Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
AuThoR napisał/a:
ta głowica nie posiada oddzielnej
śruby zaciskowej do obrotu dookoła osi pionowej (360°) i pochylenia ( /-90°) - wg mnie fatalny wybór
O ile potrzebujesz taką "prowizorkę" do panoram - to tak. W przeciwnym razie w czym przeszkadza pojedynczy zacisk?
dr11 napisał/a:
Podczas precyzyjnego kadrowania brak regulacji w dwóch osiach niezależnie jest nieco upierdliwy. Parę wiązanek rzuciłem, gdy kadr ustawiony w osi poziomej chciałem przesunąć tylko w pionowej - minimalnie zbyt mocne poluzowanie kuli zaowocowało totalnym zwaleniem ustawienia i skadrowaniem ziemi, czy też nieba
Właśnie dokładnie o tym piszę co dr11 - tu nie chodzi nawet o panoramy.....tylko o zwykłe przekadrowywanie po ustawieniu. Jak dla mnie było to uciążliwe - ustawiłem...zakręciłem....późiej jednak stwierdziłem, że trzeba to lekko przekadrować no i już trzeba trzymać aparat....jasne że można z tym żyć...ale po co?
Waga napewno na minus w stosunku do tych prostych. Ale chyba wolę trochę większy ciężar niż brak możliwości blokowania w dwóch płaszczyznach
Jak dla mnie było to uciążliwe - ustawiłem...zakręciłem....późiej jednak stwierdziłem, że trzeba to lekko przekadrować no i już trzeba trzymać aparat....
O ile statyw stoi na idealnie prostej powierzchni - możesz tak sobie bezstratnie obracać głowicą. W przeciwnym wypadku pod głowicę lepiej założyć jakiś adapter poziomujący, no chyba że statyw ma taką możliwość sam z siebie
Inna sprawa to głowica 322... pobaw się nią kiedyś
AuThoR, a myślałeś o 460MG, bo mi też taka po głowie chodzi? Czy zdecydowany jesteś definitywnie na kulę?
nie jestem zdecydowany ewidentnie na kulę....muszę zerknąć co to proponujesz
No widzę - tylko pytanie - korzystałeś już z niej? cena podobna do tej kulowej.
[ Dodano: Pią 02 Lip, 2010 16:07 ]
hijax_pl napisał/a:
O ile statyw stoi na idealnie prostej powierzchni - możesz tak sobie bezstratnie obracać głowicą. W przeciwnym wypadku pod głowicę lepiej założyć jakiś adapter poziomujący, no chyba że statyw ma taką możliwość sam z siebie
Nie wiem czy jestem mało doświadczony w pracy ze statywem, ale nie patrzę prawie nigdy na poziomicę tylko poziomuję na oko
ie wiem czy jestem mało doświadczony w pracy ze statywem, ale nie patrzę prawie nigdy na poziomicę tylko poziomuję na oko
Nie chodzi mi o doświadczenie
Ale o to ze jak chcesz zablokować kulę i obracać na głowicy, to jeśli statyw nie stoi prosto, obrót spowoduje nie tylko zmianę kadru w poziomie (czyli co jest pożądane przy panoramowaniu) ale też delikatnie w pionie, jako że oś obrotu jest pochylona
460MG bawiłem się podczas targów w Łodzi i to po prostu ładnie i porządnie wykonana głowica 3D
a to ja z trochę innej beczki....właśnie sprzeczam się ze znajomym, który wmawia mi, że statyw kupuje się na taką wysokość żeby nie wyciągać kolumny, że niby każdy kto się na tym zna jej nie wyciąga. I co ty na to? dla mnie coś dziwne....
a to ja z trochę innej beczki....właśnie sprzeczam się ze znajomym, który wmawia mi, że statyw kupuje się na taką wysokość żeby nie wyciągać kolumny, że niby każdy kto się na tym zna jej nie wyciąga. I co ty na to? dla mnie coś dziwne....
ziarno prawdy w tym jest, jak się wysuwa kolumnę na maxa to traci się na stabilności
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9