Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 29 Cze, 2010
Zmiana systemu Sony na Canon. Czy warto?
Autor Wiadomość
Netan770 
Początkujący
Dziękuję, dobranoc

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010   Zmiana systemu Sony na Canon. Czy warto?

Witam,
od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem nowego szkła do swojej Alphy 350. Patrząc na ofertę Canona stwierdziłem, że może byłoby warto przerzucić się na ten system.Moje jedyne (chwilowo) obiektywy do Sony to 2 plastikowe kity, więc rozstania z nimi nie będę żałować. Zastanawia mnie tylko, czy naprawdę ta zmiana się opłaca. Patrząc na rozwój Sony i to, że mają w swojej ofercie kilka naprawdę wartościowych szkieł i nareszcie nauczyli się robić nieszumiące matryce (NEX), chciąłbym zostać w tym systemie. Z kolei Canon też ma wiele bardzo fajnych szkieł i rozwiązań. :smile:
I teraz zasadnicze pytanie: Czekać do Photokiny aż Sony zaprezentuje (albo i nie) następcę A700, czy od razu ostro się spiąć i zbierać na Canona? :?:

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010   

Pytanie - co fotografujesz, jakimi środkami dysponujesz teraz i będziesz dysponował w przyszłości oraz co najbardziej Ci przeszkadza w sprzęcie który posiadasz.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

ale co chcesz w canonie kupić? dwa plastikowe kity?
mz lepiej wymienić szkła i zostać z sony.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

I co tu napisać? Za mało informacji podałeś...
Jak na razie sensowniejsze wydaje mi się kupienie przyzwoitych szkieł do Sony...

Netan770 
Początkujący
Dziękuję, dobranoc

Najbardziej lubię fotografować krajobrazy, architekturę i czasami się makro pobawię. Myślę, że jestem w stanie odkładać i wydawać na to koło 300-400zł miesięcznie. Najbardziej chyba brakuje mi podglądu GO i obiektywów systemowych mogących się równać z tymi od C i N. A najbardziej przeszkadzają mi szumy... ISO 800 jest prawie nieużyteczne. Myślałem nad następcą A700 albo Canonem 7D

Djwalkman 
Rozmowny

Oj warto... . To wszystko co trzeba powiedzieć, teraz pomyśl wszystko co wiesz o lustrzankach i zobacz, że Canon będzie w tym lepszy.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

1. miałeś aparat z podglądem GO?
2. obiektywy systemowe Sony mogą się spokojnie równać z odpowiednikami cenowymi z Canona i Nikona. jeżeli spodziewasz się taniutkich szkieł, to raczej tak nie będzie.
3. wysokie iso - faktycznie a350 to kiepski wybór. tylko do krajobrazów i architektury zwykle mało przydatne. iso 100 i statyw :P
problem że z Twoich gratów 350 nie pasuje bo iso, 1870 to znany badziewiak i warto go zamienić na 1855 i jedynie 55200 to znośne tanie szkło.
możesz zbierać na jakieś a750 ale miej świadomość że to będzie aparat za jakieś 5tys. przypinanie do niego 1870 za 100zł to jakaś pomyłka.
podobnie z 7D. czym to zatkasz? kitem? toż to bzdura maksymalna.

może lepiej uskładać na coś z serii 450-500-550? pozbędziesz się 350 z 1870, zakupisz zestaw z kitem 1855 i zostanie zbieranie na szkła typu 10-20, 100 makro.
Ostatnio zmieniony przez ghost Wto 29 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

SlawGaw 
Optyczny

Netan770 napisał/a:
Najbardziej lubię fotografować krajobrazy, architekturę i czasami się makro pobawię.

To czułość 800 jest rzadko potrzebna, swoją drogą iso 800 z rawa w LR wcale nie jest takie straszne, polecam.
Wydaje mi się że lepiej kupić jakieś dobre szkła do Sonego niż przechodzić na inny system.
Netan770 napisał/a:
Najbardziej chyba brakuje mi podglądu GO i obiektywów systemowych mogących się równać z tymi od C i N.

