Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
który teleskop wybrać.
Autor Wiadomość
karo3003
[Usunięty]

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010   

Czyli SK1206AZ3 byłoby jednak w sam raz ? W dyskusjach często był wymieniany MAK127.
Ja go wogóle nie brałem pod uwagę .Do obiektów ziemskich też będzie dobry ? .Zazanaczam , że nie wiem czy będę oglądał gwiazdy , księżyc czy planety . Po prostu na początek chcę się gapić w niebo . A co z tego wyjdzie zobaczymy . Książki o astronomii dla zieleńców już zamówiłem . Jak się zaszczepię to będę wiedział o co mi chodzi
i jaki sprzęt mam kupić . Pozdrawiam Karo3003 .

Reklama

Abs 
Optyczny

Każdy z nich będzie dobry. Mak jest świetny do obserwacji krajobrazowych, planetarnych oraz Księżyca. Apertura 127mm pozwala mu także oglądać obiekty głębokiego nieba choć tutaj jego potencjał jest umiarkowany. Zaletą Maków są kompaktowe rozmiary (mimo bardzo dużej ogniskowej pozwalającej na potężne przybliżenia). Z powodzeniem wykorzystuje się je na małych miejskich balkonach oraz jako sprzet mobilny. 120/650 znacznie ładniej pokaże wszekiego rodzaju obiekty głębokiego nieba, będzie dysponował większym polem obserwacji. Nieco gorzej (co nie znaczy źle) będzie radził sobie z obiektami jaśniejszymi takimi jak Księżyc, krajobraz w słoneczy dzień.
Jeszcze raz http://www.astromaniak.pl...php?f=20&t=5232
Nie musisz skreślać 90/900 to też niezłe a przy okazji oszczędne rozwiązanie.
Nie trzeba się spieszyć. Wybierz się do sklepu z teleskopami, może pojedź na jakiś zlot. Gdy człowiek podotyka sprzętu, spojrzy - decyzja przychodzi sama. Przeglądając fora nie trudno zauważyć, że najczęściej polecanym teleskopem jest Synta 8 - rzeczywiście ma potencjał astronomiczny ale jest bardzo duża i raczej nie nadaje się do obserwacji przyrody.
Początkowo większość obserwatorów nastawia się na księżyc i planety. Ta lista szybko się wyczerpuje więc przychodzi czas na DS-y. Każdy z tych teleskopów pozwala na rozwój astronomiczny. Im większa apertura tym teleskop złapie więcej światła z kosmosu więc można przyjąć, że będzie lepszy.

karo3003
[Usunięty]

Witam , ależ Ty masz chłopie cierpliwość , dzięki Ci bardzo . Mam nadzieję , że następnym moim wpisem będzie informacja co kupiłem i pierwsze wrażenia. Najbliższy sklep z teleskopami jest w Warszawie . Niby niedaleko.Niestety do końca maja mogę zapomnieć o dniu wolnym . Potem , mam nadzieję będę miał duże wydatki i o wydaniu na zbytki nawet 1.5tyś zł będę mógł zapomnieć . Żelazo trzeba kuć póki gorące .Poprosiłem znajomego z Zamościa , który pracuje w Rudzie Sl. , żeby się przejechał do Delty w Katowicach i Fotozakupów w Tarnowskich Górach i właśnie dotknął tych sprzętów i mi opowiedział . Taki sam zielony jak ja tylko bardziej techniczny więc będzie miał spojrzenie podobne do mojego.
Wyposażyłem Go w Wasze uwagi na Forum .Zobaczymy co mi opowie. Dobrej Nocy . Karo3003.

