Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 N d90 +18-105 VR na śluby?
Witam ,posprzeczałem sie z kumplem od "fotografowania"w tej kwestii,twierdzi z uporem że taki zestaw plus jakas lampa wystarczy-ja twierdzę że (jestem posiadaczem Canona) to partyzantka -tylko FF i kilka dobrych ,jasnych szkieł.Prosze o argumentację,najbardziej osoby które robia tego typu imprezy.
Da się tym zrobić przyzwoite zdjęcia. Oczywiście można dużo lepiej, ale jeśli słaby fotograf dostanie 1ds3 i kosz eLek to pewnie nie zrobi lepszych zdjęć niż ktoś dobry właśnie tym zestawem.
MaciekR42, zależy jak się robi zdjęcia i dla kogo.
Wiem, że może być i tak, że D90+18-105VR+SB600 wyjdą lepsze niż 5D z L-ką
Dać się da. Zdecydowanie to nie partyzantka ale świadome użytkowanie aparatu.
Są różne metody pracy i różnie fotografowie. Ci najlepsi i bioracy najwięcej używają własnie ff i jasnych szkieł więc takie twierdzenie jest w pewnych sensie trafne.
Paweł_G, to że używają FF nie znaczy że nie da się APS-C.
Ważne jest też to że najlepszy fotograf to nie ten co robi najlepsze technicznie zdjęcia, ale ten co najlepiej aranżuje parę - a do tego nie potrzeba super sprzętu
Faktem natomiast jest, że do 5D przylgnęła już taka ślubna metka
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 29 Cze, 2010
MaciekR42, nie rozumiem w czym problem zamiast się sprzeczać, zapytaj kolegę czy chciałby mieć zdjęcia z takiego zestawu z własnego ślubu, to raz.
MaciekR42,
.........a dwa, domyślam się, że kolega właśnie "wymiata" takim zestawem i zamierza się zabrać za zarabianie pieniędzy, pewnie do kościoła macie niedaleko a ile niespodzianek spotyka fotografa ślubnego możecie sprawdzić sami, tylko nie zapominajcie, że foty ślubne to nie tylko kościół.
p.s. widziałem już tyle chałtur ze ślubów, że ten zestaw mógłby nawet wypaść dobrze, tylko bez lampy lipa
he,he na ma taki zestaw,ja wiem że da się zrobic i małpka ,mnie raczej chodzi o to że ktos zatrudniajac profesjonaliste bez wzgledu na dziedzinę w zamian za pieniadze powinien otrzymac usługe na najwyzszym poziomie.Ja pracuje jako usługodawca 20 lat i jak do tej pory ta zasada sie sprawdza.Ja nawet nie planuję się za to wziąć-wole robic to w czym jestem naprawde dobry,niz przeprowadzac eksperymenty na ludziach:)
Ależ oczywiście że nie ,doskonale o tym wiem -tylko że wydaje mi sie że do wykonania dobrej pracy potrzeba dobrych narzędzi -zakladam ze fachowiec jest dobry
A co jest dobrym narzędziem?
To co napisałeś rozumiem tak: do ślubów lepiej się nadają lustrzanki a nie kompakty z tesco za 100zl. Zdecydowanie masz rację
Tak jak powiedziałem już - lepszy sprzęt po prostu ułatwia pracę, ale nie gwarantuje dostania lepszych rezultatów.
Jasny obiektyw w kościele uważam za podstawowe narzędzie. A ten 18-105 to chyba raczej nim nie jest. W wielu przypadkach wyjdą twarze z anemią na tle czarnych czeluści. Nie mówię, że we wszystkich, ale kościół to na ogół nie stadion piłkarski z jupiterami i żeby oddać trochę klimatu miejsca wypada wpuścić na zdjęcie atmosferę świetlną tła. Tak więc zdjęcia da się zrobić, jak najbardziej, ale jeśli obok będzie stał drugi fotograf z tym samym aparatem, umiejętnościami, ale jaśniejszym obiektywem, podejrzewam, że jego zdjęcia mogą być przyjemniejsze w odbiorze Przynajmniej dla mnie.
widywalam juz fotografow chrzcielnych i slubnych z nikonami d90 i d300, nie widzialam za to zadnego z pelna klatka widac to jednak nadal spory wydatek dla wielu
Pomińmy puszke która jest nie zła ,ale szklarnia?da radę tym szkiełkiem na dobrym poziomie,czy poradzi sobie we wnętrzach,czy nie jest za ciemne?tu mam wiecej wątpliwosci
Ja twierdzę że puszka do ślubów musi mieć bardzo dobre iso 3200. Jeśli takie oferowałyby cropy to spoko ale na dzień dzisiejszy pozostają tylko ff. Inaczej to tylko palenie lampą pozostaje co jak wiadomo jest w obecnych czasach fopa. Pomijam kwestię ostrości - na 5D wszystkie moje szkła dostały mego kopa w tym względzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10