Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wlaśnie przeczytałem informacje o orzeczeniu Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów odnośnie fotografowania w muzeach które rozwiązuje bardzo poważny i moim zdaniem żenujący problem fotografowania ekspozycji które zdaniem np. pracowników Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu naruszało "własność intelektualną" układających ekspozycję choć ustawa Prawo Autorskie mówi wyraźnie: Fotografia jest osobnym dziełem nie naruszającym pierwotnych praw autorskich. Ale to muzea, a ja, jako kibic Legii natknąłem się na taki zapis na stronei stadionu Legii Warszawa w dziale "Pytania i Odpowiedzi":
P: czy na stadion mogę wnieść aparat fotograficzny?
O: Na stadion można wnieść aparat fotograficzny bez wymiennej optyki. Aparat ze wymienną optyką traktowany jest jak sprzęt profesjonalny i nie może być wnoszony na stadion przez kibiców.
I tu pytanie: Czy Waszym zdaniem taka klauzula jest dozwolona? A co z fotografowaniem architektury centrów handlowych - jak Złote Tarasy czy BlueCity? Od ochroniarza w BC usłyszałem: "Pan ma za dobry aparat".
A oto fotka którą zrobiłem przy ochroniarzu, na bezczela
Wysłany: Sob 03 Lip, 2010 Re: UOKiK i fotografowanie
nazgul napisał/a:
I tu pytanie: Czy Waszym zdaniem taka klauzula jest dozwolona? A co z fotografowaniem architektury centrów handlowych - jak Złote Tarasy czy BlueCity? Od ochroniarza w BC usłyszałem: "Pan ma za dobry aparat".
Nie musiał wcale się tłumaczyć. Centra handlowe to przestrzeń publiczna, ale udostępniona na zasadach określonych przez właściciela - prywatnego właściciela. Moim zdaniem nie można fotografować wnętrz - nawet komórką - jeśli sobie nie życzą (ale ukradkiem zrobiłem zdjęcie w Złotych ). Za to z chodnika można robić zdjęcia do woli. Z tym, że kiedyś miałem problem z ochroną warszawskiej Arkadii, kiedy fotografowałem fontannę przed wejściem. Jak dla mnie zagalopowali się.
A co z fotografowaniem architektury centrów handlowych
Jeśli nie masz zgody właściciela to nie możesz.
No właśnie tutaj jest problem, czy właściciel wpuszczając na swój teren osoby postronne ergo upubliczniając go ma prawo ograniczyć wolność osobistą odwiedzającego która w żaden sposób nie narusza jego wolności ani własności. Wex pod uwagę, że teren muzeum i ekspozycja która się w nim znajduje też jest czyjąś własnością a na dodatek za sam wstęp pobierana jest opłata więc tam w moim odbiorze zagadnienia występuje mniejsze upublicznienie gdyż krąg odwiedzających zostaje zawężony do osób, które gotowe są uiścić opłatę za wstęp.
Przykład łódzkiej "Manufaktury" pokazuje, ze jednak można
"No właśnie tutaj jest problem, czy właściciel wpuszczając na swój teren osoby postronne ergo upubliczniając go ma prawo ograniczyć wolność osobistą odwiedzającego która w żaden sposób nie narusza jego wolności ani własności" - tylko, że sklepy, markety, stacje paliw - wszystkie te obiekty wraz z parkingami i innymi obiektami infrastruktury są traktowane przez prawo jako teren prywatny. Gdy Ty wpuszczasz kogoś do domu to także narzucasz pewne zasady.
Pod tym linkiem można się przekonać, że problem jest nie tylko z fotografią:
http://f1n.eu/nie-wnosic-...handlowych.html
Zauważ, że muzea są finansowane w olbrzymim stopniu przez Skarb Państwa = z podatków.
To chyba jest różnica w stosunku do galerii handlowych?
Galeria handlowa jest terenem prywatnym i jej właściciel ustala regulamin. Albo się do niego stosujesz albo nie i wtedy albo nie wchodzisz do galerii albo jesteś z niej wypraszany.