[ Dodano: Pią 12 Mar, 2010 19:39 ]
Witam , zadawałem tyle pytań więc czuję się w obowiązku poinformować co kupiłem : Sky-Watcher BK 1206AZ , Plossl 1.25" 7mmm/proponowanego 8mm nie było/ , Tele Vue Soczewka Barlowa 2x1.25" , filtr księżycowy . Wymiary teleskopu na papierze nic nie mówią , dopiero jak przyjechał zobaczyłem jaki jest duży , na zdjęciu wydawał się mniejszy . Niestety , drugi dzień sypie śnieg , więc z obserwacji nici . Pozdrawiam , jeszcze raz dziękuję . Karo3003.

remik-łódź 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010   

Pomóżcie chcę kupic teleskop do gapienia sie w gwiazdy aw tym temacie jestem zielony jak trawa na wiosnę mam do przeznaczenia góra 2000 PLN i mam problem , chcę coś solidnego i prostego w obsłudze

papatki 
Rozmowny

Remik napisz w jakich warunkach będziesz prowadził obserwacje. Czy będzie to Łódź, czy gdzieś poza no i czy domek czy blok. W tej kwocie spokojnie kupisz np. Synte 8" + jakieś dodatkowe akcesoria ale z drugiej strony np w bloku obserwacje nią mogą być kłopotliwe.

remik-łódź 
Nowy

najczęsciej z Łodzi w parku bo z balkonu się nie da, ale tu niebo jest za jasne wiec czasami pojadę na działke pod Sieradzem a tam są warunki generalnie narazie oglądanie księzyca najbliższych planet tak dla przyjemności :)

Abs 
Optyczny

Zakładam, że teleskop ma być w miarę mobilny. Kilka propozycji ułożonych według moich preferencji:
Mak127 (idalny do miasta z nastawieniem planety, księżyc)
http://fotozakupy.pl/tele...k127eq3-2,8758s
Sky Watcher 102/500
http://fotozakupy.pl/tele...k1025az3,10459s (jasny - wyhaczy DS-y na działce a jeszcze lepiej zrobi to 120/600, księżyc i planety także da radę)
Sky Watcher 120/1000
http://fotozakupy.pl/tele...sk1201eq5,5619s
(ambitny typ zarówno do planet jak i DS-ów, mniej mobilny ze względu na długość)
Synta
http://fotozakupy.pl/tele...townicowy,8773s
(mobilność najgorsza ale umownie kratownicowy jest wersją mobilną, bardzo duże możliwości pod ciemnym niebem, kłopotliwy na balkonie, obrazy odwrócone - jak w każdym newtonie),
Sky Watcher 150/750 - balkonowy newton dla ambitnych pod nienajjaśniejsze niebo.

papatki 
Rozmowny

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010   

Abs - wymieniłeś w zasadzie wszystkie możliwe typy sprzętów. To tak jakbyś zapytany o to jakie auto kupić wymienił Scanie, Solarisa, Opla Corsa i Passata :)

Krótki refraktor nie będzie się nadawał do planet, tak samo Newton 150/750. Każdy z tych sprzętów jest na montażu paralaktycznym co ułatwia prowadzenie go za np Księżycem czy planetą ale znacznie zwiększa komplikacje transportu takowego np do wspomnianego parku.

Ponieważ kolega chce chodzić do parku z telepem to.... wspomniana synta chyba nie jest najlepszym pomysłem. Szybko z tym uciekać się nie da :)

Sprzętem typowo parkowym dla mnie zawsze pozostanie lornetka, ale ona z kolei mocno ogranicza to co obserwujemy a w centrum miasta (Łodzi) ogranicza jeszcze mocniej.

Na miejscu Remika skupił bym się na obserwacjach balkonowych + wyjazdowych. Na balkonie optymalnie będzie się spisywał dłuższy maksutow, niestety na wyjazdach będzie trudniejszym sprzętem do prowadzenie szerszych przeglądów nieba.

Abs 
Optyczny

papatki napisał/a:
Abs - wymieniłeś w zasadzie wszystkie możliwe typy sprzętów...

