Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Cze, 2010
Nie ma lornetki do wszystkiego. Myśląc, że to zoomu zwyczajnie się mylimy - praktyka nas szybko o tym przekona. Celestron UpClose zoom nie daje najlepszych obrazów.
Jeśli myślisz o uniwersalnym wykorzystaniu lornetki z nastawieniem na samoloty to Nikon 12x50 powinien być wyważonym kompromisem. Przy większych powiększeniach zanika uniwersalizm. Ewentualnie Nikon 16x50 (ale tak jak powyżej - lepiej do samolotów znacznie gorzej w góry). Mały astygmatyzm (to dobrze) ma Celestron Skymaster 15x70 ale to ogromna lorneta (mało plecakowa ).
Warto stawiać na jakość a w tej cenie Nikon (każdy ma dziesięcioletnią gwarancję) jest liderem.
Nie ma. Pomysł uzywania dużej lornetki o dużym powiekszeniu do turystyki jest co najmniej kuriozalny. Ale... nie mój cyrk, nie moje małpy.
Abs napisał/a:
Jeśli myślisz o uniwersalnym wykorzystaniu lornetki z nastawieniem na samoloty to Nikon 12x50 powinien być wyważonym kompromisem.
Do zauważania samolotow to pewnie tak. Może do policzenia ile to ma silników.
Wysokośc przelotowa to 9-10km. Obawiam się ze x12 to linii lotniczych nie rozpoznasz łatwo.
Mi się zdarza używać do tego x30. x60 by się przydało...
Ile na silników to bez lornetki widać. Ostatnio przez moja 8x30 obserwowałem a380. I wg. Mnie nie potrzeba dużego zbliżenia do rozpoznania niektórych lini. Np. taki Qantas - biały samolot z czerwonym paskiem na tyle. Emirates - wielki napis na spodzie samolotu.
A moje obserwowanie polega często na tym, że patrzę na radarze czy coś się zbliża, jeśli tak to patrzę co to jest i przez jakiś czas patrzę na ten samolot z nadzieja że zobaczę jakąś gołą stewke
[ Dodano: Czw 01 Lip, 2010 00:26 ]
Jak wpisalem w ceneo tego nikona action VII 16x50 to pokazało że w sklepfotograficzny.pl lub abfoto.pl jest on za 365 zł a nie 400 zł. Sprawdźcie sami i powiedzcie mi, którym z tamtych sklepów można ufać i u nich kupić.
Jesli chcesz rozpoznać typ samolotu, to potrzebujesz dużego powiększenia a wady lornetki w rodzaju małego pola widzenia, ciemnawego obrazu, aberracji chromatycznej nie będą Ci przeszkadzały.
Pozwolę sobie się nie zgodzić. Tym bardziej, że z wymienionymi powyżej wadami w tanim sprzęcie idą inne, co powoduje ogólny spadek rozdzielczości. W efekcie, w dobrej lornetce 12x50 czy 16x50, zobaczy się więcej szczegółów, będzie się miało lepszy obraz i łatwiej będzie trafić i prowadzić za samolotem (dzięki dużemu polu) niż w tanim zoomie ustawionym na 20-30x.
Zoom w tanich konstrukcjach to jest katastrofa mechaniczna i optyczna. Pole widzenia jest tak małe, że patrzy się jak w tunel lub dziurkę od klucza. Jakość na brzegach jest fatalna. Dodatkowo mechanika i optyka takiego zooma jest dość skomplikowana, co w tanim i słabo wykonanym sprzęcie jest przyczynkiem do awaryjności. W efekcie możesz mieć lornetkę na pół roku albo rok, a potem będziesz zmuszony kupować drugą...
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010
Zakupy w sklepie internetowym to pewne, niewielkie ryzyko - jeśli sprzęt nie spełnia naszych oczekiwań możemy zwrócić do 10 dni ponosząc koszt przesyłki. Nie korzystałem z oferty tych sklepów ale znam je. Osobiście mógłbym polecić Fotozakupy, Astrokrak (zawsze sprawdzają sprzęt przed wysyłką), Mix electronic...Z Nikonami jest tak, że grubo ponad 90% egzemplarzy jest identycznych bez wad.
Miałem lornetkę 16x50 (nie Nikon) - na samoloty niezła, były całkiem spore jak na lornetkę, fajny księżyc, niektóre mgławice ale gorzej z polem widzenia a tym samym nie była zbyt uniwesalna. Tak to już jest.
jak kupisz wysyłkowo to zapłacisz mniej i bezdyskusyjnie będziesz mógł sprzęt odesłać,gdyby nie spełnił Twoich oczekiwań.w sprzedaży tradycyjnej wszystko będzie zależeć od woli sprzedawcy
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010
Nikony bywają w Fotojokerze. Na Wyszyńskiego 18 lub na S. Batorego 128. Można zadzwonić zapytać (68) 323 83 32.
W sklepie internetowym dochodzą koszta przesyłki. Nie ma się czego obawiać choć rozumiem Twoje dylematy.
Arku, bo Ty jesteś koneserem. Nie wypijesz wina tańszego niż 200zł za butelkę.
Nie popatrzysz przez zooma, nawet jeśli to fajny dla innych Nikon. http://fotozakupy.pl/lorn...5-cf-zoom,4797s
Niemniej są lubujący się w węgierskiej "byczej krwi" za kilka zł i w lornetkowej zmiennej ogniskowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9