Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Cze, 2010 Nikon D5000/Nikon D40/ SONY DSLR-A500 czy Canon EOS 500 D
Witam.
Poszukuję swojej pierwszej lustrzanki. Waham się między:
Nikonem D5000 + AF-S DX 18-55mm VR
Nikonem D90 + AF-S DX 18-105mm VR
Nikonem D40 + Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 + Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED
Sony Alpha 500 + 18-55 kit
i
Canonem EOS 500D + 18-135 IS kit
Za rok oczywiście dokupie to tych że zestawów kolejny obiektyw.
Mój budżet to maximum 4000 zł
Lustrzanki będe potrzebowała głównie do fotografi sportu i zwierząt.
To ja bym wybrał D90 z 18-105VR. Dlaczego? Bo większa ergonomia niż D5000 czy D40, D40 dodatkowo ma starszą matrycę a pewnie często przyda się wyższe użyteczne ISO. No i ma normalny wizjer w przeciwieństwie do reszty zaproponowanych korpusów
18-105VR powinien Ci wystarczyć na początek, później może 35/1.8G? Albo Tamron 28-75/2.8?
stałek bym raczej nie chciała.
ale propozycja tamrona jest fajna. Nastepnym zakupem byłby więc Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED lub Tamron 28-75/2.8
Jeśli D40 odpada to został nam canon eos 500d, sony a500 i nikon d5000 kontra nikon d90.
Więc metodą odrzucania to które odpadają od razu?
Nikkor 70-300VR to w miarę tanie, ale bardzo porządne tele. Ze świeczką takiego szukać po innych systemach.
Tamron 28-75 będzie bez AF z D40 czy D5000. Rozumiem że D40 z drugiej ręki?
to jak dojrzeję to zainwestuję.
d40 wykluczyłam nie chcę go z uwagi an matryce i brak silniczka af, dlatego wykluczam też d5000
zostaje canon 500d, sony a500 kontra nikon d90
pisałam maximum mogę wydać 4000 tys
co z tych propozycji najlepsze, narazie pomijając d90, lepszy canon czy sony??
No mam za mały fundusz na żaden inny, ale w przyszłości taki zestawik np
Sony A500 + 18-55 i 55-200
Canon 500D + Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
kontra Nikon D90 + kit
Zainteresował mnie ten Sony. Bo nigdy nie brałam go pod uwagę, wszyscy, że Sony to jak minolta i, że badziewie, ale poczytałam kilka testów i chyba nie jest tak źle.
Co mi polecasz z tych 3 propozycji. Oczywiście takie zestawy przewyższają moje możliwości finansowe ale tam, tak na przyszłość.
Akurat Minolta to nie było badziewie... A problem Sony to nie problem puszek, bo tych to mają od groma, ale wąskiej oferty systemowych szkiełek w przyzwoitych cenach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9