się to pojawia - jest pod tym samym kątem. Wydaje mi się, że efekt ten pokazuje się przy silnym bocznym świetle, kiedy kierunek padania światła jest bliski kątowi prostemu w stosunku do matrycy, ale przednio-boczne 45° też w sumie tak działa. Muszę chyba jeszcze potestować.
Ale najważniejsza informacja jest taka, że warunkiem pojawiania się tego zjawiska nie jest Kenko 1.4 tylko Canon 70-200/4L Co prawda na samym tele jest to mniej i rzadziej widoczne niż przy użyciu konwertera, ale jednak też to jest.
Mam też kilka zdjęć zrobionym przy pomocy mojego 70-200 ale z puszką 350D kolegi i zjawisko to też jest (choć mniejsze), więc puszka raczej nie ma znaczenia. Są to zdjęcia z wnętrza kościoła ale z oświetleniem takim koncertowym, więc podobnym do tego co jest za oknem - niskie, silne, boczne źródło.
P_M_ napisał/a:
Ciekawy efekt. Zagladales na inne fora, czy ktos jeszcze to zaobserwowal?
Nie zaglądałem jeszcze gdzie indziej, czytuję tylko Optycznych (to nie komplement tylko brak czasu z mojej strony). Dziś jest słońce a ja muszę iść pofocić, więc spróbuję przy okazji o jakieś próby z różnymi kątami i kierunkami, może coś się okaże. Wydaje mi się, że może brak lub obecność osłony p-słonecznej plus specyficzny kąt padania światła ma znaczenie.
Stay tuned....
Edit: rozwiązaniem zagadki okazał się założony na obiektyw filtr UV(N) po zdjęciu którego zjawisko znika i bokeh jest normalny. Więcej na ten temat tutaj: Canon 70-200L f/4 USM i dziwny bokeh.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 25 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Nie 10 Lut, 2008 Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
Po uwaznym przeczytaniu Waszych porad doszedlem do wniosku ze kupie ten obiektyw Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM. Mam nadzieje, ze to dobry wybor dla amatora wchodzacego w swiat fotografii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11