Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Statyw: Vanguard, Vanguard i Slik
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: Nie 20 Cze, 2010   Statyw: Vanguard, Vanguard i Slik

"Osiolkowi w zloby ..." i tak sie zastanawiam, co wybrac :/

- VANGUARD Alta Pro 263AT + SBH30 TUTAJ
- VANGUARD Alta+ 264AP TUTAJ
- SLIK PRO 340BH AMT Noir + SBH200DQ TUTAJ

Pod 7D + 17-55

PS. Pozdrawiam Wszystkich w swoim pierwszym poscie :)

Reklama

tomeczek6656
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010   

w ubiegłą środę zamówiłem Vanguarda zestaw (263 Pro + głowica SBH-30). Jak przyślą to się pochwalę. Może w czwartek będzie u mnie :) Też strasznie długo szukałem. W końcu wybrałem ten.
Początkowo napaliłem się na Frotke 055 proB szybko jednak zrezygnowałem, bo do jego rozłożenia musiałbym mieć rączkę jak Pudzian. Sprzedawca powiedział, że to zaleta...i że będą przynajmniej stabilne...może i tak ale nie chcę mieć zakwasów z powodu rozkładania statywu. I to mocowanie się z przekładaniem kolumny...może to kwestia wprawy, ale coś tej marki powinno raczej być bardziej przyjazne użytkownikowi. Dodatkowo kolumna obrócona o 90 st. ma straszne luzy na lewo prawo.
Potem przyszedł czas na benro....bardzo fajne ( z tego co czytałem, bo niestety nie udało mi się go "wymacać") Podobno ciężkie...no i za podobną cenę są zdecydowanie mniej funkcjonalne...może seria traveler. Cóż nie mogłem wymacać to zmieniałem na...
Shepre 600 - zdecydowanie tańszy... i do tego głowica chodziła świetnie...już prawie się zdecydowałem, ale pan w sklepie powiedział, że niedługo mają wypuścic jakiś model shepra plus 530 czy jakoś tak i ze zapowiada się świetnie...poczekam pomyślałem....
Ale ile można czekać. Więc całkiem przypadkiem wybrałem Vanguarda...zobaczymy...wygląda bardzo stabilnie...najbardziej funkcjonalny z wszystkich dotychczasowych typów..nadaje się do makro, na stół bezcieniowy z góry też sięgnie. wysoki...resztę opiszę jak go juz dostanę.

Vanguard 264 niby mniejszy po złożeniu ale nie różni się zbytnio od shepry 600...ta sama funkcjonalność. Trzeba by tylko sprawdzić jak ta głowica chodzi. Shepra 600 trochę lżejsza i prawie 2x tańsza.

Co do slika to odblokowywanie/blokowanie nóg wygląda niezbyt poręcznie, ale trzeba by to sprawdzić.

Stabilność myslę, że podobna w przypadku 263 i slika. 264 natomiast ma 4 sekcje...dłużej się rozkłada, nóżki krótsze, ale wg. mnie nie jest to coś co doda stabilności.

Tomushi 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010   

tomeczek6656 napisał/a:
w ubiegłą środę zamówiłem Vanguarda zestaw (263 Pro + głowica SBH-30). Jak przyślą to się pochwalę. Może w czwartek będzie u mnie :)

Daj znac jak sie sprawuje bo ja wlasnie oscyluje pomiedzy tym modelem a Slik PRO 340BH AMT + SBH200DQ
Za Vangauardem przemawia jego wysokosc oraz nosnosc.
W chwili obecnej jest 60/40 na korzysc Vanguarda :)

tomeczek6656
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010   

Co do nośności to nie polegał bym tak na tym co napisał producent. To trzeba sprawdzic organoleptycznie :) . Ale nie zawsze jest taka możliwość. Statyw ma byc jutro u mnie.

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 30 Cze, 2010   

tomeczek6656 napisał/a:
Początkowo napaliłem się na Frotke 055 proB szybko jednak zrezygnowałem, bo do jego rozłożenia musiałbym mieć rączkę jak Pudzian. (…) I to mocowanie się z przekładaniem kolumny...może to kwestia wprawy (…). Dodatkowo kolumna obrócona o 90 st. ma straszne luzy na lewo prawo.