Zrobiłem to celowo. Ludzie mają różne oczekiwania. Każdy z wymienionych można adaptować do opisanych warunków i każdy z nich jest lepszy do księżyca i planet niż lornetka, którą wymieniasz.
Listę ułożyłem według własnych preferencji. Księżyc, planety - mobilny sprzęt miejski to tylko Mak - w założonym budżecie 127mm będzie niemalże idealny. Jedynie montaż patalktyczny do prostych nie należy. Można kupić tubę
http://fotozakupy.pl/tele...7-sp-ota,10891s
oraz montaż AZ3 lub 4
http://deltaoptical.pl/mo...r-az3,d577.html

Krótki refraktor to jeden z najczęściej kupowanych sprzętów na osiedla. Dobra mobilność, prosta obsługa, mimo, że predysponowany do DS-ów, początkującym służy przede wszystkim do księżyca i planet (dla wymagających jest filtr obcinający aberrację). Daje duże pole widzenia i jak pisałem - pod ciemnym niebem na działece pokaże potencjał. Praktyka uczy, że księżyc i planety to zazwyczaj "przelotny romanas" choćby ze względu na deficyct tych ostatnich. Nie musi tak być ale większość obserwatorów, kieruje prędzej czy później teleskop na głębokie niebo.
Ostatnio zmieniony przez Abs Wto 29 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

papatki 
Rozmowny

Każdym da się coś zaobserwować, co nie znaczy, że każdy będzie optymalnym rozwiązaniem. Maksutow na balkon i owszem, krótki refraktor do szerokiego przeglądania nieba będzie jednak zdecydowanie gorszym rozwiązaniem. Jeżeli ktoś kupuje taki sprzęt na balkon to moim zdaniem wtapia. Co konkretnie by się moim zdaniem nadawało piszę powyżej, co zrobi kolega to już jego decyzja....

Abs 
Optyczny

papatki napisał/a:
...Maksutow na balkon i owszem... co zrobi kolega to już jego decyzja....

W dwóch istotnych kwestiach się zgadzamy.
Natomiast solidne refraktory będą zawsze w cenie. Nie sądzę aby ktoś, kto ma dostęp do jakiegoś kawałka ciemnego nieba nie był zadowolony z jasnego refraktora. Fakt brakuje trochę sprzętów o światłosile w okolicach f7 (byłby to jakiś kompromis).

papatki 
Rozmowny

Są dwa refraktory ED o jasności f:7,5. ED80 który jest moim zdaniem hitem w tym przedziale cenowym i jego odpowiednik ED120 (ED100 jest ciemniejszy). Pierwszego miałem i da się go solidnie przypowerować. No ale te refraktory mają znacznie lepszą korekcję od achromatów więc mogą mieć znacznie szersze zastosowanie - tylko, że cena nie mieście się w podanym zakresie. Aktualnie używam fluorytowego apochromatu który z reduktorem ma jasność f:4,5... Na dziś praktycznie każda firma wypuściła też jasne refraktory na szkle ED (66 oraz 80mm) które nieźle spisują się w wizualu i mają znamionową jasność poniżej f:6,5 - tylko, że ceny też są dość wysokie.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 30 Cze, 2010   

Właśnie,
http://deltaoptical.pl/ce...aktor,d340.html
Ma wszystko zgodnie z oczekiwaniami (nawet cenę, choć trzeba nabyć statyw).

papatki 
Rozmowny

Abs - chyba żartujesz :)

ED80 będzie wymagał minium Manfrotto 525. Taki np 055 nie daje z tym rady.....
Optymalnie by było nabyć Vixena Porta pod to bo to piękny zestawik do przeglądania nieba i obserwacji. No ale sama Porta kosztuje około 1200zł.

Abs 
Optyczny

Podałem przykład sprzętu bez statywu. - myślę w dobrej cenie. Kwestia montaży, przede wszystkim ich cen to inna sprawa. Osobiście nie testowałem takiego zestawu ale zazwyczaj jestem mniej wymagający w kwestii statywów niż moi astro-koledzy (mowa o wizualu). Nie chcę się wypowiadać autorytatywnie (nie praktykowałem) ale wyczuwam jakąś przesadę w podawanych przez Ciebie przykładach, mając oczywiście na uwadzę wagę tuby i powiększenia.

Odpowiedz do tematu