Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Manfrotto 190XPROB + głowica 488RC0 (?!)
Autor Wiadomość
cangee
[Usunięty]

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009   Manfrotto 190XPROB + głowica 488RC0 (?!)

Witam Wszystkich!

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum więc wypada się przedstawic :)
Marcin, 22 lata, zapalony amator :)

Ostatnio postanowiłem sprawić sobie nowy statyw. Znudziło mi sie patrzeć na moją chińszczyzne o znikomej wartości, w której głowica nie trzyma poziomu.
Po przeczytaniu wielu postów na forach zdecydowałem się, że postawie na jedną z bardziej znanych i cenionych firm Manfrotto.

Manfrotto 190XProB

Jeśli chodzi o statyw to myśle cały czas o modelu 190XProB.
Mała waga, wysokość minimalna (7cm), przystępna cena oraz poziome mocowanie kolumny to nie jedyne zalety, które przyciągają mnie do zakupu tego statywu.
Wysokośc max.(bez wyciągania kolumny 122cm) to myśle, że też jest odpowiednia do mojego wzrostu (178cm). Zawsze zresztą można sie schylić :)

Co myślicie o statywach z poziomym mocowaniem kolumny?
Jakie macie doświadczenia w terenie z takim rozwiązaniem?

Wydaje mi sie, że szybkie sprowadzenie kolumny do poziomu przydaje się często kiedy chcemy coś ująć w kadrze pionowym.
A może jest inny statyw godny polecenia w przystępnej cenie?

Drugi problem to głowica.. Wybór jest nie mały a na coś trzeba się zdecydować.Z tego co wyczytałem to dobra głowica to druga połowa sukcesu ;)

Zastanawiam się nad Manfrotto 488RC0,488RC2 oraz 488RC4..

Myśle, że jesli kupie jedną z tych głowic to nie bede żałował.
Wizualnie to głowice różnią sie płytkami, która w modelu 488RC0 jest sześciokątna.Ceny są zbliżone.RC2 jest troche tańsza zdaje sie.
Jeden z użytkowników pisał, że szczesciokątna płytka może lepiej tłumić drgania.. hmm..
Co sądzicie??
Którą głowice z tych trzech warto by było kupić???

Manfrotto 488RC4

Manfrotto 488RC2

Manfrotto 488RC0

z góry dzieki za pomoc..
mam nadzieje, że kiedyś i ja będe w stanie pomóc..
przygode z fotorafią dopiero zaczynam więc wiedza jak i doświadczenie ze sprzętem w terenie znikome..

pozdrawiam

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009   Re: Manfrotto 190XPROB + głowica 488RC0 (?!)

cangee napisał/a:

Jeśli chodzi o statyw to myśle cały czas o modelu 190XProB.

Co (jaki korpus i obiektyw) na nim chcesz stabilizować?

cangee
[Usunięty]

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009   

Canon 400D (500g) z Sigmą 24-70 (700g).
w niedalekiej przyszłości dołączy do zestawu Canon 70-200..

o większych lufach nie myśle narazie.. ;)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 19 Mar, 2009   

To co wybrałes powinno wystarczyć. To niezły sprzęt. Ta szybko 'poziomowalna' kolumna jest łatwa w obsłudze i dość wygodna, choć nieco zmniejsza stabilność zestawu. Z tym że przy braku bardzo długich szkieł nie jest to istotne.
Która głowica? Wszak to jest to samo. A jaka płytka mocująca Ci najbardziej odpowiada to trudno przewidzieć :wink:
Z drugiej strony nogi które wybrałes można by nieco wydłużyć - szzcególnie będzie Ciw bolało gdy będziesz chciał coś pod kątem do góry sfotografować.... Może 055 albo Benro a-258 (jeśli w podobnych cenach)? No chyba, ze zalezy Ci na kompaktowosci... IMO źle z Twoim wyborem na pewno źle nie wyjdziesz.

cangee
[Usunięty]

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   

w takim razie dzieki RB za pomoc i podsumowanie..