Chyba jakiś uszkodzony egzemplarz oglądałeś. Przekładanie kolumny na pewno wymaga 5 minut treningu, potem już jest bezproblemowe. No i najważniejsze: nic nie lata, po prawidłowym skręceniu całości.

zug
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Cze, 2010   

komor napisał/a:
Chyba jakiś uszkodzony egzemplarz oglądałeś. Przekładanie kolumny na pewno wymaga 5 minut treningu, potem już jest bezproblemowe.

dokładnie wszytko chodzi ładne i nie ma luzów :roll:
może Pudzian oglądał przed tobą :mrgreen:

tomeczek6656
[Usunięty]

Wysłany: Sob 03 Lip, 2010   

Na początek do odnośnie Frotki:
Statyw jaki miałem okazję macać na pewno nie był wadliwy (dotykałem trzech egzemplarzy). Każdy z nich miał taką samą wadę: nogi chodziły bardzo bardzo ciężko. Mocowałem się z nimi strasznie. Wydaje mi się, że statywy tej klasy powinny "chodzić" z odpowiednim oporem...coż..do "właściwego" daleko mu było. Może to kwestia regulacji..jednak nie przekonuje mnie to ze statyw z głowicą (łącznie prawie 800zł) trzeba jeszcze regulować o ile to w ogóle coś da. Wiec reasumując frotka to nie dla mnie.

Natomiast wspomniany Vanguard 263 + głowica 30. Jednym słowem bajka....użyteczność, stabilność świetna. Oczywiście nie na pełnym wyciągu ale do 100-120cm jest stabilny jak skała. Wyposażenie przemawia tylko ZA.
Oczywiście jest też kilka minusów, które jednak nie przeszkadzają aż tak bardzo:
Wysunięta kolumna w poziomie na maxa powoduje ze statyw trochę traci na stabilności (mam tu na mysli makro 1:1 - reszta nawet nieźle.
Przydała by się jeszcze jedna blokada przy wyciąganiu głowicy do obrotu...można przez przypadek kompletnie wyciągnąć głowicę ze statywu...niepożądane.

Po za tym statyw chodzi pięknie..głowica wystarcza do sprzetu jaki mam (w stopce).
Zablokowanie jej to pół obrotu...wystarczy.

Jestem zadowolony z zakupu i polecam. Cena 595PLN za komplet - rozsądna.

zug
[Usunięty]

tomeczek6656 napisał/a:
Mocowałem się z nimi strasznie. Wydaje mi się, że statywy tej klasy powinny "chodzić" z odpowiednim oporem...coż..do "właściwego" daleko mu było.

szczerze to nie wiem o co chodzi :roll: musiałeś się siłować z nogami żeby je rozstawić ? :roll:
tomeczek6656 napisał/a:
Może to kwestia regulacji..jednak nie przekonuje mnie to ze statyw z głowicą (łącznie prawie 800zł) trzeba jeszcze regulować o ile to w ogóle coś da.

jak regulacja :shock: miałem dwie frotki z serii 190 i 055 wszystko chodziło płynnie nie było żadnych problemów i nic nie musiałem regulować.

tomeczek6656
[Usunięty]

Oczywiście, że z nogami. Może macie racje...nie tyle wadliwy egzemplarz, ile wadliwa seria ? Nie wyobrażam sobie rozstawiać nóg jakby wisiał na statywie aparat...Może jestem jedyny na tym forum ale frotki nie polecam. Za tą cenę można mieć coś zdecydowanie lepszego.