Odnośnie Łódzkiej Manufaktury - no to fajnie, że tam można fotografować.
Podam taką analogię: przychodzi do kogoś niepalącego kolega, który pali. Wyciąga papierosa i chce go zapalić. Gospodarz mówi, że sobie tego nie życzy. A gość na to, że poprzedniego dnia był u Zenka i tamten nie robił mu problemu, więc ma prawo palić i tutaj
Zauważ, że muzea są finansowane w olbrzymim stopniu przez Skarb Państwa = z podatków.
To chyba jest różnica w stosunku do galerii handlowych?
Galeria handlowa jest terenem prywatnym i jej właściciel ustala regulamin. Albo się do niego stosujesz albo nie i wtedy albo nie wchodzisz do galerii albo jesteś z niej wypraszany.
Odnośnie Łódzkiej Manufaktury - no to fajnie, że tam można fotografować.
Podam taką analogię: przychodzi do kogoś niepalącego kolega, który pali. Wyciąga papierosa i chce go zapalić. Gospodarz mówi, że sobie tego nie życzy. A gość na to, że poprzedniego dnia był u Zenka i tamten nie robił mu problemu, więc ma prawo palić i tutaj
Co innego wizyta prywatna, co innego przestrzeń upubliczniona bez względu na to, kto jest jej właścicielem. Co innego papierosy co innego fotografowanie. Muzeum może tez być prywatne, nikt tego nie sprecyzował. Tak ja to widzę i tak napisałem zapytanie do UOKiK. Jeśli mi odpowiedzą - zamieszczę tę odpowiedź.
A tak przy okazji 2, właśnie dziś przeczytałem sobie wieczorem:
To trochę inna sytuacja, bo przedsiębiorstwo Hala Ludowa nie ma statusu muzeum, nie działa więc na podstawie ustawy o muzeach. Ale też utrzymywana jest za państwowe pieniądze, centralne i lokalne. Fotografowanie komercyjne – pal sześć, rozumiem. Ale fotografowanie z użyciem statywu to już przesada moim zdaniem.
To trochę inna sytuacja, bo przedsiębiorstwo Hala Ludowa nie ma statusu muzeum, nie działa więc na podstawie ustawy o muzeach. Ale też utrzymywana jest za państwowe pieniądze, centralne i lokalne. Fotografowanie komercyjne – pal sześć, rozumiem. Ale fotografowanie z użyciem statywu to już przesada moim zdaniem.
To trochę inna sytuacja. Bo mi się widzi że jeśli mowa o nagrywaniu/fotografowaniu, to chodziło im o przedstawienia światło-dźwięk, które same w sobie mogą podchodzić pod przepisy o prawie autorskim.
Z Manufakturą jest ten "problem", że na swojej stronie internetowej ma kilka - moim zdaniem - niezbyt udanych zdjęć, za to (dzięki liberalnemu podejściu) sama w sobie jest obfotografowana świetnie. Ostatnio potrzebowałem "na przedwczoraj" zdjęć Manufaktury do prezentacji dot. rewitalizacji. Przyszło mi skorzystać z oficjalnych (tych średnio udanych ujęć) materiałów Apsysa podpisując je odpowiednio. Ze względu na prawa autorskie i uwarunkowania czasowe lepsze zdjęcia innych autorów (a także osobistą wyprawę z aparatem do Manufaktury) musiałem odpuścić. Mimo wyraźnego zaznaczenia praw autorskich na prezentacji i tak miałem mieszane odczucia, czy aby nie jest to naruszenie praw autorskich, tym bardziej że do nikogo nie pisałem o zgodę (brak czasu!).
Mam informację, że traktują mojego maila jako sygnalizacje nieprawidłowości do zajęcia się nimi z urzędu jednocześnie informując, że nie prowadza poradnictwa i że jeśli chcę, mogę się zwrócić drogą oficjalną czyli na piśmie do sądu konsumenckiego.
Czyli konkretnej odpowiedzi mogę oczekiwać na stronie www UOKiK za czas nieokreślony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13