Dłuższe nogi faktycznie bedą chyba lepsze. Niestety 055xprob jest cięższy troche od 190xprob (0,6 kg) i dłuższy o pare centymetrów przy zlożeniu. noo ale nikt nie obiecywał, że bedzie lekko :) )

jutro robie zakupy :)

hcmad 
Nowy

Wysłany: Nie 23 Maj, 2010   

Opowiedz co kupiłeś i jak Ci się podoba pod względem stabilności?
Ja chętnie bym kupił 055+488RC0, ale po złożeniu jest dla mnie za długi i nie wiem czy w 190XPROB będzie mi dokuczał brak stabilności przy sprzęcie powiedzmy 50D+70-200IS L (mam 176cm wzrostu).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 23 Maj, 2010   

cangee napisał/a:
Wysokośc max.(bez wyciągania kolumny 122cm) to myśle, że też jest odpowiednia do mojego wzrostu (178cm). Zawsze zresztą można sie schylić :)

Oczywiście że można, ale po to się robi wysokie statywy żeby nie było trzeba - wbrew pozorom ciężko się obsługuje aparat w takiej pochylonej pozycji...
cangee napisał/a:
Co myślicie o statywach z poziomym mocowaniem kolumny?

Super sprawa. Manfrotto nawet oferuje taką przejściówkę 553 aby w takiej pozycji głowicy normalnie posługiwać się głowicą ;)
cangee napisał/a:
Jakie macie doświadczenia w terenie z takim rozwiązaniem?

Bardzo pozytywne. Trzeba mieć tylko na uwadze zmianę środka ciężkości...
cangee napisał/a:
Wydaje mi sie, że szybkie sprowadzenie kolumny do poziomu przydaje się często kiedy chcemy coś ująć w kadrze pionowym.

Do tego to się stosuje głowice a ie kolumnę. Kolumnę do poziomu przełożysz żeby zejść do tych katalogowych 7cm...
cangee napisał/a:
Zastanawiam się nad Manfrotto 488RC0,488RC2 oraz 488RC4..

To dobra głowica. Weź pod uwagę tylko, że to głowica pod duże aparaty. No i waży 1kg prawie. Razem ze statywem da to jakieś 3km wagi. A sumaryczny udźwig spadnie do 4kg...
Do Twojego zestawu proponowałbym raczej 486RC2
cangee napisał/a:
Jeden z użytkowników pisał, że szczesciokątna płytka może lepiej tłumić drgania.. hmm..

A to ciekawa teoria... :???:
cangee napisał/a:
doświadczenie ze sprzętem w terenie znikome..

Czy zamierzasz z tym statywem chodzić po górach? ;)

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Pią 02 Lip, 2010   

Wczoraj korzystałem ze statywu velbon http://www.fotoceny.pl/product/index/id/14055/ + głowica manfrotto, która nie miała blokady w pionie żeby można było kręcić wokoło aparatem

i powiem tak.......statyw jest świetlny....głowica napewno wytrzymała....ale jak nie wyciągasz kolumny i kręcisz głowicą to można się lekko wkurzać. Blokada głowicy kulowej opierała się o statyw - i trzeba było przekręcić dalej żeby wchodziła pomiędzy nogi. Ten problem dotyczy tylko schowanej kolumny więc problem nie jest aż tak duży. Jedyne co mi przeszkadzało w tej głowicy kulowej to brak blokady poziomej...wg mnie nie ma to jak mieć możliwość kręcenia aparatem dookoła przy zablokowanym położeniu góra dół.
Jasne, że można sobie z tym jakoś radzić, ale uważam, że warto zastanowić się nad inną głowicą.

Podsumowując :
1. Sam właśnie po długich przymierzaniach jestem na etapie zakupu 190xprob - trzymałem w rękach i trochę się nim bawiłem - uważam że bdbwybór.

