Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To mój debiut na forum i ogólnie, tak naprawdę to mi się zdjęcie podoba, ale nie wiem co mogę z nim zrobić aby było lepsze i ciekawy jestem czy w ogóle do czegoś ono się nadaje.
N D5000 18-105.
Nie wiem jak wstawić zdjęcie aby było je od razu widać.
Pozdrawiam
Daniel*1977, 373 mi się podoba.
Tworas, 374 marnie, 375 ok, choć oświetliłbym mocniej modelkę. 378, zdecydowanie najlepiej.
myslidar, oba fajne, mimo, że na 378 światło się posypało... BTW, klucz na obydwu był trochę za nisko, jak na mój gust. To był taki mały softbox, czy ustawiłeś go tak daleko?
Isis, jak dla mnie 380 (właśnie z tak ułożonym sitkiem) i 381 najlepsze. Pozostałe 2 niezbyt trafione momenty.
Andrzej Olender, jak zwykle trzymasz poziom. Mały kontrast i miękkość bardzo mi pasują, cross również, natomiast bokeh na 385 jest straszne...
[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 10:11 ] komor, no niby fajnie, ale dlaczego tak znad stopki przywalone? Ćwiczysz on axis "fill"?... AuThoR, cała pierwsza seria naprawdę nieźle świecona (z wyjątkiem 389, gdzie ani balans z zastanym, ani kąt nie wyszedł). Nie przejmuj się uwagami o GO - jest dobrze. Druga seria niestety dużo słabsza.
[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 10:20 ] marekS, przyzwoity kadr, ale poza tym, to taki turystyczny pstryk... W każdym razie tragedii nie ma.
AuThoR, na 396 niby wszystko dobrze, tylko moment nie do końca trafiony. Światło jak na 397 (a wcześniej na 389), to naprawdę nienajlepszy pomysł. 398 ładnie świecone, nie podoba mi się mina i poza. 399, technicznie wszystko ok, ale ta mina i klimat jak z księgi pamiątkowej high school - masakra...
jaad75, niech mnei kule biją "399, technicznie wszystko ok, ale ta mina i klimat jak z księgi pamiątkowej high school - masakra... " dopiero teraz widze, że to jest dokładnie to co napisałeś
"Światło jak na 397 (a wcześniej na 389), to naprawdę nienajlepszy pomysł" -
w sumie to bardziej mi zależało na takim oświetleniu
Autor zdjęcia: Dominik Świerkot
Mam jedno pytanie - staraliśmy się uzyskać mocną kontrę pod ostre światło - tylko ja akurat robiłem to na kalbu canona i za pomocą lampy canona wyzwalałem bowensa przez fotocelę ponoć dlatego nie mogłem uzyskiwać czasów typu 1/4000 niby potrzebowałbym kabel nikonowski - nie wiem ile w tym prawdy. Jak robiłem to przez ten canonowski to lampa nie była w synchro z którkimi czasami i doświetlała tylko jakąś część kadru - jakby zostawiała pasek jasny i reszta ciemna - czy kabel nikona mi pomoże i będę mógł tak jak ci co mieli nikony uzyskać tak krótkie czasy? czy problem jest gdzieś indziej?
BEZ NUMERKU BO NIE MOJE - BRAKOWAŁO MI WŁASNIE TYCH KRÓTKICH CZASÓW BO ZEJŚCIE NA PRZYSŁONIE POWODOWAŁO DUUUŻĄ GO
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 04 Kwi, 2012, w całości zmieniany 4 razy
Mam jedno pytanie - staraliśmy się uzyskać mocną kontrę pod ostre światło - tylko ja akurat robiłem to na kalbu canona i za pomocą lampy canona wyzwalałem bowensa przez fotocelę ponoć dlatego nie mogłem uzyskiwać czasów typu 1/4000 niby potrzebowałbym kabel nikonowski - nie wiem ile w tym prawdy. Jak robiłem to przez ten canonowski to lampa nie była w synchro z którkimi czasami i doświetlała tylko jakąś część kadru - jakby zostawiała pasek jasny i reszta ciemna - czy kabel nikona mi pomoże i będę mógł tak jak ci co mieli nikony uzyskać tak krótkie czasy? czy problem jest gdzieś indziej?
Jeśli chciałeś synchronizować Bowensy Gemini z krótkimi czasami, to przede wszystkim musisz mieć lampę w pełni współpracującą z systemowym HSS/FP do ich wyzwolenia - bez tego ten trik nie działa. Z drugiej strony, do przebijania zastanego 500Ws jest aż nadto wystarczające - wystarczyło użyć ND na najniższej czułości, jeśli potrzebowałeś mniejszej GO przy klasycznym synchro...
BEZ NUMERKU BO NIE MOJE - BRAKOWAŁO MI WŁASNIE TYCH KRÓTKICH CZASÓW BO ZEJŚCIE NA PRZYSŁONIE POWODOWAŁO DUUUŻĄ GO
Tylko, że nie tyle GO, co balans z zastanym i kąt padania światła są tu istotne... Mała głębia dodaje uroku, ale nie jest kluczową w uzyskaniu efektu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14