Nowe obiektywy Sony często są lepsze niż te od N i C, problem w tym że jest ich trochę mniej i czasem są droższe, jednak Tamron i Sigma do C, N i S kosztują tyle samo.
Podgląd GO, można zrobić zdjęcie i zobaczyć na wyświetlaczu, działa to lepiej niż w wizjerze.
Ostatnio zmieniony przez SlawGaw Wto 29 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

MC 

Hmmm, iso >=800 w landszaftach i macro :???:
Podgląd GO w mojej ocenie jest w cyfrze mało użyteczny (spokojnie można zrobić zdjęcie i zobaczyć). Z resztą większość aparatów ma taki wizjer, że i tak mało co widać...
No i jakie obiektywy konkretnie masz na myśli?

snpaulina 
Uczestnik

Jestem także użytkowniczką alfy 350, na Twoim miejscu zainwestowałabym w szkła jednak. Po podczepieniu, w moim przypadku, tamrona 17-50 aparat przeżywa drugą młodość :) O istnieniu kita już zapomniałam...
No właśnie, też miałam pytać, po co Ci w tego typu fotografii ISO 800?

Netan770 
Początkujący
Dziękuję, dobranoc

Cytat:
możesz zbierać na jakieś a750 ale miej świadomość że to będzie aparat za jakieś 5tys. przypinanie do niego 1870 za 100zł to jakaś pomyłka.

Myśląć o kupnie A750, myślę też o kupnie równoważnego obiektywu.

Cytat:
może lepiej uskładać na coś z serii 450-500-550? pozbędziesz się 350 z 1870, zakupisz zestaw z kitem 1855 i zostanie zbieranie na szkła typu 10-20, 100 makro.

Nad tym też swojego czasu myślałem. Nawet jeśli nie kupię Canona (już mnie trochę zniechęciliście) to myłsałem nad 11-18 od Sony. Powinien się nadać.

EDIT:
Czasami, jako jedyna osoba w rodzinie posiadająca lustrzankę jestem "wynajmowany" do robienia zdjęć na imprezach rodzinnych :???: i dlatego użyteczne ISO 800 by się przydało, ale to tak przy okazji :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Netan770 Wto 29 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

MC 

Netan770 napisał/a:
myłsałem nad 11-18 od Sony

Niezbyt. Lepiej Sigmę 10-20 lub 8-16. Ten Sony to droższy Tamron, który wybitny nie jest.

[ Dodano: Wto 29 Cze, 2010 12:38 ]
Netan770 napisał/a:
Myśląć o kupnie A750

Rozważasz zakup czegoś o czym jeszcze nic nie wiadomo :shock:

Netan770 
Początkujący
Dziękuję, dobranoc

Cytat:
Netan770 napisał/a:
Myśląć o kupnie A750

Rozważasz zakup czegoś o czym jeszcze nic nie wiadomo :shock:

Dlatego rozważam kupno Alfy. Jak nie będzie to nic, co odpowiadołoby moim potrzebom, to chyba pożegnam się z Sony...

SlawGaw 
Optyczny

Netan770 napisał/a:
myłsałem nad 11-18 od Sony

Ten obiektyw nie ma dobrych ocen, to jest stary Tamron, jednak można go kupować w ciemno, kilka egzemplarzy miałem podpięte i zawsze było wszystko ok, czego nie można powiedzieć o tych teoretycznie lepszych z logiem Tamrona i Sigmy. Do krajobrazu i po przymknięciu może być wystarczający, ja tam jednak czekam na pojawienie się Tokiny 11-16 2.8, zapowiedziana do Sonego już w lutym.

Netan770 
Początkujący
Dziękuję, dobranoc

Ok. Przekonaliście mnie. Zostaję z Sony (przynajmniej do września). I teraz zostaje kwestia wyboru obiektywu. Wiem, że do września mam jeszcze sporo czasu, ale chciałbym mieć z głowy kwestię wyboru obiektywu. Jaki (oprócz Tokiny 11-16) polecacie do krajobrazów? :grin:

Odpowiedz do tematu