Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 05 Cze, 2010
Sony A230 + Sony 16-105
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010   

ghost napisał/a:
16>18
105>55
może jednak warto dla wygodnego zakresu? :razz:

Dla zakresu tak. Ale za 2200 chyba nie.

Przy okazji - o ile wiem to 16 jest jednak mniejsze od 18...

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Cytat:
Przy okazji - o ile wiem to 16 jest jednak mniejsze od 18...

nie w spacerzoomach :razz:
Cytat:
Ale za 2200 chyba nie.

takie ceny. ile kosztuje nikonowski 1685 i canonowski 1585? ;)

używki chodzą za 1400 i to mz jest już fajnie.

RB 

ghost napisał/a:

takie ceny. ile kosztuje nikonowski 1685 i canonowski 1585? ;)

a) było zdanie warunkowe: jeśli ktoś nie drukuje wyzej niz A4 to nie opłaca mu się wyrzucać 2200 dla samej przyjemności spacerzumowania tym obiektywem, moze nabyć z podobnym skutkiem tańsze badziewie 18-tysiacpięcsetstodziewięcset (a jak nie aż tyle to chociażby Sigme 18-125 za 13-14 stów). No chyba że ma taki kaprys. I bez 16 mm ani ani... (nota bene jak na 16-18mm załozy polar to nawet przy slimie jego obudowę na zdjęciu zobaczy...)

b) Ile kosztuje Nikkor i canon? Nieistotne. Ich nie dopnę do tego korpusu. Ważne ile kosztuje 16-80. A ten jest zaledwie niecałe 6 stów droższy. Jak juz się ma taki kaprys to mimo wszystko warto dopłacić. Dziś napewno bym obiektywu 16-105 nie kupił. Nie, że zły. Za drogi w stos do Cajsa.

bluebird 
Bywalec
ani Alfa ani Omega

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010   

a) ale te 2 dodatkowe mm na dole robią naprawdę duuuża róznicę
b) miałem podobny dylemat czy 16-80 czy 16-105 i w końcu w cenie CZ wybrałem 16-105 plus 50/1.8 i jestem bardzo zadowolony z tej decyzji

RB 

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010   

bluebird napisał/a:
a) ale te 2 dodatkowe mm na dole robią naprawdę duuuża róznicę
b) miałem podobny dylemat czy 16-80 czy 16-105 i w końcu w cenie CZ wybrałem 16-105 plus 50/1.8 i jestem bardzo zadowolony z tej decyzji

Zakładając że potrzebujesz spacerooma i nie musi byc to klasa około-topowa - małe odbitki (zresztą, klasa top w wypadku spacerzooma to zawsze jest oksymoron) to:
kupując za 1300 Sigme 18-125 masz automatycznie 900 złotych na szkło klasy 10-20. Dołozywszy jeszcze te 600 złotych różnicy wzgledem 16-80 (razem 1500 PLN) możesz zacząc się rozgladać za jakims obiektywem naprawdę szerokokatnym na APS-C klatce (nowy tami 10-24 to 1700 PLN..). A 10mm względem 16mm na szerokim końcu to naprawdę robi różnicę :mrgreen:

bluebird 
Bywalec
ani Alfa ani Omega

Wysłany: Pon 21 Cze, 2010   

Takie rozwiązanie też mi chodziło po głowie, ale w końcu stwierdziłem że niezbyt często będę potrzebował tych 10 mm i 16 mi w zupełności wystarczy. Tak naprawdę to wszystko zależy od tego do czego chcemy używać naszego aparatu.

ziomek4007 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010   

wspomnieliście tu o Sigmie 18-125... ze niecałego tysiaka można kupić nówkę, chętnie bym podmienił 18-55 Sonego jednak na coś takiego. Co o tym myślicie? (Sony 16-105 przewyższa mój budżet niestety :neutral: )

bluebird 
Bywalec
ani Alfa ani Omega

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010   

ziomek4007 napisał/a:
wspomnieliście tu o Sigmie 18-125...

optycznie na pewno gorszy od 16-105, podejrzewam ze jakość zdjęć bedzie prównywalna do tych uzyskanych obiektywem kitowym, no i trzeba przy zakupie zwrócić uwagę czy aby nie ma front/back focusa
na plus to na pewno uniwersalny zakres podobny do 16-105 no i cena w miarę dobra

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010   

ziomek4007 napisał/a:
Sigmie 18-125

Spore winietowanie.

ziomek4007 
Nowy

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010   

to może po prostu polećcie mi jakiegoś "spacerzooma" :P do 100mm może trochę powyżej, żeby był lepszy od kitowego sony 18-55, a na pewno nie gorszy :)

MC 

Jak w temacie. 16-105.

komor 
Moderator

A jak za drogo to Sigmę 17-70 polecam na spacerzooma. Funkcja makro, w miarę jasno, solidna budowa.

ziomek4007 
Nowy

no nic chyba zostaje mi tylko odkładać kasę na ten 16-105 :) albo zakupie po prostu sony 55-200

zug
[Usunięty]

ziomek4007 napisał/a:
albo zakupie po prostu sony 55-200

po prostu to odkładaj kasę ;) :P

Odpowiedz do tematu