2. Co do głowicy to właśnie chciałem kupić jedną z tych co opisywałeś - z możliwością blokowania w pionie żeby można było kręcić w koło aparatem - raczej nastawiam się na na 488rc2 bo mam monopod z głowicą o tej samej płytce

http://www.fotoceny.pl/product/index/id/14010/ ta głowica nie posiada oddzielnej
śruby zaciskowej do obrotu dookoła osi pionowej (360°) i pochylenia ( /-90°) - wg mnie fatalny wybór lepiej dołożyć i kupić http://www.fotoceny.pl/product/index/id/14015/

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

AuThoR napisał/a:
ta głowica nie posiada oddzielnej
śruby zaciskowej do obrotu dookoła osi pionowej (360°) i pochylenia ( /-90°) - wg mnie fatalny wybór

O ile potrzebujesz taką "prowizorkę" do panoram - to tak. W przeciwnym razie w czym przeszkadza pojedynczy zacisk?

dr11 
Optyczny

Podczas precyzyjnego kadrowania brak regulacji w dwóch osiach niezależnie jest nieco upierdliwy. Parę wiązanek rzuciłem, gdy kadr ustawiony w osi poziomej chciałem przesunąć tylko w pionowej - minimalnie zbyt mocne poluzowanie kuli zaowocowało totalnym zwaleniem ustawienia i skadrowaniem ziemi, czy też nieba. Jeśli jest taka opcja, brać z dwoma gałami. Ja sam będę niedługo zaczynał etap poszukiwacza ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11 napisał/a:
Podczas precyzyjnego kadrowania

Hm... ale te głowice nie są do precyzyjnego kadrowania :D
Dla mnie to takie... oburęczne pistoletówki ;)
dr11 napisał/a:
Ja sam będę niedługo zaczynał etap poszukiwacza

Już Ci się znudziła ta kulka co masz? Czy inny powód?

dr11 
Optyczny

AuThoR napisał/a:
http://www.fotoceny.pl/product/index/id/14010/ ta głowica nie posiada oddzielnej
śruby zaciskowej do obrotu dookoła osi pionowej (360°) i pochylenia ( /-90°) - wg mnie fatalny wybór

Właśnie takiej używam. Fatalny może nie, bo ma i swoje bardzo mocne strony: wielkość (w zasadzie małość ;) ), waga i to, że jak się ją skręci, to trzyma. U mnie do 2,5kg spokojnie. Na pewno ją zostawię, bo ją lubię i wraz z nogami 190 daje mi 1,66kg stojaka, którego używa się wygodnie i nie powoduje przepukliny ;) Wadę już napisałem powyżej i AuThoR w zasadzie dobrze zauważył, że przy wyborze uniwersalnym lepiej skusić się na tą większą. Oczywiście jeśli waga nie jest priorytetem, u mnie była.
hijax_pl napisał/a:
Już Ci się znudziła ta kulka co masz? Czy inny powód?

Będę szukał precyzyjnej głowicy 3D z zębatkami na dokładkę. Do architektury, krajobrazu, macro. Na pierwszy ogień pójdzie 410.
Mam jeszcze 808rc4, jest to porządny kloc, ale w zasadzie po okresie euforii początkowo-pozakupowej, jakoś odeszła w kąt, chyba właśnie ze względu na swoje rozmiary i wagę.

PS. Seria Stockholm by night z galerii została wykonana właśnie na 484rc2. Da się więc, trzeba być tylko cierpliwym (pozdrawiam znajomych, którzy co prawda dziwnie już się zaczęli patrzeć, ale dzielnie wytrwali do końca ;) ). Z dwugałkowcem byłoby trochę lżej, z 3D fajnie a z 3D+trybiki podejrzewam, że w pełni komfortowo :)
Ostatnio zmieniony przez dr11 Pią 02 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

410 to też niezły kloc, jak zapewne wiesz, dr11. Nawet płytka jest jak widzę ta sama w 808rc4 i 410.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
410 to też niezły kloc, jak zapewne wiesz, dr11. Nawet płytka jest jak widzę ta sama w 808rc4 i 410.

Kloc klocem, ale jaką precyzję ustawień zapewnia 410ka... :D

dr11 
Optyczny

komor, no właśnie, tego się obawiam. Jednak 0,2kg lżejszy od 808. ;) Nie ma jakiejś głowicy z trybami do 0,5kg? :P

Odpowiedz do tematu