Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Cze, 2010 Poradźcie! Lornetka do ob. samolotów.
Jako że to jest mój pierwszy post na tym forum Serdecznie Was witam
I zwracam sie do Was z prośba, abyście poradzili mi jaką lornetke kupić:
1. W cenie do 300 zł.
2.Zamierzam nią obserwować samoloty na wys. przelotowych (więc zalezy mi na powiekszeniu). (Narazie bede jej uzywał bez statywu, ale w przyszlości moż go kupię).
3. No i będę nia podglądał startujące i lądujące samoloty ale to nieistotny szczegół.
Czyrtając inne tematy, zauwazyłem, że polecacie Do Entry 10x50. Mówicie że jest warta swojej ceny, a nie kosztuje ona dużo. Tylko to powiększenie 10x. Wczoraj w MM patrzyłem przez lornetkę 16x50 to powiększenie wystarczające sie wydawało. A samoloty lataja wysoko, więc zalezy mi na powiększeniu.
*2. Powiedzcie mi co to za lornetka. Pozyczyłem ją, ale nie wiem co to jest. Wiem ze jest 8x30, i że jest z USSR. Czyli mogę do niej na Pani mówić.
cześć,ja do podglądania samolotów na wysokościach przelotowych używam rosyjskiego Sotema w wersji 15x50.mimo obserwacji z ręki,zauważam więcej szczegółów niż przez 10x50.pozdrawiam
Zoomów bym unikał. Za poniżej 300 zł możesz próbować szukać rosyjskich 15x50. Tyle, że to ryzyko - bez gwarancji. Używane modele często też wymagają wizyty o optyka i taki zakup może wyjść drożej niż się pierwotnie oczekiwało.
Jest jeszcze Action VII 16x50, ale on jest jeszcze droższy. Ale moim zdaniem warto zainwesrować w niego lub w model 12x50.
W cenie 209 zł jest Fomei Terra 16x50.
Powiedz mi cos o niej bo cena niska i przybliżenie duże.
Czy jest cos warta?
Tylko zauwazyłem że ma Bk7 a nie BaK4 .
No cóż. Twoje pieniądze, Twoje ryzyko. Ja bym jej nie kupił, ale Tobie może wystarczy. Nie wiem jakie masz wymagania odnośnie optyki. Ja mam na tyle duże, że nawet na Actiona VII był nie spojrzał i dopiero nad EX-em bym się zastanawiał.
No nie wiem. Pomysle nad Actionem 12x50. Ale jesli bym uzbierał te 400 zł to bym Actiona 16x50 kupił. A wymagań to ja wielkich nie mam. Teraz uzywam Hama Spectrum 10x25 i ZOMZ Zagorsk BPC5 8x30М.
Widac znaczącą rożnice pomiędzy nimi. W ZOMZ obraz duzo jaśniejszy, chociaz obiektyw tylko o 5 mm większy.
Wysłany: Sro 30 Cze, 2010
BPC sam widzisz za słabe do wysokości przelotowych. 10x też za mało choć dla doświadczonych obserwatorów to może być jakieś warunkowe minimum. W zasadzie 12x50 stanowi to minimum wyjściowe. O jakiejś przyzwoitiości można mówić gdzieś od 15x.
Jakość optyki jest bardzo istotna. Nikon VII dzięki właściwościom optycznym daje dobre obrazy. Samoloty przez odbicie światła, gorszy seeing - to obieky na tyle trudne, że lornetka o dużym astygmatyzmie nie jest w stanie dobrze "przekazać" tego obrazu. Nikon 12 lub 16x50, Celestron 15x70 mają pożądany, niski astygmatyzm i między innymi dzięki temu dobrą ostrość obrazu.
możesz też troszeczkę dołożyć i pokusić się o "rosjanina" typu 20x60.kronosy chyba do tego zostały stworzone....poszukiwania i identyfikacji latających maszyn szpiegowskich nad krajem rad.problem tylko w tym że trafiają się sztuki na portalach aukcyjnych i niestety wystawiane są za niebotyczne pieniądze,chyba za dobrze pisze się o tych bino.........
To mi namieszaliście. Wy mi tu mówicie żeby zoom'a kupić, a np. Arek we wszystkich swoich wypowiedziach mówi że by omijał te zoom'y. Więc powiedzcie mi wreszcie, czemu niektórzy tak odmawiają kupna lornetek typu zoom.
Kronos 20x60 to legenda. Powiększenie 17,7(!) i zółtaczka ale do obserwacji samolotów i innych ciał niebieskich specjalnie nie przeszkadza.
http://www.optyczne.pl/26...x60_KRONOS.html
Jak nowe to szukaj lornetek w sklepie www.fotozakupy.pl to najtańszy sklep z lornetkami!!! Uwaga: to reklama najtańszego miejsca do kupownia nowych rzeczy. Oprócz tego przesyłka kurierem tylko 15 PLN i można zwrocić towar do 10 dni bez podania przyczyny.
Sklep www.lornetki.pl jest drogo i wysyłka więcej kosztuje
Do samolotów ja też bym kupił to co kolega wyżej doradził: http://deltaoptical.pl/te...05az2,d707.html Ja w to miejsce kupiłem lunetę ZRT-457M z etui i statywem w bardzo dobrym stanie z powiększeniem x30 i x60 za 150 PLN.
Ostatnio zmieniony przez puni Sro 30 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10