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 04 Lip, 2010   

A może ktoś w sklepie to nieprawidłowo skręcił? W tych Frotkach jest przecież regulacja ściśnięcia tych łączników między segmentami nóg. Może ktoś myślał, że śrubki regulacyjne to śrubki mocujące i zakręcił je na maksa?
tomeczek6656, bynajmniej nie chcę deprecjonować produktów Vanguarda, jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem zoom-baga, plecaka i slinga tej firmy i następny plecak na 90% to też będzie Vanguard. O ich statywach się nie wypowiadam, bo nie miałem styczności, ale na pewno Manfrotto 055 i 190 to porządne sprzęty, które niejednokrotnie oglądałem w sklepie. Albo w sklepie ktoś dał ciała, albo na montażu w fabryce.

tomeczek6656
[Usunięty]

Wysłany: Nie 04 Lip, 2010   

Zostawmy to więc tak jak jest. Uznaję, że były źle skręcone.
Natomiast aby nie odbiegać od tematu napiszę, że Vanguard, którego mam jak dla mnie jest wystarczający. Jeszcze nie wyszedłem z nim w plener, ale na stole bezcieniowym sprawdza się wyśmienicie. Głowica też mi odpowiada. Zresztą mój sprzęt jest raczej lekki. Wszyscy piszą o frotkach, że takie świetne są. Na chwilę obecna Vanguard 263 przemawia do mnie swoją uniwersalnością. Może po jakimś czasie pojawią się luzy w sprzęcie - wtedy zacznę kląć :) . Teraz mogę go polecić jako statyw stabilny, nie aż tak ciężki (włókno węglowe to nie jest), wygląd też ma fajny, blokowanie nóg bardzo wygodne, świetnie wyposażony (worek na kartofle, kluczyk, torba, każda noga w piance) - brakuje tylko paska do przenoszenia samego statywu na ramieniu (bez torby), ale zawsze można odpiąć od torby :) . Widzę, że należę do bardzo małego grona posiadaczy tych statywów - zaryzykowałem i się opłaciło. Po długich poszukiwaniach jestem zadowolony.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010   

tomeczek6656 napisał/a:

Oczywiście jest też kilka minusów, które jednak nie przeszkadzają aż tak bardzo:
Wysunięta kolumna w poziomie na maxa powoduje ze statyw trochę traci na stabilności

Wlasnie mialem go kupic, ale przeszkadza mi niestabilnosc - luzy w kolumnie srodkowej po wyciagnieciu do pozycji poziomej-ukosnej.
Probowalem dwa statywy na wszelkie sposoby mocno je skrecajac - nic nie dawalo.
Sa luzy, co przy zdjeciach makro bedzie przeszkadzac.

Manfrotto 055PRO chyba bedzie tym wlasciwym statywem. W koncu przyda sie tez do sredniego formatu. Co do glowicy ... nie wiem jeszcze jaka.

zug
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Manfrotto 055PRO chyba bedzie tym wlasciwym statywem.

jeśli jego waga nie będzie ci przeszkadzać to jak najbardziej ;)

tomeczek6656
[Usunięty]

Wczoraj nareszcie wybrałem się w plener z Vanguardem. Dla mnie jest rewelacyjny. Na stabilności rzeczywiście traci, ale to widać tylko przy makro 1:1. Trochę mniej dokładne makro jest w porządku. Frotka przy wysunięciu kolumny w poziomie również drży. Co do głowicy 30 to dla mnie w tej chwili jest zadowalająca. Wszyscy mówią, że frotka lepsza...mi wystarcza to co mam. Może głowica za 500-600zł frotki będzie lepsza...ale ta straszna różnica cenowa jest dla mnie nie do przeskoczenia - wątpię czy głowice frotki za 300zł będą lepsze...Vanguard ma podziałkę stopniową, miły opór...
Jeszcze jedno: system rozkładania nóg w Vanguardzie jest dla mnie idealny. We frotce, pomijając już wyżej wspomniany opór, jest trochę bardziej kłopotliwy.

Tomushi 
Nowy

Wysłany: Pią 09 Lip, 2010   

Ja sie wlasnie zdecydowalem na Vanguarda z glowica 100. Oscylowalem pomiedzy 30 a 100 i po kilku opiniach stwierdzilem, ze 100-ka zwiekszy mi udzwig i stabilnosc. Mam taka nadzieje :razz:

Odpowiedz do tematu